marți, 23 ianuarie 2018

Pe simezele piteștene: 3 + 1




Arta plastică contemporană românească 


Galeria Municipală Metopa, Pitești 


25 ianuarie 2018






Îndrumar de înscriere




România de-altădată 


Universitatea Cultural - Științifică București




Broșură care s-ar putea să vă fie (încă) de folos. 
Chiar dacă este datată septembrie 1987.
Veți regăsi tematici de interes, valabile și astăzi.
Și nume de profesori - conferențiari cunoscuți.
Inclusiv din politica mai mult sau mai puțin actuală...















Coperta a IV-a.

Dezbatere - O prietenie Regală




Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


25 ianaurie 2018




   Joi, 25 ianuarie 2018, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, vom discuta despre O Prietenie Regală. Grigore Antipa și Regii României 1892-1944.
   Expoziția temporară realizată de Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa ne spune povestea unei prietenii ce învăluie patru generaţii ale Familiei Regale, prietenie dezvăluită de neprețuite obiecte, documente și fotografii de epocă inedite din colecțiile muzeelor partenere. Discuțiile de joi seara ne vor purta prin România Regală printre personalitățile epocii în care s-a format și a creat Dr. Grigore Antipa!
   Vă asteptăm cu drag, alături de Dr. Stefania Dinu, director adjunct Muzeul Naţional Cotroceni, Dr. Oana Paula Popa, curatorul expozitiei și Dan Manolache, realizator de emisiuni de știință la Radio Romania Cultural.

Manifestare istorico-militară




Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I 


București 


24 ianuarie 2018




    Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române miercuri, 24 ianuarie 2018, între orele 10:00-14:00, Muzeul Militar National Regele Ferdinand I organizează o manifestare istorico-militară cu participarea asociațiilor 6 Dorobanți, Tradiții Ostășești, Tradiţia Militară și Clubul de Istorie Militară.
    Acestea vor recrea detașamente de ostași echipate în uniforme din epoca domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866).
   Timp de 4 ore, începând cu ora 10:00, detașamentele vor efectua prezentări și demonstrații de instrucție de front (Școala Soldatului) și tactică (Școala de Ploton), cu respectarea întocmai a regulamentelor militare de epocă.
    Publicul vizitator va putea vizita în intervalul menționat, bivuacul ostășesc instalat în holul Muzeului (Pavilionul A), la demisol, va putea asista la ceremoniale de depunere a unor coroane de flori la monumentele domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi Mihail Kogălniceanu (ora 10:00) și al generalului Ioan Emanoil Florescu (ora 12:00), aflate în curtea Muzeului. De asemenea, cei interesați vor vedea și chiar pot participa dacă doresc, la "șmotrul" ostășesc, ce se va desfășura în curtea Muzeului.
Toți iubitorii de istorie militară sunt invitați și așteptați să participe la acest eveniment.
Intrare liberă.

1859 - 1959. Oameni și case din Banat




Expoziție de fotografie 


Muzeul Satului Bănățean, Timișoara 


25 ianuarie 2018





Turandot




De pe scena Studioului de Concerte al 

Radioteleviziunii Române




Broșură-program, Orchestra de Studio și Corul Radioteleviziunii Române, București.
Stagiunea: 1969 - 1970.
Primă audiție în versiune de concert 25 ianuarie 1970. 













Aniversarea Unirii Principatelor Române.




Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I 


Constanța 


24 ianuarie 2018



    Vă invităm miercuri, 24 ianuarie 2018, începând cu ora 12Ș00, la sediul Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I - Filiala Constanța, unde se va desfăşura un program cultural-istoric dedicat împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. Se vor ține alocuțiuni despre evenimentele majore din istoria noastră de la actul unirii de la 24 ianuarie 1859, moment radical în procesul deschiderii naţiunii române către modernitate, până la desăvârşirea unității la 1 Decembrie 1918.
    Se va acorda o distincție onorifică Domnului Viceamiral (r) Petre Zamfir, se vor prezenta momente artistice ale elevilor cursurilor de canto, proiecție de filme documentare de scurt metraj și tablouri de reconstituire istorică cu prezentare de uniforme de epocă ale armatei române.
    Partenerii evenimentului sunt : Asociația Culturală Astra Dobrogeană, Asociația Culturală Tomis, Ordinul Militar de România, Asociația Cultul Eroilor Regina Maria-Filiala Constanța și Centrul Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada. Moderatorul evenimentului este doamna profesor Daria Nicolae. Adresa: Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I-Filiala Constanța, strada Prelungirea Liliacului, nr. 1-3, tel. 0723188156; fax 0241674359.
Vă așteptăm!

Între lumi




Oleg Fulga


Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță,

Galați 


26 ianuarie - 1 aprilie 2018





Tradiții farmaceutice sibiene




Muzeul de Istoria Farmaciei 


Sibiu 


26 ianuarie - 31 decembrie 2018



Organizator: Societatea Română de Istoria Farmaciei (SRIF) secția Sibiu
Partener: Muzeul Național Brukenthal (MNB)
Curatori: Farmacist Silvia Ionescu, Președinte SRIF secția Sibiu, 
Conferențiar dr. farmacist Ladislau Rosenberg; Ana-Maria Păpureanu (MNB).
Expoziția face parte din proiectul cultural – educațional Tradiții farmaceutice sibiene, coordonator Societatea Română de Istoria Farmaciei (SRIF) secția Sibiu, 
partener Muzeul Național Brukenthal Sibiu.

   Societatea Română de Istoria Farmaciei (SRIF), secția Sibiu și Muzeul Național Brukenthal prin compartimentul Muzeul de Istoria Farmaciei din Sibiu, vă prezintă, pentru prima dată la nivel național, colecția completă de farmacopei (1862 – 1993) a regretatului farmacist primar Vasile Marin (1947-2015), o personalitate reprezentativă în domeniul farmaciei. Este cunoscut, în special, pentru activitatea depusă în cadrul Ministerului Sănătății – Direcția generală farmaceutică, unde a ocupat funcțiile de: farmacist inspector (1978-1984), inspector principal de specialitate ( 1985-1986), inspector general (1985-1990), director general adjunct (1990-1992; 2002-2003), director general (1992-1993).
   De asemenea, Vasile Marin a fost un colecționar de obiecte și cărți farmaceutice de o mare valoare istorică și profesională. Doamna farmacist Anca Marin, parteneră în viață, în pasiunea de colecționar și carieră a dorit să împartă cu toți cei care iubesc și profesează această meserie nobilă o parte din colecția personală a domnului Marin prin intermediul acestei expoziții. Cele zece volume etalate marchează dezvoltarea științelor farmaceutice din țara noastră, comemorând cei 155 de ani de la intrarea în vigoare a Primei Farmacopei Române începând cu ianuarie 1863. Valoarea exponatelor este potențată de spațiul ales pentru a le găzdui și anume Muzeul de Istoria Farmaciei din Sibiu, unde a funcționat una dintre cele mai vechi farmacii din Sibiu, La Ursu Negru, înființată în jurul anului 1600.

Cidul




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale




Gh. Storin în Don Fernando.


Program de sală, Teatrul Național I. L. Caragiale, București.
Stagiunea 1959 - 1960.
Premieră: 3 (19) septembrie 1959.




Program -  stagiunea 1959 - 1960.
















Don Rodrigo (Const. Bărbulescu) și Ximena (Anca Șahighian).



Ximena (Anca Șahighian) și Dona Uracca (Carmen Stănescu).


Don Rodrigo (Const. Bărbulescu) și Don Diego (Virgil Popovici).



Ximena (Anca Șahighian), Dona Uracca (Carmen Stănescu),
Leonora (Tanți Economu) și Elvira (Tina Ionescu).



Mihai Berechet.





Coperta a IV-a.





Scenă dinactul V.



Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 10. Octombrie 1959.
Pe copertă: Anca Șahighian (Ximena), Carmen Stănescu (Dona Uracca)
și C. Bărbulescu (Don Rodrigo).


Distribuția spectacolului de pe 3 martie 1961.