miercuri, 13 noiembrie 2013

La a XXX-a editie




Muzeul Literaturii Romane Iasi


Salonul de literatura Zero +


Muzeul Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul, Iasi


14 noiembrie 2013




  Muzeul Literaturii Române Iaşi în colaborare cu ALECART, Timpul şi Zona Literară vă invită joi, 14 noiembrie 2013, începând cu ora 18.00, la Muzeul Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul unde, în cadrul Salonului de literatură, va citi  proză Bogdan MOISA.

Moderatori: Mirel CANĂ și Paul GORBAN.

Celebrarea Mariei Tanase




Diaspora romana


Societatea Culturala Balkania Contemporana


Restaurant Doina, Atena, Grecia


22 noiembrie 2013





Arta fotografica




Simion Buia


Expozitia: Maschere di Venezia


Terroirs, Brasov


15 noiembrie - 15 decembrie 2013





Sa ii cunoastem mai bine





Biblioteca Judeteana Panait Istrati


Svetlana Georgieva: Bulgaria


Braila


15 noiembrie 2013





   Vineri, 15 noiembrie, ora 14:00, la Biblioteca Judeteana Panait Istrati Braila, voluntara Svetlana Georgieva va prezenta imaginea Bulgariei in cadrul proiectului Eurovillage.

Arta plastică contemporană românească




Muzeul de Etnografie și Artă Populară


Expoziția: Târguri tradiționale de ieri și de azi


Târgu-Mureș


14 noiembrie - 30 decembrie 2013




   CENTRUL JUDEŢEAN PENTRU CULTURĂ TRADIŢIONALĂ ŞI EDUCAŢIE ARTISTICĂ MUREŞ, organizează în perioada: 14 noiembrie - 30 decembrie 2013, la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, Piaţa Trandafirilor nr. 11, expoziția Târguri tradiţionale de ieri şi de azi.

   Lucrările expuse au fost realizate în cadrul celei de-a XXVII-a ediții a Taberei de pictură de șevalet cu tema Târguri tradiţionale de ieri şi de azi organizată în perioada 19-26 octombrie 2013, la Sovata.

Participă cu lucrări:

RODICA POP, NEAGOI SOFIA, CRISTINA PETRIA, 
VIOLETA PETICĂ 
KULCSAR PÂRVU MARINA, KÁRT KLÁRA, 

GHEORGHE POP, CRISTINA MUREŞAN, TAKÁCS JUDITH, 

BENKŐ ISTVÁN, RODICA VESCAN

  Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 14 noiembrie 2013, ora 16 00, la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Tîrgu Mureș. 

Coordonator artistic: CĂLIN BOGĂTEAN

Pe simezele Aradului




Bienala Internațională de Pictură, Grafică, Sculptură


Arad


ediția a IV-a, 15 noiembrie 2013 - 15 ianuarie 2014






Expoziția poate fi vizionată la: 
Teatrul Clasic Ioan Slavici, Galeria de Artă Delta, 
Galeria de Artă Alfa, Atelierele de creație ale U.A.P.

România și Europa - Ieri și astăzi




Imaginea publică a Monarhiei ân România


Casa Avramide, Tulcea


19 noiembrie 2013





Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO în România




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


România și patrimoniul mondial UNESCO. 

Monumente istorice și elemente de patrimoniu imaterial


Cluj - Napoca


15 noiembrie 2013




   Cu ocazia Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din România (16 noiembrie), Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează vineri, 15 noiembrie 2013, ora 13:00, workshopul cu tema România și patrimoniul mondial UNESCO. Monumente istorice și elemente de patrimoniu imaterial.
   Vor fi prezentate cadrul legal și activitatea comisiilor UNESCO din România (dr. Tekla Totszegi), Ritualul Călușului – element înregistrat în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO în anul 2005 (dr. Silvestru Petac), bisericile de lemn din Maramureș înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO (dr. Ioan Augustin Goia).
   Evenimentul va avea loc la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, Cluj-Napoca. 

De-acum un veac




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Expozitia: 

1913. Al Doilea Razboi Balcanic si Pacea de la Bucuresti 


Palatul Culturii, Ploiesti


14 noiembrie - 20 decembrie 2013





   În perioada 14 noiembrie-20 decembrie 2013, Sala Coloanelor a Palatului Culturii din Ploiești va găzdui expoziția temporară 1913. Al Doilea Război Balcanic și Pacea de la București, organizată de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României.
   Expoziția dorește să aducă în atenţia publicului un episod mai puțin cunoscut din istoria contemporană a României, acela al campaniei millitare de pe teritoriul Bulgariei din anul 1913, campanie încheiată cu Pacea de la București, un eveniment în care România a jucat un rol de maximă importanță în geopolitica Balcanilor.
  În cadrul expoziției vizitatorii pot întâlni piese interesante din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României din București, precum chipiul ce a aparținut generalului Alexandru Averescu-șef al Statului Major, General al Armatei Române din 1913, o carte poștală cu semnăturile participanților la Conferința de Pace de la București, o fotografie cu autograf a Reginei Maria, medalii, decoraţii, armament şi alte exponate care merită toată atenţia vizitatorilor.

Pe simezele Bacaului




Arta plastica contemporana romaneasca


Silvia Tiperciuc


Galeriile Ion Frunzetti, Bacau


15 noiembrie 2013








***Petronela Mihalcea

Ateliere de creatie




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Cu mama la muzeu...de Sarbatori


Bucuresti


16 noiembrie - 15 decembrie 2013




Cu zâmbetul pe față




Potrete și caricaturi


Expoziție cu vânzare


Palas Mall, Iași


15 - 17 noiembrie 2013





Din colecția Muzeului Național din Gdansk




Muzeul Național Brukenthal


Expoziția: 

Pictura poloneză din a doua jumătate a secolului XX


Sibiu


13 noiembrie 2013 - 16 februarie 2014


Expozitii




Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Rasvan Angheluta


Expo Pasari si mamifere mici

Albinele - Insecte sociale


Galati


16 noiembrie 2013





   Sâmbătă, 16 noiembrie 2013, ora 09.30, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi vor fi deschise pentru public două expoziţii inedite. 
   Prima dintre acestea este organizată în aer liber – EXPO PĂSĂRI ŞI MAMIFERE MICI – în care vizitatorii vor putea vedea zeci de rase de păsări şi animale vii, printre care: porumbei de zbor şi joc, găini de ornament şi mixte, păuni, fazani sau iepuri. Această manifestare este organizată în colaborare cu Asociaţia Judeţeană Colombofilă Galaţi şi va reuni aproximativ 20 de crescători de păsări şi mamifere mici. 
   "Expoziţia de păsări şi mamifere mici face parte din seria de activităţi extra-curriculare ale instituţiei noastre şi se adresează tuturor categoriilor de vârstă. În cadrul expoziţiei va fi prezent şi <jucătorul de Galaţi> – o rasă de porumbel celebră în toată lumea prin rostogolirea pe care o face în timpul zborului. Invităm părinţii să-şi aducă copiii la muzeu pentru a vedea această expoziţie interesantă şi educativă,” a declarat Emil Strungă, managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi. 
   Cea de a doua activitate vernisată pe data de 16 noiembrie este expoziţia temporară Albinele – insecte sociale, organizată în interiorul muzeului şi care va aduce în faţa gălăţenilor... lumea albinelor ! Totul despre modul de viaţă şi organizarea albinelor într-un stup, precum şi o secţiune în care vor putea fi văzute uneltele folosite în apicultură şi produse apicole. De asemenea, un stup cu albine vii va fi expus timp de două zile în cadrul expoziţiei, pentru ca publicul vizitator să asimileze într-un mod interactiv informaţiile prezentate. Manifestarea este organizată de instituţia gazdă în colaborare cu Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Ion Borcea Bacău. 
   La acest dublu-vernisaj, copiii din cadrul Grădiniţei Tom şi Jerry Galaţi vor oferi un scurt program artistic pentru publicul vizitator. Expoziţia de păsări şi mamifere mici va fi deschisă în perioada 16 – 17 noiembrie 2013, iar expoziţia Albinele – insecte sociale va rămâne deschisă până la sfârşitul lunii ianuarie 2014. Programul de vizitare pentru public este de miercuri până duminică, între orele 09.00 – 17.00.

Colectii si Colectionari




Prezente romanesti peste hotare


Colectia Orasul Memorabil


Veliko Tarnovo, Bulgaria


14 noiembrie 2013









   Pe 14 noiembrie, o selectie a colectiei de fotografii Orasul Memorabil 2010-2013, focalizata pe imaginea orasului Brasov acum 100 de ani va fi prezentata la Veliko Tarnovo (Bulgaria).
   Expozitia este organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania – filiala Bv-Cv-Hr în parteneriat cu Grupul de Initiativa Locala Corona, Biblioteca Judeteana Brasov si Muzeul Casa Muresenilor.
  Evenimentul este sprijinit de Biblioteca si Universitatea din Veliko Tarnovo si este gazduit la Muzeul Renasterii.
***Brasov oras magic

Gebel - O odisee danubiana




Lansare de carte 


Valentina Stupineanu


Muzeul de Artă Tulcea


15 noiembrie 2013





Create cu mult suflet




Targ de obiecte handmade


Iulius Mall, Suceava


15 - 17 noiembrie 2013






La Antipa, în spatele ușilor închise




Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa


Identificarea taxonomică a păianjenilor


București


16 noiembrie 2013





Pe simezele Focșaniului




Arta plastică contemporană românească


Anuala Filialei U.A.P. Vrancea


Galeriile de Artă, Focșani


14 noiembrie 2013







Vernisaj: 14 noiembrie, ora 17:00.
***Liviu Nedelcu

Simpozion judetean




Muzeul Viticulturii si Pomiculturii - Golesti


Rolul culturii franceze 

in educarea si formarea intelectuala a Golestilor


14 noiembrie 2013







   Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti organizează joi, 14 noiembrie 2013, ora 11:00, în sala de conferinţe a Muzeului Goleşti, simpozionul judeţean cu tema: Rolul culturii franceze în educarea şi formarea intelectuală a Goleştilor.

  Exponenţii culturii române, printre care s-au aflat şi Goleştii, au atribuit limbii franceze importanţa cuvenită, adoptând-o ca limbă secundară în relaţia cu elitele europene ale epocii. Domeniul de predilecţie în care s-a impus limba franceză în plan internaţional a fost diplomaţia, de peste două sute de ani cele mai importante tratate fiind redactate în această limbă. 
   Fraza franceză se remarcă prin claritate şi sobrietate, calităţi pe care însuşi Voltaire le invoca atunci când definea spiritualitatea franceză. 

Din sumarul lucrărilor ce urmează a fi prezentate, menţionăm:
Goleştii în conştiinţa românească. 
Les Golesco dans la conscience roumaine. 
Goleştii şi conacul lor în creaţiile literare. 
Les Golesco et leur manoir dans les créations littéraires. 
Din corespondenţa lui George Bengescu (1918-1919). 
De la correspondance de George Bengesco.
Şcoala publică de la Goleşti. 
L’école publique de Goleşti.
Cărturarul luminist Dinicu Golescu. 
L’illustre boyard illuministe Dinicu Golesco. 

  La eveniment, vor participa: specialişti ai Muzeului Goleşti, profesori ai Alianţei Franceze din Piteşti, elevi şi profesori ai unor prestigioase colegii naţionale din judeţul Argeş, membri ai comunităţii franceze din Piteşti şi iubitori ai limbii şi culturii franceze.

SoNoRo




Festival International de Muzica de Camera


Iasi


editia a VIII-a, 18 - 19 noiembrie 2013






Iasi, BCU

  Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, care a debutat pe 1 noiembrie la Bucureşti, se va încheia la Iaşi cu două concerte "înălţătoare”, programate pe 18 şi 19 noiembrie. După Love Unlimited din 2012, SoNoRo 2013 dezvăluie o altă latură a personalităţii festivalului, concertele sale stând acum sub tema UP.
  Anul acesta, ieşenii se vor putea delecta cu două concerte de muzică de cameră, susţinute de artiştii internaţionali Alissa Margulis (vioară), Diana Ketler (pian), Christian Naş (violă), Răzvan Popovici (violă), Marcin Sieniawski (violoncel) şi Kirill Troussov (vioară).
   Primul dintre concerte, Aubade, va avea loc luni, 18 noiembrie, ora 19.00, la Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu şi include piese ale compozitorilor Zoltán Kodály, George Enescu şi Ernst von Dohnányi.
  Cel de-al doilea concert, care marchează şi finalul acestei a opta ediţii a festivalului, Letters from the Sky 3, va avea loc  marţi, 19 noiembrie, în recent şi excepţional restauratul Teatru Naţional Vasile Alecsandri, de la ora 19.00. Programul cuprinde piese ale compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart, Pablo Casals şi Antonín Dvořák.
***curierul-iasi.ro

Târg de cultură vintage și design românesc




V for Vintage


Sala Dalles, București


ediția a XI-a, 23 - 24 noiembrie 2013



***Carmen Gherghe

Dubla lansare de carte




Biblioteca Judeteana ASTRA


Alexandru Radescu, Paul S. Grigoriu: Jurnal athonit


Cristian Boros: Suplu zvacnet vertical


Sibiu


14 noiembrie 2013






Alexandru Radescu ne informeaza: 


   Prima iesire, în ţară, cu Jurnalul athonit. Pagini de ucenicie. Joi, 14 noiembrie (de la ora 17.00), suntem onoraţi sa mergem la Biblioteca Judeteana ASTRA din Sibiu pentru a lansa volumul nostru, dar si pentru a discuta pe marginea unor subiecte atat de frumoase, generoase, dar si pretentioase.

  Evenimentul îl va avea invitat special pe Pr. Conf. Dr. Constantin Necula.

  Dar de ce dubla lansare? Pentru ca tot la Editura Filos a aparut recent si volumul de poezie Suplu zvâcnet vertical (Cristian Boroş).



  Alaturi de Paul S. Grigoriu, Cristian Boroş, Ionut Trandafirescu si subsemnatul, ni se va mai alatura pentru eveniment inca o persoana extrem de speciala. O voi deconspira joi!

  Va invitam la eveniment, sper sa fie o seara speciala, care sa continue si dupa !

Toamna Zana Melopeelor




Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu


Botosani


12 octombrie 2013 






Constelatii Romanesti Traditionale




Muzeul de Mineralogie


Cerul romanesc si comparatia cu alte mitologii stelare


Baia Mare


14 - 15 noiembrie 2013






   In zilele de 14 - 15 noiembrie 2013, Baia Mare va fi capitala astronomiei românești prin conferința națională CERUL ROMÂNESC ȘI COMPARAȚIA CU ALTE MITOLOGII STELARE, etapă a proiectului Constelații Românești Tradiționale - proiect național redescoperire și popularizare a constelațiilor românești tradiționale, ce reunește o serie de muzee, observatoare astronomice, planetarii, asociații și cluburi astronomice de prestigiu din România și care beneficiază de sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. 
   Astfel, Muzeul de Mineralogie Baia Mare, inițiator al proiectului, va fi pentru două zile gazda unui eveniment cultural, științific și educațional, cu totul special, onorat de prezența unor lectori experți în mitologii stelare exotice, alături de cea românească, precum Abdula Gulten Nazare, Gyozo Zsigmond, Haritina Mogosanu, Maria Olenici, Dan Uza. 
   Dialogul culturilor și al civilizațiilor, din perspectiva reprezentărilor pe care le-au avut în trecut și pe care le păstrează sau nu și în prezent, despre cer și stele, este îmbogățit prin prezența partenerilor în proiect din București, Suceava, Galați, Bacău, Târgoviște, Craiova, Bârlad, Baia Mare ș.a.m.d, iar această întrunire a specialiștilor din domeniul astronomic cu experții din domeniul interpretării transculturale, poate suscita dezbateri interesante și proiecte comune de viitor care să fie în măsură să atragă atenția publicului, cel puțin, asupra Universului fascinant, cu "comorile” sale și surprizele pe care ni le oferă. 
   În cadrul conferinței va fi vernisată și o expoziție tematică de astro-fotografie, cu fotografii realizate de Alex Conu, iar printre produsele notabile ale acestei a doua ediții a proiectului enumerăm: o broșură de popularizare a constelațiilor românești, un film documentar, o planisferă și o variantă personalizată a cunoscutului program cu caracter de planetariu virtual Stellarium, o televiziune educațională online, iar vocea acestui proiect s-a "auzit” cel mai bine prin site-ul dedicat www.crt.ro.com și prin pagina de facebook a proiectului.
   Lucrările conferinței naționale Cerul Românesc și comparația cu alte Mitologii Stelare vor debuta Joi – 14 noiembrie 2013, între orele 10.00 – 14.00, la sediul muzeului mineralogic din Bulevardul Traian, nr. 8, iar conferința va fi precedată de o conferință de presă, începând cu ora 9.00. 
   În cea de-a doua zi a conferinței, la sediul Planetariul Baia Mare, din strada Coșbuc, nr. 16, începând cu ora 10.00 vor avea loc dezbateri între partenerii proiectului privind situația astronomiei în România, perspectivele unor colaborări la nivel național și internațional și – nu în ultimul rând – evaluarea rezultatelor acestui proiect de anvergură și creionarea unei rețele profesionale în domeniul astronomiei, care să permită comunicarea în timp real, relevarea ofertei de produse cultural științifice și educaționale specifice fiecărui obiectiv și dimensionarea unui portal național instituțional legat de astronomie și chiar turism astronomic. 

Mircea Lițe – manager proiect
Ciprian Crișan – PR proiect
www.crt.ro.com
constelatiiromanesti@gmail.com — 
la Muzeul De Mineralogie Baia Mare.

Ziua Dobrogei




Biblioteca Oraseneasca Techirghiol


Techirghiol


14 noiembrie 2013






  "Pentru dobrogeni, ziua de 14 noiembrie este o zi specială: este ziua în care, în anul 1878, Dobrogea a reintrat, oficial, în componența statului român modern.
   Unirea Dobrogei cu România reprezintă a doua etapă în procesul de unire națională a românilor. Prima a fost cea de la 24 ianuarie 1859, când Moldova s-a unit cu Muntenia, iar desăvârșirea unității naționale a românilor urma să aibe loc peste patru decenii, la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918."

Legenda cântecului românesc




Casa de Cultura a municipiului Cluj-Napoca


Centenar Maria Tanase


Cluj-Napoca


13 noiembrie 2013








- conferinţă
- audiţii muzicale inedite
- proiecţie de film Maria Tănase, regia Laurenţiu Damian
 (documentar interzis în perioada comunistă)

Coord. prof. Adrian Corojan
Casa de Cultură a municipiului Cluj-Napoca, 
Piaţa Lucian Blaga, nr. 1-3, Sala 23
Miercuri, 13 noiembrie 2013, ora 18.00
Intrarea liberă

Ipostaze Etnografice




Centrul Cultural Dunarea de Jos


Concurs National de Film Etnografic si de Imagini Document


Galati


editia a IV-a, 14 noiembrie 2013







Lansare de carte




Biblioteca Judeteana Panait Istrati


Florin Mesca: Nevazutele carari


Braila


14 noiembrie 2013







Dragi braileni,
Joi, 14 noiembrie, ora 17:00, la Biblioteca Judeteana Panait Istrati Braila 
va avea loc lansarea cartii Nevăzutele cărări de Florin Meşca. 
Intrarea libera. Va asteptam !