miercuri, 18 septembrie 2013

Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Virgil Cojocaru 


Expozitia: Cover


Alchemia, Bucuresti


19 septembrie 2013








  Alchemia – Centru pentru Arte Contemporane va invită joi, 19 septembrie 2013, la ora 20:00, la vernisajul expoziției de pictură semnată de Virgil Cojocaru, care prezintă o serie de lucrări reprezentative pentru creatia sa artistică.
  Virgil Cojocaru si-a inceput educația artistică la Scoala Populară de Artă Carmen Secularae, la clasa de pictură si grafică a profesorului Arcadie Răileanu.

Expozitii: 

1992-Galeria Rusu Nicolae
1992 - Ploiesti (vernisaj organizat de editurile de literatura SF) - 
premiul de popularitate pentru lucrari de arta abstracta
1993 - Negotin, Serbia - expozitie de arta religioasa
2001-2003 - conceperea si realizarea unui ansamblu de arta monumentala 
"intrare de incinta bisericeasca" la Biserica Sf. Nicolaie, Piatra Neamt
2002 - Icoana bizantina in galeria Odeon Bucuresti
2005-2006 - Minesi Michele Gallery, Roma
2007 - doua expozitii la Sala Cupola a 
Bibliotecii Judetene G. T. Kirileanu, Piatra Neamt

Adresa: Calea Mosilor, nr. 95.

Cel mai longeviv festival de muzică clasică




Festivalul Internațional: Toamna Muzicală Clujeană


Cluj-Napoca


ediția a XLVII-a, 4 - 25 octombrie 2013




  Cel mai longeviv festival de muzică clasică din România vă aşteaptă şi-n această toamnă la Cluj-Napoca. Prima ediţie a festivalului a avut loc în 1965. Cu o mică excepţie (doi ani de întrerupere), festivalul şi-a păstrat ritmicitatea anuală de-a lungul întregii sale istorii, în 2013 ajungând la cea de a 47-a ediţie. 
  Invitaţii festivalului, veniţi atât din România, cât şi din Europa, concertează în mai multe locaţii din Cluj: Colegiul Academic, Sala Studio a Academiei de Muzică Gh. Dima, Catedrala Româno-Catolică Sf. Mihail, Diesel Club, Sala Tonitza a Muzeului de Artă Cluj.
  Pe durata celor 21 de zile de festival publicul meloman va fi invitat să se reîntâlnească cu nume mari din panoplia artiştilor români. Au dat curs invitaţiei Cristian Mandeal, Oxana Corjos, Iulia Merca, Iulia Isaev, Tony Bardon, Sándor Árpád, Adrian Borza, Claudia Robles Angel, Ansamblul celor 12 violoncele Napocelli, Ansamblul AdHoc, Trio Barocco, organistul Erich Türk, pianistul Vesmás Tamás, Ansamblul cameral La Follia, Cvartetul Arcadia, violoncelistul Răzvan Suma, pianista Anca Lupu, Gheorghe Dumănescu, ClarinetoMania, Bianca şi Remus Manoleanu, pianista Silvia Sbârciu, Silvia Sorina Munteanu, Adela Zaharia, Ştefan Korch şi Lucian Petrean, dar şi muzicieni internaţionali de renume precum pianiştii Sivan Silver (Germania), Gil Garburg (Germania) şi Josu Okiñena (Spania), violonistul David Grimal (Franţa), dirijorii Olíver Diaz (Spania) şi Ferenc Gábor (Germania). 
  Un caracter aparte al acestei ediţii va fi dat de programul împărţit în cinci secţiuni: Panoramic Componistic Contemporan, Serate camerale, Jubilee muzicale, Nestemate ale Barocului şi cele patru concerte Cap de Afiş (2 simfonice şi 2 vocal-simfonice).
  Concertele secţiunii Jubilee muzicale marchează: 200 de ani de la naşterea compozitorului Giuseppe VERDI, împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Richard WAGNER, 300 de ani de la naşterea organistului Johann Ludwig KREBS şi comemorează 50 de ani de la moartea lui Paul HINDEMITH.
  Ca-n fiecare an, pe scena Filarmonicii se vor afla toate cele trei ansambluri ale instituţiei: Corul, Orchestra Simfonică şi Cvartetul Transilvan.
  Pentru mai multe informaţii despre artiştii şi programul TMC, urmăriţi activitatea noastră pe Facebook, twitter.com/TmcCluj sau pe website-ul oficial al festivalului
 www.tmc.filacluj.ro 



Gusta din traditie !




Complexul National Muzeal ASTRA


Targul de bucate traditionale


Sibiu


21 - 22 septembrie 2013





   Complexul Naţional Muzeal ASTRA, împreună cu Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice ,Mărginimea Sibiului, Asociaţia de prietenie Ille et Vilaine – Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu şi Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Sibiu, organizează în perioada 21 - 22 septembrie 2013, la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (muzeul în aer liber), o nouă ediţie a Târgul de bucate tradiţionale.
  În cadrul acestei ediţii organizatorii aniversează un an de la deschiderea Târgului de ţară şi trei ani de la deschiderea Târgului de produse tradiţionale şi ecologice. Scopul principal al acestor târguri este acela de a promova produsele tradiţionale şi ecologice româneşti cu un gust autentic.
  La acest eveniment şi-au anunţat participarea producători din judeţele: Alba, Arad, Braşov, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Sibiu.
  Vizitatorii vor putea găsi, la standurile expoziţiei cu vânzare, bucate tradiţionale atent selecţionate, precum: brânza de burduf Loman, sloi de oaie, "lichie” (Alba), preparate din carne de porc, rasa mangaliţa, dulceaţă de prune (silvoiţa), prăjituri şi plăcinte Maramureşene (Satu Mare), plăcintă întinsă de Turnu (Arad), kurtoş, pâine, gulaş (Harghita), virşli şi preparate din ciperci ECO (Hunedoara), pălincă (Sălaj), brânza de burduf în coajă de brad, dulceaţă de trandafiri (Brasov), telemea de Mărginimea Sibiului, urdă, unt şi produse din capră, miere şi preparate, siropuri şi dulceţuri ECO (Sibiu), şi multe altele.
  Standurilor cu produse li se vor adăuga ateliere culinare care vor permite familiarizarea cu modul de preparare a unor delicatese tradiţionale ce vor fi puse la dispoziţia cumpărătorilor: gulaş, ied la ceaun, miel la ceaun, plăcinte, dulceaţă de prune silvoiţa, preparate din carne de porc Mangalita, "lichie”, must stors la faţa locului, pastramă, cocoloş cu brânză, balmoş, "scovărzi”, etc.
  De asemenea vizitatorii se vor bucura de un program folcloric susţinut de artişti din zona Alba, Hunedoara, Maramureş şi Sibiu.
  Vizitarea târgului se va face pe baza biletelor şi abonamentelor de intrare în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA.



Program 

Sâmbătă, 21 septembrie 

ora 10:00 - Deschiderea târgului 
ora10:30 - 16:00 - Ateliere culinare 
ora11:00 –13:00 - Program artistic: Cântece şi dansuri populare româneşti din zona 
Alba, Hunedoara, Maramureş şi Sibiu.

Duminică, 22 septembrie 

ora 10:00 - Deschiderea targului 
ora 10:30 – 16:00 - Ateliere culinare 
ora 12:00 –13:00 - Program artistic: Cântece şi dansuri populare româneşti din zona 
Alba , Hunedoara, Maramureş şi Sibiu 
ora 17:00 - Festivitatea de închidere a Târgului de bucate tradiţionale.
***eventya.eu

Regal de teatru și muzică




Centrul Cultural Palatele Brâncovenești


Zilele Palatului Brâncovenesc


Mogoșoaia


20 - 22 septembrie 2013




   Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, din Mogosoaia ii invita pe bucuresteni, in acest weekend, la un regal de muzica si teatru.
   Evenimentul se desfasoara in contextul Zilelor Palatului Brancovenesc, 20-22 septembrie, manifestare culturala ce marcheaza implinirea a 311 ani de la infiintarea Palatului.
  Teatrul National de Opereta Ion Dacian va sustine un program muzical special, care include concertul instrumental Invitatie la Vals, opereta Contesa Maritza de Emmerich Kalman şi Gala de Operetă Viaţa e frumoasă.
  Pe langa spectacolele de opereta, actorii de la Scena Art vor interpreta mai multe personaje din schitele lui I.L. Caragiale, momentul numindu-se D’ale noastre. 
  Evenimentele beneficiază de acces gratuit.

Program

20 septembrie

18.15 – 19.15 – D’ale noastre – Scena Art
20.00-21.30 – Invitatie la vals - Concert instrumental
Dirijor: Ciprian Teodoraşcu
Orchestra Teatrului Naţional de Operetă
În program:
Johann Strauss-fiul: Uvertura operetei Liliacul, Valsul Sânge Vienez,
Polca Ohne Sorgen, Valsul Trandafirii din Sud, Pizzicato Polca, 
Valsul Povestiri din Pădurea Vieneză, Valsul Dunărea Albastră, 
Valsul Imperial, Tritsch-Tratsch Polka
Josef Strauss: Annen Polka
Jacques Offenbach: Barcarola din opera Povestirile lui Hoffman
Johannes Brahms: Dansul Ungar nr.5
Johann Strauss-tatăl: Marşul lui Radetzky

21 septembrie

11.00 – 12.00 – D’ale noastre – Scena Art
19.30 – 22.30 - CONTESA MARITZA
Operetă în două acte de Emmerich Kálmán
Distribuţie:
Mariza - Silvia Şohterus, Tassilo- Virgil Profeanu (debut), 
Liza -Amelia Antoniu, Jupan -Cătălin Petrescu, Ioţa - Mihnea Lamatic (debut), 
Bozena - Camelia Mocanu-Rădulescu, Ceko - Arnold Mack, Manja - Raluca Ciocă, 
Ilka, Jeaninne Bradler, Berko - Răvan Rusu
Cu participarea Orchestrei, Corului şi Baletului Teatrului Naţional de Operetă Ion Dacian

22 septembrie

18.15 – 19.15 – D’ale noaste – Scena Art
20.00 – 21.30 GALA DE OPERETĂ VIAŢA E FRUMOASĂ !
Dirijor: Lucian Vlădescu
Cu: Mioara Manea-Arvunescu, Florin Budnaru, Gabriela Daha,
Silvia Şohterus, Daniel Madia, Amelia Antoniu, Cătălin Petrescu
Gala de Operetă Viaţa e frumoasă ! include o selecţie de momente muzicale din repertoriul românesc şi internaţional: Lăsaţi-mă să cânt de Gherase Dendrino, Văduva Veselă şi Ţara Surâsului de Franz Lehár sau Contesa Maritza şi Silvia 
de Emmerich Kálmán. 
Programul este completat de arii şi duete din musicalul My Fair Lady 
pe muzica lui Frederick Loewe.

Cand stiinta evadeaza din laboratoare !




Noaptea Cercetatorilor


27 septembrie 2013







In acest context, Muzeul Antipa, Bucuresti, ne face cunoscut urmatoarele:

  Dacă vă este dor de propriul insectar și de fluturii perfect păstrați în vitrina cutiei, pe 27 septembrie, de la ora 19.30, Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa vă va reaminti de vremurile în care nicio insectă nu scăpa curiozității vârstei ! Detalii activități: 

http://www.antipa.ro/ro/categories/44/pages/352

  Noaptea Cercetătorilor este evenimentul care îi provoacă pe pasionații de știință să descopere cum se realizează colectarea, prepararea și identificarea insectelor, păianjenilor, fluturilor, vertebratelor și mamiferelor aflate în colecțiile Muzeului. Mai mult, noaptea în care cercetătorii prind cu un bold știința în spuma insectarului oferă posibilitatea tinerilor, profesorilor și publicului larg de a participa la o serie de discuții interactive, aplicații practice și experimente spectaculoase. 


Si cei de la Acvariul Muzeu Tulcea sunt pregatiti pentru acest eveniment asteptand publicul intre orele 17:00-23:00.

Din cultura noastra populara




Muzeul Agriculturii


Expozitia: Cununa graului


Slobozia


25 septembrie 2013









  Muzeul Agriculturii îşi propune să prezinte - prin această expoziţie - două aspecte din cultura noastră populară tradiţională: unul care vizează "spiritualitatea agrară” (rituri, obiceiuri, ceremonialuri agrare, ca demers spiritual al plugarului în truda sa necontenită pentru hrana cea spre fiinţă) şi altul referitor la mijloacele tradiţionale de păstrare a grânelor (ca expresie materială a trudei sale).

Pastrand identitatea nationala




Diaspora romana


Institutul de Cercetari al Romanilor din Ungaria


Irina Iszaly Garami: Sacalaul de altadata


2013







CUPRINS

Cuvânt înainte 
Din istoricul şi obiceiurile săcălenilor 
Obiceiuri legate de naştere la Săcal 
Prelucrarea cânepei şi ţesutul în comuna bihoreană Săcal
Mâncăruri şi pregătirea lor la Săcal 
Obiceiuri de post la Săcal 
Obiceiuri şi credinţe legate de creşterea animalelor 
Regulile etice ale românilor din Săcal 
Culesul viei la Săcal 
Crişul Repede şi influenţa lui in viaţa săcălenilor

Festivalul George Enescu




Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitia: EBIENALE 


Bucuresti


1 - 28 septembrie 2013








  Vă așteptăm joi, 19 septembrie, la ora 16:30 la Ateneu și la 17:20 la Sala Mare a Palatului să vernisăm Grădina Festivalului !
  Grădina Festivalului este punctul convergent al foaierelor sălilor de concerte, Ateneul Român și Sala Mare a Palatului (SMP) și al parcurilor din fața acestor săli.
  În acest spațiu neconvențional de expoziție EBienale propune lucrări de sculptură și instalație realizate de artiști în perioada anilor 2012-2013, comprimând preocupările artistice ce utilizează tehnologia ca modalitate de expresie.

SBTNSEBASTIAANBNTS
Vlad ȚENU
Alin CARPEN
Lavinia VIERU
Casandra ELEFTERESCU
Cornelia STANCU
George MARINCIU
Lorena CĂLĂRAȘIU
Alexandru HOTESCU
Traian MARCU
Radu RODIDEAL
Aurel TAR



Vernisaj: 19.09, h 16:30, Ateneul Român
19.09, h 17:20, Sala Mare a Palatului

Curatori: Ilina Schileru, Roxana Gibescu 
Expoziția | Exhibition dates: 1-28.09
Expoziția este organizată în circuitul EBienale 2013

www.ebienale.ro

Daca tot a inceput scoala !




Targul Gaudeamus - Carte scolara


Piata Universitatii, Bucuresti


editia a XI-a, 19 - 29 septembrie 2013








  Târgul GAUDEAMUS Carte Şcolară, ajuns în acest an la cea de a XI-a ediţie, va avea loc în perioada 19 – 29 septembrie în incinta unui pavilion expoziţional amplasat în Piaţa Universităţii din Bucureşti. 
  Ediţia 2013 se înscrie în seria aniversară dedicată împlinirii a 85 de ani de la prima transmisiune a postului public de radio – 1 noiembrie 1928 – şi a 20 de ani de la iniţierea Programului LECTURA – Târgurile GAUDEAMUS. 
  Oferta ediţiei cuprinde: gama completă de manuale şi auxiliare aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru anul şcolar 2013 – 2014, o largă paletă de materiale didactice, destinate atât studiului individual, cât şi activităţii în clasă, sute de titluri din bibliografia şcolară, din literatura română şi universală, lecţii interactive pe suport multimedia, cele mai recente apariţii editoriale.
www.gaudeamus.ro/ro/manuale

Cum se cucereste Europa




Reclama facuta cu cap...si stil


Colectii si Colectionari


Cartofilie




   Azi, pe la pranz, sotia mi-a facut un cadou frumos. Cautand sau aranjand, nu am inteles prea bine, in sertarul propriu si personal al unei comode a gasit cateva carti postale de care amandoi uitaseram si ca exista. Mai jos va prezint pe unele dintre ele; pe celelalte le voi include intr-un album al orasului la care se refera.







Singurul lucru pe care l-as reprosa realizatorilor acestui set: cred ca autorul gravurilor care au servit drept cadru in imaginile de mai sus merita, cel putin la fel de mult ca si autoturismul prezentat, o promovare asemanatoare.
***Deja ma gandesc ce-oi mai gasi prin celelalte sertare; 
ca avem mai multe, pe la biblioteca, pe la birouri...

Ziua Europeana a Patrimoniului



Muzeul Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita


Patrimoniul cultural - oglinda a pomiculturii si viticulturii


Caransebes


editia a XXI-a, 21 septembrie 2013




Din Transilvania sec. al XIX-lea




Casa Muresenilor - Muzeul Imnului National


Expozitia: Serviciile postale in trecut...


Brasov


septembrie - decembrie 2013





   Casa Mureşenilor – Muzeul Imnului Naţional vă invită joi, 19 septembrie 2013, ora 11:00, la deschiderea expoziţiei Serviciile poştale în trecut, curator Marinela Loredana Barna.
  Vizitatorii sunt invitaţi să descopere serviciile poştale oferite în Transilvania secolului al XIX-lea, detalii despre activitatea oficiului poştal braşovean, să asculte scrisori oficiale sau familiale din Arhiva Mureşenilor, şi chiar să scrie o telegramă. 
  Ziarul familiei Mureşianu, Gazeta Transilvaniei, a fost strâns legat de activitatea poştală. Informaţii frecvente apăreau în paginile ziarului despre poşta ce asigura circulaţia ştirilor, a mărfurilor şi a persoanelor. 
  Expoziţia va fi deschisă în perioada septembrie-decembrie 2013.

Miron Cristea, Patriarhul



Un nume pentru istorie - 

145 de ani de la nasterea primului 

Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane 


Muzeul Oltului si Muresului Superior, Miercurea Ciuc


19 septembrie - 18 octombrie 2013