vineri, 29 octombrie 2021

Iconari din Mărginime. Pelerini către acasă

 


Muzeul Parohial Săliște 


29 octombrie - 10 decembrie 2021



Pe simezele constănțene - Body Parts

 


Arta plastică contemporană românească 


Dumitru Gorzo


Muzeul de Artă Constanța


28 octombrie - 30 decembrie 2021




Epidemii în istoria Țărilor Române. Mărturii documentare

 


Muzeul Național de Istorie a României 


București 


28 octombrie - 7 noiembrie 2021




    Proiectul expozițional reprezintă rezultatul colaborării între Muzeul Național de Istorie a României, Arhivele Naționale ale României și Asociația Dar Development și a marchează Ziua Arhivelor, sărbătorită în fiecare an la data de 31 octombrie.

      În contextul pandemic actual, prin intermediul acestei expoziții vizitatorii au ocazia să descopere, cu ajutorul documentelor de arhivă, alte episoade epidemice care au avut loc în spațiul românesc, precum și modul în care acestea au fost depășite în trecut. De-a lungul timpului, numeroase epidemii au afectat diferite zone ale actualului teritoriu al României – de la epidemia de ciumă la epidemia de holeră care a făcut ravagii în secolul al XIX-lea, până la epidemiile de varicelă, tifos exantematic și gripă spaniolă de la finalul Primului Război Mondial.

    Documentele expuse surprind modul în care instituțiile vremii au răspuns provocărilor acestor boli, metodele de stopare și urmele pe care acestea le-au lăsat în societate.

Expoziția va putea fi admirată la Muzeul Național de Istorie a României 

în perioada 28 octombrie - 7 noiembrie 2021.

Vă așteptăm cu drag!

Fereastra de la parter

 


Juliana Fabritus Dancu


Muzeul Național al Țăranului Român, București 


3 noiembrie - 1 decembrie 2021




    Muzeul Național al Țăranului Român vă aşteaptă miercuri, 3 noimebrie 2021, de la ora 18:00, la Sala Noua Galerie, la vernisajul expoziţiei in memoriam Juliana Frabitius Dancu, Fereastra de la parter. Curatorul expoziţiei este scenograful Sanda Mitache.

   „Ca scenograf, asemăn meseriei mele munca unui important pictor documentarist, Juliana Fabritius Dancu, care s-a ocupat în amănunt de tot ce ține de folclorul românesc și săsesc, străbătând toată țara pentru informații, fără a aduce realității adaosuri.

    Iar dacă teatrul, apropo de un text shakespearian, trebuie să țină seama de perioada respectivă ca decor și costume, un pictor documentarist nu propune publicului aproximații sau noutăți, astăzi, de multe ori. penibile chiar în teatru, ca adaosuri la costumele populare sau la alte tradiții.

    Și cum poți aduce un omagiu unei munci bine făcute acum aproape 80 de ani, decât făcând o expoziție-spectacol, cu un scenariu de bun gust, de altfel o realitate ce s-a întâmplat undeva, unde câțiva copii care se jucau au întâlnit-o pe Juliana Fabritius Dancu, care îi urmărea de la fereastra unui parter și pe care i-a pictat când se dădeau pe derdeluș? Este fantastic că toți acei copii au îmbrățișat meserii artistice, pictori, muzicieni, astăzi, participând fiecare cu ceva întru comemorare.

     Expoziția cuprinde lucrări ale Julianei Fabritius Dancu, cele rămase în patrimoniul unuia dintre copii, violoncelista Ioana Meier Ostafi, sora mea geamănă, și ea pictor amator în Germania, care, alături de mine ca scenograf, aduce completări expoziției, amândouă în calitate de discipoli ai Julianei Fabritius Dancu. Derdelușul de vizavi de fereastră cuprinde statui în manieră teatrală, cu personaje în costume populare săsești, picturi, drumurile fiind paralele ca expunere pentru a nu exista confuzii, care ar fi altminteri vizibile.

     Expoziția este însoțită de o muzică cu specific german, bine aleasă de Mag. Gabriela Carmen Rescheneder, flautistă la Viena, un alt copil al poveștii.

    Expoziția are trimitere către sat, lemnul, copacii și personajele sculpturale animând spațiul alături de frumoasele lucrări clasice pe aceeași temă.” - Sanda Mitache

    Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Noua Galerie până în ziua de 1 decembrie 2021, de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. Lunea este închis.

    Prețul biletului de intrare: adulți - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor - 2 lei.

Târgul Moșilor de Toamnă

 


Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


29 - 31 octombrie 2021




Dostoievski 200

 


Complexul Muzeal Național Moldova 


Iași 


2 - 14 noiembrie 2021




Partituri metalice. Cutii muzicale din colecțiile MNIR

 


Muzeul Național de Istorie a României 


București 


29 octombrie - 25 noiembrie 2021




    Microexpoziția Partituri metalice. Cutii muzicale din colecțiile MNIR prezintă istoria cutiilor muzicale și surprinde atmosfera de final de secol XIX, prin cântecele ce pot fi ascultate, mecanismele ce pot fi văzute funcționând sau detalii legate de gusturile muzicale din epocă.      

     Aceasta va putea fi admirată la Muzeul Național de Istorie a României în perioada 

29 octombrie –  25 noiembrie 2021.

Vă așteptăm cu drag!


Aceasta nu este o expoziție

 


Arta plastică contemporană românească 


Dan Acostioaei 


Borderline Art Space, Iași 


29 octombrie - 29 noiembrie 2021



Anton Pann – Povestea Vorbei

 


Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


2 noiembrie - 4 decembrie 2021




    Expoziția documentară, organizată cu ocazia împlinirii, la 2 noiembrie, a 167 de ani de la trecerea în eternitate a lui Anton Pann, conține 25 de panouri despre viața și opera acestuia.

    A fost scriitor, folclorist, pedagog și muzician, personalitate complexă, reprezentant remarcabil al literaturii orientale în cultura română, creator de școală și unul dintre poeții pentru care Ion Barbu, Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, Lucian Blaga și Marin Sorescu împărtășeau o deosebită prețuire.

Echipa MNLR:

Coordonator expoziție: Alina Niculescu

Viziunea grafică a expoziției: Emilia Petre

Creație grafică afiș: Antonella Bănciulescu

    Vizitarea expoziției se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698 sau prin trimiterea unui e-mail la adresa relatiipublice@mnlr.ro, cu respectarea măsurilor legale, impuse de situația actuală.