duminică, 17 octombrie 2021

Serile FILIT

 


Teatrul Național Vasile Alecsandri 


Iași 


20 - 24 octombrie 2021



Expoziție omagială Harag György

 


Teatrul Național I. L. Caragiale 


București 


13 octombrie - 14 noiembrie 2021





    Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucureşti, împreună cu Academia Maghiară de Artă şi Teatrul Naţional I. L.Caragiale din Bucureşti (partener institutional) prezintă în perioada 13 octombrie – 14 noiembrie 2021, în Rotonda Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti expoziţia realizată cu ocazia anului comemorativ Harag György, evocând personalitatea acestui regizor transilvănean epocal al artei teatrale din Ungaria şi România.

    Expoziţia itinerantă despre opera regizorului constă din 45 de panouri cuprinzând aproximativ 200 de fotografii însoţite de comentariile şi evocările colegilor de breaslă, teatrologilor şi criticilor, precum şi cu textele lui Harag, în trei limbi: maghiară, română şi engleză. Expoziţia este pusă la dispoziţia noastră de către Academia Maghiară de Artă. Datorită colaborării cu televiziunea publică română, în cadrul expoziţiei vom proiecta trei spectacole regizate de Harag: Livada cu vișini, înregistrat în anul 1985 din spectacolul în limba română a Teatrului Naţional Târgu Mureş – ultima operă regizorală a lui Harag György; O stea pe rug / Csillag a máglyán, o înregistrarea din 1977 de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj (subtitrat în limba română) şi spectacolul de televiziune Ursul de Cehov, din 1975, cu actorii Csorba András, Széles Anna şi Tarr László, de asemenea subtitrat în limba română.

    Marţi, 19 octombrie, ora 19:00 invităm presa la Teatrul Naţional Bucureşti, Rotonda Sălii Mici, la o întâlnire cu KOVÁCS Örs Levente, curatorul expoziţiei, respectiv HUSZÁR Orsi, expert.

Vizita bătrînei doamne

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale




Broșură-program. Stagiunea: 1962 -1963.
Premieră: 23 februarie 1963.



Friedrich Durrenmatt.























Moni Ghelerter.



















Coperta a IV-a.


Jules Cazaban (Alfred III) și Aura Buzescu (Claire Zachanassian).
Coperta Revistei Teatrul, Nr. 3. Martie 1963. 









Aura Buzescu (Claire Zachanassian).










Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 5. Mai 1963.


Elvira Godeanu (Claire Zachanassian).


Matei Alexandru (Alfred III).


Spectacol vizionat pe 28 noiembrie 1964.
Consemnare publicată în Revista Teatrul, Nr. 1. Ianuarie 1965.