joi, 5 martie 2015

Culorile Alinei...




Prezente romanesti peste hotare


Alina Gordas


Neuchatel, Elvetia


3 martie - 3 iunie 2015





ANUNT

 - Reprezentanţa Permanentă a Republicii Moldova pe lîngă Oficiul ONU din Geneva :

    Duminică, 8 Martie 2015, 
va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură a pictoritei 
Alina Gordaş.
Evenimentul se va desfăşura începînd cu ora 16.00
în incinta Restaurantului Le Vaisseau,
situat pe adresa: Petit-Cortaillod 38, 2016 Cortaillod, Neuchâtel
Telefon de contact: (41) 0789411151

***Asociatia universitara Eminescu din Geneva

Pe simezele băcăuane




Arta plastică contemporană românească


Dorina Costraș


Galeria Hello Art - Shopping Park, Bacău


5 - 31 martie 2015

 




Biblioteca de Campina




Lansare de colectie


Biblioteca Municipala Dr. C. I. Istrati, Campina


21 martie 2015




***Maria Dobrescu

Să ne cunoaștem mai bine: Zodiile




Colecții și Colecționari


Cartofilie






Eroare de inscriptionare: 21martie si nu 12...












Grafica: D. Rosu.
Setul cuprinde, la fiecare zodie, câte o reprezentare atât pentru
femeie cât și pentru bărbat. Nu le-am găsit pe toate, cel puțin deocamdata.
Toate cărțile poștale sunt necirculate.
Probabil, au fost mai multe tiraje. Realizate între 2002 si 2004.


Leu (23 iulie - 22 august). Italia. Necirculată.


Felicitare. Balanță (23 septembrie - 22 octombrie). Necirculată.



Veşminte, podoabe săseşti şi reprezentările acestora în pictura vremii




Muzeul Național Cotroceni


București


5 martie - 10 mai 2015




   Expoziţia Veşminte, podoabe săseşti şi reprezentările acestora în pictura vremii, prilejuită de Ziua Internaţională a Femeii - 8 martie, va fi vernisată joi în Spaţiile Cantacuzine ale Muzeului Naţional Cotroceni, evenimentul fiind organizat în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal.
   Potrivit unui comunicat, expoziţia face parte din proiectul Axele culturale Brukenthal - Axa Sud-Est, iniţiat de muzeul sibian, proiect în cadrul căruia Muzeul Naţional Cotroceni este partener.
    Expoziţia cuprinde 100 de obiecte din secolele XVII - XIX, din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal: costume săseşti, accesorii vestimentare (plastroane, căciuli bărbăteşti, borten - cilindrul de catifea purtat de fete pe cap -, scufii, pantofi, cizme, poşete, evantaie, umbreluţe), pungi pentru bani, punguţe pentru tutun, port-ţigarete, tabachere, carnete de bal, podoabe (casete pentru bijuterii, broşe, paftale şi paftale de piept sau Heftel din argint aurit şi argint, cingători, cercei, inele, brăţări, coliere, pandantive din argint aurit şi argint, cu pietre preţioase şi semipreţioase, nasturi şi copci din argint, ace de voal).
    Vestimentaţia patriciatului săsesc din secolele XVII - XIX, cu componentele sale proprii şi influenţele europene, cu podoabele elegante, dezvăluie publicului o perspectivă inedită asupra esenţei civilizaţiei săseşti din Transilvania.
    Totodată, vor fi expuse 20 de tablouri din Galeria de Artă Românească a Muzeului Naţional Brukenthal, care asigură legătura între costum, accesoriile vestimentare şi podoabe. Tablourile reprezintă portrete de epocă ale patriciatului săsesc, constituind un important capitol de artă transilvăneană, surprinzând evoluţia picturii laice din secolul al XVII-lea, până la începutul secolului al XIX-lea.
Expoziţia va fi deschisă până pe 10 mai.
Sursa: AGERPRES
***Radio Romania Cultural

Moștenirea




Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


Rafira Jurcovan, Dumitru si Valeria Sofonea, Raluca Jurcovan


12 martie - 12 aprilie 2015





Dragii noștri,
    Vă invităm la vernisajul expoziției Moștenirea ce reunește exponate rezultate în urma practicării a trei meșteșuguri ridicate la rang de artă: arta țesutului, arta cojocăritului și arta picturii icoanelor tradiționale pe sticlă.
   Artiștii expozanți sunt Rafira Jurcovan – țesătoare, Dumitru și Valeria Sofonea - cojocari și Raluca Jurcovan – pictor iconar.
   Veți avea ocazia unică să întâlniți un tezaur uman viu - cojocarul drăgușan Dumitru Sofonea, să asistați la premiera documentarului Moștenirea și veți avea parte de multe alte surprize din partea drăgușenilor prezenți la eveniment.
   Vă așteptăm însoțiți de prieteni, în ziua de 12 martie, la ora 18.00, în sala Foaier a Muzeului Național al Țăranului Român din București, cu intrare prin Strada Monetăriei nr. 3, sector 1.

Pentru gazde ținuta drăgușană va fi obligatorie!
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 12 martie – 12 aprilie 2015

Frammentarismo e identita urbana




Prezente romanesti peste hotare


Marius Burhan


Galeria Mica, Istituto Romeno Di Cultura E Ricerca Umanistica, Venetia, Italia


6 martie 2015


Destine




Expozitie de fotografie


Udvardi Arpad


Muzeul Civiliazatiei Urbane a Brasovului


6 martie 2015






   Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, din Piața Sfatului, nr. 15, vă invită vineri, 6 martie 2015, ora 16.00, la vernisajul expoziției retrospective de artă fotografică Destine.
   Expoziția prezintă peste 40 de lucrări ale artistului fotograf Udvardi Árpád. Născut în 1955 la Brașov, membru al Fotoclubului Braşov (din 1979), membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România (din 1984), prezent la numeroase expoziții naționale și internaționale de artă fotografică, artistul este deținătorul a numeroase premii naționale și internaţionale (Distincție de Artist al Federației Internaționale de Artă a Fotografilor - 2001, Distincție de Excelență FIAP - 2008 etc.)
    În 2001 participă ca membru fondator la înfiinţarea Asociaţiei Artiştilor Fotografi Maghiari de Pretutindeni, la Budapesta.
   A colaborat cu mai multe muzee din Braşov, în special cu Muzeul de Etnografie, unde a participat la cercetările etnografice de teren, specializându-se în domeniul fotografiei etnologice, dar şi ca realizator de filme documentare.
   "Încă din adolescenţă eram fascinat de lumea filmului, ca amator am filmat pe peliculă, iar mai târziu pe formatul analog şi digital. Împlinirea însă a venit imediat după începerea colaborării cu Muzeul de Etnografie, când în 1994 am absolvit un curs de antropologie vizuală la Bucureşti, coordonat de doi regizori de la renumita şcoală Varan din Franţa.
    De atunci am realizat împreună cu cercetătorii muzeului nenumărate filme documentare, multe dintre ele apreciate la diferite concursuri şi premiate.
   Pasiunea mea pentru fotografie a existat înainte de a deveni profesie. Am considerat important că trebuie să transmit emoția creației către public, imaginea să conțină mesaj. Subiectul meu preferat este omul și destinul lui, fiind înclinat spre filmul și fotografia antropologică.”
Udvardi Árpád - artist fotograf

Hyperborea II




Arta plastica contemporana romaneasca


Tudor Plaiesu


Casa de Cultura Friedrich Schiller, Bucuresti


13 - 27 martie 2015





   Casa de Cultura Friedrich Schiller si Meda Popea- Arts & Events anunta expozitia Hyperborea II apartinand artistului vizual Tudor Plaiesu. 

    Evenimentul va avea loc in perioada 13- 27 martie 2015. 
Vernisaj: vineri, 13 martie 2015, ora 19.00.

   Tudor Plaiesu, artist vizual care traieste in Romania si Germania, prezinta in Hyperborea II lucrari realizate in ultimii trei ani, expuse acum in premiera sau care au fost parte a unor expozitii de autor. Curatorul expozitiei: Meda Popea. Partener eveniment: Crama Rotenberg.
   O prima sectiune a expozitiei Hyperborea II cuprinde monocromii tratate in spiritul picturii, realizate cu vin rosu (pictura cu vin) pe hartie Fabriano. Lucrarile sunt alegorii care au in centru figura feminina, ideal de frumusete, si includ aproape imperceptibil referiri la istoria artei universale si citate din mari maestri. Lucrarile surprind calitatile unice ale petei de vin asezate cu maiestrie pe o hartie de o inalta calitate, menita sa puna in valoare istoria petei si modul ei diferit in care se absoarbe sau se usuca brusc pe suprafata hartiei.
    A doua sectiune a expozitiei cuprinde suita Bestiarium, miniaturi pictate pe vellum (vechi pergamente din piele) in vechea tehnica armeneasca. Lucrarile, de dimensiuni de 8 cm x 8 cm, aduc privitorului o viziune cu totul personala a artistului asupra temei "bestiarului”, etaland un desen de sinteza trecut prin esenta curentului art deco. De evidentiat si trimiterile evidente la celebrele patrate ale lui Malevici.
    Hyperborea II propune si o selectie de lucrari pe panza realizate in ulei sau tehnica mixta (ulei si pulberi de aur, foita de aur sau cupru). Lucrarile ne introduc intr-un univers mitologic, in care intalnim sanziene diafane, zmei cu chipuri trudite si aripi tehnologice- metafore ale creatorului, sau ingeri (seria elegiilor).
    Expozitia reprezinta un manifest al artistului Tudor Plaiesu, in care regasim credo-ul sau artistic, temele si preocuparile sale plastice: clar-obscurul, monocromia, tehnica en grisaille, drip paintingul, portretul si gestualismul abstract.

Despre Tudor Plaiesu

    Tudor Plaiesu este un artist vizual roman, care traieste in Romania si in Germania. A absolvit Universitatea de Arta Bucuresti si are la activ o experienta de peste 15 ani. Lucreaza grafica, pictura murala si de sevalet, gravura, ilustratie si coperta de carte, fotografie, stapaneste cu excelenta tehnicile vechi, iar lucrarile sale de grafica reflecta aceasta maiestrie, fie ca este vorba de creion, penita, gravura, acuarela si laviu sau tehnici mixte.
    A lucrat pictura monumentala in spatii diverse, in tehnici diverse (fresca, ulei pe perete, acrilic pe perete sau lemn). Lucrarile sale de mari dimensiuni se afla in Romania, Franta sau Germania.
    Artistul a lucrat ilustratie si coperta de carte (colectiile integrale Arthur Conan Doyle, Lev Tolstoi, Dostoievski, Alexandre Dumas de la Adevarul Holding), dar si ilustratie de presa (Ziarul Financiar).
   Tudor Plaiesu este un excelent portretist, fiind recunoscut pentru maiestria sa in realizarea portretelor de copii, dar si pentru proiectele sale de portret de animale.
   Lucrarile sale se afla in colectii private in Romania, Franta, Germania, Italia, Belgia, Austria, SUA. Expozitii personale: Oglinda abisala- 2013, Hyperborea- 2013. Performances: Faces Extravaganza by Plaiesu- 2013 si 2014. Expozitii colective: Atelier 35, Muzeul Taranului Roman.

Facebook: Tudor Plaiesu- Visual Artist,

Serile Sinapsa




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


editia a XII-a, 8 martie 2015




***Dana Banu

Primavara Culturala




Arta plastica contemporana romaneasca


Gheorghe Carutiu, Daniela Turcanu


Lansare de carte: Ovidiu Sorin Cupsa


Galeria de Arta Ceronav, Constanta


6 - 26 martie 2015





Curator: Gina Costescu
   Maine, 6 martie, ora 13.00, CERONAV, Baza Nautica, malul lacului Siutghiol (Zona Campus Universitatea Ovidius Constanta)


   Va invit lavernisajul expozitiei de pictură, cu lucrări din colecțiile Constanta Landscapes și Hypostases of the Sea urmat de lansarea volumului de poezii Heruvimi peste Antile semnat Ovidiu Sorin Cupșa, un recital de poezie al artiștilor din cadrul fundației Wild Art, fundalul sonor fiind asigurat de trupa Poze cu Sunet.

Secretul zborului




Lansare de carte


Ana Maria Gibu


Palas Mall, Iasi


14 martie 2015




Salonul de primavara




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeriile de Arta, Focsani


10 - 30 martie 2015




***CentrulCultural Vrancea

Efects of Chopin




Muzica si arte plastice in timp real


Muzeul National George Enescu, Bucuresti


24 martie 2015




Cucoane, coafuri şi smacuri




Muzeul Unirii 


Iasi


8 martie - 2 aprilie 2015





   Cu prilejul zilei de 8 Martie, Muzeul Unirii şi Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi anunţă deschiderea expoziţiei Cucoane, coafuri şi smacuri. Vernisajul expoziției are loc duminică, 8 martie 2015, ora 11.00, la Muzeul Unirii Iaşi, str. Lăpuşneanu, nr. 14.
   Organizatorii propun o explorare a unei fațete a universului feminin din "La Belle Époque”, o privire asupra culiselor vieţii cotidiene. Este vremea rochiilor cu turnură şi volane, a pălăriilor elegante şi coafurilor îndrăzneţe. Trusele de toaletă, machiajul, cu micile sale
trucuri, contribuie la creionarea misterului feminin, care nu poate fi, decât în parte, definit. Expoziția invită la exerciţii de imaginaţie şi dă vizitatorului posibilitatea de a-și construi propria viziune asupra acestui incitant subiect.
   Realizată în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române Iaşi, Opera Română Iaşi şi Arhivele Naţionale Iaşi, expoziția prezintă și piese din colecţia Beautik Haute Parfumerie a domnului Val Iacob, precum şi din colecţia personală Dr. Hortensiu Aldea. Acest demers expozițional a beneficiat de colaborarea Casei de Modă Nichi - Cristina Nichita şi a Cooperativei Igiena Iaşi, dar şi de sprijinul Direcţiei Județene de Cultură Iaşi. 

Curatorii expoziţiei sunt Aurica Ichim şi Sorin Iftimi.
Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 8 martie - 2 aprilie 2015.

Identităţile Chişinăului




Lansare de carte


Muzeul orasului Chisinau, Republica Moldova


5 martie 2015




   Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici din Moldova, în partneriat cu Primăria municipiului Chişinău şi Grupul civic pentru Patrimoniu Cultural, vă invită la lansarea celei de a doua ediții a culegerii de studii Identităţile Chişinăului. Lucrarea reprezintă o culegere de articole originale care contribuie la o mai bună cunoaștere a istorie și moștenirii culturale a Chișinăului.
   Evenimentul va avea loc pe data de 5 martie 2015, în incinta Muzeului orașului Chișinăului, str. A. Mateevici, 60-A, ora 15.00.
***Agentia de Inspectare si Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova