duminică, 9 mai 2021

Pe simezele buzoiene - Metamorfoze mitologice

 


Arta plastică contemporană românească


Marius Barbone


Galeriile de Artă Ion Andreescu, Buzău


7 mai 2021



De Ziua Regalității

 


Muzeul Național de Artă al României 


București 


10 mai 2021





   Cu ocazia Zilei Regalității, luni, 10 mai 2021, Muzeul Național de Artă al României deschide Sala Tronului și prezintă publicului tronul Regelui Carol I al României, pentru prima dată după mai bine de 70 de ani.

Grație unui parteneriat dintre MNAR și Muzeul Golesti, piesa de mobilier poate fi admirată în Sala Tronului a fostului Palat Regal, amplasată pe estrada de trei trepte, așa cum a fost întotdeauna tronul poziționat.

Celebrăm astfel Ziua Regalității printr-un dublu act simbolic: deschiderea Spațiilor Istorice cu acces gratuit către public și expunerea tronului Regelui Carol I.

Tronul și Spațiile Istorice, respectiv Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor pot fi vizitate luni, 10 mai 2021, GRATUIT, în intervalul orar 10:00 – 18:00.

Vă așteptăm luni!

***

    Odată ce România a fost proclamată Regat, au fost confecționate două tronuri, pentru cei doi suverani ai țării, Regele Carol I și Regina Elisabeta.

    Tronurile au fost confecționate din lemn aurit și ornate cu pietre prețioase, pe spătar fiind reprezentate cifrele cuplului regal – Carol I și Elisabeta, realizate în bronz poleit și aplicate pe plăci de onix algerian.

 

Sănătate pentru fiecare...în zona Dealurilor Dejului

 


Stațiuni balneoclimaterice 


Băile Băița 



Băița. Pliant: Județul Cluj. 1977.


Carte poștală ilustrată. Colaj. Cod: 2007. 1980. Necirculată.
Imaginile din stânga, sus: Ștrandul, dreapta, sus: Restaurantul Terasa și
dreapta, jos: Băile calde de cadă.


Carte poștală ilustrată. Colaj. Cod: 3666. OSETCM. 1981.
Motelul Băița; Ștrandul; Restaurantul - Terasa; Restaurantul - Terasa.


Un sejur odihnitor în frumosul parc al stațiunii Băile Băița.
Broșură: Catalogul ofertei turistice OJT Cluj. 1990.


Acum...


...e și mai frumos (imagini de pe net).


Broșură: Catalogul ofertei turistice OJT Cluj. 1990.


Pliant: Județul Cluj. Ministerul Turismului - Publiturism. 1977.


Broșură: Catalogul ofertei turistice OJT Cluj. 1990.

***Am reprodus întocmai inscripționările de pe ilustrate și celelalte surse folosite.
Greșelile de titulatură, ortografice, etc., nu-mi aparțin (de tastare, da !)
Orice completări sau corectări sunt utile și le voi avea în vedere 
cu promptitudine spre postare. Nu mai vorbesc de donații !

Din lada cu zeste - Costume tradiționale din România

 


Colecții și Colecționari


Sonia Isacov


Muzeul Satului Bănățean, Timișoara 


10 mai - 11 iunie 2021




   Muzeul Satului Bănăţean vă invită luni, 10 mai 2021, la ora 12:00, la vernisajul expoziției Din lada cu zestre – a șaptea expoziție din cadrul proiectului Colecții și colecționari din România. Evenimentul va avea loc în holul bibliotecii, iar prezentarea va cuprinde ansambluri vestimentare tradiționale din diferite zone etnografice din Banatul de câmpie și cămăși deosebite din mai multe zone ale țării, din colecția doamnei Sonia Isacov.

    "Această colecției a luat naștere dintr-o iubire față de frumos și dintr-o dorința puternică de a păstra amintirile îmbrăcate în straie populare. Indiferent de motivație, cu infinită pasiune și răbdare, tânăra colecționară se luptă să pună în valoare aceea parte a trecutului, atât personal, cât și a comunității din care face parte, prin piesele adunate, uneori atipice, alteori extrem de valoroase prin unicitatea lor artistică", spune organizatorul evenimentului, colegul muzeograf și colecționarul Marius Matei.

    Expoziția va fi deschisă din 10 mai până în 11 iunie 2021 , între orele 10:00 - 17:00 în fiecare zi de luni până sâmbătă, iar duminica de la 12:00 la 18:00.

         Vă așteptăm cu drag!

 

Pe simezele ieșene - Blue (Valul trei)

 


Arta plastică contemporană românească 


Constantin Tudor 


Galeriile de Artă Theodor Pallady, Iași


1 - 10 mai 2021



Actor și regizor

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Hanns Schuschnig (1927 - 2014)










Consemnare publicată în Revista Teatrul, Nr. 6. Iunie 1960.

Expoziție aniversară de carte Lucian Blaga

 


Biblioteca Municipală Lucian Blaga 


Sebeș


mai 2021



Jandarmeria Română - 170

 


Muzeul Județean Buzău


12 mai - 27 iunie 2021




   În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții militare, brevete, documente, fotografii, periodice de specialitate, elemente uniformologice și de echipament care provin din patrimoniul MNIR, Muzeului Jandarmeriei Române și al Asociației RoMilitaria, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018.

    Vizitatorii vor avea ocazia să afle informații despre istoria Jandarmeriei buzoiene și să vadă în premieră brevete, medalii și ordine militare care au aparținut maiorului Irimescu Aurel, ofițerul superior care a îndeplinit funcția de comandant al Companiei de Jandarmi Buzău în perioada interbelică, care au fost oferite cu generozitate de colecționarul buzoian Daniel Cosmin Obreja. Prezentarea istoriei Jandarmeriei buzoiene a fost posibilă și prin contribuția domnului Petre Gabriel, colecționar buzoian și a Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău care au contribuit cu fotografii de epocă și echipament militar care s-a aflat în dotarea Trupelor de Securitatea și a Jandarmeriei Române în perioada anilor 1990.

    Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialiști în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții ,Jandarmii și milițienii de la sate’ publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014.

Târg de machete

 


Colecții și Colecționari 


Grădina Monteoru, București 


ediția a III-a, 15 - 16 mai 2021



Pe simezele Capitalei - Meteora

 


Arta plastică contemporană românească 


Gabriel Bodnariu 


Art Yourself Gallery, București


1 - 31 mai 2021