marți, 27 noiembrie 2018

De la Burebista la Ferdinand Întregitorul




Basoreliefuri istorice 


Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță, Galați 


29 noiembrie 2018 - 20 ianuarie 2019




    Joi, 29 noiembrie 2018, cu începere de la ora 12:00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi va avea loc vernisajul expoziției de basoreliefuri istorice De la Burebista la Ferdinand Întregitorul, manifestare organizată în colaborare cu Asociația Frontiera Gălățeană. 
    În apropierea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, publicul va putea vedea în cadrul expoziței 15 basoreliefuri reprezentând tot atâtea figuri marcante ale istoriei românilor: Burebista, Decebal, Traian, Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Petru Rareș, Ioan Vodă cel Cumplit, Mihai Viteazul, Dimitrie Cantemir, Constantin Brâncoveanu, Avram Iancu, Alexandru Ioan Cuza, Regina Maria și Regele Ferdinand I.
   Ideea realizării acestor basoreliefuri a aparținut d-lui Didel Bădărău, președintele Asociației Frontiera Gălățeană, care a reușit să adune la un loc mai mulți artiști plastici care au contribuit la crearea lor. Majoritatea matrițelor au fost construite de artistul plastic Mugur Vrînceanu, şeful catedrei de arte din cadrul Liceului de artă Dimitrie Cuclin Galați. De asemenea, artistul plastic Adrian Vădeanu a realizat basorelieful lui Avram Iancu, iar Nour Gheorghe și Aurelian Niculescu au turnat şi decorat cea mai mare parte din basoreliefurile prezente în expoziție.     
    Expoziția de basoreliefuri istorice De la Burebista la Ferdinand Întregitorul va rămâne deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi până pe 
20 ianuarie 2019. 
    Reprezentanții Asociației Frontiera Gălățeană țin să mulțumească tuturor celor care au făcut posibilă realizarea exponatelor din cadrul expoziției: Liceul de artă Dimitrie Cuclin Galați, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Asociația Galați, orașul meu, Poliția Locală Galați, Școala Gimnazială nr. 26 Galați, Școala Gimnazială nr. 7 Galați, TV Galați-Brăila, Primăria Comunei Oancea, Primăria Comunei Slobozia Conachi și Asociația Cadrelor Militare în Rezerva și în Retragere S.R.I.

Tonitza




Lansare de carte 


Doina Păuleanu 


Galeria de Artă Senso, București 


28 noiembrie 2018



   Galeria de Artă Senso București (Bd. Unirii nr. 15) vă invită miercuri, 28 noiembrie 2018, ora 18:00 la evenimentul de lansare a albumului Tonitza, ediţia a doua, semnat de 
Dr. Doina Păuleanu, istoric și critic de artă.
   Prezintă: Ruxandra Garofeanu, critic de artă, Ana Ivașcu, redactor şef, Editura Monitorul Oficial şi Doina Păuleanu, doctor în istoria artei și critic de artă, director al Muzeului de Artă Constanța.
    Pictura lui Nicolae Tonitza a fost expresia curată a harului şi lucrului său neabătut. Nimic mai mult – nimic mai puţin. Şi este foarte mult, atât.
    Relația mea cu Tonitza a fost cu totul specială, pot spune că l-am iubit…
    Prima ediţie a prestigiosului volum (are peste 200 de pagini) al cărui concept grafic este semnat Roland - Edgar Vasiliu, a fost lansată în anul 2014. Dintre titlurile capitolelor amintim: Începuturile, Primele manifestări și forme asociative, Grupul celor patru, Expozițiile de grup, fapte și întâmplări din anii 1926 – 1933, În grup restrâns, 1934 – 1937 sau Ultima expoziție, alte fapte și întâmplări, 1938 – 1940. Textul este unul consistent, excelent documentat și, alături de fermecătoarele ilustrații cu operele marelui artist, autoarea ne invită la o călătorie fascinantă, unică, de neuitat în lumea culorii și a sensibilității artistice. Ambele volume reprezintă continuarea seriei de albume de artă apărute în 2012 la Editura Monitorului Oficial și semnate tot Dr. Doina Pauleanu: Grupul celor patru (Nicolae Tonitza, Francisc Sirato, Ștefan Dimitrescu, Oscar Han) și Pictori români la Balcic.
    In general, cartea mea este un exercițiu de admirație față de toți cei care m-au precedat în această investigație și am certitudinea că le datorez felul în care relaționez cu artistul. Relația mea cu Tonitza a fost cu totul specială, pot spune că l-am iubit… Pentru că eu îl consider cel mai iubit dintre pictorii pamanteni si se vede treaba ca nu sunt singura în acest demers. Tonitza atinge niște cote fabuloase la toate licitațiile la care lucrările sale sunt prezente și este firesc să fie așa – spunea Doina Păuleanu.

Mândrul nostru Tricolor




Muzeul Etnografic al Transilvaniei 


Cluj - Napoca 


28 noiembrie - 9 decembrie 2018






    Sunt culorile albastru - galben - roșu inspirate din portul popular românesc, sau din tradiția istorică românească? Au fost ele folosite de români, ca elemente simbolice, din vremurile străvechi? 
    Expoziția de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei nu și-a propus să răspundă la aceste întrebări. Ea ne arată, în schimb, că Tricolorul era unul dintre simbolurile importante pentru țăranii români din Transilvania în perioada de după mijlocul secolului al XIX-lea, fiind prezent în costumul popular și în accesoriile acestuia. Pentru că purtătorii tricolorului riscau să fie persecutați de autoritățile epocii, culorile naționale erau, de multe ori, disimulate, sau rezervate accesoriilor costumului popular (brâie, ciucuri, panglici, ornamente pentru pălărie), care, în caz de nevoie, puteau fi îndepărtate cu mai multă ușurință.
    Expoziția este organizată în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Asociația pentru Cultura Tradițională Zestrea, Cosmin Giurgiu (www.taracalatei.ro), Asociația Națională pentru Restaurarea Monarhiei și
Clubul Monarhiștilor Clujeni.
Expoziția este deschisă în perioada 28 noiembrie – 9 decembrie 2018
Program de vizitare: miercuri – duminică, orele 10:00-18:00; lunea și marțea închis
Acces gratuit de Ziua Națională a României, 1 Decembrie 2018

Maksay - o emblemă a artei fotografice româneşti




Muzeul de Istorie Paul Păltănea 


Galați 


29 noiembrie 2018




   În preajma aniversării a 100 de ani de la făurirea României Mari, Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi organizează joi, 29 noiembrie 2018, ora 14:00, pentru elevii de la Şcoala Gimnazială Gheorghe Munteanu - structură a Şcolii Gimnaziale nr. 18 Galaţi, o întâlnire cu istoria locală şi naţională din epoca Primului Război Mondial şi a Marii Uniri.
   Există momente în realitatea prezentă când glasul memoriei se impune a fi auzit şi astfel, identificarea, cunoaşterea şi perpetuarea experienţelor pozitive ale istoriei, ale modelelor umane şi existenţiale demne de urmat sunt benefice şi instructive.
   Expunerea Maksay - o emblemă a artei fotografice româneşti, susţinută de muzeograful dr. Elena Ingrid Bahamat, va aduce în prim plan imagini – document, adevărate repere istorice, imortalizate de fotografii gălăţeni George şi Jean Maksay, cu o armonioasă îmbinare între tehnica şi arta fotografică.
   Evenimentul se va desfășura la Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi, secţia Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2bis, lângă Biserica Greacă.

Târgul de Moș Nicolae




Expoziție de cristale, bijuterii, pietre semiprețioase 


Muzeul Național de Geologie, București 


30 noiembrie - 2 decembrie 2018





Salonul Național de Artă - Salonul Național de Artă




Arta plastică contemporană românească 


Museikon, Galeriile de Artă ale Municipiului Alba Iulia 


29 - 30 noiembrie 2018




Bistrițeni pe cărările timpului




Lansare de carte 


Constantin Sănduță 


Biblioteca Județeană George Coșbuc, Bistrița 


28 noiembrie 2018






Evreii și Marea Unire. Înainte și după 1918




Muzeul Național de Istorie a României 


București 


28 noiembrie 2018




    Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) va găzdui în data de 28 noiembrie 2018, în intervalul orar 10:00 – 18:00, la sediul său din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București, cu acces prin Strada Poștei, evenimentul Evreii și Marea Unire. Înainte și după 1918.
    În cadrul acestuia, organizat de Federația Comunităților Evreiești din România (FCER) împreună cu Secretariatul de Stat pentru Culte, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Forumul B’nai B’rith România (BBR), în parteneriat cu JDC România și Fundația Caritatea, vor avea loc mai multe manifestări:
- sesiunea de comunicări științifice Participarea evreilor la Primul Război Mondial și la Marea Unire. Contribuția evreilor la făurirea României Mari (Sala Mihai Viteazul, ora 10:00);
- inaugurarea expoziției foto-documentare Soldați și medici evrei în Primul Război Mondial (Sala Lapidarium, ora 14:00);
- lansarea albumului Temple și sinagogi din România. Patrimoniu evreiesc, național și universal – ediție bilingvă, revăzută și adăugită” (Sala Lapidarium, ora 14:30)
- lansarea volumului Adevărul asupra problemei evreiești din România în lumina textelor religioase și statistice de dr. Wilhelm Filderman, liderul comunității evreiești din România în perioada interbelică și în timpul celui de-al doilea război Mondial (Sala Lapidarium, ora 15:00).
    Cu această ocazie vor lua cuvântul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al MNIR, dr. Aurel Vainer, preşedinte al FCER, dr. Lya Benjamin, cercetător la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România (CISER), dr. Harry Kuller, cercetător la CISER, prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoișie, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, prof. univ. dr. Mircea Duțu, preşedinte al Universității Ecologice din București, dr. Dorin Dobrincu, cercetător în cadrul Institutului de Istorie A.D. Xenopol din Iași, dr. Irina Spirescu, cercetător la CISER, prof. univ. dr. gen. (R) Mihail Ionescu, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, Silviu Vexler, deputat în Parlamentul României, prof. univ. dr. Carol Iancu, Universitatea Paul Valéry, dr. Claudiu Secașiu, cercetător la CISER, ing. Paul Schwartz, preşedinte al Comunității Evreiești din București și domnul Jose Iacobescu, președinte al BBR.

Bucovina la Centenar - 100 fotografi, 100 fotografii




Expoziție de fotografie 


Muzeul de Istorie Suceava 


28 noiembrie - 9 decembrie 2018






stările intense




Lansare de carte 


Oana Cătălina Ninu 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


3 decembrie 2018 




    Editura Casa de Pariuri Literare și Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită luni, 
3 decembrie, de la ora 18:30, la lansarea volumului stările intense de Oana Cătălina Ninu. Vor vorbi: Oana Cătălina Ninu, Elena Vlădăreanu, Cezar Gheorghe. Lansare va fi urmată de o sesiune de autografe.
    Oana Cătălina Ninu s-a născut la 2 mai 1985, în localitatea Mangalia. A obținut mai multe premii literare înainte de debutul editorial, printre care premiul I la Festivalul de Poezie Prometheus (2004), organizat de Fundația Anonimul în colaborare cu revista România literară. Este inclusă în antologiile: Generația 2000 (Pontica, 2004), Nasturi în lanul de porumb (Brumar, 2008), Poate ne vedem (Mirador, 2010), Deranj (Nigredo, 2011).
    A debutat cu volumul de poezie Mandala (Editura Vinea, București, 2005; Editura Casa de pariuri literare, 2012), care a obținut Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu pentru debut, Premiul Iustin Panța pentru debut, Premiul de debut în poezie al filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România și Premiul de debut al Colocviilor Revistei Tomis. A colaborat cu texte literare și articole în numeroase publicații culturale. A fost redactor al revistei Pana mea (2007), iar din 2008 colaborează cu articole la revista Observator cultural.
    În prezent este doctorand al Facultății de Litere, Universitatea din București. Poeziile ei au fost traduse în franceză, engleză, cehă, spaniolă, catalană.
    Participarea la eveniment este gratuită și se face pe baza unei rezervări prealabile pe Eventbook.

De Ziua Națională a României




Hunedoara 


1 Decembrie 2018