luni, 29 octombrie 2012

Scoala Romaneasca Atena



Initiative de toata lauda


Diaspora romana


Grecia


2012






Scurt rezumat al proiectului:   

    Proiectul îşi propune iniţierea unor cursuri la Atena, destinate românilor şi moldovenilor, copii si maturi, interesati sa-şi imbunatateasca nivelul de cunoştinte. El este o colaborare dintre Asociaţia Culturală Română Armonia şi Societatea Culturală „Balkania Contemporană.  
   Sediul la care se vor tine aceste cursuri este oferit de Libraria de Carte Romaneasca Mihail Eminescu, aparţinând doamnei Manuela Marinescu, preşedinta Asociaţiei Culturale Armonia.   
   Cursurile vor fi susţinute de profesori români din diaspora. Toţi profesorii sunt absolvenţi de facultate, au masterate sau doctorate şi experienţă didactică.  


Expunere de motive  

   În Grecia exista deja o comunitate românească destul de puternică, care devine din ce în ce mai numeroasă în ultimii ani. Comparativ cu alte comunităţi etnice, românii şi moldovenii au venit numai in ultimele doua decenii. De aceea instituţiile culturale puternice, care să promoveze civilizaţia română în Grecia, sunt necesare şi binevenite. În general, copiii români născuţi în străinătate vorbesc corect limba română într-o mică proporţie, pentru că părinţii acestora preferă să vorbească acasă limba ţării în care locuiesc, din necesităţi de integrare. 
   Imigraţia românească se confruntă aşadar, după ce trece de primul obstacol al integrării economice şi sociale în comunitate, cu problema păstrării legăturii cu limba şi cultura maternă.   
   Copiii şi oamenii tineri rupţi de cultura ţării din care vin rămân identităţi trunchiate, între două culturi, neaparţinând de fapt nici uneia dintre ele. În cazul în care se stabilesc în 
   Grecia, în loc să fie mai bogaţi cu o cultură, cea a ţării lor, ei, necunoscând-o, rămân sărăciţi. În cazul în care se întorc în România, cunoştinţele lor sunt insuficiente pentru o integare fără probleme în sistemul de învăţământ şi în viaţa socială românească. 
   Guvernul Elen nu pune fonduri la dispoziţia comunităţilor etnice în scopul sprijinirii multiculturalismului, prin promovarea culturilor din ţările de origine.  


Obiectivele proiectului:  

   Acest proiect oferă elevilor şi oamenilor tineri doritori să-şi îmbogăţească cunoştiinţele oportunitatea de a menţine contactul cu limba şi literatura română, care nu fac parte din curriculumul şcolar din Grecia posibilitatea de a audia cursuri despre civilizaţia românească (istorie, geografie, prezenţa unor personalităţi creatore de talie naţională şi internaţională), în contextul istoric al altor culturi şi civilizaţii, posibilitatea de a învăţa o limbă străină ( greacă, engleză, franceză, spaniolă, germană) şi a studia pianul, pictura, baletul, arta fotografica şi calculatorul.  
   De asemenea un profesor se va ocupa de sprijinirea elevilor la materiile exacte (matematică, fizică, chimie, biologie). 
   Scopul Şcolii Româneşti nu este deci numai păstrarea limbii şi tradiţiilor noastre, dar şi studierea altor limbi străine, a artelor, informaticii, toate utile în viitor tinerilor pentru încadrarea într-un loc de muncă.   


Grupul ţintă:  

   Copii de toate vărstele proveniţi din familile de imigranţi români şi moldoveni aflaţi la Atena sau în regiunea Attica, români şi moldoveni stabiliţi la Atena, care doresc să studieze o limbă străină, muzica, artele plastice şi fotografie, dans, computer. Români nou veniţi la Atena care sunt interesaţi de învăţarea limbii elene şi a calculatorului, greci care vor să înveţe Limba Română. 
   Cursurile din cadrul şcolii noastre se predau atât în weekend cât şi în timpul săptămânii. În urma absolvirii acestora, elevii vor obţine un certificat, pe care vom incerca sa-l validăm în colaborare cu instituţiile de învaţamânt din ţară şi din Grecia, pe baza unor teste.  


Lista materiilor:  

   Limba română – Limba greacă –Limba engleză – Limba franceză  Limba germană – Limba spaniolă – Cultură si civilizaţie – Matematica -  Informatica – Muzică (teorie muzicală, pian, armoniu, chitară)  Pictură, desen – Artă fotografică – Cultura şi mediul înconjurător  Dans, gimnastică – Arte marţiale  


Comunicat:  

    Asociaţia Culturală Româno-Elenă Armonia şi Societatea Culturală Balkania Contemporană, iniţiatoarele proiectului Şcoala Românească din Atena, doresc să vă informeze următoarele: 

1. Cursurile se desfăşoară cu un număr de 164 înscrişi, copiii 96 şi adulţi 58
2. La înscriere nu s-a ţinut cont de naţionalitatea, etnia, orientarea religioasă sau culoarea politică a solicitanţilor. 
3. Toţi profesorii şcolii predau voluntar. 
4. Nici un partid şi nici o formaţiune social-politică nu finanţează proiectul. 
5. În momentul în care - spre cinstea lor - asemenea finanţatori şi-ar arăta dorinţa de a ne sprijini, considerăm de datoria noastră să anunţăm oficial contribuţia lor la proiect şi să ne exprimăm public recunoştinţa.






Atelierul de Arte Vechi



Targul International de produse si echipamente in domeniul agriculturii, viticulturii si zootehniei

INDAGRA


Romexpo, Bucuresti


editia a XVII-a, 31 octombrie - 4 noiembrie 2012





   Participa si Atelierul Arte Vechi, cu un stand (expozitie cu vanzare) in pavilionul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (pavilion H3), alaturi de alti mestesugari, iconari, țesători, olari, bucătari tradiționali și mulți alții.
   Acesta va avea o expoziție de pictură pe lemn inspirată din arta decorativă populară și cultă (de inspirație brâncovenească și nu numai) și câteva ateliere de pictură pe lemn cu copii.
   Standul este situat al patrulea de la intrarea principală, 


Intalnire muzicala internationala



Diaspora romana


Nikeia, Pireus, Grecia


4 noiembrie 2012



Ansamblul Cultural Armonia

   Evenimentul este organizat de catre Clubul UNESCO din Pireu şi Insule, cu sprijinul Primariei din Nikeia - Ag. I. Renti, cu participarea României şi Greciei, in cadrul schimburilor culturale dintre cle doua tari.
  Adresa: Primăria din Nikeia (Tsaldari 10), în sala de conferinţe, ora 19:00.
  Participa:
     Ansamblul Florile Muresului, din localitatea Vladimirescu, judeţul ARAD şi 
     Asociația de Dansuri Tradiționale Pontice Faros.
  “Scopul acestui eveniment este de a răspândi mesajul de prietenie, colaborare și ajutor reciproc între cele două culturi dar și comunicarea cu tradiția. Așa se construiește relația strânsă între țări, precum transcrierea participanților în țara lor, a impresiilor dobândite în Grecia. În felul acesta, ei devin cei mai buni ambasadori ai țării noastre în străinătate”, a accentuat dl. Ioannis Maronitis preşedintele Clubului UNESCO Piraeus & Insule şi totodată vicepreşedintele Federaţiei Mondiale a Asociaţiilor şi Centrelor UNESCO (WFUCA), responsabil pentru Europa şi America de Nord.
   Doamna Manuela Marinescu, președinta Asociației Culturale Româno – Elenă ARMONIA subliniază că: “Ansamblul Florile Muresului va străluci prin expresivitatea și interpretarea unui repertoriu artistic ce acoperă întreaga Românie, încercând să convingă spectatorii de frumusețea și valoarea folclorului românesc."
    Spectacolul va avea loc sub patronajul Primăriei Nikeia -Ag. I. Renti şi a primarului, domnul George Ioakimidis.
Intrare libera

Seara de cultura si de ortodoxie romaneasca



Diaspora romana


Teba, Grecia


1 noiembrie 2012




Asociatia Armonia ne informeaza:

1. Pentru prima data, oficierea slujbei religioase in limba romana, sub egida 
        si purtarea de grija a Sfintei Mitropolii din Levadia si Teba.
    Sunt prezenti I.P.S. Gheorghe al Levadiei si Tebei, oficialitati romane si elene.
    Biserica Sfintilor Viotiei (zona Eleona-Arma-Thivon); ora 16:30

2. Dansuri si muzica traditionale romanesti si elene
        Sala Alexandros Kofinis, Centrul Cultural al Primariei, Teba, 18:00.
        Participa: Ansamblul Florile Muresului (Romania), Ansamblul Sides (Grecia)


Pay It Forwad



Initiative de toata lauda


Bucuresti


31 octombrie 2012




Pay it forward! Da mai departe!

    Campania noastra continua ! In drum spre locul de munca sau in pauza de masa, sau seara cand iesiti la plimbare, luati orice doriti sa daruiti (exemple: o carte, o jucarie, o ciocolata, un sapun, o punga cu cereale, o cutie cu bomboane, un pachet de cafea, o pereche de ciorapi sau de papuci, etc ), impachetati frumos cadoul si, eventual fara sa va vada nimeni, lasati-l la vedere, intr-un loc public, cu un biletel pe care scrieti: "Cu mult drag pentru oricine are nevoie. Daca poti, ajuta si tu pe cineva fara sa ceri nimic in schimb!"
   Daca aveti posibilitatea, faceti-i o poza, postati-o aici si povestiti-ne despre fapta voastra ! Va rugam sa veniti alaturi de noi si sa dati mai departe invitatia!   
   Eveniment realizat de catre asociatia: because we care




Madalin Guruianu relateaza:
   In dupăamiaza zilei de joi 25 octombrie, băncile din Parcul Central Elisabeta din Sfântu Gheorghe au adăpostit cărți-cadou pentru oamenii care mai cred în puterea de a dărui și mai ales în forța cărților de a modela caractere și a schimba destine.
  Pornind de la ideea extraordinar de simplă a filmului recent vizionat Pay it forward - Ajută pe cineva fără să ceri nimic în schimb!, voluntarii Asociației Ecou și ai Clubului de Dezbateri Academice din Sfântu Gheorghe au decis să se alăture acestei campanii internaționale. Amănunte pot fi găsite pe pagina de facebook cu mii de membrii payitforward! damaideparte!
  "Ne-am gândit la cărți, deoarece vrem să încurajăm lectura și credem că pe termen lung sunt cadourile cu impactul cel mai mare asupra dezvoltării oamenilor, fie ei tineri sau mai puțin tineri” a declarat coordonatorul clubului de dezbateri, Mădălin Guruianu, unul dintre inițiatori.
   Încrezător în succesul demersului la nivelul comunității, Alexandru Ujvarosi, președintele Asociației Ecou a declarat: "Suntem convinși că acesta este doar începutul unei campanii pe care ne-o dorim derulată în fiecare lună și în Sfântu Gheorghe, așa cum se întâmplă la nivel național și chiar internațional”.



La Turnu Severin (Elena Danoiu)

America povestita unui prieten din Romania



Lansare de carte


Martin S. Martin


Libraria Humanitas Cafe Kretzulescu


1 noiembrie 2012






   Veti descoperi o alta faţă a Americii prin ochii lui Martin S. Martin, celebrul chirurg de la Spitalul Fundeni emigrat în SUA în 1985, care încearcă să risipească prejudecăţile şi clişeele adunate de-a lungul timpului.
   Vor vorbi despre autor şi despre carte Cristina Guseth, Vlad Mixich si Gabriel Liiceanu.
  Seara americana va debuta la ora 19:00, luni 1 octombrie 2012.

    Gabriel Liiceanu: "America pe care ne-o povestește Martin nu este cea a violenţei din filmele de la Hollywood, a vânzătorilor de droguri din Bronx, a celor care sfârșesc sub poduri sau a celor care s-au abonat la un subsidiu social pe viaţă. Cu alte cuvinte, trebuie să fii deja înzestrat cu stilistica umană și cu setul de valori pe care s-a vertebrat, cândva, lumea de acolo. Trebuie, când alegi America, așa cum a făcut prietenul meu, s-o fi întâlnit deja. Altminteri, sunt convins, nu vei da nicăieri peste acea Americă „profundă, simplă, morală şi generoasă“ pe care a descoperit-o autorul în cea de a doua viață a sa."

Olimpiada Internațională de Astronomie



Succese românesti peste hotare 


Gwangju, Coreea de Sud


16 - 24 octombrie 2012





    Lotul olimpic al României a obţinut două medalii de aur la a XVII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie, desfăşurată în perioada 16 - 24 octombrie, în Coreea de Sud (Gwangju), informează un comunicat al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) remis luni AGERPRES. 
    "Performanţa a fost realizată de Andrei-Alexandru Cuceu (clasa a X-a) şi Paul Andrei Draghiş (clasa a XI-a), ambii elevi la Colegiul Naţional Vasile Lucaciu din Baia Mare. 
Andrei-Alexandru Cuceu a obţinut şi un premiu special pentru cel mai mare punctaj la proba practică", se arată în comunicat.
   Din lotul României au făcut parte şi Cristian-Cătălin Ignat (Şcoala Generală Avram Iancu, Baia Mare), Remus-Ştefan Bompa (Colegiul Naţional Nicu Gane, Fălticeni, judeţul Suceava), Alexandru Călin (Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Ploieşti) şi Cătălina Ana Miriţescu (Liceul Internaţional de Informatică, Bucureşti). AGERPRES

Inimile gemene ale cantecului limbii romane



Ion si Doinea Aldea-Teodorovici

20 de ani de la trecerea in nefiinta


29 octombrie 2012




   Astăzi (29 octombrie) se împlinesc 20 de ani de când cuplul legendar al muzicii moldoveneşti Ion şi Doina Aldea Teodorovici au trecut în nefiinţă. Dar inimile lor, expresia vie al cântecului de libertate naţională n-au încetat să bată. 
   Două decenii ne despart de ziua, când cultura întregului spaţiu al limbii române a fost vitregită de cele mai frumoase şi mai clare voci ale idealului de recuperare  a identităţii naţionale. Ion şi Doina au îngemănat în cântecele lor întreaga puritate, emoţie şi frumuseţe a luptei basarabenilor pentru revenirea la matca originară, cea a limbii şi culturii române. 
   Tânărul interpret şi compozitor Ion îşi începe cariera artistică în anii '70 ai secolului trecut alături de formaţia Contemporanul, condusă de maestrul şi inegalabilul Mihai Dolgan, devine o personalitate muzicală importantă în viaţa culturală a Chişinăului şi în toate localităţile Moldovei alături de soţia sa Doina. Frumoasele seri de creaţie, la lansarea cărora erau frecvenţi poeţi ca Gr. Vieru, D. Matcovschi, I. Vatamanu au marcat şi lansarea acestui duet muzical. 
   Anii ’90 ai secolului trecut au schimbat nu numai destinele unor oameni, dar şi a întregii societăţi. În această atmosferă s-au ridicat la cele mai înalte cote şi mişcările artistice ale societăţii, liderii fiind Ion şi Doina Aldea Teodorovici. Aceşti primi paşi au fost punctul de cotitură, care apoi au repus în drepturi limba română şi alfabetul latin, iar spre final şi independenţa Republici Moldova. 
    În timpul conflictului transnistrean, atunci când integritatea teritoriului nostru a fost pusă sub ameninţare, artiştii au fost alături de combatanţi la numai 300 m. de linia frontului, care prin semnificaţia tricolorului şi a pieselor-şlagăre, i-au susţinut şi îmbărbătat cu stoicism. Alături de ei în acele clipe s-au aflat poetul Gr. Vieru împreună cu basarabeanul Adrian Păunescu, luptător înflăcărat pentru cauza noastră. Flacăra românismului a fost transmisă pe cale muzicală şi dincolo de Prut de către Ion şi Doina, în cadrul Festivalului de la Mamaia. 
   Clasicul nostru contemporan, regretatul poet Grigore Vieru, referitor la dispariţia fizică a celor doi mari artişti spunea: "Doina şi Ion, trecuţi în legendă, s-au topit în suferinţele acestui pământ, iar noi, la rândul nostru, ne vedem şi mai clar propria fiinţă rănită în oglinda neasemuitului lor har. Artistul nu poate inventa bucuriile, nici durerile poporului său. Asta au înţeles-o Doina şi Ion. Ei n-au inventat nimic, ei pur şi simplu, au ars în cântecul lor”. 
    Astăzi cauza părinţilor este continuată de Cristofor, fiul Doinei şi al lui Ion, rămas fără de ei la vârsta de numai aproape unsprezece ani şi de către minunaţii părinţi ai artistei Eugenia şi Gheorghe Marin, care anul acesta au împlinit vârsta de 55 de ani de la întemeerea căsniciei. În sânul acestei familii nobile a fost învăţată şi educată Doina, în sânul ei a fost preluat şi nepotul. 
   În luna noiembrie a fiecărui an în memoria cuplului drag se organizează Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară Două inimi gemene , care de data aceasta se va întruni la cea de-a VIII-a ediţie. 
   Tânărul Cristofor Aldea Teodorovici înzestrat prin moştenire de la părinţi cu o voce de har interpretează pe scenele sălilor de concerte de la noi şi de peste Prut frumoase melodii româneşti, participă în cadrul diferitor acţiuni şi evenimente culturale într-u propăşirea noastră culturală, ca şi acum douăzeci de ani, cum o făceau Ion şi Doina Aldea-Teodorovici.

***Articol preluat de pe biblioart.wordpress.com (Biblioteca de Arte Tudor Arghezi, Chisinau)



 

  




Pentru un nou lacas de cultura



Initiative de toata lauda


Demers pentru infiintarea muzeului municipiului


Campia Turzii


25 octombrie




mircea ciociu

    În cadrul manifestării cu tema Folclorul şi etnografia Câmpiei Transilvane care a avut loc la Palatul Cultural Ionel Floaşiu de la Câmpia Turzii joi, 25 octombrie, organizatorii au prezentat, public, o iniţiativă mai aparte pentru municipiu. Mai precis, Mircea Ciociu, în calitate de preşedinte al societăţii culturale 775 Câmpia Turzii a dat citire unei solicitări pe care societatea culturală urmează să o adreseze administraţiei locale de la Câmpia Turzii căreia i se solicită aprobarea înfiinţării unui muzeu al municipiului.
    Demersul celor de la 775 Câmpia Turzii este motivat de dorinţa ca anumite colecţii să poată fi expuse şi admirate de către doritori. Colecţiile la care se făcea referire Ciociu cuprind obiecte tradiţionale adunate de-a lungul timpului sau "obiecte de colecţie" care sunt relevante pentru tradiţia şi specificul municipiului Câmpia Turzii. Iniţiatorii demersului vin cu o propunere şi în ce priveşte spaţiul în care să fie organizat muzeul: clădirea situată pe strada Avram Iancu la numărul 8 care găzduieşte dispensarul anti-TBC al Policlinicii.
    Clădirea la care se face referire este cu atât mai importantă cu cât a găzduit prima şcoală românească de la Câmpia Turzii şi este înscrisă şi pe lista monumentelor istorice ale judeţului Cluj (cod LMI CJ-IV-m-B-07858), listă elaborată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România în anul 2010.
    Mai mult, Mircea Ciociu a făcut şi o scurtă prezentare a clădirii în care se propune a se infiinţa muzeul. "La 20 ianuarie 1879 obştea enoriaşilor bisericii greco-catolice ia hotărârea să edifice în mijlocul satului o şcoală «din piatră», pe cheltuiala proprie, aşa cum rezultă din adresa scrisă la 7.II.1879 de Ion Haţegan, administrator protopopesc, trimisă Inspectoratului Regesc de Şcoli din Turda. Prin contribuţia populaţiei româneşti a fost cumpărat terenul şi prin clacă s-a construit clădirea Şcolii Române, dată în folosinţă la 20 septembrie 1879, stil nou, aşa cum consemnează inscripţia de pe placa de piatră aşezată atunci pe frontispiciu", se arăta în informarea oferită de către Mircea Ciociu cu referire la clădirea unde se doreşte a fi muzeul.
    În vederea susţinerii demersului lor, organizatorii au pregătit şi tabele în care cei prezenţi să îşi completeze numele, câteva date de identificare şi semnătura, tabele care să fie ataşate solicitării care urmează a fi depusă administraţiei locale.

***Informatia si imaginea au fost preluate de pe ziarul21.ro
      Si fiindca este o actiune laudabila, le doresc initiatorilor straduinta, rabdare si pricepere in a duce la bun sfarsit proiectul prezentat. Orice astfel de demers se va bucura, ca si acesta, de sprijinul meu neconditionat.

Propagarea valorilor vinurilor



Raliul VIP al podgoriilor


prima editie, 9 - 11 noiembrie 2012






    Prima ediţie a unui eveniment de excepţie, ce se doreşte a fi un instrument eficient de promovare a (oeno)turismului românesc, a vinurilor şi viticultorilor, precum şi incurajarea conducerii preventive pe drumurile publice, a respectării cu stricteţe a regulilor de circulaţie, pentru siguranta noastra, a tuturor, se va desfăşura în perioada 9--11 noiembrie 2012. 
    Incepând cu anul viitor, prin patru ediţii anuale, vor fi vizitate şi celelalte zone viticole din România şi nu numai.

Traseu şi desfăşurător. 

   RALIUL porneşte din Bucureşti şi după ce va trece pe la circa 20 de crame (de notorietate sau în curs de afirmare) din Dealul Mare, Vrancea şi Cotnari, după trei zile va ajunge din nou în capitală. 
   La RALIU vor participa câte doi concurenţi de maşină, un conducător şi un copilot. Pentru orientare, concurenţii se vor folosi de un itinerariu tipărit, pus la dispoziţie de către organizatori, pentru a ajunge la cramele participante la acţiune, precum şi la punctele de control. Abaterea de la itinerariul stabilit, netrecerea prin punctele de control precum şi viteza prea mică sau prea mare vor fi sancţionate cu puncte minus de către arbitrii concursului. 
   Se pot acumula puncte şi la probele de abilitate şi perspicacitate pe parcursul RALIULUI: aruncare la ţintă, tragerea cu arcul, concurs de rostogolit butoaie, căratul în roabă al partenerului, completarea unor teste pe tema vinului, etc., urmând ca totalul punctelor acumulate să decidă clasamentul, în urma căruia vor fi premiaţi concurenţii după sosire, la Gala Laureaţilor de la Bucureşti.

Concurenţii. 

     Concurenţii, persoane publice, artişti, oameni de afaceri, sportivi, ziarişti, entuziaşti ai vinului, prin parcurgerea a cca 1000 km, vor face un mare serviciu României. Prin intermediul mass media, aceştia vor promova vinurile româneşti, locurile vizitate din itinerariu, precum şi spiritul întreprinzător al românului. La sfârşitul RALIULUI, fiecare concurent va fi posesorul unei frumoase colecţii de vinuri din cramele vizitate.

Obiective. 

    Propagarea valorilor vinului şi ale gastronomiei, a potenţialului turistic, protecţia mediului; Siguranţa şi cultura circulaţiei, a circulaţiei în spiritul legii, fără accidente (pentru acest ultim aspect va exista controlul vitezei şi proba alcootest); Socializarea intre membrii echipajelor, jurnalisti, podgoreni; Organizarea unui eveniment cultural şi de entertainment care să devină atractiv pentru public si mass media; Atragerea personalităţilor, jurnaliştilor, oamenilor de cultură; Angrenarea unor instituţii ale statului, ale administraţiei, precum şi a unor societăţi private, pentru impunerea acestei manifestări.
    RALIUL VIP îşi propune să devină factor important de susţinere a proiectelor sociale, economice şi culturale ale zonelor viticole din Romania. 

O invitaţie la viaţă sănătoasă: 

VINURI nobile, GASTRONOMIE autentică, TURISM civilizat, 
ATITUDINE responsabilă la volan! 

Pentru înscrieri şi detalii accesaţi: www.raliulpodgoriilor.ro.

Expozitie de fotografie: Priviri inauntru



Vlad Dumitrescu


Libraria Carturesti, Brasov


1 - 30 noiembrie 2012



Photo

Muzee, Case Memoriale, alte obiective de atractie turistica



Judetul Arges




 1. Muzeul Judetean Arges
           Pitesti, str. Armand Calinescu, nr. 44
           Informatii: 0248 212 561
           Program: marti-duminica: 9:00 - 17:00; luni: inchis



 2. Galeria Nationala de Arta Naiva
           Pitesti, str. Armand Calinescu, nr. 44, corpul C (intrare dinspre Bulevardul Eroilor)
           Informatii: 0248 220 254
           Program: marti-duminica: 9:00-17:00; luni: inchis



 3. Muzeul Sportului Argesan
           Pitesti, str. Armand Calinescu, nr. 44, corpul B (intrare dinspre Bulevardul Eroilor)
           Program: marti-duminica: 9:00-17:00; luni: inchis


Muzeu, aripa nouă

 4. Planetariul
           Pitesti, str. Armand Calinescu, nr. 44, corpul C (intrare dinspre Bulevardul Eroilor)
           Informatii: 0348 401 375, 0348 401 374
           Program: marti-duminica: 9:00-17:00; luni: inchis



 5. Galeria de Arta Rudolf Schweitzer-Cumpana
           Pitesti, B-dul Republicii, nr. 33
           Informatii: telefon 0348 401 374, 0348 401 375
           Program: marti-duminica: 9:00-:17:00; luni: inchis



 6. Gradina Zoologica
           Pitesti, parcul din padurea Trivale.
           Program: marti-duminica: 10:00-19:30; luni: inchis



 7. Ansamblul Feudal Curtea Domneasca si Biserica Domneasca de la Arges
           Curtea de Arges, str. Negru Voda, nr. 1
           Informatii: telefon 0248 721 446
           Program: marti-sambata: 10:00-18:00; duminica, luni: inchis



 8. Colectia Muzeala a Manastirii Curtea de Arges
           Curtea de Arges, D-dul Basarabilor, nr. 1
           Informatii: 0248 721 735



 9. Muzeul Municipal
           Curtea de Arges, str. Negru Voda, nr. 2
           Informatii: telefon 0248 721 446
           Program: marti-duminica: 9:00-16:00; luni: inchis



10. Muzeul Municipal, Sectia de Etnografie si Arta Populara Casa Norocea
           Curtea de Arges, str. Victor Stefanescu, nr. 8
           Informatii: telefon 0248 721 446
           Program: marti-duminica: 9:00-17:00; luni: inchis



11. Muzeul Municipal
           Campulung, str. Negru Voda, nr. 119
           Informatii: 0248 512 037
           Program: marti-duminica: 9:00-17:00; luni: inchis



12. Muzeul Municipal, Sectia de Etnografie si Arta Populara
           Campulung, str. Republicii, nr. 5
           Informatii: telefon 0248 811 737
           Program: marti-duminica: 9:99-17:00; luni: inchis



13. Colectia Muzeala a Manastirii Negru Voda
           Campulung, str. Negru Voda, nr. 64
           Informatii: 0248 510 750
           Program: la cerere




14. Muzeul si rezervatia arheologica de la castrul roman Campulung-Jidova
            Campulung, Soseaua Nationala, nr. 127
            Program: marti-duminica: 9:00-17:00; luni: inchis



15. Muzeul Orasenesc
           Topoloveni
           Program: marti-duminica: 9:00-16:00; lumi: inchis



16. Casa Memoriala Dinu Lipatti
            Ciolcesti, comuna Leordeni
            Program: miercuri-duminica: 9:00-17:00; luni-marti: inchis



17. Cetatea Poienari
            Capataneni, comuna Arefu
            Informatii: telefon 0248 721 446
            Program:luni-duminica: 9:00-18:00 (in sezonul estival)



18. Casa Memoriala George Toparceanu
            Namaesti, comuna Valea Mare-Pravat
            Program: marti-duminica: 9:00-17:00; luni: inchis



19. Expozitia de Istorie a Culturii
            Namaesti, comuna Valea Mare-Pravat 
            Program: marti-duminica: 9:00-17:00; luni: inchis
            In incinta Casei Memoriale George Toparceanu




20. Mausoleul Eroilor (Mausoleul de la Mateias)
            Comuna Valea Mare-Pravat



21. Casa Memoriala Liviu Rebreanu
            Comuna Stefanesti
            Program: miercuri-duminica 9:00-17:00; luni-marti: inchis



22. Casa Memoriala Vladimir Streinu
            Teiu Vale, Comuna Teiu



23. Muzeu satesc
             Teiu Vale, Comuna Teiu
             In aceeasi cladire a Casei Memoriale Vladimir Streinu



24. Colectia de arta plastica Mihai-Tican Rumano
             Berevoiesti, Str. Principala, langa Primarie
             Informatii: telefon: 0731 114 237
             Program: luni, marti, joi:8:16:00; miercuri-vineri: 12:00-18:00; 
                   sambata-duminica: inchis



25. Colectia muzeala sateasca
             Musatesti, str. Principala, Caminul Cultural C. Dobrescu-Arges
             Informatii: 0248 268 721
             Program: la cerere



26. Muzeul de etnografie Maria Costachescu
             Gales, comuna Bradulet, nr. 172
             Informatii: 0248 267 808



27. Expozitia de arta feudala
             Domnesti



28. Muzeul Viticulturii si Pomiculturii
             Golesti, Comuna Stefanesti, str. Banu Radu Golescu
             Informatii: telefon 0248 266 364
             Program: marti-duminica: 9:00-18:00 (vara); 8:00-16:00 (iarna);
                    luni: inchis 



29. Pestera Dambovicioara
             Comuna Dambovicioara


Alte obiective de interes turistic: 
Parcul Kretzulescu, Biserica Flamanda, Biserica Subesti, Biserica Domneasca, Vila Grant, Casa de Cultura Tudor Musatescu, Monumentul lui Radu Negru Basarab (Campulung), Schitul Din Vii, fosta Scoala Agricola, Parcul dendrologic Ion Gh. Popovici, Biserica Sf,. Arhangheli Mihail si Gavril (Topoloveni), lacul si barajul Vidraru, Biserica Domneasca, Biserica Sf. Mucenic Mina,
Schitul Trivale, Uniunea Artistilor Plastici, filiala Pitesti, Colegiul National IC Bratianu,  Scoala Populara de Arta si Meserii, Biserica Sfanta Vineri, Sinagoga. Colegiul Liceal Zinca Golescu, Curtea de Apel, Biserica Romano-Catolica Sf. Anton, Centrul Judetean al Creatiei Populare Arges, Cinematograful Modern, Restaurantul Arges (Pitesti). 

***Orice completare, rectificare, modificare este nu numai utila dar si necesara.