vineri, 15 februarie 2019

Dintre slujitorii scenei - "Scenograful total"




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teodor Th. Ciupe (1933 - 2010)







A treia țeapă de Marin Sorescu, Teatrul Național din Cluj-Napoca, 1978.
Scenografia: Teodor Th. Ciupe.

***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici: Ziua de Cluj

 

Pe simezele Bacăului - Rapsodii Românești




Arta plastică contemporană românească 


Nicoleta Cărare 


Galeria Nouă, Bacău 


15 - 28 februarie 2019





Un bun patriot...



Nicolae Petrescu-Comnen 


Muzeul de Istorie Paul Păltănea, Galați 


20 februarie 2019





   "Născut în anul 1881 la Bucureşti, Nicolae Petrescu-Comnen, a făcut parte din <pleiada interbelică de diplomaţi români alături de Nicolae Titulescu şi Grigore Gafencu>. Avocat, politician şi diplomat, el s-a remarcat atât în timpul Primului Război Mondial cât şi în perioada interbelică, prin activitatea sa legată de drepturile inalienabile ale românilor din teritoriile aflate sub ocupaţie străină.
   În Europa, propaganda imperială Austro-Ungară şi Germană a inoculat ideea că România îşi doreşte să ocupe <teritorii străine>. De aceea, Nicolae Petrescu- Comnen, alături de alţi români aflaţi în străinătate, au hotărât să combată propaganda falsă a celor două imperii şi să pună pe masa cancelariilor din capitalele europene articole de presă privind parcursul istoric al naţiunii române".

De Dragobete




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


23 - 24 februarie 2019




    Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vă invită la evenimentul dedicat sărbătorii populare cunoscută sub numele de Dragobete. Cu această ocazie, Muzeul Satului organizează o serie de acțiuni culturale care să ne aducă aminte de tradițiile care aveau loc în această perioadă: cântece, descântece și dansuri.
    Sâmbătă, 23 februarie, începând cu ora 17:00, va avea loc recitalul de muzică clasică Șoptind șoapte de amor. Soprana Mihaela Andrei, împreună cu chitara lui Adrian Andrei, ne vor încânta inimile și auzul într-un spectacol dedicat dragostei, iar Actrița Cristina Elena Lascu ne va citi din cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu.
    Duminică, 24 februarie, de la ora 12:00, Narcisa Mihai și Alexandru Nicolae vor interpeta descântecul de Dragobete. Programul va continua cu spectacolul Fluieraș de soc, mult zice cu foc! al Fluierașilor de la Dobrotești. Și pentru că nu putea lipsi muzica populară, artiștii Narcisa Băleanu, Alin Rusu, Ștefania Pârlea și Gabriel Dumitru ne vor deschide inimile cu dulcele cânt românesc. Programul se va încheia cu spectacolul ansamblului folcloric Doina Cârcinovului din comuna Priboieni, județul Argeș. Tot duminică, de la ora 12:00, vor avea loc atelierele de creație Drag de Dragobete! Înscrierea la ateliere se face la intrarea din Șos. Kiseleff nr. 28, pe baza biletului de acces în muzeu, numărul de locuri fiind limitat la 10 persoane.
    În cele două zile ale evenimentului va avea loc și un târg al meșterilor populari, unde vizitatorii vor avea ocazia să întâlnească meșteri populari și artiști plastici, de la care pot cumpăra produse tradiționale: cozonac, plăcinte, turtă dulce şi, desigur, mărţişoare. Și pentru că tot este sărbătoarea dragostei, vizitatorii cu numele Draga, Drăguţa, Dragoş, Drăgan vor avea acces gratuit în muzeu pe baza cărţii de
Vă așteptăm cu drag!

Festivalul Național Cântarea României




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Zilele Teatrului Dornean, Vatra Dornei 


1984



Ansamblul Ciprian Porumbescu din Suceava cu corul de cameră al
Casei de Cultură a sindicatelor din Suceava: Crai Nou de Ciprian Porumbescu.
Regia: Ilarie Curechianu. Dirijor: E. Havriliuc. Coregrafia: V. Vatamaniuc.


Milionarul sărac de Tudor Popescu în interpretarea Teatrului Popular 
din Vatra Dornei. Regia și scenografia: Tudor Popescu.
Interpreți: Garofița Todașcă, Tica Lucan, Cornelia Leahu,
Gheorghe Stoleru, Viorel Pilipăuțeanu, Ilie Petruc.


Consemnare publicată în Gong '85, Almanahul Revistei Teatrul. 1984.


Berlin: două orașe, două regimuri politice, două muzee




Historia Viva 


Eugen Paraschiv-Grigore 


Muzeul Național de Istorie a României, București 


21 februarie 2019





    Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) organizează, în cadrul seriei Historia Viva, o nouă conferință intitulată Berlin: două orașe, două regimuri politice, două muzee care va fi prezentată de dr. Eugen Paraschiv-Grigore, muzeograf în cadrul Secției Arheologie.
   Evenimentul va avea loc joi, 21 februarie a.c., cu începere de la ora 11:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazu. Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile.
   Călătoria documentară efectuată la Berlin, în toamna anului 2018, de către autorul conferinței, a constituit și prilejul pentru vizitarea unor muzee renumite pentru turiști, anume DDR Museum (Muzeul RDG) și Topographie des Terror (Topografia terorii). Acestea constituie tema abordată în cadrul evenimentului, fiind prezentate într-o perspectivă comparativă, istoriile regimurilor nazist și comunist, experiențe totalitare care au marcat evoluția Germaniei, dar și a Europei pentru mai bine de jumătate de secol.
    Demersului de față, axat pe cunoașterea și analizarea unor repere importante ale muzeografiei actuale, i se adaugă prezentările publice organizate anterior de Muzeul Național de Istorie a României, o instituție culturală care se află de peste 15 ani într-un amplu proces de restaurare a sediului și refacere a expoziției de bază. Într-un asemenea context, documentarea și înțelegerea fenomenului muzeal contemporan din alte țări este o experiență necesară pentru punerea în operă a Noului MNIR.
Vă așteptăm cu mare drag!

Pe simezele ieșene




Arta plastică contemporană 


Paula Modersohn-Becker 


Muzeul de Artă Iași 


12 - 28 februarie 2019




Politică și insecuritate în România Mare - Comitagii bulgari




Cătălin Negoiță 


Muzeul de Istorie Paul Păltănea, Galați 


26 februarie 2019