vineri, 12 decembrie 2014

Impresii transilvane




Arta plastica contemporana romaneasca


Ioan Victor Cacovean


Centrul Cultural Liviu Rebreanu, Aiud


12 decembrie 2014




Magia iernii




Muzeul Municipal Medias


17 decembrie 2014 - 17 ianuarie 2015





   Muzeul Mediaş doreşte să încurajeze şi să susţină micii artişti, oferindu-le posibilitatea de a se prezenta în faţa publicului larg cu o parte dintre realizările lor artistice. Astfel, în această perioadă propunem publicului vizitator expoziţia temporară de pictură şi desen: Magia iernii cu cele mai deosebite şi interesante lucrări de culoare şi grafică realizate de grupuri de elevi de la instituţii de învăţământ din Mediaş.
    Lucrările expuse prezintă o tematică specifică Sărbătorilor de Iarnă şi transpun prin culoare şi desen imaginea idilică a sentimentelor şi viselor născute din puritatea copilăriei. Expoziţia este realizată în parteneriat cu Şcoala cu clasele I-VIII, Nr. 7; Şcoala cu clasele I-VIII, C-tin Ioan Motaş şi Şcoala cu clasele I-VIII, Istvan Báthory din Mediaş, sub îndrumarea şi coordonarea d-lui prof. Sorin Pănăzan.
Vernisajul expoziţiei va avea loc marti, 16 decembrie, ora 15:30.
Expoziţia va fi deschisă la sediul Muzeului Municipal, Str. M. Viteazu, Nr. 46, 
în perioada 17 decembrie 2014 – 17 ianuarie 2015.
***Directia Municipala pentru Cultura, Sport , Turism si Tineret Medias

Librar Pentru o Zi




Libraria Bizantina, Bucuresti


Dan C. Mihailescu


17 decembrie 2014



Miracolul nasterii Domnului prin ochi de copil




Muzeul National de Istorie a Transilvaniei


Cluj - Napoca


10 - 23 decembrie 2014



Ipostaze




Arta plastica contemporana romaneasca


Alina Manole


Jockey Club, Bucuresti


18 decembrie 2014




afis_Ipostaze expozitie personala Alina Manole@Jockey  Club


Expoziție personală Alina Manole

Pictură și grafică

Alina Manole are plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției personale Ipostaze
care va avea loc joi, 18 decembrie, ora 17:30, la Jockey Club, 
str. Episcopiei nr. 9 (lângă Ateneul Român). 
Prezintă Marius Tița.

Accesul se face pe bază de invitație.
Dress code: cocktail.

Ipostazele inorogului Alina Manole

  "Ca şi în trupul femeii, liniile corpului de cal cunosc cele mai armonioase şi frumoase alcătuiri. Este un dans subtil al al atingerii cu gest larg şi plutit al mânii de artist peste hîrtia sau pânza unde aşterne imaginea calului, ca o incantaţie săvârşită deasupra şevaletului. Când pictezi despre cai, lirismul se împleteşte cu forţa heraldică, alegoria cu erotismul şi sugestia vibrantă cu puterea naturală, frumoasă în închipuire. Alina Manole a desluşit minunea şi se lasă cucerită acest travaliu magic al finei observaţii plastice şi a depline rezonanţe cu atmosfera de poveste pe care o iscă simpla plutire a unui cal. Poate şi pentru că, de la strămoşul său, inorogul, frumosul cal a învăţat să se arate doar copiilor şi femeilor-copil." (Marius Tiţa). 
***artinfonews.ro


Pe simezele Timisoarei




Calpe Gallery, Timisoara


Remus Irimescu, Lucian Ionica


16 decembrie 2014




Așa ne-am petrecut Revoluția




Lansare de carte


Sorin Bocancea, Mircea Mureșan


Muzeul Unirii, Iași


14 decembrie 2014






    Duminică, 14 decembrie 2014,   după discuția despre evenimentele de la Iași de pe 14 decembrie 1989, ce va debuta la ora 10.00, se va desfăşura la Muzeul Unirii un nou eveniment din cadrul proiectului După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est: Lansarea volumului Așa ne-am petrecut Revoluția, ce îi are ca protagonişti pe Prof. univ. dr. Sorin Bocancea şi pe generalul Mircea Mureșan (Editura Institutul European, 2014).

   Lansarea se înscrie şi în seria de activităţi reunite sub egida proiectului derulat de Muzeul de Istorie a Moldovei și Departamentul Relații publice, marketing, proiecte și programe culturale din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași cu titlul EPOCA DE AUR. Expoziţie şi cinematecă menite să marcheze împlinirea a 25 de ani de la căderea regimului comunist.

Pe simezele Alexandriei




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Pavel Temov, Alexandria


12 decembrie 2014 - 1 ianuarie 2015





expo arta plastica alexandria

   Uniunea Artiştilor Plastici, Sucursala Alexandria organizează, incepand de vineri, 12 decembrie 2014, o expoziţie de artă plastică (pictură, grafică, tapiserie, sculptură) la Galeria Pavel Temov din Alexandria. 
   Evenimentul, care va fi deschisă până la 1 ianuarie 2015, cuprinde lucrări semnate de Marius Nistor, Emil Cojocaru, Cristiana Purcărea, Laura Duţă, Costel Păun.
***Costin Tuchila, Emil Cojocaru

Targ de antichitati




Colectii si Colectionari


Galeriile Arcade, Galati


12 - 14 decembrie 2014





TÂRG DE ANTICHITĂŢI, timp de trei zile, la Galaţi

     Iubitorii de istorie, artă şi frumos sunt invitaţi să viziteze târgul de antichităţi care se deschide vineri, la ora 9,00, la Galeriile Arcade (din incinta magazinului Auchan). Timp de trei zile, aproximativ 20 de expozanţi din Galaţi, Brăila, Buzău, Iaşi, Constanţa, Bacău, Rădăuţi vor aduce pentru gălăţeni tot felul de piese de mobilier, ceasuri de mână, monede, bijuterii, timbre, tablouri ori alte obiecte de colecţie, cu o mare valoare sentimentală şi preţuri pe măsură. Târgul de antichităţi poate fi vizitat până duminică, 14 decembrie, între orele 9,00 – 21,00.
Intrarea este liberă.
***viata-libera.ro via Max Peter

Salonul de literatura Junimea




Muzeul Literaturii Romane


Galeriile Pod-Pogor, Iasi


17 decembrie 2014






***Catalin-Mihai Stefan

Din lada de zestre a satului somesean




Concert de colinde si obiceiuri traditionale


Cercul Militar, Dej


16 decembrie 2014




***DejBiz

Seri De Poveste




Fundatia Principesa Margareta a Romaniei


Libraria Carturesti, Bucuresti


editia a VIII-a, 16 - 20 decembrie 2014





    "Când nopțile se măresc, iar zilele sunt din ce în ce mai scurte, când vara nu mai este decât o amintire îndepărtată, iar frigul și întunericul iernii domnesc pretutindeni, cel mai bine este să stai lângă foc la depănat povești." De opt ani la Cărturești citim povești în așteptarea Crăciunului, alături de prietenii noștri de la Fundatia Principesa Margareta a Romaniei. 
   Între 16 și 20 decembrie, în Mansarda Cărturești Verona, vă invităm în jurul bradului alături de povestitori de seamă.

Comemorare Nichita Stanescu




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Casa Memoriala Nichita Stanescu, Ploiesti


12 decembrie 2014




    Primaria Municipiului Ploiesti, in parteneriat cu Consiliul Judetean Prahova – Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Casa Memoriala Nichita Stanescu precum si Casa de Cultura I. L. Caragiale, va invita sa participati la comemorarea prilejuita de implinirea a 31 de ani de la trecerea in nefiinta a poetului Nichita Stanescu. Manifestarea are loc vineri, 12 decembrie 2014, ora 11.00, la Casa Memoriala a poetului.

Program:

- Raluca Zamfirescu - moment poetic
- Otilia Patrascu –moment poetic
- Iulian Anghel – moment artistic.

Manifestarea se va incheia cu depuneri de flori la monumentul poetului 
situat in Parcul Central.

Misterele Bucureştilor - Aromânii




Muzeul Municipiului București


Oameni de știință aromâni - Familia Minovici


16 decembrie 2014





   Marţi, 16 decembrie, are loc (de la ora 19:00) la Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Suţu, ultimul eveniment al anului 2014 din cadrul proiectului Misterele Bucureştilor - Aromânii intitulat Oameni de ştiinţă aromâni - Familia Minovici. 
   În cadrul acestuia domnul Adrian Majuru va prezenta biografiile oamenilor de ştiinţă Dumitru, Nicolae, Ştefan şi Mina Minovici şi realizările acestora din perspectiva lor de pionieri în medicină românească. Fraţii Minovici, care au fost legişti, chimişti, ingineri de calibru, au lăsat o moştenire culturală şi socială aparte. De numele lor se leagă înfiinţarea unor instituţii importante precum Institutul Medico Legal, Spitalul de Urgenţă, Facultatea de Farmacie, Facultatea de Chimie, Casa Centrală a Asigurărilor Sociale şi Salvarea.
   Seara va fi întregită de participarea extraordira a pianistei albaneze Klejda Tare - profesor de pian la Academia de Muzică a Universităţii de Arte din Tirana. Klejda Tare şi-a început cariera ca pianistă încă din anii copilăriei în oraşul său natal Korcea. În prezent este o pianistă foarte activă în viată concertala din Albania. A susţinut concerte care au avut loc la cele mai importante instituţii de cultură din Albania: Academia de Arte din Tirana în sezonul muzical Toamna Tiranei (2005), Sala Teatrului de Operă şi Balet (Tirana), Teatrul Naţional din Tirana, Palatul de Cultură din Korce, Durres, Fier şi Vlora. A dat concerte şi în oraşele Gjakove şi Pristina din Kosovo cât şi în multe oraşe din Europa. A participat la o serie de concursuri naţionale şi internaţionale în care a fost premiată cu diferite premii: la concursul tinerilor pianişti din Albania în anul 1995 a primit premiul I. La concursul Kenget e Tokes câştigă tot premiul I şi premiul Pianoul de Aur. În 1996 primeşte premiul II la concursul Tonin Harapi etc