marți, 23 noiembrie 2021

Actor de teatru și film




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Dumitru Furdui (1936 - 1998)



























Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 10. Octombrie 1964.









Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 6. Iunie 1966.




Consemnare publicată în Almanah Cinema 1976. Decembrie 1975.

***Mai multe despre Dumitru puteți afla și de aici:  Wikipedia

Pe simezele constănțene

 


Arta plastică contemporană românească 


Universitatea Ovidius, Constanța 


2021


Memoria unui Muzeu. Jurământul Gărzii Naționale Române din Bistrița din 7 noiembrie 1918

 


Muzeul Bistrița 


25 noiembrie 2021






Pe simezele ieșene - Memory Surface

 


Arta contemporană românească 


Cezara Moraru 


Galeria Labirint, Iași 


22 noiembrie 2021



Obiectul lunii noiembrie: vestă bărbătească

 


Muzeul Etnpgrafic al Transilvaniei 


Cluj - Napoca 


noiembrie 2021




    Obiectul lunii noiembrie, propus de către Muzeul Etnografic al Transilvaniei, este o vesta bărbătească din Șicula, Arad, numită local ”zobon”.

    Vesta este un obiect de îmbrăcăminte confecționată din catifea sau postav, fără mâneci, despicată în față, fiind purtată atât de femei, cât și de bărbați, peste cămașă.

   Vesta bărbătească, cu nr. de inventar C.5465, a intrat de curând în patrimoniul M.E.T., făcând parte inițial dintr-o colecție particulară, pe care muzeul a achiziționat-o în luna octombrie 2021. Cele 35 piese de port popular femeiesc și bărbătesc, dar și textilele de interior care formează colecția, au aparținut membrilor familiei dnei Baciu Bogdana, din localitatea Șicula, județul Arad, zona etnografică Defileul și Câmpia Crișului Alb, subzona Ineu.

   Vesta, puternic influențată de vechea uniformă militară austriacă, face parte din costumul popular bărbătesc și se îmbrăcă peste cămașă.

   Piesa de port, numit în Șicula ”zobon” este confecționată la croitor, din catifea de culoare neagră, numită local ”barșon lins”/ ”peliș”, bogat ornamentată cu ”șinioare cu încârnituri” (șnururi) lucrate la mașină, din ață de culoare neagră, gri, albastră și galbenă, dispuse pe întreaga suprafață, pe față și spate. Motivele ornamentale folosite sunt floral stilizate (lalea, ghirlande). Pe piept laibărul are cusături din bentiță de bumbac de culoare neagră, numită local ”goland” (șnur), dispusă în rânduri paralele, sub forma brandemburgurilor. Marginile vestei și gulerul sunt tivite cu bentiță de bumbac neagră și cusături din ață colorată: gri, albastru, galben, roșu. Pe lângă bentița de bumbac, pe partea dreaptă a pieptului, sunt dispuși nasturi din metal (numiți local ”goambe”, ”goloambe”), care constituie un alt element de decor. În partea de jos, lateral, ”zobonul” are două buzunare cu clapetă, decorate cu bentiță din bumbac de culoare neagră și tivite cu postav zimțat pe margini, de culoare roșu și galben.

   În interior vesta este dublată cu pânză de bumbac, de culoare albă și albastră, iar buzunarele sunt căptușite cu irhă (fâșie de piele prelucrată, subțire) roșie. Pe buzunarul din dreapta, pe irhă, este marcat, cu ață de culoare galbenă, anul confecționării ”1932”, iar pe buzunarul din stânga sunt marcate, tot cu ață de culoare galbenă, inițialele posesorului ”S” și ”G”, despărțite de un motiv floral – lalea.

Târgul Colecționarilor de Machete

 


Teatrul Godot, București 


ediția a V-a, 11 decembrie 2021




Chipuri de bucovineni

 


Inițiative de toată lauda


Muzeul Arta Lemnului, Câmpulung Moldovenesc 


prima ediție, 28 noiembrie 2021




    Muzeul Arta Lemnului împreună cu Ovidiu Ștefeligă vă invită duminică, de la ora 10:00, în studioul foto amenajat în interiorul Muzeului pentru prima ediție a campaniei fotografice Chipuri de bucovineni.

   Fie că veniți alături de familie, prieteni sau singuri, vă invităm în studioul nostru, pentru a fi imortalizați de Ovidiu, îndrăgitul fotograf câmpulungean, coordonatorul proiectului Mediateca Ocolului Câmpulung!

    ATENȚIE! Vă așteptăm cu o scenografie „ca pe vremuri”, în ambianța elegantă a Muzeului - singura condiție e să veniți îmbrăcați tot „ca pe vremuri”, în port țărănesc bucovinean!

    Vrem să recreăm atmosfera timpurilor demult apuse, în care fotografia anuală în studioul fotografului era un eveniment deosebit în calendarul unei familii.

   Participarea este gratuită, iar primele 300 de fotografii vor fi oferite pe hârtie foto! (restul digital, pe mail).

„Chipuri de bucovineni” este un eveniment derulat cu sprijinul companiei Calcarul.

Fotografia - Document ernografic

 


Expoziție de fotografie 


Muzeul de Artă Cluj-Napoca 


ediția a XVII-a, 24 noiembrie - 5 decembrie 2021




"Un om discret și distins"

 


Arta plastică contemporană românească 


Aurel Mocanu Agrippa 


Memorialul Ipotești


24 noiembrie 2021



Marea Unire din 1918: secvențe hunedorene

 


Muzeul Civilizației Dacice și Romane 


Deva


24 noiembrie 2021 - 10 ianuarie 2022





    Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, vă invită să vizitați, începând cu data de 24 noiembrie 2021, expoziția în aer liber Marea Unire din 1918: secvențe hunedorene.

    Prin această expoziție, instituția muzeală deveană dorește să ofere tuturor locuitorilor Devei, și nu numai, prilejul de a celebra mărețul eveniment istoric petrecut la Alba Iulia, cel al Unirii din 1 Decembrie 1918, marcând, totodată, Ziua Națională a României.

    În cele șase panouri puse la dispoziția vizitatorilor se regăsesc informații referitoare la etapele principale ale pregătirii Unirii, imagini cu documente și presă din epocă, fotografii din timpul discursurilor publice, fotografii ale delegaților care au reprezentat toate zonele hunedorene, mărturii ale participanților la Adunarea Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918. Două coduri QR aduc informații suplimentare celor care vor să afle mai multe, prin intermediul publicațiilor digitizate ale muzeului.

    Expoziția este amplasată în zona Lapidarium a Muzeului Civilizației Dacice și Romane iar accesul este gratuit, putând fi vizitată în fiecare zi, până după sărbătorile de iarnă.

    Puteți sărbători Ziua Națională a României alături de chipurile delegaților hunedoreni care au fost împuterniciți de comunitățile lor să hotărască unirea cu Regatul României, sau să (re)citiți emoționantele cuvinte ale celor care au avut privilegiul să participe la un asemenea eveniment istoric, imaginându-vă atmosfera, și, de ce nu, să vă creați propriile amintiri fotografiindu-vă în zona expoziției.

   Vă așteptăm să sărbătorim, împreună, Unirea din 1918, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva!

dr. Georgeta Deju

Șef serviciu, Secția de Istorie și Artă