vineri, 10 iunie 2022

Înstruțatu' Boului

 


Căianu Mic 


13 iunie 2022



Târgul de Rusalii

 


Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


10 - 12 iunie 2022



Mărturisitori din temnițele comuniste

 


Arta plastică contemporană românească


Aida Șușter-Boțan 


Muzeul de Artă Piatra Neamț 


10 iunie - 3 iulie 2022




Războiul Rece - Scurtă istorie a unei lumi divizate

 


Galeria 89, Memorialul Revoluției 


Timișoara 


9 iunie 2022



Expo Cristal

 


Muzeul Național de Geologie 


București 


10 - 12 iunie 2022



Pe simezele bistrițene - ROD

 


Arta plastică contemporană românească


Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, Bistrița 


ediția a II-a, 7 iunie 2022



Caligrafii tematice: Otilia Cazimir

 


Muzeul Otilia Cazimir 


Iași


Iași, 10 - 30 iunie 2022




    Muzeul Național al Literaturii Române Iași vă invită să vizitați expoziția Caligrafii tematice: Otilia Cazimir, organizată la Muzeul Otilia Cazimir în cadrul evenimentului aniversar Cu drag, în jurul Otiliei!

    Expoziția este realizată cu lucrările care au fost premiate în cadrul Concursului Caligrafii tematice, ediția a IV-a, 2022, dedicată Otiliei Cazimir (1894-1967), și face parte din evenimentele ce marchează Semicentenarul Muzeului Otilia Cazimir Iași (1972-2022).

   Expoziția curatoriată de Lăcrămioara Agrigoroaiei, muzeograf MNLR Iași, va putea fi vizitată în perioada 10 - 30 iunie 2022, în intervalul orar 10:00-17:00.

Instantanee din trecut… Fotografii ale Brătienilor

 


Muzeul Național Brătianu 


Ștefănești 


24 mai - 19 august 2022




    În perioada 24 mai – 19 august 2022, la Muzeul Național Brătianu poate fi văzută expoziția temporară Instantanee din trecut… Fotografii ale Brătienilor, aflate în patrimoniul Muzeului Național Brătianu.

    Anterior naționalizării conacului (1949), la Florica era o colecţie impresionantă de fotografii ale familiei Brătianu. „În afară de cărţi – îşi amintea Constantin Argetoianu – podoaba cea mai interesantă a casei de la Florica era nesfârşita colecţie de amintiri fotografice, instantanee din viaţa lui Brătianu cel bătrân, dar mai ales din a lui Ionel, încadrate – fie câte una, fie mai multe la un loc – şi agăţate pe toţi pereţii, în locurile pe care dulapurile cu cărţi mai lăsau disponibile, dar mai ales de-a lungul scărilor şi coridoarelor.”

    Din păcate, în anii comunismului, multe fotografii au dispărut pentru totdeauna. Însă o parte dintre cele care au supraviețuit timpului și timpurilor este la Muzeul Național Brătianu, expusă în cadrul acestei expoziții temporare.

    Alături de fotografii, spațiul expozițional este îmbogățit cu lucrări realizate de inginerul Constantin Samoilă, în tehnica metaloplastiei, lucrări care evocă membri ai familiei Brătianu și domeniul acestora de la Florica.

Echipa Muzeului Național Brătianu vă dorește „plimbare” plăcută în expoziție!

Măgura...se redeschide

 


Muzeul în aer liber Tabăra Măgura 


11 iunie 2022




    Muzeul în aer liber Tabăra Măgura a fost modernizat și va fi deschis, sâmbătă, 11 iunie 2022, începând cu ora 11:00!

     Secție externă a Muzeului Județean Buzău, din anul 2007, Tabăra de Sculptură Măgura a trecut printr-un amplu program de modernizare, în perioada 2018 – 2022. Lucrările, menite să pună în valoare întregul ansamblu artistic din zonă, au fost efectuate de Consiliul Județean Buzău, prin instituția noastră, în colaborare cu Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Mănăstirea Ciolanu.

     În primăvara acestui an, au fost continuate acțiunile de igienizare, inițiate în anul 2019, a fost reparat drumul de legătură dintre DJ 203G și edițiile 1979-1985, au fost fixați stâlpii pentru iluminatul ecologic, au fost montate și puse în funcțiune camerele ce alcătuiesc sistemul de monitorizare video, au fost realizate sistemele QR code, au fost înlocuite coșurile de gunoi și panourile informative, au fost achiziționate și montate: cabine de pază, toalete ecologice, containere pentru colectarea gunoiului. Totodată au fost încheiate contracte pentru servicii de pază, colectarea deșeurilor și igienizare periodică.

     Astăzi, Muzeul în aer liber Tabăra Măgura este un muzeu care se încadrează peisajului cultural regional, completând în mod fericit investițiile Consiliului Județean Buzău în zona de valorificare a patrimoniului cultural național.

Vă așteptăm, așadar, sâmbătă, de la ora 11:00, la Măgura!

Domnul Cehov e îndrăgostit

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale






Pliant-program (format A5). Stagiunea 1984 - 1985.
Premieră: 22 mai 1985.










Silvia Popovici și Damian Crîșmaru (Scenă din repetiții).






Silvia Popovici și Damian Crîșmaru (Scenă din repetiții).





Schiță de decor realizată de George Doroșenco. 



Damian Crîșmaru alături de Silvia Popovici.


Personajul Cehov, tratat cu o anume distanțare ironică...





Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 7 - 8. Iulie - august 1985.

Un poet, un prozator, un vin - Cum fentezi realitatea?

 


Gelu Diaconu, Emilia Toma 


Muzeul Național al Literaturii Române, București


ediția a V-a, 14 iunie 2022



    Muzeul Național al Literaturii Române vă invită marți, 14 iunie 2022, de la ora 19:30, în Grădina din Str. Nicolae Crețulescu 8, la evenimentul Un poet, un prozator, un vin #5. Tema: Cum fentezi realitatea? Invitați: Gelu Diaconu și Emilia Toma. Moderator: Tatiana Ernuțeanu.

    Gelu Diaconu (n. 1962) a debutat publicistic în 2004, în revista Oglinda Literară, cu un grupaj de poeme, iar în 2006, în volum, cu povestirea Fabian, apărută la Editura Marineasa din Timișoara. În 2008 i-a fost editat volumul Antipoeme (Editura Vinea), nominalizat la Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu Opus Primum, pentru debut în poezie. Au urmat volumele Resurse interioare (Editura Marineasa, 2012), blues (Casa de Pariuri Literare, 2013), Resurse umane (Editura Vinea, 2016), mother (Editura Paralela 45, 2018), Ziua în care a murit John Lennon (Casa de Editură Max Blecher, 2019), Tramvaie vechi, autobuze care nu mai vin (Casa de Pariuri Literare, 2022) și Resurse interioare (reeditare, Casa de Pariuri Literare, 2022). De asemenea, în 2018 i-a apărut la Editura Cartier romanul Sebastian, pentru care a primit premiul Cartea discretă a anului 2018 din partea Asociației Române a Creatorilor Culturali și Artiștilor (ARCCA). Cartea a intrat pe lista scurtă la Festival du Premier Roman, care se desfășoară anual la Chambéry. În prezent administrează site-ul cultural www.omiedesemne.ro, care a primit în 2021 Premiul Promotorul cultural al anului la Festivalul Internațional de Poezie și Muzică Poezia e la Bistrița. De asemenea, este realizator al podcastului Biblioteca lui Gelu, un proiect realizat în colaborare cu Dan-Andrei Deaconu și Mihai Deaconu. 

    Emilia Toma (n. 1989), prozatoare, sociolog de profesie, este autoarea romanului O numărătoare inversă (Editura Tritonic, 2021) și a volumului de nonficțiune Terapie pe salteaua de pilates (Editura Celestium, 2020). A publicat proză scurtă în antologiile colective Dragostea când te doare (Editura Litera, 2022), În umbra timpului (Premiul al II-lea în cadrul primei ediții a concursului de proză scurtă organizat de Editura Biscara, 2021) și Lirica unui miez de toamnă (Editura InfoRapArt, 2021) și contribuie cu texte literare, eseuri, opinii în revistele literare Opt Motive, O mie de semne, Echinox, LiterOmania, PROEZIA, Revista Golan, LiterNautica, Planeta Babel. Are un master în Sondaje de Opinie, Marketing și Publicitate, la Universitatea din București. La începutul carierei a cochetat cu jurnalismul în calitate de redactor în cadrul publicației ZIUA Online (2011), iar, în prezent, îmbină sociologia ca meserie de bază cu psihologia, o pasiune mai veche, dezvoltând teme precum abuzul, traumele și consecințele acestora pe termen lung în ficțiune literară.

Vă așteptăm cu drag!

Paharul cu apă

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale




Program de sală. 1948 (probabil).






Mir și borangic

 


Arta plastică contemporană românească 


Camelia Ionescu - Popa 


Muzeul Național al Țăranului Român, București 


16 iunie - 3 iulie 2022



Dealul vrăbiilor

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale





Program de sală. Anii '50.


Pe simezele tulcene

 


Arta plastică contemporană românească 


Casa Avramide, Tulcea


10 iunie 2022