miercuri, 25 septembrie 2013

De Ziua Internationala a Varstnicilor




Initiative de toata lauda


Centrul Cultural Multifunctional pentru Varsta a Treia


Iasi


27 septembrie 2013






Picture 009

  Vineri, 27 septembrie 2013, la ora 11,00, va avea loc inaugurarea Centrului Cultural Multifuncțional pentru Vârsta a Treia, Iași, eveniment dedicat Zilei Internaționale a Vârstnicilor.
  Deschiderea acestui centru este o inițiativă a Asociației Modern Women’s Club din Iași. Pe baza unui parteneriat cu asociația, Biblioteca Județeană Gheorghe Asachi Iași a amenajat, în cadrul centrului, un punct de împrumut cu peste 1000 de titluri de carte, precum și un laborator cu 8 computere cu acces internet. Aflat în Strada Străpungerea Silvestru nr. 28, centrul pentru seniori dispune de un spațiu generos și elegant, adecvat unor activități diverse, cu public numeros.
  Centrul Cultural Multifuncțional pentru Vârsta a Treia se adresează ieșenilor în vârstă de peste 50 de ani, cărora le propune o ofertă variată de activități de informare și petrecere a timpului liber. În oferta centrului se regăsesc, pe lângă cursuri de fotografie, limbi străine și IT, vernisaje de expoziții, lansări de carte, audiții muzicale, proiecții de filme, concursuri de șah și remy, târguri handmade, excursii. În plus, Centrul va asigura seniorilor care îl frecventează și servicii de consiliere psihologică și juridică. Sunt bineveniți la activitățile centrului toți ieșenii care, aflați la vârsta pensionării, dispun de timp liber și doresc să învețe lucruri noi, să desfăşoare activități în folosul comunității și să intre în dialog cu tinerii.
  Echipa care coordonează activitatea centrului este asigurată de instructori voluntari ai Asociației Modern Women’s Club, de pensionari din toate domeniile de activitate precum și de colaboratori din partea Bibliotecii Județene Gheorghe Asachi Iași.

Stiinta evadeaza din laboratoare !




Noaptea Cercetatorilor


Iasi


27 septembrie 2013






afis_copii_iasi


   Experimentele cu laseri, plasmă, azot lichid, vulcani artificiali, gravitaţie, sunet şi lumină: toate acestea vor putea fi văzute în afara laboratoarelor la Noaptea Cercetătorilor, pe 27 septembrie.
  În decursul unei seri, la Iași, București, Timișoara, Craiova și Cluj-Napoca, vor avea loc activități în care știința se dezvăluie publicului în cele mai neconvenționale moduri. De la aplicații practice și experimente chimice spectaculoase, la discuții interactive despre spațiul cosmic, laseri, schimbările climatice, chimia din corpul uman și sângele artificial. Desfășurat simultan în peste 300 de orașe, evenimentul Noaptea Cercetătorilor își propune să scoată știința din laboratoare și să îi implice pe participanți, drept pentru care organizatorii au inclus în program numeroase sesiuni de experimente științifice spectaculoase.
  La Iași, manifestările specifice Nopții Cercetătorilor vor avea loc în Parcul Palas, începând cu ora 18:00, și în Cărturești Palas, de la ora 19:00. 
  Grupurile de tineri vor descoperi cum arată viaţa la -200 grade Celsius și propriul corp fotografiat în infraroșu, la fel cum vor crea fulgere la borcan și vor sparge un placaj de lemn cu o minge de ping-pong. De asemenea, participanții vor putea observa astrele prin instrumente astronomice profesioniste și se vor minuna în fața demonstrațiilor de farse pe care deseori ni le joacă ochii și urechile noastre.
  Noaptea Cercetătorilor este un eveniment dedicat ştiinţei, curiozităţii şi amuzamentului. Evenimentul este organizat de Universitatea Alexandru Ioan Cuza  din Iași, sub egida Uniunii Europene și a Ministerului Educației Naționale, în parteneriat cu: Universitatea din Craiova, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor şi Institutul de Fizică Atomică. Partenerii asociaţi ai evenimentului sunt Universitatea Babeş-Bolyai Cluj, Institutul de Ştiinţe Spaţiale și Muzeul Antipa.
***bji.wordpress.com

Vernisaj in zi aniversara




Arta plastica contemporana romaneasca


Maria Crisan Gaghel - 70


Muzeul de Arta Casa Simian, Ramnicu Valcea


26 septembrie 2013



Cand poetii nu tac




Festivalul National de Poezie: Grigore Hagiu


Targu Bujor, Galati


editia a XXI-a, 26 - 28 septembrie








O manifestare cu o indelungata traditie; si rodnica, as mai adauga. 
Felicitari tuturor celor implicati in realizarea acestui adevarat eveniment.


Proiectul Faber puerilis




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Expozitia atelierelor practice pentru copiii dezavantajati


Parcul Etnografic Romulus Vuia, Cluj-Napoca


25 septembrie - 15 octombrie 2013




  În perioada 25 septembrie – 15 octombrie 2013, în Parcul Etnografic Romulus Vuia, str. Tăietura Turcului f.n., este deschisă o expoziţie de obiecte lucrate manual de către copiii din centrele de plasament. 
  Asociaţia Română pentru Dezvoltare şi Cooperare Europeană derulează proiectul Faber puerilis - ateliere practice pentru copii dezavantajaţi, realizat în parteneriat cu Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Direcţia de Asistenţă Socială sect. 3 Bucureşti, Consiliul Local Vlădeşti, Pătru Eugen Ceramică II şi Muzeul Ţăranului Român, proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (A.F.C.N.). Tema proiectului este reprezentată de relaţia unui segment al grupurilor vulnerabile din România cu meşteşugurile tradiţionale.
  Timp de o saptămână, 30 de copii de la centrele de plasament din Bucureşti au creat, sub supravegherea unor artişti populari de renume, obiecte din lut, lemn şi fibre textile în cadrul unei tabere a atelierelor de creaţie care s-a desfăşurat între 15 şi 21 iulie, în localitatea Vlădeşti din judeţul Vâlcea. Expoziţia care prezintă lucrările copiilor este itinerată prin câteva dintre marile muzee ale României, pentru a fi prezentată unui public cât mai larg. 
Vă aşteptăm !

Pe simezele campinene




Arta plastica contemporana romaneasca


George Vasilescu


Expozitia: cicAtrici


Casa Municipala de Cultura Geo Bogza, Campina


5 - 31 0ctombrie 2013









***Flowerin Flow

Pentru gradina de acasa




Gradina Botanica Dimitrie Brandza


Expozitie de plante de apartament


Bucuresti


28 - 29 septembrie 2013





O precizare importanta: expozitia este cu vanzare !

Ziua Mondiala a Inimii




Rotary Club Timisoara


Promenada Inimilor


Timisoara


29 septembrie 2013






”Promenada Inimilor” , o invitaţie la mişcare

   Duminică, de Ziua Mondială a Inimii, Rotary Club Timişoara îi invită pe toţi cei care ţin la sănătatea lor şi  sunt conştienţi de binefacerile mişcării fizice la  o manifestare  menită să încurajeze schimbarea unor obiceiuri nocive, precum fumatul, cu altele, pozitive şi asociate unei vieţi dinamice, făcute să ţină la distanţă afecţiunile cardiovasculare.
  Pe 29 septembrie, ora 11:00, în Parcul Copiilor, se dă startul  Promenadei Inimilor, de la intrarea de pe Podul Michelangelo, Timişoara fiind doar unul dintre cele 26 de oraşe din România şi Republica Moldova implicate în acest proiect pus în operă de rotarieni împreună cu Fundaţia Română a Inimii. 
  "La fiecare 30 de minute, un român face infarct miocardic. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare. Toate aceste boli pot fi prevenite, iar mişcarea zilnică este elementul central al optimizării modului nostru de viaţă. Noi ne-am pus inima la treabă. Tu ce faci ?", este mesajul din partea Fundaţiei Române a Inimii, transmis de către prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele organizaţiei.
  Promenada Inimilor se adresează timişorenilor de toate vârstele, în dorinţa de a-i face să înţeleagă pe deplin faptul că o simplă plimbare poate fi o alternativă sănătoasă la viaţa sedentară, care predispune la apariţia unor maladii greu de vindecat şi, din păcate, extrem de răspândite în rândul celor care fumează, nu fac mişcare şi nu au grijă să-şi supravegheze obiceiurile alimentare.
  Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, cu scopul de a informa populaţia din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, afecţiunile cardiovasculare. La nivel mondial, se înregistrează 17,3 anual milioane de decese, iar acest număr este în continuă creştere. Potrivit specialiştilor, dacă nu se vor adopta măsuri imediate până în 2030, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza acestor boli.
  În fiecare an, pe 29 septembrie, World Heart Organization  celebrează Ziua Mondială a Inimii, eveniment menit să ducă la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos. În România, momentul este marcat de Fundaţia Română a Inimii, în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie.
***renasterea.ro

Pe simezele ploieștene




Arta plastică contemporană românească


Ion Șinca


Galeria de Artă, Ploiești


26 septembrie 2013










cArtESENTE




Lansare de carte


Ion Avram: Scrisoarea 3


Centrul Cultural Dunarea de Jos, Galati


4 octombrie 2013




Despre arhitectura actuala, la tara




Revista Zeppelin


Expozitie si carte: Dincolo de oras


Muzeul National de Arta Contemporana, Bucuresti


25 septembrie 2013





Dincolo de oras - header


La tara. Ce înseamna la tara ?
  Miorita, doine, balade. Taranii lui Grigorescu. Poezii de Eminescu, Cosbuc si atâtia altii. Muzica (Maria Tanase dar, si rapsozi cu pantofi de lac). Vesnicia s-a nascut la sat. Casele din Muzeul Satului. Stilul neoromânesc (cel de dinainte de ornamentele brâncovenesti din beton). Taranul ca (practic singurul?) român adevarat si satul ca paradis pierdut.
  Dar si "taran”, "taranie” cu sens peiorativ: exista o întreaga cultura a dispretului fata de ceea ce se percepe ca periferie, ca lume subdezvoltata, needucata, grosolana, antiurbana.
Relatia românilor cu ruralitatea oscileaza între idila si prejudecata crunta, între nostalgie si rejectare, toate raportate însa la un teritoriu a carui "puritate” rurala nu mai exista (asta în caz ca a existat vreodata).


  Carti despre sat sunt cu duiumul, cele despre arhitectura recenta în mediul rural, mult mai putine. Ne-am dorit o carte - si-o expozitie - care sa nu se concentreze exclusiv asupra obiectelor de arhitectura, ci si asupra proceselor; care sa treaca dincolo de clisee si sa vorbeasca despre resurse si potential.
   Noi propunem un proiect dedicat exclusiv teritoriului rural din România, construit dintr-o perspectiva dubla - arhitecturala si comunitara.

Imortalizand clipa




Casa de Cultura Mihai Ursachi


Expozitie de fotografie: Iezerul de Foc


Iasi


30 septembrie - 20 octombrie 2013







Afis_Expo_Iezer_m

Pe simezele Devei




Arta plastica contemporana romaneasca


Florin Mihai


Expozitia: Arhetipuri relative


Galeria Forma, Deva