marți, 22 august 2017

Arc peste timp




Biblioteca Județeană Panait Istrati 


Brăila 


24 august - 1 septembrie 2017






    Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila marchează 136 de ani de la înființare printr-o expoziție foto-documentară aflată la parterul Secției de Împrumut carte pentru Adulți ce se intitulează Arc peste timp.
   Ideea înființării bibliotecii brăilene și a muzeului a apărut încă din 1880, când pe 3 noiembrie a avut loc alegerea, de către profesorii Gimnaziului Real, a unui comitet de inițiativă format din Constantin C. Hepites (farmacist), Ieronim Gold (avocat), Christodul Suliotti (doctor în litere și filozofie), Ștefan C. Hepites (profesor), Zamfir C. Zamfirescu (profesor).
    Pe 3 ianuarie 1881 se votează Regulamentul pentru biblioteca și museul din Brăila și se alege comitetul administrativ alcătuit din: Radu S. Campiniu, primarul orașului, președinte de drept, Șt. C. Hepites și Ieronim Gold, din partea comitetului de inițiativă, Atanasie Popescu și Ion Guliotti, din partea gimnaziului și preotul econom Cosma Moșescu, din partea învățământului primar.
   Pe 23 august 1881, se promulgă, de către Regele Carol I, Decretul nr. 2134, prin care se autorizează deschiderea și funcționarea în urbea Brăila, a bibliotecii și a museului științific, care funcționează pentru început în localul Liceului Real din strada Rubinelor.
   În 1981, pe 14 octombrie, Biblioteca primește numele marelui scriitor brăilean “Panait Istrati” – Aviz nr. 5443/1981 al Comisiei Centrale de Denumiri. În perioada 9 – 12 decembrie 1981 are loc sărbătorirea Centenarului Bibliotecii publice, ocazie cu care s-a realizat monografia Biblioteca Județeană Panait Istrati, autori – Toader Buculei și Octavian Procopie.
   În 2003, clădirile Bibliotecii din Piața Poligon, nr. 4 și str. Belvedere nr. 3, aflate în patrimoniul cultural național, intră în consolidare și restaurare, în cadrul unui proiect Phare Ricop, cofinanțat de Consiliul Județean Brăila. În 2011 a fost semnat contractul de finanțare și au început lucrările la proiectul de reintegrare a secțiilor bibliotecii în zona Clădirilor din Piața Poligon, iar în 2013, toate secțiile Bibliotecii s-au reunit în zona Centrului vechi, unde funcționează și în prezent.
    Date suplimentare despre istoria și transformările prin care a trecut Biblioteca publică puteți afla consultând documentele aflate în vitrinele expoziționale care conțin: Caietele Balcanica, volumele aniversare – 125, 130 și 135 de ani de bibliotecă publică la Brăila, ex-libris-uri, cărți poștale, documente editate de instituție.
   Expoziția este realizată de Doina Lalu, bibliotecar 
și poate fi vizitată în perioada 24 august – 1 septembrie 2017.
Istoria bibliotecii în imagini poate fi văzută aici:

Sesiunea Internaţională de Comunicări Ştiinţifice Arheologia mileniului I p. Chr.




Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova 


Ploiești 


ediția a XV-a, 24 -25 august 2017






    Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează din anul 2002 Sesiunea Internaţională de Comunicări Ştiinţifice Arheologia mileniului I p. Chr., care în acest an a ajuns la cea de-a XVI-a ediţie. Manifestarea şi-a propus, încă de la prima ediţie, să reunească cercetători ai fenomenelor arheologice ale primului mileniu, oferindu-le acestora un cadru în care să poată dezbate atât probleme specifice primului mileniu creştin, cât şi probleme actuale ale cercetării arheologice. Pe parcursul celor cinsprezece ediţii desfăşurate până în prezent manifestarea pe care o organizăm a devenit una dintre cele mai importante evenimente ştiinţifice din domeniul arheologiei; fiind singura sesiune desfăşurată în România care abordează o astfel de problematică. Dat fiind acest lucru, unul dinere scopurile sale este acela de a sprijini schimbul de informaţii ştiinţifice, stabilirea de colaborǎri pe tematica amintitǎ, introducerea în circuitul ştiinţific a ultimelor descoperiri. La această manifestare, devenitǎ deja de tradiţie, participă cercetători români şi străini de la prestigioase instituţii muzeale, universitare şi de cercetare din Germania, Cehia, Polonia, Ucraina, Rusia, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Republica Moldova, care pe parcursul desfășurării sesiunii vor susține lucrări științifice de profil referitoare la ultimele cercetări arheologice.
   Ediția din acest an se va deschide joi, 24 august, la ora 10:00 prin lansarea volumului: Smeeni - Movila Mare (jud. Buzău): monografia unui sit arheologic regăsit, autori Alin Frînculeasa, Angela Simalcsik, Bianca Preda, Daniel Garvăn și vernisarea expoziției temporare: Smeeni - Movila Mare (jud. Buzău): un sit arheologic regăsit.
    Expoziția fotografică Smeeni - Movila Mare (jud. Buzău): un sit arheologic regăsit își propune să readucă în atenția publicului interesat o cercetare arheologică de amploare și în același timp spectaculoasă, derulată acum aproape 60 de ani de arheologul Victor Teodorescu, fost cercetător și director al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Sunt redate imagini sugestive din timpul cercetării arheologice a unei movile funerare datând din mileniul al III-lea a.Chr., dar și cadre ce surprind atmosfera de la mijlocul secolului XX dintr-un sat aflat spre limita de vest a Bărăganului. Expoziția este completată cu documente legate de şantierul arheologic Smeeni, precum planuri de complexe, texte manuscris sau dactilografiate, corespondenţă, etc., toate aflate în arhiva muzeului din Ploieşti. (dr. Bogdan Ciupercă)

Salonul de vară




Arta plastică contemporană românească 


Biblioteca Națională a României, București 


25 august - 8 septembrie 2017






    Asociația Culturală ARTAR, în calitate de organizator, și Filiala Constanța a UAPR vă invită în perioada 25 august – 8 septembrie 2017 să vizitați Salonul de vară găzduit de Biblioteca Națională a României, sala Palimpsest, B-dul Unirii nr. 22, București.
    Vor expune artiștii plastici: Alex Baciu, Alexandra Bădilă, Loretta Băluță, Cătălin Botezatu, Eugenia Leca Botezatu, Aurelian Broască, Adrian Chilipirea, Constanța Petrescu Dănilă, Velula Filiz, Florin Ferendino, Dana Călcâi Gherghe, Marcel Grigore, Constantin Grigoruță, Iolanda Manolescu, Niță Ioan Manolescu, Tudor Mirescu, Doina Misian, Niculaie Morărescu, Lelia Rus, Laura Nistorescu-Seniuc, Alexandru Șerbănescu, Ignat Ștefanov și Maria Teodorescu.
Vernisajul va avea loc vineri, 25 august 2017, ora 17:00.
În deschidere va lua cuvântul criticul de artă Roxana Bărbulescu.
Vă așteptăm cu drag!
Program de vizitare: Luni – Vineri 9:00 - 18:00.

Bine ai revenit acasă!




Zilele Diasporei 


Codlea 


26 august 2017





Drag de muzică și poezie - Vara




Șuetele Avramizilor 


Casa Avramide, Tulcea 


ediția a 40-a, 25 august 2017