miercuri, 31 octombrie 2012

Bijuterii ale arhitecturii Jugendstil în țările dunăreneExpoziție de fotografie


Dr. Peter Schubert


Galeria de Artă a Teatrului Național I. L. Caragiale


București


1 - 30 noiembrie 2012

   Joi, 1 noiembrie 2012, ora 20.00, în noua Galerie de Artă a Teatrului Național I.L.Caragiale București, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie Bijuterii ale arhitecturii Jugendstil în ţările dunărene realizată de catre dr. Peter Schubert. 
   Evenimentul este organizat de guvernul landului Austria Inferioară în cooperare cu ARGE Donaulender, cu sprijinul ICR Viena și a Forumului Cultural Austriac din București. Proiectul expoziţional este patronat de guvernul landului Austria Inferioară şi este destinat itinerării în toate ţările dunărene. 
    La vernisaj vor participa Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional din București, Elisabeth Marinkovic, director al Forumului Cultural Austriac din Bucureşti, dr. Ilona Slawinski, director al Centrului Europa de Est şi de Sud-Est din cadrul guvernului Austria Inferioară, dr. Ruxanda Beldiman, cercetător la Institutul de Istoria Artei. 


    Proiectul Jugendstil în arhitectura ţărilor dunărene a debutat în 2005 printr-un parteneriat între ICR Viena, Abaţia Klosterneuburg şi Ambasada României la Viena. Expoziţii la sediul ICR şi la Palatul Belvedere, precum şi calendare cu imagini din arhitectura Jugendstil în România au fost oferite personalităților prezente la recepţia de Ziua Naţională a României în 2006. Ulterior, proiectul a fost extins prin parteneriat cu ICR Budapesta, iar expoziţia, de data aceasta sub titlul Jugendstil în România, Ungaria şi Austria a fost itinerată la Budapesta şi Szeged. În urmă cu doi ani, ea fost preluată şi expusă de celebrul Muzeu Leopold din Viena, iar în 2012 in sediul guvernul landului Austria Inferioară.


   Dr. Peter Schubert este istoric şi fotograf de artă, purtător de cuvânt şi director al editurii Abaţiei Klosterneuburg, precum şi co-autor (alături de dr. Gabriel Kohn, dir.adj. al ICR Viena) al primului ghid turistic dedicat personalităţilor româneşti a căror biografie se leagă de capitala Austriei.
   Abaţia Klosterneuburg, ICR Viena şi Ambasada României la Viena au semnat în 2006 un Acord de Cooperare Culturală pe termen nelimitat, în baza căruia au fost organizate începând cu 2006 peste 60 de evenimente culturale comune. 
   Cu prilejul jubileului de 5 ani (martie 2012), în cadrul unei festivităţi ce a avut loc în prezenţa ambasadoarei României la Viena, a Eminenţei Sale abatele Bernhard Backovsky, a unor reprezentanţi ai landului Austria Inferioară, precum şi a numeroase personalităţi printre care şi legendarul fost director al Operei de Stat, Ioan Holender, directorul ICR Viena a fost distins cu cel mai înalt ordin al Abaţiei Klosterneuburg - Leopoldipfennig in Gold - pentru merite deosebite în schimbul cultural bilateral.

Program:
marți - duminică, 11.00-19.00
GALERIA DE ARTĂ a TNB
(intrare din str. Tudor Arghezi)

Crearea unui nou muzeuMuzeul de Istorie


Tulucești, Județul Galați    Muzeul de istorie de la Tulucesti a fost infiintat in anul 1971 de catre domnul invatator Amelian Chirila.
   Muzeul are astazi peste 1200 de piese extrem de valoroase, precum: ceramica geto-dacica, un mojar de ocru din mileniul I, conducte de traditie romana, dar de constructie locala, ceea ce atesta convietuirea si unirea dacilor cu romanii in aceasta zona, o moneda din 105-111 e.n. (fata a doua infatisand pe Traian intr-o scena de lupta cu dacii), o amfora greceasca, ceramica de Dridu, Halstadt si elenistica, piese de etnografie, bunuri casnice si gospodaresti, unelte de pescuit, documente care vorbesc elocvent despre participarea taranilor din Tulucesti la rascoalele din 1888 si 1907, despre infiintarea primei asociatii de lucru a pamantului in comun in 1927, despre primele lucrari de irigatii a culturii porumbului in 1939, etc.
   Toate aceste obiecte au fost gasite in urma sapaturilor arheologice sau au fost descoperite pe camp de elevi precum Nicoleta Popa, Tincuta Holban, Mihai Popa care faceau parte din Cercul micilor arheologi, iar documentele si cartile vechi au fost aduse de catre batrani.
   In acest muzeu, profesorii si invatatorii din scoala de alaturi isi sustineau lectiile de istorie, orele de etnografie si folclor sau unele teme de geografie, deoarece cadrul muzeului era un spatiu ideal pentru a le vorbi convingator copiilor despre formarea poporului roman, a limbii noastre, despre permanenta locuire a acestor meleaguri de stramosii nostri, datorita faptului ca in vitrine erau piese, documente incontestabile descoperite de fratii lor mai mari sau de parintii si bunicii lor in vatra satului.
    Muzeul a fost vizitat de aproape toate scolile din Galati, de membrii unor delegatii din Franta, Ucraina, Rusia si de numeroase personalitati. (salvatimuzeul.blogspot.com)

Mai departe, ne informeaza Paula Antonescu: 

   "Proiectul Valul lui Traian. Faza II. Crearea unei colecții muzeale la Tulucești. Peste ceva timp veti putea vedea noul muzeu, creat de data aceasta cu ajutorul specialistilor, pe baza acelorasi piese" (Tot Paulei ii apartine si albumul cu imagini de mai sus).


Targ de vechituriKilipir


Club Fabrica, Bucuresti


editie de iarna, 3 noiembrie 2013poze targul de vechituri kilipir la bucuresti

   Sâmbătă, 3 noiembrie, esti asteptat în Club Fabrica la un flea market de iarnă. Vino să-ţi completezi echipamentul pentru noul sezonul cu piese, haine şi accesorii pentru orice sport de iarnă care-ţi pune sângele în mişcare, de la ski şi snowboard la patine sau săniuş. În plus, o să afli prin ce-a trecut schiul tău cel nou înainte să ajungă la tine şi te alegi şi cu ceva sfaturi despre unde e bine de mers, tips & tricks şi cam orice ţi-ar prinde bine acum, la început de sezon. Nimic nu se pierde, totul se (re)foloseşte ! Pentru că lucrurile bune trebuie să circule, nu-i aşa ?

Sâmbătă, 3 noiembrie, de la 10:00 la 19:00
În incinta Club Fabrica
Str. 11 iunie, nr. 50

De altfel:

   Eşti gata de sezonul nou: ai făcut ordine, te-ai hotărât la ce renunţi şi ştii ce-ţi mai trebuie. Dacă tot eşti aşa de harnic, vino sâmbătă, 3 noiembrie, în Club Fabrica la flea market ca să scapi de ce te încurcă prin balcon sau garaj. Eşti binevenit cu echipamente, haine, accesorii şi cam orice ai în plus pe-acasă pentru orice sport de iarnă. Tu scapi de ele şi strângi fonduri pentru altele mai bune, alţii, poate începători, se bucură de ele, toată lumea câştigă. Ia la tine şi cheful de împărţit poveşti din vârf de munte sau din spatele blocului, dar şi planurile de plecat pe traseu cât mai curând, avem de gând să punem ţara la cale cu ocazia asta.
   Participarea este gratuită. Înscrieri până joi, 1 noiembrie la adresa mirela.petre@yahoo.com

Stejar pentru Rege - Flori pentru ReginăArta plastică contemporană românească


Ștefan Câlția


AnnArt Gallery, București


1 noiembrie - 8 decembrie 2012

Comunicat de presa:

    În final de toamnă, cele trei săli ale galeriei AnnArt găzduiesc un eveniment mult-aşteptat: reîntâlnirea cu creaţia lui Ştefan Câlţia în expoziţia Stejar pentru Rege - Flori pentru Regină, cu vernisaj joi 1 noiembrie, la ora 19:00.
    Expoziţia reuneşte lucrări de pictură, desen şi gravură şi reprezintă capitolul V din proiectul Şapte poveşti cu Ştefan Câlţia al Galeriei Posibile. Curatorul expoziţiei este Adrian Buga, care a făcut o selecţie de lucrări de mare intensitate simbolică din colecţia Casei Regale a României, de la Săvârşin şi de la Palatul Elisabeta.
    În acelaşi timp, expoziţia este însoţită de un grup de şapte lucrări realizate de artist în 2012 -  picturi cu personaje iconice din creaţia lui Câlţia: făpturi enigmatice şi ţinuturi misterioase ieşite din memoria ţărănească transilvană şi imaginarul ludic al spaţiului cultural central-european.
    Pe lângă întâlnirea de excepţie cu lucrări reprezentative din colecţia regală, mă bucur că publicul nostru colecţionar va putea vedea, în premieră absolută, lucrări noi ale lui Ştefan Câlţia precum şi seria impresionantă de 91 de gravuri cu flori şi ierburi – câte una pentru fiecare an de vârstă a Regelui Mihai.  Vom arăta aceste lucrări delicat-plutitoare în foaie de hârtie specială într-o instalaţie insolită, alături de plăcilede gravura cu desenul săpat în zinc. 
(Gabriela Massaci, Director Galeria AnnArt)
    Artist de însemnătate definitorie pentru istoria noastră culturală, pictor şi grafician de notorietate absolută în rândul colecţionarilor din România şi din străinătate, Ştefan Câlţia a avut ca mentori-formatori pe Julius Podlipny, la Timişoara şi pe Corneliu Baba, la Bucureşti. A fost profesor la Universitatea Naţională de Artă Bucureşti. Este decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce şi Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate. Lucrările sale se află în numeroase colecţii private europene, precum şi în Muzeul de Artă Contemporană din Oslo, Norvegia, Muzeul HR Giger din Gruyére, Elveţia, MNAC din Bucureşti şi Muzeul Brukenthal din Sibiu, România.  În prezent, lucrează la București şi la Șona, Făgăraș.

     Parteneri:

 Galeria Posibila, Universitatea Națională de Arte Bucureşti,  Asociația pentru Artă Ilfoveanu, Administrația Fondului Cultural Național.

    AnnArt Gallery s-a înfiinţat în mai 2011 și s-a poziţionat drept un susţinător dedicat al artei contemporane; promovează și vinde artiști consacraţi și talente emergente deopotrivă.  
    Oferă programe de educaţie pentru elevi și consiliere pentru iubitorii de artă – privitori sau colecţionari.  
    Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie intens-contemporană a unui spațiu de patrimoniu -  la primul etaj al unei clădiri din anii ′30 semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud. www.annartgallery.ro
Contact: Casandra Elefterescu, asistent relaţii publice  
                                              
AnnArt Gallery
Str. Mahatma Gandhi Nr.1, Sector 1 (zona Kiseleff/Docenţilor), Bucureşti
Program: luni – vineri 15:00 – 20:00, sâmbătă 12:00 – 20:00
Tel: +4 031 437 95 33 | Mob: +4 0752 042 042 | Fax: +4 031 437 95 32
office@annartgallery.ro | www.annartgallery.ro

Lectie gratuita despre suprarealismArta plastica contemporana romaneasca


Nicu Darastean


Galeria Art Rotary, Magazinul Bega, Timisoara


1 - 30 noiembrie 2012
   Incepand de maine (1 noiemnrie)  si pana in 30 noiembrie, va invit sa vizitati expozitia mea Lectie gratuita despre suprarealism la Galeria Art Rotary Timisoara (Magazinul Bega- parter).    
   Expozitia cuprinde 14 dintre cele mai recente lucrari suprarealiste ale mele.
   Si pentru familiarizare, cateva imagini cu picturi ale artistului:***darastean.comLa ceas aniversarRadio Romania


84 de ani de la prima emisie


1 noiembrie 2012SRR 84

Maria Toghina ne informeaza: 

   "Printre momentele care marchează anual această aniversare se numără Ziua porţilor deschise, zi în care radioul public aşteaptă vizita tuturor celor care sunt interesaţi de un tur al instituţiei.
    Agenţia de Presă RADOR a pregătit în acest an o ediţie aniversară on-line, un site special care reuneşte mărturii păstrate în Arhiva de Istorie Orală, poveşti unice despre istoria instituţiei, relatate de oameni care au fost martori direcţi la existenţa sa tumultuoasă, foşti angajaţi, directori sau personalităţi. Relatările cuprind detalii aproape deloc ştiute despre începuturile radiofoniei, despre atmosfera colegială din anii interbelici, când radioul avea numai câţiva angajaţi, despre momente istorice trăite în direct, despre conferinţele marilor oameni de cultură ai acestei naţii şi despre ticurile lor în faţa microfonului, despre asaltul legionar asupra clădirii, despre anii comunismului, cu gustul dulce-amar al istoriei clădite în acea perioadă de profesioniştii instituţiei.
    Atmosfera de sărbătoare va fi completată, pe parcursul vizitei pe acest site, de aduceri aminte, de o selecţie de melodii îndrăgite ale românilor, cântate la radio în ultimii 84 de ani - de la artiştii micului Paris, rapsozi sau virtuozi, până la rebelii anilor '60.
   Şi pentru că imaginile recompun cel mai bine o trăire şi evocă perfect o epocă, am selectat o mulţime de fotografii păstrate în Arhiva scrisă a SRR pentru a vă aduce şi mai aproape de începuturile radiofoniei, care, în anii '20 era catalogată drept o "îndeletnicire suspectă", iar montarea unei antene se pedepsea cu închisoarea.
   Vă aşteptăm să fiţi martori la istoria radioului, accesând site-ul www.rador.ro, joi, 1 noiembrie 2012 pentru o ediţie aniversară." (postare pe contul de FB al Dlui Andrei Partos).

Pe simezele brasoveneArta plastica contemporana romaneasca


Abraham Jakab


Muzeul de Arta Brasov


7 noiembrie - 9 decembrie 2012  "Desenele lui Ábrahám Jakab condensează într-însele tensiuni exacerbate. Prin această formă a comunicării primordiale care face posibilă excluderea tuturor circumstanţelor care l-ar putea încătuşa, se manifestă în deplinătatea  lui spiritul impulsiv al creatorului. El mărturiseşte în acelaşi mod şi despre laitmotivele din opera lui - despre putere, despre nelinişte, despre excedente. Cu totul surprinzător, aceste stări de încordare-datorită fundamentului solid conferit de tradiţia descrisă - nu exprimă nici urmă de nelinişte. Din contră emană certitudine, lipsă de echivoc şi conştiinţă de sine. Mai mult, Ábrahám Jakab se simte în largul lui în universul nostru, este „acasă" întru totul conştient. Este artistul care prin felul său de a fi nu se poate desprinde de acest mediu. El este totodată şi artist universal. Aderă cu naturaleţe la circuitul artei universale, opera lui întinzându-şi rădăcinile până la desenele ornamentale ale vaselor greceşti, raţionalitatea densă a lui  Leonardo da Vinci, sau cosmosul vibrant al lui Rembrant. Căutând mai îndeaproape, îi poate considera drept precursori pe Toulouse Lautrec, pe Pallady sau pe Nagy Imre. În privinţa definirii stilului, Abraham Jakab este exponentul caracteristic al curentului expresionist. Tehnica lui este infailibilă, iar viziunea hotărâtă."  
     (Gazda József, Putere şi tensiuni, în Brassói Lapok, 20 mai 1988) 

  "Am apetenţă mai degrabă pentru arta figurativă, în ea mă simt cu adevărat acasă. Îmi place enorm să desenez omul în ipostazele sale de „creatură" sau fiinţă, să desenez elementele corpului sau corpul uman, în întregul lui. Fiecare element poartă în el esenţa întregului, gesturile înfăţişează caracterul omului. Fiinţa umană este o creaţie într-atât de perfectă încât nici nu mi-aş putea închipui ceva aidoma ei. (...) Atunci când desenez o linie pe o placă, spaţiul parcă se descompune şi se deschide un nou univers scris de mâinile mele. Desenul este o simfonie pe care o compun „atunci" şi „acolo", Simfonie în care fiecare linie are intensitatea sonoră pe care eu însumi i-o permit."  
     (Ábrahám Jakab - Bartha Réka, Ca o simfonie - De vorbă cu Ábrahám Jakab, în Brassói Lapok, 18 octombrie 2002)

  "Nemaiîntâlnit în aceste (şi deopotrivă în acele) vremuri este simţul responsabilităţii şi stilul direct cu care artistul (creatorul de imagini) îşi asumă provocările timpului. El formulează în semne grafice măgulitoare antagonismele proceselor care descompun societatea umană. În arta europeană a anilor '70-'80 el este aproape unic şi prin felul său consecvent cu care slujeşte căutarea adevărului şi răzbarerea acestuia în pasionalele sale naraţiuni grafice.  Desenele sale au deopotrivă o anatomie şi o arhitectură proprie. Pe lângă acestea în gravurile artistului se regăseşte şi o anume materialitate care transfigurează tot ce e viu sau neînsufleţit, rigiditatea obiectelor, fluiditatea apelor, carecterul volatil aerului, aburului sau al fumului - în esenţa microscopică a acestor fenomene creatorul atinge Nemărginirea. Tocmai datorită aplecării sale asupra detaliilor, asupra texturii şi fibrei lucrurilor, asupra organelor corpului uman reuşeşte să confere conţinut şi energie tuturor elementelor ce compun imaginea. Înţelesul simbolic şi natura criptică se nasc astfel ca o evidenţă - aspect ce caracterizează doar opera acelui artist care se ghidează cu aceaşi siguranţă de sine în sfera terestră şi cea transcendentală, în spaţiul real şi cel metafizic."  
      (Banner Zoltán, Ábrahám Jakab, Editura Pallas Akadémia, seria Műterem, Miercurea Ciuc, 2011)

Ziua Marii NegreMuzeul Olteniei - Sectia Stiintele Naturii


Lumea tacerii. Marea Neagra - un ecosistem deosebit


Craiova


1 - 2 noiembrie 2012
    Marea Neagră prezintă o serie de aspecte unice în lume: apele ei sunt salamastre (în medie 16-18 grame de sare pe litru faţă de 34-37 în în alte mări şi oceane); stratul de apă de la suprafaţă este oxigenat, iar sub 200 de metri apa este lipsită de oxigen ,  în schimb este bogată în hidrogen sulfurat, dar neexistând curenţi verticali, acele ape rămân aproape"„moarte”. În plus, marea noastră deţine multe limane la gurile fluviale, iar flora şi fauna ei cuprinde multe specii-relicve.     
   Din păcate cercetătorii au ajuns la concluzia că 160 de specii de plante şi animale marine şi costiere sunt din ce în ce mai rare sau ameninţate cu dispariţia. 
   În Cartea Roşie a Mării Negre găsim specii precum nisetrul, păstruga, zărganul, steaua de mare, foca de Kaliakra, crabul de piatră, marsuinul, tonul, rândunica de mare ş.a. Situaţia ecologică a Mării Negre s-a înrăutăţit în ultimii 35 de ani, din cauza reziduurilor aduse de  cele 3 fluvii care se varsă în ea, între care şi Dunărea, dar şi de pescuitul excesiv şi de deversările necontrolate de produse petroliere. Apele menajere deversate din toate ţările riverane, cu mari cantităţi de substanţe organice, au determinat fenomenul de "înflorire a apelor", care a dus la moartea multor specii de peşti, delfini şi a altor organisme marine. 
   Specialiştii susţin că dintre cele 26 de specii de peşti cu valoare comercială, care trăiau aici odinioară, nu au mai rămas decât 5.
   Toate acestea şi multe alte mistere pe care le adăposteşte Marea Neagră, au fost şi vor fi prezentate miercuri şi joi la sediul secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, prin intermediul doamnelor muzeograf dr. Mirela Ridiche, drd. Claudia Goga şi dr. Olivia Cioboiu, care au organizat  vizionare de proiecţii şi filme cu vieţuitoare din Marea Neagră, vizionare de cochilii de melci şi scoici din Marea Neagră, prezentare curiozităţi despre câteva specii de peşti marini; toate  sub genericul Lumea tăcerii. Marea Neagră - un ecosistem deosebit, prilejuite de Ziua Internaţională a Mării Negre. 
    Ziua de  31 octombrie este sărbătorită de toate comunităţile costiere ca Black Sea Action Day încă din anul 1996, când a fost adoptat Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră.    
   Participanţii la evenimentul dedicat zilei Mării Negre sunt elevi ai Colegiilor Naţionale Fraţii Buzeşti şi Elena Cuza, coordonaţi de doamnele prof. Oana Costache, Elena Grigore, Adela Badea, Roxana Popescu, Geanina Bicică, Leila Podeanu şi Silvia Popescu.

Concertele camerale: Serile LipattiCasa Memoriala Dinu Lipatti


Satul Ciolcesti, comuna Leordeni, judetul Arges


2 octombrie - 14 noiembrie 2012

    Asociația Art à la carte vă invită în perioada 2 octombrie-14 noiembrie la Serile Lipatti, 14 concerte camerale în spațiul încărcat de memorie al conacului familiei Lipatti din satul Fundățeanca. 
   Evenimentul, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi având drept partener cofinanţator principal Consiliul Judeţean Argeş, se desfăşoara sub egida marii valori culturale Dinu Lipatti, reintegrat și conștientizat în toată plenitudinea vieții culturale argeșene. Concertele vor fi susţinute de către nume cu rezonanță în viața muzicală, fiind promovaţi și muzicieni tineri, debutanți în cariera interpretativă.

 

   Serile Lipatti oferă publicului un adevărat eveniment, de tipul festivalurilor de muzică de cameră, și înscrie Conacul Lipatti de la Fundățeanca (astăzi Ciolcești, comuna Leordeni, județul Argeș), între casele memoriale ale marilor compozitori și interpreți, asimilate în toată lumea spațiilor de concert. 
   Prezentarea evenimentului este făcută într-o manieră extrem de vie și atractivă de către muzicologul Saviana Diamandi, introducând publicul în istoria pieselor și a stilurilor muzicale.    
  Desfăşurarea concertelor este săptămânală, în serile de marți și miercuri: octombrie 2-3; 9-10; 16-17; 23-24; 30-31 iar noiembrie 6-7; 13-14.


    Respectând ideea de comemorare a marelui pianist, considerat unul dintre giganții pianisticii secolului XX şi care a revoluţionat arta interpretativă, mai mult de jumătate dintre serile camerale sunt rezervate literaturii pentru pian. Pianiștii Viniciu Moroianu, Remus Manoleanu, Daniel Goiți, Mădălina Pașol și mai tinerii Nicolae Dumitru, Nicoleta Luca, Răzvan Dragnea, Toma Popovici și Andrei Licareț sunt nume cu rezonanță în viața muzicală a României și cu o prezență concertistică de seamă în străinătate. 
    În afară de recitalurile de pian concerteaza și violoniști, laureați ai unor mari competiții internaționale, precum Florin Croitoru și Florin Ionescu-Galați; seria de concerte camerale este întregită de vocea sopranei Bianca Manoleanu, care a fermecat în străinătate publicul sălilor de concert și juriile a numeroase concursuri, precum și de interpretarea cântăreților Camelia Clavac și Răzvan Săraru, muzicieni care au deschis deja ușile unor renumite săli de concert din țări europene.
   Pianiștii, violoniștii și cântăreții aleși să onoreze întâlnirile camerale de la Conacul Lipatti  imprima un standard ridicat celor 14 recitaluri, în acord cu spațiul memorial, pe lângă muzicienii consacrați evenimentul promovand și muzicieni tineri, debutanți în cariera interpretativă, care deschid fiecare recital.


Evenimentul Serile Lipatti este realizat și cu sprijinul:

Parteneri-cofinanțatori: 

Universitatea din Piteşti şi Primăria Leordeni (Argeş),

Parteneri: 

   Departamentul Arte din cadrul Universității din Pitești, Centrul Cultural Pitești, Societatea Română de Radiodifuziune, Serviciul Patrimoniu, Institutul Național de Cerecetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură, Ștefănești, Argeș, Muzeul Județean Argeș, Fundația Dinu și Valentin Lipatti,

Sponsori: 

PKF Consultor, Hotel Argeș, Radic Star, Star MD 

Parteneri media: 

Antena 1 Pitești, Muscel TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bit Press, Port.ro, Jurnal de Argeș, Ancheta, Ziarul Profit, Obiectiv Argeșean.

Concertele încep la ora 18.00 și sunt gratuite.

Consiliul Județean Argeș asigură transportul gratuit al publicului la locația evenimentului, punând la dispoziție un autocar. Ora de plecare a autocarului din parcarea Consiliului Județean Argeș este 17.15. Întoarcerea de la Conacul Lipatti va fi la 20.30.

 

   Prin evenimentele de înaltă ținută  propuse de proiectul Serile Lipatti, organizatorul acestui eveniment, Asociația Art à la carte, își dorește să întregească viața muzicală a Piteștiului și a zonei argeșene și să readucă în conștiința publică valoarea artistică universală a lui Dinu Lipatti.

   Membrii Asociației Art à la carte sunt creatori de programe culturale, organizatori de festivaluri şi turnee,  manageri culturali cu experienţă bogată. Formați inițial ca muzicieni, aceștia și-au luat drept temă principală prezentarea culturii româneşti în străinătate, dar şi promovarea de produse culturale de excepție în interiorul ţării, pentru stimularea competiției în domeniul artistic și cultural.

Pentru mai multe detalii:

Tel.: 0720.054.429
dynamicartmanagement@gmail.com

***Informatie preluata de la revista vacantelatara.ro

I Love HandmadeTarg de cadouri si de produse lucrate manual


Muzeul Municipiului Bucuresti - Palatul Sutu


3 - 4 noiembrie 2012
Bios - ArtInitiative de toata lauda


Programul Interactiv de Educatie Plastica Animaliera


Muzeul Olteniei, Sectia de Stiintele Naturii, Craiova


2 noiembrie 2012 - iunie 2013 

    Acest program reprezinta un parteneriat între Muzeul Olteniei, Craiova – Serviciul Ştiinţele Naturii şi Inspectoratul Şcolar Judetean Dolj, reprezentat de elevi proveniţi de la mai multe unităţi de învăţământ din Craiova.  
   Cursul se adresează elevilor cu înclinaţii artistice şi iubitori ai naturii (cu inteligenţă artistică şi naturistă dominantă). Pentru ambele categorii, studiul formei, al culorii şi al volumului sunt folosite pentru a stimula curiozitatea ştiinţifică, realizabilă acum şi prin accesul la specimenele din patrimoniul muzeului, care reprezintă o inedită ocazie de contact vizual direct şi analiză estetică a biodiversităţii lumii vii. 
   Programul este structurat pe mai multe module care se vor derula începând de luna aceasta până în luna iunie a anului următor. 
   În cadrul modulelor se vor parcurge următoartele teme:

      Tonuri de umbre şi lumini (grafică), Desen şi culoare – puncte, linii şi pete
           Vor fi prezenti elevii clasei a II-a A de la Scoala Gimnaziala Mircea Eliade, 
                 Craiova, indrumati de d-na profesor pentru invatamantul primar 
                 Popa Carmen Titina precum si parinti si bunici ai copiilor.
      Colaj şi realizare de obiecte de ornament din materiale refolosibile (pet-uri, 
           iută, seminţe şi fructe de plante etc.)
      Cum sa reciclam hartia !
      Reconstituiri ale faunei preistorice
      Arta modelării hârtiei – origami
      Limbajul artistic al modelării hârtiei – qiulling
      Micul explorator – ieşire pe teren impreună cu specialiştii secţiei,
      Bugs and Plants Fest – dobândirea tehnicilor de conservare a materialului 
           biologiccolectat, tehnici executate sub atenta îndrumare a specialiştilor secţiei
      Modulul final de premiere si recompensare a celor mai inedite lucrari executate 
           de participanti.

      Ca si specialist al Sectiei de Stiintele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, d-na drd. Goga Claudia va prezenta un material intitulat Pesti din Marea Neagra din care cei mici, si nu numai, vor afla curiozitati despre cainele de mare, scorpia de mare, calutul de mare, acul de mare, calcanul etc. Tot in acest context, participantii vor avea ocazia sa vada cum arata aceste superbe animale acvatice, specialistii sectiei scotand din depozit preparate umede cu specimenele din Marea Neagra enumerate anterior.
     Deasemenea, in calitate de invitati speciali, ne bucuram de prezenta doamnelor profesor Calina Marilena si  profesor Georgescu Maria Mihaela, de la Palatul Copiilor Craiova – filiala Filiasi, care isi vor aduce aportul la partea aplicativa a modulului.  
   Materialele realizate de cei mici vor fi expuse in cadrul unei expozitii intitulate Comori ascunse ale Marii Negre, expozitie ce se va organiza  la parterul Sectiei de Stiintele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova.

    Derularea programului în cadrul muzeului, este posibilă încă din anul 2009, datorită 
implicării d-lui prof. dr. Mihai Viorel Fifor şi susţinerii financiare a Consiliul Judeţean Dolj. 
    In continuare programul se bucura de sustinerea d-lui dr. Florin Ridiche – managerul actual al Muzeului Olteniei Craiova.

    Reluarea programului are loc pe 2 noiembrie incepand cu ora 12:30.
***Informatie preluata de pe lupamea.ro

Lansare sitemoNUmente UITATE


Carol 53, Bucuresti


7 noiembrie 2012
Lansare monumenteuitate.ro


   Asociația ARCHÉ lansează noua versiune a platformei online 
www.monumenteuitate.ro.

   Noul site va oferi o serie vastă de informații despre ansamblurile nobiliare inventariate: date istorice, accesibilitate, localizare exactă, date de contact – conținând detalii despre aproximativ 400 de obiective, disponibile în română și engleză. 
   Proiectul construiește astfel una dintre cele mai ample resurse on-line din România dedicată acestei categorii de monumente.

    Carol 53 va găzdui o expoziție inedită de crochiuri și planuri de arhitectură, proiecție de imagini și acces direct la website și baza de date pe care acesta o asigură.

   Atmosfera va fi asigurată de DAN BASU, DJ și artist vizual.

   Intrarea la eveniment este liberă

Patrimoniul - o scena pentru tineriSpectacolul: Mi-l imaginez pe scriitor...


Casa Memoriala Romulus Cioflec, Araci


4 noiembrie 2012


Colegiul National Mihai Viteazul, Sfantu Gheorghe


5 noiembrie 2012

Coordonator: Asociatia Transcena