vineri, 8 iunie 2018

Șase cărți - șase autoare
Lansare de carte 


Bingo Chez Gabi, București 


9 iunie 2018

Albrecht Durer - Heliogravură
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie 


Constanța 


8 iunie - 8 august 2018
   Numărând 108 stampe după gravurile celebrului artist, expoziția însumează o paletă variată de teme, dintre care cele de inspirație religioasă, biblică, sunt cele mai numeroase.
   Vernisajul a fost deschis de muzeograf dr. Delia Cornea, gazda evenimentului, demersurile și etapele pregătitoare aducerii acestei expoziții la Constanța fiind creionate de curator Anastasia Stoiciu.
   Despre importanța și bogata semnificație operei lui Dürer, cel mai important reprezentant al artei nordice renascentiste, a vorbit pe larg prof. univ. dr. Florin Stoiciu (Facultatea de Artă Constanța), invitat de onoare al evenimentului.
Expoziția temporară este găzduită de muzeul constănțean în perioada 8 iunie-8 august.
Vă așteptăm cu drag!

Exponatul lunii - Virtutea Militară
Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu 


Râmnicu Vâlcea 


iunie 2018
   Deşi România nu avea voie să emită nici un fel de distincţie proprie, România fiind vasala Imperiului Otoman, Carol I l-a determinat pe Marele Vizir să accepte ca el să poată institui decoraţii minore. Astfel, în 1872, se instituie medalia Virtutea Militară şi Semnul Onorific pentru pXVIII şi XXV de ani petrecuţi în armată.
   Medalia Virtutea Militară are variante atât pentru timp de pace, cât şi pentru timp de război.
Medalia Virtutea Militară pe timp de pace cuprinde 3 clase, iar cea pe timp de război are două clase (de aur şi de argint).
   Medalia Virtutea Militară de război este cea mai înaltă decoraţie de război care se poate conferi maiştrilor militari, subofiţerilor şi trupei din toate armele şi specialităţile militare, echivalentă ca importanţă cu Ordinul Mihai Viteazul pentru ofiţeri.
   Medalia Virtutea Militară din colecţia Muzeului de Istorie este medalie de război, clasa a II-a şi a fost acordată soldatului Roman Grigore din Regimentul 2 Infanterie prin Înaltul Decret din 10 februarie 1918.
   Medalia este din argint, în formă de cruce, cu braţe egale, având pe avers în medalion figura lui Carol I, iar pe revers înscrise cuvintele « Virtutea Militară ». Panglica este de culoare roşie, având pe margini câte o dungă albastră.

Tradiții pe pânză
Arta plastică contemporană românească 


Muzeul Etnografic Anton Badea, Reghin 


3 - 12 iunie 2018

Ziua Mondială Art Nouveau
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie 


Constanța 


9 iunie 2018