vineri, 18 aprilie 2014

Cronica unei insule scufundate




Arta plastica contemporana romaneasca


Carmen Nistorescu


Mogosoaia


27 aprilie 2014




   Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, va invita duminică, 27 aprilie, ora 18,00 la vernisajul expozitiei semnate Carmen Nistorescu.
   Graficiană și pictoriță formată la Cluj, Carmen Nistorescu expune la Casa Artelor cel mai recent său ciclu de picturi intitulat: Cronica unei insule scufundate. Expozitia va fi prezentată de criticul de artă Aurelia Mocanu.

    "După şapte expoziţii personale, elaborate tematic, Carmen Nistorescu a rafinat un anume echivoc oniric al imaginii, potenţat acum de atmosfera hotărât subacvatică. În texturi cromatice spectrale, de abis lichid, se etalează un registru hipnotic al transparenţelor conţinătoare, în filigran, de domestic vetust. O lume veche de Isarlâk sub Dunărea împărătească. Ibrice, râşniţe, smochini, năvoade şi naiade traversează curenţii apelor colorate care sunt subiectul (şi suportul) picturii înseşi. Avem de-a face cu dezvoltari - în cheie mimând desenul prodigios infantil - ale ductului precis, de gravor, îmbăiat apoi în seve de rodiu, de la clorofilă la granat. Această pictură în acrilic şi tuşuri pe pânză îşi trage originalitatea şi prospeţimea „dicţiei” din zgârietura liber-melancolică de pe ceara de gravură şi din caietele de nesfârşite notaţii în creioane colorate. Tot din vastul areal al graficii, sunt valorizate când adâncimile de moar ale laviului acuarelat, când tăria cernelurilor de imprimare." (Aurelia Mocanu)

Mogoșoaia ClasicFest




Palatul Mogoșoaia


editia a III-a, 26 - 27 aprilie 2014





   Sambata, 26 aprilie si duminica, 27 aprilie incepand cu ora 16,00 vor avea loc la Palatul Mogosoaia, doua evenimente culturale: Mogoşoaia ClasicFest ediţia a III-a şi Conferintele Academicianului Constantin Bălăceanu Stolnici şi istoricului de artă Oana Marinache.
Evenimentele sunt oferite de Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociatia Pro Valores şi Radio Romania Cultural.

Palatul Mogosoaia …Palat al culturii

   De pe 26 aprilie, până pe 25 mai 2014, pentru cinci week-end-uri, Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia se va transforma într-un templu al excelenţei sonore.
   Primele întâlniri muzicale vor avea loc pe 26 si 27 aprilie 2014, de la ora 17:00. Pentru că în acest an se împlinesc 300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni, vă propunem recuperări sonore ale muzicii timpului, mai precis, în prima seară, creaţii pentru clavecin solo de Jean Philippe Rameau, creator de la a cărui dispariţie se împlinesc 250 de ani, iar duminică în afara opusurilor vocale ale celui deja amintit şi câteva creaţii semnate de Christoph Willibald Gluck de la a cărui naştere se împlinesc 300 de ani.
Protagoniste vor fi clavecinista Raluca Enea şi soprana Veronica Anusca.
  Recitalurile vor fi precedate, de la ora 16:00, de conferinţe eveniment susţinute de: istoricul de arta Oana Marinache şi academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici. Aceştia în cele două zile vor evoca Asezămintele Brâncoveneşti, opera mai multor generaţii Spitalul Brâncovenesc, opera Saftei Brâncoveanu şi a urmaşilor săi, respectiv cele două biserici zidite de domniţa Balaşa şi cele reconstruite în veacul al XIX lea).
   Raluca Enea este o clavecinistă cu studii de perfecţionare în Germania, o artistă care a susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate pe scene din Norvegia, Germania, Franţa, Ungaria. De asemenea este director artistic al Festivalului de Muzică Veche Bucureşti şi doctorand al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
   Soprana Veronia Anuşca, discipolă a lui Ionel Voineag, s-a perfecţionat la cursuri de măiestrie suţinute de: Mariana Nicolesco, Marina Krilovici, Claudio Desderi, Ionel Pantea. Veronica Anuşca a câştigat numeroase premii, printre care: Premiul I la Concursul Internaţional de Canto Maeştrii Artei Lirice – Petre Ştefănescu-Goangă, Premiul al II lea la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclee, Brăila, Premiul al III lea la Concursul International Le Grand Pix de l’Opera de la Bucureşti, Premiul I la Concursul National al Liedului Romanesc, Braşov, Marele Premiu la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală Sabin Drăgoi, Timişoara.
Constantin Bălăceanu-Stolnici (n. 6 iulie 1923) este medic neurolog, pioner în domeniul neurociberneticii, profesor de Neuropsihologie şi Anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române. Descendent al Bălăcenilor, veche familie boierească aparţinând nobilimii pământene, căreia în secolul al XVII-lea aula imperială vieneză i-a conferit titlul de conte al Sfântului Imperiu Romano-German şi i-a concesionat stema.
   Oana Mihaela Marinache este istoric de artă, preşedinta Asociaţiei Istoria Artei şi autoarea monografiilor Cristofi Cerchez, un vechi arhitect din Bucureşti şi a Reşedinţele Ştirbey din Bucureşti şi Buftea: arhitectura şi decoraţia interioară. În 2014 îşi va susţine lucrarea de doctorat despre Arhitectura și decoraţia interioară a Reşedinţelor Ştirbey-Bibescu-Brâncoveanu la U.N.A.R.T.E. Bucureşti.A publicat articole de istoria artei şi arhitecturii şi a susţinut conferinţe la Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Municipal Câmpulung Muscel, Simpozionul A.R.A, U.N.A.R.T.E., Simpozionul Petre Oprea, Casa Schiller, Muzeul Suţu. În 2012 a coordonat proiectul Pe urmele arh. Cristofi Cerchez prin Bucureşti, în 2013 5 trasee culturale de arhitectură bucureşteană, iar în 2014 va coordona Arhiva de arhitectură 1830-1860”. 

Retorica declaratiei de dragoste




Muzeul Municipiului Bucuresti


24 aprilie 2014






    Tuturor ni s-a întâmplat. O poţi compune şi trimite, primi şi suferi. În genere, o ştim.
Fireşte, fiecare dintre noi este primul şi ultimul! Fireşte, nu a mai trăit NIMENI aşa ceva!
Iar dacă Destinul face uneori ca vorbele noastre să le repete pe ale altora (chiar dacă NUMAI NOI suntem îndrăgostiţi, NUMAI NOI cu adevărat!) – este un simplu accident. Însuşi Destinul este un accident!
   Conferinţa Retorica declaraţiei de dragoste va examina pe îndelete aceste repetiţii, acest nedrept, ilogic, blestemat accident.
    Sebastian Grama este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, unde predă actualmente filosofia imaginarului şi istoria retoricii. Este membru fondator al Asociaţiei culturale HESTUGMA, care organizează, printre altele, colocviul interdisciplinar anual Gustul pentru Filosofie şi festivalul Respir Shakespeare. Un eveniment marca HESTUGMA.

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiei permanente.

Joi 8 mai 2014, ora 19:00 – Ambianţa prinţesei Nadeja Ştirbey cu Oana Marinache

Joi 15 mai 2014, ora 19.00 – Maşina timpului II cu Cristian Radu

Joi 22 mai 2014, ora 19:00 – Discurs asupra metodei – teatru cu Sebastian Grama

Zilele Cetății..




Festivalul Roman Apulum


Alba Iulia


25 - 27 aprilie 2014




   Mai mult de două mii de ani de istorie, comprimați în două evenimente și într-un singur week-end: este primul pariu pe care Alba Iulia îl face cu turiștii și localnicii, la deschiderea sezonului turistic 2014. Între 25 și 27 aprilie, toți cei care vor alege ca destinație Cetatea Alba Carolina vor avea parte de o concentrare nemaîntâlnită de evenimente, concerte și spectacole, la Zilele Cetății-Festivalul Roman Apulum.
  Latura de Est a Cetății Alba Carolina și Pietonala Mihai Viteazul se vor transforma în scena perfectă pentru o desfășurare de forțe impresionantă: de la târguri de sclavi, lupte de gladiatori și războaie daco-romane, reconstituite în detaliu, până la atracția devenită deja tradiție în Cetate: schimbarea gărzii, toate vor încerca să recreeze atmosfera unică a vremurilor în care s-au întâmplat.
   Vineri, în prima zi de festival, turiștii au ocazia unică să se lase vrăjiți, la propriu, de dansul nimfelor, adus din Zalău de Nimfele Daciei și să vadă pe viu un ritual antic unic, ritualul lui Ares, pus în scenă de bulgarii de la Association for Antique and Medieval Reconstructions – SILA – Plovdiv. O paradă cu torțe, un spectacol de lasere și două concerte cu trupele Poarta 3 și Compact completează tabloul zilei de deschidere a sezonului turistic în Cetate.
   Sâmbătă, dis de dimineață, cei pasionati să afle cum era viața în epoca romană sau în cea medievală sunt așteptați la atelierele antice de tir, gastronomie, coafură, pielărie, dansuri dar și la cele medievale, de spade, la demonstrațiile de tras cu arcul la țintă sau la o lecție de istorie interactivă și povești.
  Prima reconstituire a unui târg de sclavi pusă în scenă în România va fi, la rândul său, una dintre atracțiile zilei de sâmbătă și va avea loc de la 12:30, în zona Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina.   Lupte de gladiatori și ritualuri antice, jocuri tracice, dansurile nimfelor sau dansuri medievale, o expoziție de machete cu lupte daco-romane, dansuri medievale, un spectacol original "Spovedania lui Mihai Viteazul” și două concerte de rezonanță, cu Blackstar și Hara, întregesc programul unei zile pline în Cetatea Alba Carolina.
  Parada și ceremonialul de schimbare a Gărzii Cetății Alba Carolina, salve cu tunurile mobile, demonstrații cu tehnică militară antică și bătălia finală dintre daci și romani sunt atracțiile ultimei zile de festival.
   "O Cetate plină de viață și de evenimente, asta am promis și asta încercăm să le oferim albaiulienilor și turiștilor, pentru că, în vâltoarea vremurilor moderne, e din ce în ce mai rară întâlnirea cu istoria, în forma sa vie și, mai important, accesibilă. Faptul că la festival participă inclusiv trupe și artiști din Italia sau Bulgaria, la fel de pasionați ca și ai noștri, din Alba Iulia, de istorie și de reconstituirea ei, ne onorează și ne dă dreptul să credem că am reușit ceea ce ne-am propus: să ducem faima Cetății dincolo de granițele României”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.
   În cadrul festivalului se va organiza și un târg al meșteșugurilor medievale la care vor putea fi admirate şi cumpărate produse confecționate după metode străvechi. Doritorii pot chiar învăţa arta vechilor meşteşuguri în cadrul atelierelor de creaţie.
   Din acest an, Festivalul Roman Apulum a fost propus de către municipalitate și selectat de către Ministerul Economiei prin Autoritatea Națională pentru Turism să facă parte din campania națională de promovare a brandului României. Obiectivul protocolului semnat cu Primăria municipiului Alba Iulia privețte creșterea vizibilității României ca destinație turistică competitivă și promovarea brandului turistic național pe plan intern și extern, cu scopul construirii unei imagini pozitive a țării noastre.

PROGRAMUL EVENIMENTULUI



Vineri, 25 Aprilie 2014

20.00 – Dansul nimfelor, Ritualul lui Ares (Nimfele Daciei – Zalău, RO și Association for Antique and Medieval Reconstructions – SILA – Plovdiv, BG)
Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina
20.30 – Parada cu torțe pentru deschiderea Zilelor Cetății – Festivalului Roman Apulum
Itinerant – Poarta a IV-a, Pietonala Mihai Viteazul, Poarta a III-a, Esplanada Obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan
21.00 – Concert „Poarta 3”
Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina, esplanada Obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan
21.30 – Concert  „Compact”
Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina, esplanada Obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan
22.30 – Spectacol de lasere
Pietonala Mihai Viteazul



Sâmbătă, 26 Aprilie 2014

10.00 – Ateliere antice: atelier de opaițe, atelier de fierărie, tir cu arcul, atelier de gastronomie, atelier de coafură, atelier de pielărie, atelier de prelucrare în os, jocuri antice, antrenamente militare, dansuri)
Latura de Est a Cetății Alba Carolina, lângă Poarta a III-a
10.00 – Ateliere medievale: atelier de spade, atelier de istorie interactivă și povești, demonstrații de tras cu arcul la țintă
Platou Pietonala Mihai Viteazul
10.00 – Deschiderea târgului de meșteșuguri medievale
Pietonala Mihai Viteazul
11.00 – Conferință: Istorie – Turism cultural – Patrimoniu
Sala de conferințe Hotel Medieval
12.00 – Deschiderea expoziției de machete „Războaiele daco-romane ilustrate în machete”
Latura de Est a Cetății Alba Carolina, lângă Poarta a III-a
12.30 – Târg de sclavi (Legiunea a XIII- a Gemina, Alba Iulia, RO)
Poarta a IV- a a Cetății Alba Carolina
16.00 – Dansuri medievale (Grupul Nosa – Bistrița, RO)
Pietonala Mihai Viteazul
16.30 – Jocuri tracice (Association for Antique and Medieval Reconstructions – SILA – Plovdiv, BG)
Latura de Est a Cetății Alba Carolina, lângă Poarta a III-a
17.00 – Dansul nimfelor Daciei (Nimfele Daciei – Zalău, RO)
Latura de Est a Cetății Alba Carolina, lângă Poarta a III-a
17.15 – Lupte de gladiatori și ritualuri antice (Association for Antique and Medieval Reconstructions – SILA – Plovdiv, BG, Gruppo Storico Romano – Roma, IT, Gladiator School Ludus Traex – Sofia, BG, Ludus Apulensis – Alba Iulia, RO)
Latura de Est a Cetății Alba Carolina, lângă Poarta a III-a
19.00 – Păpușile uriașe ale Bistriței (Bistrița, RO)           
Pietonala Mihai Viteazul
19.30 – Dansuri medievale (Grupul Nosa – Bistrița, RO, Colegiul Militar Liceal Mihai Viteazul – Alba Iulia, RO)
Pietonala Mihai Viteazul
20.00 – Spovedania lui Mihai Viteazul – scenariu istoric (Eroii Veacurilor Apuse – Brașov, RO, Grupul Nosa – Bistrița, RO)
Pietonala Mihai Viteazul
21.00 – Concert „Blackstar”
Pietonala Mihai Viteazul
21.30 – Concert „Hara”
Pietonala Mihai Viteazul
22.30 – Animație și jonglerii cu foc (Trupa Sirius, Bistrița, RO)
Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina, esplanada Obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan



Duminică, 27 Aprilie 2014

10.00 – Ateliere antice: atelier de opaițe, atelier de fierărie, tir cu arcul, atelier de gastronomie, atelier de coafură, atelier de pielărie, atelier de prelucrare în os, jocuri antice, antrenamente militare, dansuri)
Latura de Est a Cetății Alba Carolina, lângă Poarta a III-a
10.00 – Ateliere medievale: atelier de spade, atelier de istorie interactivă și povești, demonstrații de tras cu arcul la țintă
Platou Pietonala Mihai Viteazul
11.30 – Dansuri medievale (Grupul Nosa – Bistrița, RO)
Platou Pietonala Mihai Viteazul
12.00 – Parada și Ceremonialul de schimbare a Gărzii Cetății Alba Carolina, salve cu tunurile mobile (Garda Cetății Alba Carolina – Alba Iulia, RO)
Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina, esplanada Obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan
12.30 –  Târg de scalvi (Legiunea a XIII-a Gemina, Alba Iulia, RO)
Latura de Est a Cetății Alba Carolina, lângă Poarta a III-a
13.00 – Dansuri medievale (Grupul Nosa – Bistrița, RO)
Platou Pietonala Mihai Viteazul
14.00 –  Păpușile uriașe ale Bistriței (Bistrița, RO)
Pietonala Mihai Viteazul
14.30 – Demonstrații militare (Legio V Macedonica – Cluj-Napoca, RO, Cohors III Campestris – Zalău, RO, Legio XIII Gemina, Alba Iulia, RO, Lupii Daciei – Zalău, RO, Lupii de Fier ai Apulonului, Alba Iulia, RO, Numervs Palmyrenorvm Porrolissensivm Scr – Zalău, RO)
Latura de Est a Cetății Alba Carolina, lângă Poarta a III-a
17.00 – Bătălia finală – Daci VS. Romani – luptă între toate taberele participante
Latura de Est a Cetății Alba Carolina, lângă Poarta a III-a.
***turism.apulum.ro