luni, 9 martie 2020

140 de ani de relații diplomatice între România și Italia




Complexul Muzeal Național Moldova


Iași


11 martie - 10 mai 2020




    Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi - Muzeul de Istorie a Moldovei, în calitate de partener, invită publicul, în perioada 11 martie – 10 mai 2020, la expoziția 140 de ani de relații diplomatice între România și Italia, organizată de Ministerul Afacerilor Externe - Arhivele Diplomatice și Ambasada Italiei la București. Vernisajul va avea loc miercuri, 11 martie 2020, ora 11:00, la Palatul Culturii din Iași, în spațiul Muzeului de Istorie a Moldovei.
    Expoziția reunește documente diplomatice românești și italiene, prin intermediul cărora sunt prezentate cele mai relevante momente din istoria relațiilor bilaterale dintre cele două țări, derulate în ultimii 140 de ani. Astfel, în cadrul expoziției sunt prezentați reprezentanți diplomatici români în Italia (Alexandru Em. Lahovary, Constantin Diamandy, Dimitrie Ghyka), precum și reprezentanți diplomatici italieni în România (Carlo Fasciotti, Pompeo Aloisi, Carlo Durazzo).
    De asemenea, sunt evidențiate momente relevante din domeniul cultural, instituții culturale românești din Italia (Accademia di Romania de la Roma, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția), instituții culturale italiene din România (Institutul de Cultură Italiană din București), personalități culturale românești și italiene (Nicolae Iorga și Ramiro Ortiz), o serie de tratate, convenții și acorduri încheiate între România și Italia.
    Totodată, vor fi expuse și o serie de copii după documente diplomatice românești referitoare la Consulatul Onorific al Italiei, care a activat la Iași în perioada 1916 - 1948.

Campanie de strângere de obiecte-simbol din perioada comunistă.




Muzeul de Istorie Turda


6 martie 2020




    Muzeul de Istorie Turda își propune înființarea unor noi spații expoziționale. În acest sens, astăzi 6 martie 2020, în contextul împlinirii a 75 de ani de la instaurarea primului guvern comunist în România, lansăm Campania de strângere de obiecte-simbol din perioada comunistă.
    Organizarea unei expoziții cu obiecte donate va urmări nu doar prezentarea vieții cotidiene a societății românești dintre anii 1945-1989, ci și a ororilor regimului, reconstituirea acestei perioade fiind necesară pentru a crea un dialog între generații.
    Prin intermediul expoziției ne propunem să ilustrăm perioada aşa cum şi-o poate aminti un om de rând, fără a fi implicat politic şi fără a aparţine clasei avantajate, să îi informăm pe cei tineri despre originea câtorva din particularitățile noastre culturale și despre motivele care au condus la revoltă.
   Prin urmare, cetățenii sunt invitaţi să aducă la muzeu uniforme (ex.:pionieri, șoimii patriei, uniforme școlare etc.), piese de vestimentație şi încălţăminte, insigne, decoraţii, piese de mobilier, obiecte de uz casnic, aparate electrice (ex.: TV alb-negru cu lămpi, radio, pick-up, diascop) şi electrocasnice, obiecte de uz sanitar, farmaceutice şi medicale, obiecte de toaletă şi îngrijire personală, recipiente, ambalaje, etichete, bibelouri etc.
    De asemenea, persoanele care dețin manuale, reviste publicate în perioada comunistă, obiecte pentru petrecerea timpului liber sau obiecte legate de diferite hobby-uri, pachete de ţigări, chibrituri, scrumiere, cărţi de joc, șervețele, obiecte decorative şi de podoabă, documente şi acte de familie (carnete de partid, UTC), fotografii care ilustrează evenimente importante ale perioadei, înregistrări pe suport digital, sunt invitate să le doneze muzeului.
  În urma aprobării donației, se va înregistra un proces verbal și se va elibera un act de donație.
  Toți cei care doresc să ne sprijine sunt așteptați la Muzeul de Istorie Turda, de luni până vineri, între orele 9:00 – 16:00, pentru a dona obiecte care vor deveni exponate de muzeu.
Donatorii vor beneficia de acces gratuit în expoziţie.
    Prin intermediul specialiștii săi muzeul își rezervă dreptul de a selecta obiectele care vor intra în patrimoniul acestuia.
Informații suplimentare la adresa de e-mail office@muzeulturda.com sau la tel. 0264-311826.

Pe simezele nemțene - My Love Forever




Arta plastică contemporană românească 


Laurențiu Dimișcă


Galeria Lascăr Vorel, Piatra Neamț


1 - 15 martie 2020





Alexandru Ioan Cuza - 200 de ani de la naștere




Sesiune științifică și expoziție 


Academia Română, București


11 martie 2020





Mâine poate am să rămân




Lansare de carte 


Lorenzo Marone 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București


11 martie 2020




    Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 11 martie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr. 38) la o seară italiană dedicată lansării romanului Mâine poate am să rămân de Lorenzo Marone, recent apărut în limba română în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Gabrielei Lungu.
    Este al doilea roman al scriitorului italian publicat în limba română după apariția în 2018 a  bestsellerului Tentația de a fi fericit.
    Într-un Napoli descris cu atâta vivacitate și culoare, romanul Mâine poate am să rămân, distins în 2017 cu Premio Selezione Bancarella , aduce în prim-plan, pe lângă personaje savuroase și complexe, o concretețe a cotidianului care îl face deseori pe cititor să se simtă și el e protagonist în povestea din Cartierele Spaniole.
   La eveniment vor participa Cristina Bazavan, jurnalistă,  editor coordinator Simpa și Urban.ro, Smaranda Bratu Elian, profesor universitar, reputat italienist și Cătălin Striblea, jurnalist. Denisa Comanescu, director general Editura Humanitas Fiction va fi moderatorul serii. În cadrul întâlnirii va fi prezentat publicului un mesaj-video al scriitorului italian pentru cititorii români.
   Accesul la eveniment este gratuit, în baza unei rezervari prealabile prin eventbook.
   "Forța principală a scrisului lui Marone, calitatea sa esențială constă în magistrala alternare a registrelor: în romanul Mâine poate am să rămân trece de la o scenă amuzantă la una atât de emoționantă, că aproape te rușinezi de situația la care te obligă să asiști.“ – Il Mattino
   "O poveste scrisă cu ironie și sensibilitate, de partea celor aparent slabi. O parabolă care e în același timp un omagiu adus caracterului puternic al unor femei.“ – La Repubblica