joi, 14 aprilie 2016

Sărbătoarea Bojdeucii




Muzeul Ion Creanga


Iasi


editia a 49-a, 17 aprilie 2016





   Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează duminică, 17 aprilie 2016, ediția cu numărul 49 a programului cultural Sărbătoarea Bojdeucii. Evenimentul va începe la ora 10:00 și se va desfășura la Muzeul Ion Creangă.
   În cadrul Sărbătorilor Bojdeucii va avea loc ceremonia de decernare a premiilor Concursului Naţional Ion Creangă de creaţie literară – POVEŞTI, ediția a XXIV-a. Anul acesta, la concurs au fost înscrise 69 de lucrări la secțiunea Copii și 50 de lucrări la secțiunea Adulți.
    Juriul care a evaluat lucrările este format din Mirel Cană (președinte), alături de Carmelia Leonte și Cătălin Mihai Ștefan (membri). Rezultatele concursului vor fi afișate pe muzeulliteraturiiiasi.ro în cursul acestei săptămâni.
     De asemenea, va avea loc lansarea volumului al XVII-lea al antologiei Poveștile de la Bojdeucă, apărut la Editura Muzeelor Literare, ce cuprinde poveștile câștigătoare la ediția de anul trecut a concursului.
    Tot duminică se va inaugura expoziția de afișe Evenimente și personalități la Bojdeucă (1972-2016), iar Palatul Copiilor Iași va oferi un spectacol. La acest eveniment, elevii de la Palatul Copiilor Iaşi vor susţine un spectacol alcătuit din momente teatrale (coordonatori profesorii Ana Hegyi şi Andreia Macarov) şi muzicale (coordonatori profesorii Gabriela Nechita, Paul Şerban, Claudia Martinică, Cristina Cozma).
Invitatul special al evenimentului va fi actorul Petru Ciubotaru.
   Sărbătoarea Bojdeucii, ediția a 49-a, este sponsorizată de Carrefour Felicia. Coordonatorii evenimentului sunt Camil Iercan, Diana Leonte, Camelia Macoveschi, Niculina Purcaru și Valentin Talpalaru.

Ceramica-Sticla-Metal UNArte




Arta plastica contemporana romaneasca


Casa Simian, Ramnicu Valcea


19 aprilie 2016







Drag de muzica si poezie




Suetele Avramizilor


Casa Avramide, Tulcea


editia a XIV-a, 22 aprilie 2016






Configurari imaginare




Arta plastica contemporana romaneasca


Gabriela Popa Benescu


Libraria Carturesti, Palas Mall, Iasi


18 aprilie - 6 mai 2016





 

Compania de Apa Tulcea - trecut, prezent si viitor




Lansare de carte


Ligia Dima


Casa Avramide, Tulcea


20 aprilie 2016





Parisul meu




Lansare de carte


Horea Porumb


Cluj - Napoca


24 aprilie 2016




    Iata programul lansării cărții mele la Târgul Gaudeamus din Cluj-Napoca duminica, 24 aprilie, intre orele 10;30 - 11:00; vor fi patru oratori de prestigiu, mari intelectuali/literați clujeni. Veniți sa-i ascultați!!! Cartea se intitulează: Parisul meu (Editura Corint). Notați în agende. Va aștept. Sper sa cunosc la acest eveniment pe "prietenii" clujeni de pe Facebook!
***

Shakespeare ad infinitum




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Senso, Bucuresti


12 - 24 aprilie 2016





    Este o nouă expoziţie a artistei, după succesul celei personale de pictură şi Picto impulsuri Just Imagine ce a avut loc în toamna anului trecut tot la Galeria SENSO şi a adus în premieră pentru România, prezentarea unui concept de fuziune între artă şi teatru, unic în lume - Posters for Unwritten Plays. Volumul de teatru cu acelaşi nume, publicat de Institutul Cultural Român, a fost atunci prezentat odată cu expoziţia, după lansarea lui de la New York, la celebrul La MaMa Theatre şi la Book Expo America 2015.
    Acest eveniment este realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Artă şi are loc în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare / International Shakespeare Festival Craiova 2016 - considerat Numărul 1 în topul Festivalelor Shakespeare din lume şi care marchează 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare.
   Vernisajul expozitiei Shakespeare ad infinitum by Oana Maria Cajal face parte din programul oficial al evenimentelor din cadrul Simpozionului Internaţional Shakespeare în România, Shakespeare în lume - Shakespeare in Romania, Shakespeare in the World (12 - 14 aprilie 2016) ce are loc la Bucureşti, în Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu al Bibliotecii Academiei Române (12 - 14 aprilie 2016). O altă noutate în lumea evenimentelor de gen din România este faptul că expozitia va fi prezentată simultan în două oraşe diferite: la Bucureşti (galeria SENSO) şi la Craiova (Teatrul Naţional Marin Sorescu).
    Expoziţia poate fi vizitată în perioada 12 - 24 aprilie 2016, de luni până vineri între orele 11:00 – 18:00, sâmbăta și duminica între orele 12:00 -18:00.
***

Monumentul comemorativ Zidul Rosu




Campulung Muscel


16 aprilie 2016






    O frumoasă cruce brâncovenească va sta mărturie despre Rezistența din Muscel la Câmpulung, în curând.
   Sâmbătă, 16 aprilie 2016, la Câmpulung Muscel va avea loc inaugurarea monumentului comemorativ Zidul Roşu închinat luptătorilor anticomunişti din rezistenţa armată a Muscelului.
   Invitat special va fi dna Elena Ion Arnăuțoiu, care, împreună cu întreaga sa familie, a reprezentat un reper în lupta anticomunistă. În același timp, dna Arnăuțoiu este și principala susținătoare a construirii monumentului.
***

The Last Iron Curtain An Exploration of the Romanian-Moldovan Possible Reunification




Lansare de carte


Stoica Cristinel Popa


Biblioteca Judeteana Panait Istrati, Braila


19 aprilie 2016





    Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila organizează marți, 19 aprilie 2016, ora 17:00, lansarea cărții The Last Iron Curtain An Exploration of the Romanian-Moldovan Possible Reunification scrisă de Stoica Cristinel Popa. Cartea a apărut în ediția a 2-a la Editura Cavallioti în 2015 și este scrisă în limba engleză. Invitat să prezinte volumul este Ion Volcu, șef birou Colecții Speciale. Centrul Multilingv din cadrul Bibliotecii. Evenimentul este moderat de Dragoș Adrian Neagu, directorul instituției gazdă.
    The Last Iron Curtain An Exploration of the Romanian-Moldovan Possible Reunification reprezintă teza de doctorat a autorului, prima ediție fiind tipărită în 2011. Cartea abordează subiectul posibilei reunificări a României cu Republica Moldova, scriitorul fiind licențiat în științe politice. Autorul, brăilean de origine, a studiat la Harvard și Standford University. În 2015, după 8 ani petrecuți în SUA și în alte țări din lume, Stoica Cristinel Popa a decis să se întoarcă în Brăila pentru a-și urma cea mai mare pasiune, munca în sectorul ONG. Vă așteptăm!
***Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" Braila

Natura statica




Arta plastica contemporana romaneasca


Mihai Cotovanu


Muzeul Unirii, Iasi


18 aprilie - 5 mai 2016




   O lansare de carte și vernisajul unei expoziții de pictură, iată două evenimente reunite parcă sub privirea deja ȋnălțată la cer a Aritiei D. Poenaru.
   Împreună, Cerul si Pamantul – cartea semnată de designer-arhitect dr. Aritia D. Poenaru și prof. dr. Traian D. Stănciulescu – evidențiază nevoia de înălțare spiritual-creatoare a ființei umane și posibilitatea păstrării unor legături pământești-cerești mai mult decât simbolice cu cei dragi, așezați în ierarhiile Luminii Vii. Conferința și Cartea – concepută ca un Mic tratat de intelepciune iubitoare – aduce în memoria colectivă sensurile vieții creatoare ale Aritiei, ȋmplinite ȋntr-un proiect de amplă anvergură social-culturală, dăruit semenilor prin sensurile unei inițiatice ȋnvățături și prin aplicații novatoare vizând optimizarea vieții umane. 
    Colegi fiind la Facultatea de Arte Plastice George Enescu Iași ȋntre 1990-1995, am acum sentimentul că spiritul Aritiei vibrează unificator asupra acestui dublu eveniment cultural, corelând conferința Cuvântul și lumina întru înălțare spirituală cu sensurile expoziției de pictură Natura statică, autor Mihai Coțovanu, respectiv cu lansarea de carte prezentată de prof. dr. Traian D. Stănciulescu și poeta Shanti Nilaya, într-una și aceeași zi – Luni, 18 aprilie 2016, ora 16:00 – la Muzeul Unirii Iași. Expoziția de pictură va putea fi vizitată începând de la 18 aprilie până la 5 mai, între orele 10:00-17:00, de marți până duminică.
***Uniunea Artiștilor Plastici din România

Aurul şi Argintul Antic al României



Palatul Culturii


Iasi


27 aprilie - 5 iunie 2016





   Expoziţia-eveniment Aurul şi Argintul Antic al României va putea fi admirată, în perioada 
27 aprilie – 5 iunie 2016, la Palatul Culturii, sediul Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi.   Organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) în colaborare cu 31 de muzee de profil din întreaga ţară, între care şi instituţia gazdă, expoziţia reuneşte peste 1000 de obiecte arheologice din metale preţioase, de o valoare istorică deosebită, descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României.
   Aurul şi Argintul Antic al României reprezintă cel mai important proiect expoziţional realizat în România în ultimii 20 de ani, sub egida Ministerului Culturii, de către Muzeul Naţional de Istorie a României, în colaborare cu 31 de muzee de arheologie şi istorie din ţară, originalitatea sa constând atât în maniera de abordare a problematicii istorice, cât şi în asocierea inedită a celor mai frumoase piese din colecţiile instituţiilor participante.
    Concepută ca un spaţiu de comunicare şi (re)descoperire a unei multitudini de istorii din trecutul României, expoziţia Aurul şi Argintul Antic al României oferă vizitatorului contemporan o impresionantă incursiune istorică, într-o perioadă de peste 6.000 de ani, cuprinsă între Eneolitic şi Antichitatea Târzie (mileniul al V-lea î.H. – secolul al VII-lea d.H.), și pune în valoare capodopere ale orfevrăriei preistorice și antice de pe teritoriul României, un patrimoniu provenit din descoperirile arheologice ale ultimelor două secole.
    Aparent inalterabile, de o frumuseţe aparte, încărcate cu profunde şi multiple calităţi şi sensuri simbolice, exponatele proiectului Aurul şi Argintul Antic al României se numără printre cele mai valoroase bunuri din patrimoniul cultural al ţării noastre, multe unice în Europa şi în lume. Vizitatorul are astfel ocazia de a surprinde valoarea intrinsecă a materialului, măiestria execuției, plurivalența artefactelor şi paleta amplă a semnificațiilor.
    Insignă, însemn, prestigiu, sacralitate, bogăţie sau pur şi simplu podoabă – acestea sunt doar câteva dintre sensurile pe care le pot concentra piesele din metale preţioase. De-a lungul timpului, în slujba evidenţierii acestor roluri au fost investite pricepere tehnică, îndemânare şi imaginaţie, care au condus şi către o mare diversitate formală. Printre artefactele prezentate există atât exemplare cu o lucrătură mai simplă, cât şi adevărate puncte de referinţă în arta metalului preţios. Figurinele antropomorfe din Eneolitic erau decupate dintr-o foaie metalică sau, mai târziu, unii cercei din perioada romană erau lucraţi dintr-o singură sârmă de aur meşteşugit îndoită şi răsucită. La celălalt capăt al spectrului se află piese precum diadema de la Buneşti-Avereşti, în care siluetele animalelor fantastice şi formele florale elaborate se îmbinau iniţial cu accentele de culoare conferite de incrustaţiile cu email sau pastă de sticlă. În aceeaşi categorie pot fi incluse şi unele dintre piesele tezaurului de la Pietroasa, gândite să pună în valoare efectele cromatice ale combinaţiei dintre strălucirea multicoloră a pietrelor preţioase şi cea a aurului. Mărturie pentru veleităţile artistice şi îndemânarea orfevrilor de altădată sau pentru complexitatea soluţiilor tehnologice folosite stau piesele din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Băiceni, Poiana Coţofeneşti, Agighiol sau Peretu), diversitatea şi bogăţia de forme a orfevrăriei dacice (brăţările polispiralice de aur descoperite în zona cetăţii de la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti etc.) şi, nu în ultimul rând, inventarele funerare şi tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichităţii Târzii, Pietroasa, Apahida, Cluj-Someşeni sau Histria.
   Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași contribuie la proiectul Aurul şi Argintul Antic al României cu piese provenite dintr-unul din tezaurele cu monedă romană descoperite la Muncelu de Sus (jud. Iași) și cu obiecte de podoabă de la Poiana (Galați) și Trușești (jud. Botoșani).
    Relaţia dintre ipostazele metalului preţios şi universul material al diferitelor epoci şi perioade istorice este surprinsă, într-o anumită măsură, și prin redarea contextelor din care au fost selectate piesele din aur şi argint. Sub titulatura Aurul, argintul și diversitatea universului material, Muzeul de Istorie a Moldovei integrează în expoziție și alte piese dintre care amintim inventarul mormântului scitic de la Pocreaca (jud. Iași) și artefacte provenite din necropole ale culturii Sântana de Mureș-Cerneahov, de exemplu celebra fusaiolă cu scriere runică de la Lețcani.
Muzeul Naţional de Istorie a României a demarat acest proiect expoziţional în decembrie 2013 și, până în prezent, expoziţia a fost itinerată la Timişoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Alba Iulia, Sfântu-Gheorghe, Buzău, Craiova, ajungând acum la Iaşi. Cu acest prilej, organizatorii au realizat un catalog spectaculos, în care sunt incluse informaţii detaliate despre toate piesele expuse. Generos ilustrat, conţinând peste 700 de pagini, catalogul poate fi achiziţionat la preţul de doar 90 lei.
    Expoziţia este coordonată de Muzeul Naţional de Istorie a României prin Directorul General dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu şi dr. Rodica Oanţă-Marghitu.
    Expoziţia Aurul şi Argintul Antic al României va fi deschisă publicului începând cu 27 aprilie 2016, la Palatul Culturii, sediul Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi, zilnic, de marţi până duminică (cu excepţia sărbătorilor legale, respectiv 1 - 2 mai), între orele 10:00 şi 17:00. 
    Biletele sunt puse în vânzare la preţul de 12 lei, 6 lei, 3 lei, dar şi gratuit, detalii despre tarife, reduceri şi gratuităţi fiind disponibile la adresa http://www.palatulculturii.ro/
   Miercuri, 27 aprilie 2016, Ziua Porţilor Deschise la Palatul Culturii, expoziţia va putea fi vizitată gratuit pe parcursul întregului program cu publicul, respectiv între orele 10:00 – 17:00, asemenea celorlalte spaţii expoziţionale redate comunităţii cu acest prilej.
***

Iuda




Lansare de carte


Amos Oz


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


19 aprilie 2016





Pagini memorabile din trecutul Brăilei




Lansare de carte


Gheorghe Gorincu


Biblioteca Judeteana Panait Istrati, Braila


20 aprilie 2016





    Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila vă invită miercuri, 20 aprilie 2016, ora 17:00, la lansarea cărții Pagini memorabile din trecutul Brăilei în ediție revizuită și adăugită, semnată de Gheorghe Gorincu. Lucrarea va fi prezentată de prof. Dumitru Anghel, prof.dr. Viorel Coman și prof. Valentin Popa; moderator: Dragoș Adrian Neagu, directorul Bibliotecii.
   Cartea Pagini memorabile din trecutul Brăilei - ediție revizuită și adăugită, ne prezintă evenimente deosebite din viața, istoria și cultura urbei noastre, reunite în 17 capitole. Autorul reușește să aducă în atenția cititorilor informații inedite despre rolul Brăilei pe plan politic și economic, despre fapte, oameni și împrejurări care au marcat, într-un fel sau altul, viața orașului.       Este o carte-document, o cronică de istorie locală, prin intermediul căreia scriitorul Gheorghe Gorincu și-a ocupat un loc de cinste în galeria personalităților brăilene.