joi, 3 decembrie 2015

De la ulita anonima la strada cu nume a secolului al XIX-lea





Adrian Craciunescu


Muzeul Municipiului Bucuresti


10 decembrie 2015






   Unele surse indică perioada regulamentară ca fiind cea care a dus la atribuirea unor nume vechilor uliţe şi că, în cursul anului 1833, direcţia arhitectonică a oraşului ce fusese constituită în cadrul Vorniciei a cerut înscripţionarea acelor nume pe casele aflate în intersecţii. În 1848 administraţia avea încă dificultăţi ca urmare a lipsei numelor străzilor iar în 1854 ofiţerii austrieci care ocupau Bucureştii aveau probleme de orientare în oraş, motiv pentru care au dispus amplasarea de plăcuţe inscripţionate cu numele străzilor. În 1906 încă se mai căutau soluţii de reglementare a nomenclaturii străzilor bucureştene.

Prezintă Lect. dr. arh. Adrian Crăciunescu

    Cadru didactic la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, Departamentul de Istoria şi Teoria Arhitecturii & Conservarea Patrimoniului. Venind dinspre ramura "conservării patrimoniului” am fost condus în timp mai mult spre aspectele administrative ale protecţiei patrimoniului. Asta poate şi ca urmare a câtorva ani importanţi din carieră în care am fost funcţionar public, cu funcţii mai mari sau mai mici în Ministerul Culturii. Aşa se face că sunt membru în Comitetul Internaţional Ştiinţific al ICOMOS pentru probleme legale, administrative şi financiare (ICLAFI), că ţin cursurile de Evidenţa patrimoniului şi de Legislaţia patrimoniului la filiala noastră de la Sibiu sau că teza mea de doctorat s-a ocupat de istoricul practicilor administrative ale urbanizării capitalei între 1859 şi 1914. Ca specialist atestat de către Ministerul Culturii, cea mai mare parte dintre solicitările pe care le primesc sunt de a întocmi evaluări istorico-arhitecturale ale imobilelor clasate sau aflate în zone protejate.

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiei permanente.

Următoarea conferinţă de joi:

17 decembrie 2015: Bucureştiul utopic cu Andrei Popescu

Regia de operă, gânduri şi imagini




Andrei Serban, Mihaela Marin


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


23 decembrie 2015





   În Ajun de Crăciun, miercuri, 23 decembrie, de la ora 18:30, sunteţi invitaţi la un eveniment marca Yorick, în librăria Humanitas Cișmigiu: întâlnire deschisă cu regizorul Andrei Șerban despre forța muzicii în viață, operă și teatru.
   Discuția pornește de la albumul bilingv Regia de operă, gânduri şi imagini / Opera directing, thoughts and images cu texte de Andrei Șerban și fotografii de Mihaela Marin, publicat la editura Nemira, în colecția Yorick.
   Fotografa Mihaela Marin va fi de asemenea prezentă la eveniment pentru lansarea volumului și o sesiune de autografe.
   "Pentru noi toți să trăim doar cu grija zilei de mâine nu e destul. Avem nevoie de transcendență, de speranță, de iluzia de libertate. Muzica și teatrul ne permit să călătorim spre alte lumi, să ne ridicăm deasupra imediatului, să evadăm din trivialitatea zilnică, o senzație mai intensă a frumosului și o apreciere a miracolului de a exista acum și aici. Muzica are capacitatea să ne relaxeze tensiunile și inhibițiile și ne ajută să comunicăm unii cu alții. Cât timp dragostea, moartea, bucuria și suferința fac parte din experiența vieții, cât timp oamenii vor să asculte și să vadă drame adevărate povestite prin intermediul muzicii, opera are un viitor. Simt nevoia să fiu optimist.” (Andrei Șerban).
   Accesul la evenimente se face pe baza unei rezervări la numărul de telefon 021 311 40 01 sau pe adresa de e-mail cismigiu@humanitas.ro, în limita locurilor disponibile.

...jucate și în Capitală




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul de Stat Ploiești











Revista Teatrul. Nr. 5, mai, 1966.



Grigore Bostan in amintirile contemporanilor




Lansare de carte


Vasile Tarateanu


Biblioteca Centrala Universitara B. P. Hasdeu, Iasi


5 decembrie 2015






Targ de mestesuguri si handmade




Pavilionul Expozitional Municipal


Piatra Neamt


4 - 6 decembrie 2015







Amintirile mele din răsboiul mondial 1914-1919




Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane


Deva


1 decembrie 2015






COMUNICAT

   Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de
 1 decembrie 2015, o altă piesă în cadrul acţiunii intitulate Exponatul lunii, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.


   Exponatul lunii decembrie face parte din colecția de Secției de Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Civilizației Dacice și Romane fiind vorba despre un album intitulat sugestiv Amintirile mele din răsboiul mondial 1914-1919. Piesa a intrat în patrimoniul instituției noastre la data de 27 ianuarie 1976, în cadrul unei donații consistente făcute de către fostul căpitan Valeriu Pascu din Regimentul 64 Infanterie Orăștie.


  Prin acest demers expozițional Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva dorește să marcheze momentul 1 decembrie 1918, oferind publicului un album care redă traseul unui ofițer transilvănean din armata austro-ungară, prezent pe fronturile imperiului până în momentul în care devine ofițer al armatei române, participând la parada militară de la Sibiu din 12 decembrie 1918.


Biroul de Relaţii cu Publicul
***

Flori in cuvinte




Lansare de carte


Petronela Alexa


Muzeul Unirii, Iasi


5 decembrie 2015






Tema pentru acasa




Lansare de carte


Nicolae Dabija, Iulian Filip


Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu, Botosani


8 decembrie 2015







Serata muzeală




Muzeul Ceasului Nicolae Simache


Ploiesti


4 decembrie 2015







    Vineri, 4 decembrie 2015, ora 16:00, la Muzeul Ceasului Nicolae Simache din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10, Sărbătorile de iarnă încep cu o primă manifestare culturală, serata muzeală: Sfântul Nicolae în spiritualitatea românească. Amintiri despre Nicolae Simache. Concert de colinde.

Palate...




Lumea si noi


Societatea Adriatica de Asigurare Trieste 





Anul acesta, pe la sfarsitul lui iunie, am petrecut cateva zile, admirabile, 
la Sibiu.
Am publicat pe acest blog, la intoarcerea acasa, sute de fotografii.
Printre nenumaratele frumoase "descoperiri" s-a numarat si un anticariat.
De unde am achizitionat numeroase volume, mai ales din domeniul turismului.
La preturi modice, sa zicem 1,25 euro bucata...
Printre acestea si un adevarat catalog al palatelor detinute de catre
o societate de asigurari italiana, editat la un secol de la infiintare.
Adica in 1938.
S-al rasfoim impreuna, cu parfumul lui cu tot. De epoca...




















































Si acum, surpriza!