marți, 4 martie 2014

Eternul feminin




Arta plastica contemporana romaneasca


Catalin Hotoi


Cercul Militar, Barlad


8 martie 2014






***Asociatia Arta Cultura Traditie, Barlad

Exponatul lunii




Muzeul Campulung Muscel


Campulung Muscel


martie 2014





   Piesa a fost descoperită în anul 1952 în săpăturile arheologice efectuate la Cetățenii din Deal în punctul La Cruce și reprezintă o calotă craniană având osul frontal fragmentar și oasele parietale.    Pe frontal se află un mic cerc incizat, bine conturat, realizat în doi timpi, specific unei încercări de trepanație. S-a descoperit într-un mormânt cistă, având o greutate de 180 grame și dimensiuni de 160x160x6 mm.
   Trepanarea este cea mai veche formă de chirurgie atestată arheologic, cele mai vechi vestigii fiind datate în neolitic şi chiar în mezolitic. Operaţia consta în perforarea craniului în scopul îndepărtării unei porţiuni de os cranian. Se urmărea fie reducerea hipertensiunii craniene, fie alungarea spiritelor rele.
   O contribuţie semnificativă la succesul operaţiei era dată de abilităţile "chirurgului". Dacă el nu ştia foarte bine ce paşi trebuia să urmeze, exista riscul de a afecta creierul, sau numai învelişurile sale exterioare . Dar, aşa cum o dovedesc descoperirile arheologice, cei care realizau astfel de operaţii erau bine pregătiţi, erau familiarizaţi cu anatomia şi fiziologia umană şi erau în stare să evite leziunile la nivelul învelişurilor creierului, a vaselor de sânge, dar şi a sinusurilor existente în craniu. O consecinţă naturală a acestor intervenţii era mortalitatea scăzută a pacienţilor, care adesea decedau din alte cauze decât cele aflate în legătură cu trepanaţia.
   Povestea craniului “operat” este, de fapt, povestea răbdării si tenacitătii unui cercetător pentru care timpul istoric se suprapune peste cel real, iar în arheologie, marea descoperire poate veni după o așteptare de o viată. Interventia asupra osului cranian s-a făcut foarte probabil cu o lamă tăioasă de silex sau obsidian (o rocă vulcanică), oricum nu din metal, pentru că acesta nu ar fi reușit să ajungă la finețea tăieturii unei lame de piatră.. Simultan, în mod sigur a existat si un tratament “medicamentos”, cu diverse componente, în vederea prevenirii unei infectii. Care au fost acestea? Cum a fost protejată zona deschisă după operație? Iată întrebări care așteaptă în continuare răspuns
Exponatul poate fi văzut zilnic la Secția de Istorie în cursul lunii martie 2014.

Salonul National de Arta Decorativa




Prezente romanesti peste hotare


Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul National de Arta al Moldovei, Chisinau, 

Republica Moldova


6 martie - 5 aprilie 2014




   Expoziția Salonul Național de Artă Decorativă, Cotroceni 2013, ediţia a XIV-a, itinerată de Muzeul Naţional Național Cotroceni la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Chişinău, în perioada 6 martie - 5 aprilie 2014, reuneşte lucrările unui număr de 67 artişti contemporani, atât artişti plastici renumiţi, cât şi tineri reprezentanţi ai artelor decorative din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Arad, Oradea, Alba Iulia, Deva, Ploieşti, Câmpina, Curtea de Argeş, Râmnicu Vâlcea, Târgu-Jiu, Suceava, Rădăuţi, Timişoara, Baia Mare, Beiuş şi, de asemenea, din Chişinău, Republica Moldova.

Cand se pastreaza traditiile




Prinderea Postului


Cisteiul de Mures


martie 2014














***Ioana Chiorean


Femeia - Universul tradiției




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Cluj-Napoca


martie 2014



   Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită, în această lună specială dedicată universului feminin, să exploraţi o galerie foto inedită, care ne spune o parte din povestea femeii – mamă, soție, iubită sau copilă – în satul tradițional transilvănean.
Fotografiile fac parte din Arhiva Foto a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.








 
















Flori, Lacrimi, Dor




Arta plastica contemporana romaneasca


Niculina Vlad Leonte, Robert Constantin Leonte


Galeriile de Arte Gheorghe Petrascu, Tecuci


7 martie 2014





   La Galeria de Artă Gheorghe Petraşcu, se naşte în acest început de martie o cutremurătoare poveste de iubire şi culoare.
   Pictoriţa şi sculptoriţa Niculina Vlad Leonte, artist plastic din Bârlad, născută şi crescută pe malurile Siretului la Cosmeşti, scoate din sufletul şi mâinile sale, cu o necurmată iubire, florile care să umple ulcelele pictate altădată de fiul sau, Robert Constantin Leonte, ajuns la ceruri.
   Puritatea şi viaţă, lumina şi culoarea, gândurile şi amintirile, liniile şi formele, se împletesc aici, pe simezele galeriei, asemeni firelor de mătase din mărţişor.
  FLORI, LACRIMI, DOR este expoziţia mamei cu, şi pentru fiul sau, Robert, este, în acelaşi timp, expoziţia a doi pictori pentru bucuria şi împrimăvărarea dumneavoastră.
Va asterptam aici, vineri, 7 martie 2014, ora 15:00.
Două voci de excepţie ne vor însoţi, Luminiţa Agheorghesei şi Ioana Munteanu.
***Gologan Lucia

Pe scenele Brasovului




Initiative de toata lauda


Centrul Cultural Reduta, Brasov


7, 10 martie 2014





Consiliul Judetean al Elevilor si Fundatia Tineri pentru Tineri Sucursala Brasov, va asteapta in data de 7 martie, ora 14 30, la Centrul Cultural Reduta, la editia a III-a a Spectacolului caritabil in memoria lui Danut Balan.


Spectacol gratuit dedicat  mamelor.
10 martie 2014, ora: 18:00.

Scoala Altfel




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


7 - 11 aprilie 2014





   Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, desfăşoară în perioada 7 – 11 aprilie 2014, programul Saptamana Altfel, dedicată activităţilor educative extracurriculare şi extraşcolare. Aflat la a III-a ediţie, acest program a adus la Muzeul Satului peste 40.000 de copii (30.000 – prima ediţie şi 10.000 – a doua ediţie) şi formatori cu scopul de a participa la ateliere interactive şi vizite de descoperire, care permit cunoaşterea patrimoniului etnologic.
    Desfăşurat la iniţiativa Ministerului Educaţiei, programul Săptămâna Altfel îşi propune implicarea copiilor, adolescenţilor şi a cadrelor didactice în activităţi care să corespundă intereselor şi preocupărilor diverse ale copiilor şi să pună în valoare capacităţile acestora în diferite domenii.
    Oferta de educaţie muzeală a Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti răspunde opţiunilor şi preferinţelor grupurilor ţintă - copii, adolescenţi - prin organizarea atelierelor de creaţie: modelaj, podoabe populare, păpuşi şi măşti, icoane pe sticlă, împletituri, încondeiat ouă şi atelier „de croit imagini” – foto precum şi ghidajele de specialitate, tematice, care fac din acest program o mini-tabără, la mijloc de primăvară. Acestea sunt coordonate de meşteri populari şi specialişti în educaţie muzeală pentru dezvoltarea creativităţii, manualităţii şi promovarea patrimoniului material şi imaterial.

Mai multe informaţii:
021 317 91 03 / int. 191,195

Salonul literar Axis Libri




Lansare de carte


Biblioteca Judeteana V. A. Urechia, Galati


6 martie 2014





   Biblioteca Judeţeană V. A. Urechia Galaţi vă invită joi, 6 martie 2014, ora 17:00, la Salonul Literar Axis Libri, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură Mihai Eminescu, la sediul central. 
   Evenimentul va cuprinde prelegerea Feminitatea în literatură susţinută de Theodor Codreanu şi lansările lucrărilor: Zâmbind spre infinit, autor Cezarina Adamescu; Poştalionul, autor Lina Codreanu; Cântec pentru mai târziu, autor Mariana Eftimie Kabbout; Soarele copilăriei şi Regine efemere, autor Georgeta Muscă-Oana.   În deschidere, Mariana Pisică - solistă la teatrul Muzical Nae Leonard - va susţine un recital artistic cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii. Moderator va fi profesorul Theodor Parapiru.

Paraul sub cerul iernii




Arta plastica contemporana romaneasca


Cornel Vana


Muzeul de Istorie, Turda


12 martie - 30 aprilie 2014






Escapada




Lavinia Braniste


Libraria Bastilia, Bucuresti


7 martie 2014



afis escapada

   Vineri, 7 martie, de la ora 19.00, la librăria Bastilia din Bucureşti, Lavinia Branişte va susţine o lectură publică din volumul Escapada, publicat de curînd în colecţia Ego. Proză a Editurii Polirom, şi în format electronic. Invitaţi: Dan Sociu, Bogdan Alexandru-Stănescu.

   Întruchipări ale omului modern preocupat de carieră şi de statutul său în societate, personajele Laviniei Branişte visează la îmbogăţire şi recunoaştere socială, uitînd de familie şi de cei apropiaţi. De multe ori însă, munca pînă la epuizare, obsesia pentru propria imagine şi îndepărtarea de prieteni pot avea consecinţe nebănuite.
   Fiecare text al Escapadei redă, subtil-ironic, imaginea mult amplificată a unei probleme provocate de stilul de viaţă actual. Munca într-o mare companie, lumea universitară, întîmplări mărunte sau relaţii eşuate devin puncte de plecare pentru poveşti cu tîlc, pline de farmec, al căror final este de multe ori lăsat în voia imaginaţiei cititorului.

   "Lavinia Branişte scrie bine. Orice subiect ar aborda, oricît de minimalistă ar fi situaţia descrisă, senzaţia predominantă a cititorului este plăcerea de a citi. Primează naturaleţea scriiturii, sare în ochi inteligenţa autorului, iar frustrarea transmisă este rezultatul unor conflicte foarte bine construite. Lavinia Branişte se va impune foarte repede ca unul dintre cei mai buni autori de proză scurtă din literatura noastră actuală. Eu nu prea am îndoieli legate de previziunea asta. Ar mai fi, însă, pericole precum încălzirea globală, guvernul Ponta, Antonescu, Băsescu, viaţa în sine…” (Bogdan Alexandru-Stănescu, Observator cultural)

   Lavinia Branişte s-a născut în 1983, la Brăila. A studiat limbi străine la Cluj-Napoca şi Bucureşti. A debutat în 2006 cu volumul de poezii Poveşti cu mine (Paralela 45), după care a urmat un volum de proză scurtă, Cinci minute pe zi (Casa de Pariuri Literare), în 2011.
***BookMag

Pe simezele Casei cu Cerb




Arta plastica contemporana romaneasca


Rares Kerekes


Centrul Cultural romano-german, Galeria de Arta, Sighisoara


2 martie 2014












Expozitia este deschisa publicului pe timp nelimitat; 
in mod sigur si pe timpul verii asa dupa cum ne-a asigurat artistul...