joi, 25 august 2016

Art without Boundaries




Arta plastica contemporana


Gallery, Bucuresti


1 - 5 septembrie 2016





    Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane organizează, în perioada 
1-5 septembrie 2016 expoziția de pictură Art without Boundaries a artiștilor chinezi: Jiang Yue, Yu Heng, Zhao Linhong, He Yan și Jin Cheng.
Co-organizatorii expoziției sunt: 
D. Fleiss & East Artists, Stuttgart și Guangdong Academy of Contemporary Art, China.
Curatorii expoziției sunt: Dorothea Fleiss, Mirela Trăistaru, PU-KLEENE Jianghong și Zhao Linhong, iar gazdă va fi Li He.

    Vă așteptăm joi, 1 septembrie 2016, la vernisajul expoziției care va avea loc în spațiul cultural Gallery din str. Leonida nr. 9-11, București, la ora 19:00.

Recunostinta eterna eroilor neamului




Biserica Adormirea Maicii Domnului, Avrig


26 august 2016





   Vă invităm să luați parte la o ceremonie solemnă la Monumentul Eroilor din curtea Bisericii Adormirea Maicii Domnului, din Avrig vineri, 26 august 2016, ora 10:00.

Desfasurarea ceremoniei:

9:30 - 9:50 Primirea invitatilor
9:50 - 10:00 Instalarea garzii de onoare
10:00 - 10:10 Oficierea slujbei religioase de cinstire a memoriei eroilor
10:10 - 10:12 Moment de reculegere/Semnal trompet
10:12-11:10 Citirea preambului si lista cu eroi
11:15-11:30 Depuneri de flori si aprindere de lumanari/candele

   Despre locul numit "La cetate" sau cel numit "Capul Dealului" din zona Avrigului se spun multe: povești, legende, istorioare. Cea mai dramatică istorie întâmplată acolo a fost însă cea din august-septembrie 1916. Acum 100 de ani. Iată pe scurt faptele care au făcut din aceste locuri un teatru de război:
- În august 1916, la presiunea din afară, România este nevoită să ia decizia trecerii sale din starea de neutralitate în starea de stat beligerant alături de statele care formau Antanta. Obiectivul României : Transilvania.
- În ziua de 15/28 august armatele române trec Carpații pentru a-și elibera frații ardeleni de sub stapânirea austro-ungară.
- Grupul Olt-Lotru al trupelor de acoperire ale Armatei I Române reuseste, în trei zile, să patrundă în Transilvania constituind un cap de pod în sudul Sibiului, punând stapânire pe linia Racovita, Bradu,Vestem, Cisnadie.
- La 21august/3septembrie acelasi grup primeste ordinul de a ocupa Avrigul si Porcestiul pentru asigurarea flancului drept, iar la 23 august/5septembrie prin ordinul 102/22 august dat de Armata I Română, batalionul 1/R.2I graniceri, comandat de Lt. Col. Gheorghe Cantacuzino, ocupă poziție în Avrig și podul peste râul Olt. Într-u-cât în urma caderii Turtucaei ofensiva în Transilvania este amânată, armata primeste ordin sa organizeze o rezistentă puternică pe pozitiile ocupate.
Linia de rezistenșă hotarâtă prin ordinul de operatii nr. 6 este stabilită pe aliniamentul: Avrig, Sacadate, dealul Cosacului, Piscul darâmat, Casolt, Selimbar, Padurea Buchii, Cisnadie, Cisnadioara, Rasinari, Poplaca. Primul sector al acestei linii era cuprins între Capul Dealului (Avrig) si Casolt si era ocupat de Divizia 13.
- Sectorul Avrig este împartit în doua: pe stânga Oltului din munti (Capul Dealului) pâna în Olt si pe dreapta Oltului cuprinzând podul peste Olt, Bradu pâna la Casolt.
Ca forta combatanta: un batalion din Regimentul 72 de infanterie, Batalionul de militii Arges, un escadron de cavalerie si o baterie de artilerie sub comanda comandantului de batalion Lt. Col. C. Merisescu, Regimentul 2 calarasi cu o sectie de mitraliere si escadronul 3 al Regimentului 1 calarasi cu sectia de mitraliere.
- La Bradu se afla cartierul Diviziei 13, escadronul de stafeta, compania de pionieri, o sectie de telegrafie si o sectie de proiectoare.
- La Avrig era centrul de reaprovizionare.
- La Sacadate si pe dealurile de lânga localitate (Chirmogului, Bucsei, Piscul darâmat) au fost amplasate batalioane de infanterie si artilerie.
- Cu toate ca era vorba de o adevarata desfasurare de forte, populatia Avrigului n-a vazut acest lucru ca pe o povara, din contra, a sprijinit armata româna cu alimente, furaje, cai si atelaje pentru transport. O parte din acestea apar în listele din arhivele locale. Femeile din localitate - consituite în "Reuniunea femeilor" au donat pentru spitalul de campanie: paturi, perne, străjacuri, cearceafuri, scamă și pături.
- Contraofensiva armatelor germane a început pe 11/24 septembrie pe trei directii obiectivul major fiind defileul Oltului. Rezistenta armatei române a fost deosebit de puternica si un obiectiv care parea usor de atins pentru generalul Falkenhayn s-a dovedit mai mult decât dificil. Speranta pe care acesta si-o pusese in Corpul alpin austriac, antrenat în luptele în munti s-a dovedit, la acel moment, neîntemeiată. Totusi dispunând de forte superioare numeric si ca dotare tehnica si înaintând din trei directii forteaza armata româna la repliere. Fiecare palma de loc a fost aparată cu îndârjire, iar jertfele armatei române n-au fost putine.
- În zona Avrigului lupte grele s-au dat în Capul Dealului, ostasii români care ocupasera pozitie acolo fiind prinsi între două focuri: de o parte de un detasament german ce se afla la Porumbacu și care a atacat în dimineata zilei de 15/28 septembrie flancul drept al Corpului 1 armata reusind să ocupe, cu un regiment de cavalerie, Avrigul si împingând trupele române spre munte, de cealalta parte un detasament german ocupase pozitie la “Cetate” blocând poteca pe care s-ar fi putut retrage ostasii români si tinând între doua focuri trupele din Capul Dealului. Armata româna si-a aparat pozitiile cu toata dârzenia tinând deschise alte poteci arătate de localnici pentru retragerea peste munti a combatantilor români. Retragerea s-a făcut extrem de dificil și cu mari pierderi.
- Avrigenii au condus pe carari numai de ei stiute grupuri de ostasi români în retragere reusind sa-i strecoare din încercuirea germana.
- A fost momentul si ocazia pentru multi avrigeni si vecini ai lor sa treacă muntii si sa se înroleze în Armata Româna pentru împlinirea unui deziderat: Unirea Transilvaniei cu România. Din cei plecati atunci mulți si-au dat viata pe fronturile pe care armatele românesti au fost nevoite sa dea masura abnegatiei, curajului si sacrificiului.
- Troita din curtea bisericii ortodoxe, ridicata în memoria avrigenilor cazuti în razboi, ramâne ultimul semn al dăruirii supreme a acelor bravi barbati. Mai ramân, stinghere, amintirile rudelor, vecinilor, dar pentru că generatiile ce i-au cunoscut se sting aceste amintiri sunt si ele, din pacate, tot mai sterse.
Legate de campania din 1916, în multe din satele însirate în lungul frontului rămân troitele sau cimitire ale eroilor cazuti să facă recurs la memorie.
- Până nu demult în pădurea dintre Capul Dealului si Cetate, pe o muchie de deal, o cruce înaltă, din piatră neagră, lustruită, marca locul acelor lupte Copil fiind, mă duceam cu bunicul acolo să-mi spună povestea bătăliei din '916. Apoi crucea a dispărut...
Se spune că dacă șezi "un dărab de ceas" pe pământ, acolo, în Capul Dealului și asculți atent auzi suspine.
Poate că, trecând în drumeție prin zonele menționate, veți ridica un gând de liniște pentru toate acele suflete ce s-au stins acolo pentru o Românie mare și liberă. (Maria Grancea)
Fotografii: Maria Grancea

Valori cultural-istorice din județul Argeș



Prezente romanesti peste hotare


Casa Limbii Romane, Causeni, Republica Moldova


26 august 2016





   Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău, în colaborare cu Consiliul Raional Căușeni și Casa Limbii Române din orașul Căușeni, organizează vineri, 26 august 2016, ora 10:00, în incinta Casei Limbii Române din orașul Căușeni, în cadrul manifestărilor organizate în orașul Căușeni pentru marcarea Zilei Independenței Republicii Moldova, vernisarea expoziției Valori cultural-istorice din județul Argeș.
   Alcătuită din 24 de bannere de 0,95 X 2,10 m, expoziția conține imagini și texte de prezentare a unor importante monumente istorice și culturale ce fac parte din patrimoniul cultural al județului Argeș, precum cetatea Poienari, castrul roman Jidova, biserica domnească Sfântul Nicolae de la Curtea de Argeș, mănăstirea Curtea de Argeș, galeria de artă Rudolf Schweitzer, mausoleul de la Mateiaș, mănăstirea Vierosi, cula Racoviță, Muzeul Județean Argeș ș.a..
  Expoziția se înscrie în seria de evenimente organizate de ICR Chişinău pentru marcarea Zilei Independenței (27 august) și a Zilei Limbii Române în Republica Moldova (31 august).

Călătorie la 1900




Castelul Miclauseni


editia a III-a, 3 - 4 septembrie 2016




Castelul Miclăușeni își deschide porțile vizitatorilor în atmosferă de sărbătoare.

    Evenimentul Călătorie la 1900 care își propune o întoarcere în ambianța specifică familiei Sturdza, este anul acesta la cea de a treia ediție și va fi organizat în perioada 3 - 4 septembrie 2016.
    Pe parcursul celor două zile publicul va putea vizita expoziția Farmecul unei epoci uitate. Memorie și istorie, organizată împreună cu partenerii Muzeul Național Peleș și Complexul Muzeal Național Moldova Iași și va putea participa la activități interactive prin care castelul va prinde viață.



Va asteptam sa descoperiti o lume plina de eleganta si respect fata de frumos.
Participarea nu necesită rezervare, iar biletul de 10 lei se achiziționează la intrare.

Targul Anticarilor




Colectii si Colectionari


Primaria sectorului 2, Bucuresti


editia a XXIV-a, 2 - 4 septembrie 2016








Arta populară din România




Artă și meșteșug popular românesc




Pliant/Broșură. Anii '60 (după 1968) - '70.
Expoziție organizată de Muzeul de Artă Populară al R.S.R și
Muzeul din Alba Iulia.
























Ambivalenta plastica




Arta plastica contemporana romaneasca


Ioana-Teodora Duta, Traian Duta


Galeriile de Arta Orizont, Bucuresti


30 august - 8 septembrie 2016







Pe simezele sibiene




Arta plastica contemporana romaneasca


Rodica Pungea


Casa Armatei Sibiu


26 august 2016







Rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial




Piata Tricolorului


Bucuresti


26 august 2016





    Ministerul Apărării Naționale organizează vineri, 26 august, în premieră, ceremonii de Rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, dedicate împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în război.
    În București, ceremonia specială va avea loc de la ora 17:45, în Piața Tricolorului din fața Palatului Cercului Militar Național și va cuprinde un concert de cântece patriotice susținut de Muzica Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul, împreună cu Corala Patriarhiei, un recital al naistului Nicolae Voiculeț și o expoziție cu obiecte de patrimoniu și fotografii, organizată de Muzeul Militar Național și Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.
   Rostirea solemnă a numelor de eroi căzuți în Primul Război Mondial va începe la ora 19:15, fiind precedată de semnalul unui trompet și de ținerea unui moment de reculegere.    
   Personalități militare și civile din cadrul Ministerului Apărării Naționale, personalități publice, militari răniți în teatrele de operații și copii ai camarazilor lor care și-au pierdut viața în misiuni, urmași ai eroilor căzuți în conflagrație, alături de cetățeni, vor citi numele eroilor dintr-un volum editat de ONCE.
   De asemenea, între orele 17:30 și 23:00, pe un ecran amplasat în fața Palatului Cercului Militar Național vor fi proiectate fotografii și filme dedicate Centenarului.
   Ministerul Apărării Naționale îi invită pe cetățeni să asiste la toate aceste activități și să-i comemoreze împreună pe eroii Primului Război Mondial.

Ridicat-am ochii mei la munti




Colocviu de literatura crestina al Ziarului Lumina


Manastirea Inaltarea Sfintei Cruci - Caraiman, Busteni


editia a II-a, 26 - 28 august 2016





Tablouri cusute




Expozitie de goblenuri


Ana Cornelia Radu


Biblioteca Judeteana ASTRA, Sibiu


29 august - 9 septembrie 2016





    Luni, 29 august 2016, la ora 17:00, în Foaierul Bibliotecii Județene ASTRA (corp B),
va avea loc cernisajul expoziției de goblenuri Tablouri cusute al dnei arh. Ana Cornelia Radu.
Lucrările vor putea fi admirate până în data de 9 septembrie 2016.
    Ana Cornelia Radu s-a născut în data de 3 noiembrie 1943 în localitatea Poiana Câmpina din jud. Prahova. A urmat școala primară și liceul în orașul Cluj-Napoca, apoi a absolvit Institutul de arhitectură Ion Mincu din București, promoția 1968. A lucrat 35 ani la Institutul Proiect-București și la Centrul de Proiectare Urbană al municipiului București.
   Paralel cu activitatea profesională și-a desăvârșit și unele aptitudini artistice, mai întâi pictând icoane pe sticlă, apoi, refugiindu-se în lumea goblenurilor.
   Pe lângă tematica clasică, a ales modelele mai puțin cunoscute, explorând imaginea și frumusețea feminină, dar și spiritul ludic al animalelor sălbatice și de companie, pentru care are un adevărat cult. Câinii și pisicile reprezintă temele sale predilecte, atât în preocupările artistice, cât și în viața de zi cu zi.
   După pensionare, în anul 2006, s-a retras în orașul Avrig, unde a cusut majoritatea tablourilor expuse în expoziție.

Tapiserie - Arta si Mestesug




Arta plastica contemporana romaneasca


Complexul Muzeal Iulian Antonescu, Galeriile Alfa, Bacau


28 august 2016






Comemorarea Centenarului Primului Razboi Mondial




Mateias, Campulung Muscel


27 august 2016