luni, 16 octombrie 2017

Viforul - Vulpea și Strugurii - 104 pagini despre dragoste




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Al. Davila, Pitești




Mihai Dobre (Ștefăniță), Adina Rațiu (Doamna Tana) și
Dem. Niculescu (Luca Arbore).


Premieră: 11 ianuarie 1972.




Vulpea și strugurii - premieră: 15 martie 1972.
104 pagini despre dragoste - premieră: 10 februarie 1972.


Angela Radoslavescu și Vistrian Roman.


Cronici publicate în Revista Teatrul, Nr. 5. Mai 1972.

Proză scurtă




Lansare de carte 


Luiza Cala 


Cercul Militar Mangalia 


25 octombrie 2017






Bârladul - Capitală Militară




Cercul Militar Bârlad 


22 octombrie 2017





Eveniment cultural clujean




Lansare de carte 


Carol Iancu 


Muzeul de Artă Cluj - Napoca 


18 octombrie 2017







Românii de la Est de România. Memoria unui veac (1917-2017)




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


19 octombrie 2017





    Expoziția ce va fi deschisa joi, 19 octombrie, este gândită în 6 secvențe temporale: De la independență la Marea Unire (1917-1918), Provocările perioadei interbelice, Ruptura, Sovietizarea, Independența și prezentul, Viața în Gulag. Abordarea propusă explorează valențele instituției muzeale nu doar ca spațiu care păstrează şi conservă arta și cultura, ci şi din perspectiva unui spațiu creator de artă și cultură, facilitând dialogul dintre patrimoniul cultural și arta contemporană (arta care naște artă). Punctul focal al narațiunii vizuale este reprezentat de cea de-a șasea secvență temporală: Viața în Gulag, sugerată de prezența în sală a unui vagon de tren sovietic de dimensiuni medii, confecționat din lemn, care amintește de valurile de deportări în Siberia. Vagonul reprezintă un spațiu al memoriei celor care au avut de suferit în urma cumplitei represiuni politice. În acest cadru, un loc aparte îl ocupă schițele Eufrosiniei Kersnovskaia, sursă de inspirație pentru o proiecție video.


     Cifrele deportării in Siberia arata dimensiunea tragediei fratilor nostri: 10.000 bărbaţi, 14.000 de femei şi 12.000 de copii.

Românii în Marele Război (1917-1918). Spre Marea Unire




Interferențe culturale 


Petre Otu 


Cercul Militar Național, București 


19 octombrie 2017






    Joi, 19 octombrie 2017, ora 17:15, la Sala Cinema, va avea loc expunerea cu tema: Războiul mondial în al treilea an. Evoluții politice, confruntări pe teatrele de operații. Conferențiarul, prof. univ. dr. Petre Otu, istoric militar, va susține în deschidere o alocuțiune referitoare la semnificația Zilei Armatei României – 25 octombrie. Intrarea liberă.

Ploieşteanul - Chip şi mască




Lansare de carte 


Emilia-Virginia Luchian


Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Ploiești 


19 octombrie 2017




    Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită joi, 19 octombrie 2017, ora 16:30, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, sala Auditorium, la o reconstituire a Ploieştiului şi a vieţii locuitorilor lui după anul 1800 prin intermediul volumului doamnei prof. Emilia-Virginia Luchian, denumită sugestiv Ploieşteanul - Chip şi mască.
    Evenimentul, moderat de domnul Mihai Dumitrache - directorul general adjunct al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, îi va avea ca invitaţi pe domnii: prof.univ. dr. Gheorghe Calcan, dr. Dorin Stănescu şi prof. Nicolae Dumitrescu – critic literar.

Peisaje subiective




Arta plastică contemporană românească 


Maria Vianu 


Casa de Cultură Friedrich Schiller, București 


12 - 24 octombrie 2017






Vila Dr. Nicolae Minovivi. Restitutio




Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici 


București 


18 octombrie 2017




    Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției permanente Vila dr. Nicolae Minovici: Restitutio miercuri, 18 octombrie, ora 18:00, la Muzeul dr. Nicolae Minovici – Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1.
   Expoziția cuprinde obiectele de artă populară din colecția Doctorului Nicolae Minovici, prima colecție de acest gen din spațiul românesc, în care erau reprezentate toate regiunile țării. Costume, obiecte de ceramică, mobilier și obiecte de artă religioasă întregesc viziunea colecționarului despre identitatea românească tradițională de la începutul secolului XX.
   "Vila cu Clopoței”, construită la comanda Doctorului Nicolae Minovici, după modelul unei cule oltenești, reprezentativă pentru stilul neoromânesc, funcționa deja în 1906, ca un adevărat muzeu privat, ce avea să fie cunoscut sub denumirea de Muzeul de Artă Națională Dr. Nicolae Minovici. Casa și colecția reprezintă extensia în sfera social - spirituală a activității complexe a Doctorului Nicolae Minovici, între care se numără proiecte precum dezvoltarea medicinei legale în România, fondarea Biroului de Asistență Socială, a Societatății Salvarea, și a Spitalul de Urgență.
    Pentru a păstra ideea expoziției originale, noua expoziție a fost realizată cu ajutorul unui set de fotografii comandate de Dr. Nicolae Minovici în 1935, înainte de a dona casa și colecția municipalității.
    Vila a fost renovată, restaurată şi reabilitată cu fonduri europene, prin programul REGIO, și reprezintă unul dintre proiectele de succes finalizate de către Primăria Municipiului București. Clădirea a fost redată publicului pentru vizitare în anul 2016, la 110 de la inaugurarea iniţială.      În prima expoziţie organizată după redeschidere, Frații Minovici – pionierat medical și univers spiritual, vizitatorii au putut cunoaște viața și activitatea doctorului Nicolae Minovici, în relație cu proiectele desfășurate alături de frații săi, Ștefan și Mina Minovici și în contextul demersurilor de construcție a medicinei românești moderne.
    La redeschiderea colecţiilor de artă populară, prietenii muzeului îi sunt din nou aproape, Institutul Național de Medicină Legală dr. Mina Minovici, Institutul de Antropologie Francisc Josif Rainer - Academia Română.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin
Muzeul Municipiului București