vineri, 27 mai 2022

...o poveste fără sfârșit

 


Prezențe românești peste hotare 


Livia Rusz 


Seghedin, Ungaria


1 iunie 2022



   Miercuri, 1 iunie 2022, de la 16:00, Filiala Seghedin a ICR Budapesta, în parteneriat cu Biblioteca Orășenească și Județeană Somogyi Károly din Seghedin vernisează expoziția retrospectivă de benzi desenate Livia Rusz, o poveste fără sfârșit la sediul acesteia din Seghedin, Piața Domului, nr. 1, 6720.

    Organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, evenimentul este dedicat în primul rând celor mici, dar și celor care își vor aminti cu nostalgie de anii copilăriei, privind panourile ce conțin benzile desenate ale graficienei şi ilustratoarei Liviei Rusz, cunoscută în egală măsură atât în România, cât și în Ungaria. 

    Grafician, pictor și, ilustrator, Lívia Rusz a debutat la Cluj, în 1958, la revista pentru copii Napsugár (Raza de soare). Împreună cu scriitorul Fodor Sándor, aceasta a creat în 1963 personajul Csipike/Cipi, un pitic devenit eroul a cinci povestiri, tipărite în numeroase ediţii şi traduse în mai multe limbi. Începând din anul 1966, aceasta a publicat benzi desenate în periodice româneşti, semnând totodată şi numeroase volume bogat ilustrate și albume. Împreună cu scriitoarea Lucia Olteanu a creat îndrăgitele personaje Mac şi Cocofifi. La sfârşitul anului 1987, Lívia Rusz s-a stabilit la Budapesta, unde a început colaborarea cu scenaristul şi colecţionarul de benzi desenate Ferenc Kiss.

    Curatoriată de Alexandru Ciubotariu, cunoscut grafician, autor și colecționar de benzi desenate, expoziția Livia Rusz, o poveste fără sfârșit va fi dublată de activități artistice și educative dedicate celor mici și organizate de Biblioteca Orășenească și Județeană Somogyi Károly din Seghedin.

The Wild Beauty of Colours

 


Arta plastică contemporană românească


Luminița Gliga 


Arcub, București 


1 - 30 iunie 2022



MNLR în 65 de imagini

 


Expoziție de fotografie 


Dan Vatamaniuc 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


30 mai 2022




 

   Dan Vatamaniuc s-a născut la 11 mai 1958, la Suceava. A început să practice fotografia din 1970. Între anii 1985-1987 a urmat cursurile Școlii Populare de Artă, secția Artă fotografică din București, avându-l profesor pe Paul Agarici. În 1990 s-a angajat fotoreporter la ziarul Curierul Național, apoi a devenit șef al Secției Foto a aceluiași cotidian. În 1992 a devenit membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România. În 1995 s-a transferat la ziarul Oglinda. Din 1993, timp de patru ani, a fost invitat și a participat la Festivalul Fotografiei de Umor din Belgia. Din 1996 este fotograf la Muzeul Național al Literaturii Române. În 2007 a absolvit cursul de fotografie digitală și artistică din cadrul Centrului de Pregătire Profesională în Cultură.

   „Prin 1974, niște prieteni mi-au stârnit curiozitatea cu fotografiile lor. Atunci am luat aparatul tatălui meu, unul cu burduf, pe film lat și am început să fac și eu fotografie. Filmele le duceam la un centru din oraș, pentru developare și expunere pe hârtie. La începutul anului 1980, am început să lucrez, având și comenzi. Foarte repede am trecut și pe fotografia color. După aparatul cu burduf pe film lat, am cumpărat un Zenit E, cu mai multe obiective. Astfel aveam mai multe posibilități de fotografiere și pasiunea a devenit din ce în ce mai mare. Acum aveam și aparat de mărit pe hârtie fotografică, îmi developam singur filmele și le expuneam pe hârtie. Căutam tot timpul să fac ceva nou, să improvizez. Aveam multe filtre foto, sau improvizate, iar toate acestea mi-au mărit curiozitatea și dorința de a face ceva nou”, mărturisește Dan Vatamaniuc.

Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!

Țările Române: peisaje în gravura europeană de secol XIX

 


Muzeul Municipiului București 


8 iunie - 4 septembrie 2022



Rute Culturale - Castele și Cetăți din România

 


Arta plastică contemporană românească 


Muzeul Castelul Corvinilor, Hunedoara 


ediția a IV-a, 27 mai 2022




Săptămâna culturală româno-albaneză

 


Prezențe românești peste hotare


Pogradec, Albania 


29 mai 2022





   Începând cu data de 28 mai, Asociația Liga Albanezilor din România organizează Săptămâna culturală româno-albaneză - ediția I, o manifestare care se va desfășura în Albania, la Pogradec și Korça. Evenimentele grupate sub acest generic își propun să evidențieze valorile culturale ale popoarelor român și albanez, dar și să reliefeze și să consolideze legăturile istorice profunde dintre cele două națiuni.

   Duminică, 29 mai 2022, la Galeria de Artă din Pogradec va avea loc vernisajul unei expoziții de artă plastică ce cuprinde lucrări ale artistului local albanez Gentian Zeka și lucrări ale artiștilor români Aurel Acasandrei, Ion Murariu, Nicolae Ionescu și Octavian Bica.

Teatrul studențesc

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară




Ion Haiduc.




Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 4. Aprilie 1985.

Pe simezele Capitalei - Abstract

 


Arta plastică contemporană românească 


Gheorghe Dican


Casa Vikart, București 


25 mai - 7 iunie 2022





Ziua Porților Deschise...la MNLR

 


Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


30 mai 2022



Un ziarist - critic de teatru și film

 


Aurel Bădescu (1948 - 1985)












Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1985.



Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 4. Aprilie 1985.

Stări ale corpului, vârste ale spiritului

 


Arta plastică contemporană românească


Galeria Aparte, Iași 


ediția a II-a, 25 - 31 mai 2022 




Ziua Porților Deschise

 


Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul 


București 


28 mai 2022




Vă invităm să-i cunoașteți pe militarii brigăzii la ei ”acasă”, în cazarmă, să aflați mai multe despre ce înseamnă tradițiile unității de gardă, pregătirea ceremoniilor militare la cel mai înalt nivel, dar și instrucția ”cea de toate zilele”.

Un demers cultural- educativ, un eveniment dedicat copiilor și celor tineri, dar și celor care consideră că la orice vârstă ai de aflat și învățat lucruri noi. Mai mult, avem alături de noi și alți invitați pe care i-ați întâlnit la edițiile anterioare și care vă vor prezenta mai multe despre: cariera militară, istorie de la cei mai specialiștii prestigioaselor muzee ale Capitalei și de la pasionații membrii ai asociațiilor de reconstituire istorică; despre cercetășie și multe alte lucruri pe care le veți descoperi doar participând.

Programul va cuprinde printre altele ceremonia de deschidere, prezentarea exercițiului Drill-team; concerte ale Muzicii Militare a brigăzii, momente de prezentare ale asociațiilor de reconstituire istorică.

Pentru acces este necesară doar prezentarea unui act de identitate.

Alături de militarii brigăzii se vor afla:

Centrul Militar al Sectorului 6; Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I; Muzeul Național al Aviației Române; Editura Militară; Asociația Mihai Viteazul 30 Tradiție și Continuitate; Asociaţia de Caritate din Armata României Camarazii; Centrul local Baden Powell București al Organizației Naționale Cercetașii României; Asociația Romanian Military Archeology; Asociația Pro Detecție; Asociația Colecționarilor de efecte militare; Iron Sky Team.

Asociațiile de reconstituire istorică: Clubul de Istorie Militară ; Asociația Ferdinand I ; Asociatia Edelweiss Ost; Asociația Redescoperă Istoria; Asociația Terra Dacica Aeterna - filiala București; Asociația Tradiția Militară; Asociația Tradiții Ostășești.

Adresă Bulevardul General Paul Teodorescu, nr. 5 - 7.

Premiile ATM (pentru anul 1984)

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară







Consemnare publicată în Revista Teatrul, Nr. 4. Aprilie 1985.


Consemnare publicată în Revista Teatrul, Nr. 5. Mai 1985.

Între bestie și supraom - un abis

 


Arta plastică contemporană românească 


Vioara Bara


Galeriile de Artă Reperaj, Oradea


4 iunie 2022



Japonia departe - aproape de Bacău

 


Complexul Muzeal Iulian Antonescu 


Bacău 


ediția a V-a, 1 iunie 2022






Comunicat

    Miercuri, 1 iunie 2022, de Ziua Internațională a Copilului, începând cu ora 10:00, în Complexul Muzeal Iulian Antonescu din str. 9 Mai, nr. 7, se desfășoară evenimentul Japonia departe-aproape de Bacău, aflat la cea de a cincea ediție.    

    Obiectivul principal al manifestării este acela de a crea copiilor oportunitatea de a explora și cunoaște o lume fascinantă, cu totul inedită, provocându-i la imaginație și la discuții interactive, totul pe un fond ludic și de divertisment.

    Dorim, de asemeni, ca spațiul muzeal  să reprezinte locul de întâlnire a mai multor arte care se completează sau întrepătrund, născând noi sensuri şi interpretări,  menite să stârnească interesul și curiozitatea participanţilor.

Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de vârstă, iar participanții vor avea ocazia să vadă:

- demonstrație de arte marțiale japoneze (cu arme și fără)

- scurtă introducere în lumea haiku-ului, prezentare de carte- realizate de scriitoarearea Mara Paraschiv (din Bacău)  şi poeta Iulia Ralia din Iaşi (prezentare albul foto haiku Inorog de blur)

- atelier de ikebana (susţinut de Lucia Pădurariu)

- prezentări power-point care conțin imagini fabuloase ale culturii japoneze

- diverși invitați care ne vor purta, prin poveștile lor, în Țara Soarelui Răsare

- alte surprize, pe care din dorința de a vă tine treză curiozitatea și pentru a vă surprinde, 

nu le vom dezvălui.

     În acest amplu și frumos demers cultural-educativ ne-au fost alături partenerii: Rendez-Vous cu flori- atelier de creație florală by Lucia Pădurariu; Clubul Sportiv Bao Bacău; Palatul Copiilor Bacău; Colegiul Naţional de Artă George Apostu Bacău; Revista de cultură şi atitudine Plumb Bacău.

 

 Eveniment spijinit de: S.C. ARENA CITY CENTER S.R.L Bacău

Coordonator proiect: Mihaela Băbușanu

Complexul Muzeal Iulian Antonescu Bacău


Floricica/Prețul iubirii/Tinerețea lui Moromete

 


Teatrul radiofonic







Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 4. Aprilie 1985.

Huniazi la Castel

 


Arta plastică contemporană românească 


XHA Art Gallery, Hunedoara


29 mai 2022



Copilăria de altădată

 


Asociația Muzeul Jucăriilor 


Shopping City, Suceava 


27 mai - 19 iunie 2022



Roata de foc

 


Teatrul TV




Sorana Coroamă-Stanca.





Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 4. Aprilie 1985.

Pe simezele buzoiene - Terra Mirabilis

 


Arta plastică contemporană românească 


Lisandru Neamțu 


Galeria de Artă UAP, Buzău 


2 iunie 2022