sâmbătă, 6 aprilie 2019

Corespondență...




Casa Memorială George Topârceanu 


Nămăești


aprilie - mai 2019





    În perioada aprilie – mai 2019, Secţia Casa Memorială George Topârceanu, din cadrul Muzeului Municipal Câmpulung, găzduieşte o expoziţie ce cuprinde corespondența poetului George Topîrceanu către soția sa Victoria.
   Colecţia cuprinde un număr de 20 scrisori care au fost scrise de poet din Iași și București, în diverși ani, de la începutul căsătoriei până aproape la sfârșitul vieții poetului (1907-1934).
   În toată corespondența lor sunt reflectate problemele familiale și sociale prin care a trecut familia Topîrceanu în acea perioadă.

Marie de Roumanie, reine et artiste




Prezențe românești peste hotare 


Palais du Tau, Reims, Franța 


13 aprilie - 28 iulie 2019




    Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea expoziției Marie de Roumanie, reine et artiste.
    Expoziția, realizată în cadrul Sezonului Cultural România-Franța, va fi deschisă publicului în perioada 15 aprilie - 28 iulie 2019.
    Evenimentul este organizat de Muzeul Național de Istorie a României și Centrul Monumentelor Naționale din Franța, în colaborare cu Muzeul Național Peleș.
    Expoziția se deschide la 100 de ani de la vizita reginei Maria în locul istoric al încoronării regilor Franței - Palais du Tau.
    Proiectul expozițional Marie de Roumanie, reine et artiste prezintă obiecte din colecția de odinioară a reginei, precumꓽ bijuterii, monograme, creații artistice generate de laitmotivul său Per Amore ad luce”, regalia, toate purtându-ne într-o lume a simbolurilor suveranei.
Informații suplimentare găsiți aici:  https://bit.ly/2VnsTHV

"Noi opere de artă în muzee"...din 1967 mai exact...




Muzee




Henry Moore. Încleștare - bronz (Muzeul de Artă al Republicii).




Țara Verde - pictură tibetană, sec. XVIII (Muzeul de Artă al Republicii).


Jilț japonez, sec. XVIII - lemn acoperit cu lac policrom
(Muzeul de Artă al Republicii).


Gheorghe Petrașcu - Cărturăreasă - ulei (Muzeul de Artă al Republicii).


E. Othon Friesz - Compoziție cu personaje - ulei (Muzeul de Artă al Republicii).


B. G. Cuyp - Interior de cîrciumă cu țărani petrecînd - ulei
(Muzeul Brukenthal Sibiu).


Theodor Pallady - natură moartă cu flori galbene - ulei
(Muzeul Brukenthal Sibiu).


Dumitru Ghiață - Tîrg de oale - ulei (Muzeul de Artă Craiova).


Ion Țuculescu - Amintire policromă - ulei (Muzeul de Artă Galați).


Gheorghe Petrașcu - Natură moartă - ulei (Muzeul din Arad).


Aurel Băeșu - Portret de țăran cu pălărie - ulei (Muzeul din Bacău).


Alexandru Phoebus - Portretul meu - ulei (Muzeul de Artă Tg. Mureș).


Articol, semnat Victor Păianu, publicat în Revista Arta plastică, Nr. 5. 
Mai 1968.



La început a fost sfârșitul




Lansare de carte 


Adriana Georgescu 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


16 aprilie 2019




   Vă invităm marți, 16 aprilie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la prezentarea cărții La început a fost sfârșitul. Dictatura roșie la București de Adriana Georgescu, prima mărturie a unui deținut politic dintr-o țară aflată dincolo de Cortina de Fier, într-o dezbatere despre literatura concentraționară cu scriitorii Ana Blandiana și Dan C. Mihăilescu, regizorul Nicolae Mărgineanu și Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas. Evenimentul va cuprinde o proiecție din filmul Binecuvântată fii, închisoare,  regizat de Nicolae Mărgineanu.
    Adriana Georgescu avea 25 de ani în 1945, când a fost arestată de comuniști și supusă torturii. Era șefa de cabinet a generalului Rădescu, ultimul prim-ministru dinainte de instaurarea regimului impus de sovietici. A devenit victima primului proces politic orchestrat de omul-șobolan, Nicolski.  Volumul său de memorii La început a fost sfârşitul. Dictatura roşie la Bucureşti este prima mărturie a experienţei carcerale dintr-o ţară aflată dincolo de Cortina de Fier.  Deşi scrisă în limba română, cartea a apărut mai întâi la Paris, în traducerea Monicăi Lovinescu, care a semnat-o cu pseudonimul Claude Pascal: Au commencement était la fin: La dictature rouge à Bucarest, Editions Hachette, 1951. Alte traduceri ale cărţii: In the Beginning Was the End, traducere de Dan Golopenţia, Aspera Romanian Educational Foundation, Boston, 2003; Al principio fue el fin, traducere și note de Joaquín Garrigós, Ediciones Xorki, 2018. În anul 2000 Adriana Georgescu a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios, în grad de Comandor. S-a stins din viaţă pe 29 octombrie 2005, în oraşul Stevenage din Marea Britanie. Volumul de faţă preia textul primei ediții în limba română a cărţii Adrianei Georgescu, apărută la Editura Humanitas în 1992, în traducerea Micaelei Ghițescu şi cuvântul înainte semnat de Monica Lovinescu.
    "Stilul Adrianei Georgescu este însufleţit, casant, rapid și direct. Fără falduri digresive, paranteze explicative, volute stilistice şi amplitudine confesivă. Totul e narat iute şi precis, ca într-un jurnal de front. Pe măsură ce înaintezi şi te lași în voia stilului, secvențele capătă rol de secure.“ – Dan C. Mihăilescu
     "Ajunsă la primele experienţe de închisoare şi tortură, Adriana punea stiloul jos. Era ca un prag peste care nu putea trece. Începea să tremure. Din tot corpul. Îi clănţăneau dinţii. (Tremuratul acesta o va însoţi de-a lungul vieţii, e prezentul ei veşnic.) Îi mai dădeam un ceai. Deschideam fereastra ce dădea pe acoperişurile Parisului. Dar ea se afla, mai departe, în bezna bucureşteană a gratiilor. Înainte de a relua scrisul, povestea, tremurând mai departe, tot ce nu putea să aştearnă pe hârtie. Apoi, încetul cu încetul, se potolea şi scria chinuit, zgârcită cu epitetele, aluziv, inomabilul. Filele acelea, imediat ce le transcrisesem în franceză, le arunca direct în foc, parcă în arderea lor s-ar fi putut consuma şi trecutul. Hârtia se prefăcea în scrum, nu însă şi povara." - Monica Lovinescu
Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prin Eventbook

Zilele Bojdeucii




Muzeul Ion Creangă 


Iași 


ediția a 51-a, 13 - 14 aprilie 2019






Pe simezele Capitalei - Dialoguri cromatice




Arta plastică contemporană românească 


Ioan Păunescu 


Cercul Militar Național, București 


2 - 15 aprilie 2019







Pe simezele torineze - Forma, colore e luce




Prezențe românești peste hotare 


Iulian Miclăuș Torino, Italia 


3 - 18 aprilie 2019





Târgul de vinyluri




Colecții și Colecționari 


RocknRolla, Iași 


7 aprilie 2019





"Fantezie, meșteșug și...o perspectivă neclară"




Expoziție de artă decorativă a studenților 


București 


1968




Cornel Camaroschi - Plantă acvatică (metal și sticlă).



Alexandru Francisc - Madrigal (afiș)


Vintilă Mihăilescu - Germinație (tapiserie).



Iulia Dinescu - Păsări pe ramuri (șamotă glazurată).



Cornelia Ghiță - La fotograf (șamotă glazurată).



Mariana Ghiță Olieru - Folclor (tapiserie)



Delia Diaconescu - Draperie (detaliu), imprimeu artistic manual.


Adriana Luca - Cele patru anotimpuri (tapiserie).


Articol, semnat de Paul Peterscu, publicat în Revista Arta plastică,
Nr. 5. Mai 1968.



Cântecul vieții mele




Lansare de carte 


Anamaria Prodan Reghecampf 


Diverta Lipscani, București 


6 aprilie 2019



    Împreună cu Anamaria Prodan Reghecampf va invităm sâmbătă, 6 aprilie, de la ora 16:00, în Diverta Lipscani să lansăm Cântecul vieții mele.
    La un an de la moartea Ionelei Prodan, Anamaria a dus la bun sfârșit unul dintre proiectele de suflet ale mamei sale: volumul despre viața și memoriile sale, îndeplinindu-i astfel cea mai mare dorință din timpul vieții.
    "Oricine o va citi se va lăsă ușor dominat de un sentiment nobil” (Anamaria Prodan Reghecampf)
    Cântecul vieții mele cuprinde fotografii memorabile din viața mamei sale, multe dintre ele prezentate în premieră publicului din România .
Va așteptăm într-un număr cât mai mare să o comemorăm pe Ionela Prodan.

Războiul rece. O scurtă istorie a unei lumi divizate




Muzeul de Istorie a Moldovei 


Iași 


11 aprilie - 12 mai 2019





    Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi - Muzeul de Istorie a Moldovei vă invită să vizitați, în perioada 11 aprilie - 12 mai 2019, la Palatul Culturii, expoziţia Războiul rece. O scurtă istorie a unei lumi divizate, organizată de Institutul Memoriei Naționale din Varșovia și Institutul Polonez din București.
   În urmă cu treizeci de ani, în Europa cădea comunismul. Înainte să aibă loc marile schimbări din anul 1989, timp de aproape jumătate de secol de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, istoria postbelică a fost dominată de Războiul Rece, conflict care a influențat viețile a milioane de oameni.
Aceasta este și tema expoziției Războiul Rece. O scurtă istorie a unei lumi divizate.
  Vernisajul expoziției, la care vor participa și autorii (dr. Paweł Sasanka și Sławomir Stępień de la filiala din Varșovia a Institutului Memoriei Naționale), va avea loc în data de 11 aprilie 2019, ora 13:00, la Palatul Culturii din Iași, în holul Muzeului de Istorie a Moldovei (Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1).