sâmbătă, 12 februarie 2022

Pe simezele Capitalei - Memoria umbrei pe un cub de sticlă

 


Arta plastică contemporană românească 


Ioan Augustin Pop


Muzeul Național al Literaturii Române, București


15 februarie - 12 martie 2022



Omul cel bun din Sîciuan

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Matei Millo, Timișoara




Dora Chertes (Șen-de), Elena Ioan (Doamna Iang) și Papil Panduru (Sun Iang).






Ștefan Iordănescu (Su Fu), Dora Chertes (Șui-ta) și Elena Simionescu (Mi Tsu).








Dora Chertes (Sun-de) și Spiridon Cojocaru (Vang).






Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1966.

Expoziție omagială

 


Arta plastică contemporană românească


Dimitrie Loghin 


Muzeul de Istorie Suceava 


11 februarie - 3 aprilie 2022




   Organizată cu ocazia comemorării a 40 de ani de la trecerea pictorului la cele veșnice, evenimentul readuce în atenția publicului opera și personalitatea complexă a artistului plastic și profesorului Dimitrie Loghin.

   Născut în 13 octombrie 1910, în localitatea Botești din județul Suceava, Dimitrie Loghin urmează între anii 1929 și 1934, cursurile Academiei de Arte Frumoase din Iași, unde va beneficia de îndrumarea pictorilor Ștefan Dimitrescu și Nicolae Tonitza.

   Privitor la pictura lui Dimitrie Loghin, istoricul și criticul de artă Florica Cruceru observă faptul că „Influența celor doi artiști s-a simțit multă vreme în opera sa.” și ne transmite o realitate observată de colegii din vremea studenției: „Se spune că a fost elevul favorit a lui Nicolae Tonitza”.

    Răspunzând chemării spiritului și cultivându-și asiduu sensibilitatea cu care era dăruit, Dimitrie Loghin se va înscrie și la clasa de sculptură a lui Ion Mateescu, punând astfel baze riguroase exprimărilor sale plastice prin pictură și sculptură. Nu în ultimul rând, artistul se va exprima prin metaforă versificată, poezia sprijinindu-i natural discursul în perioada celor 37 de ani în care s-a dăruit misiunii didactice pentru artele frumoase din județul Suceava, unde și-a desfășurat activitatea până la moartea sa, la 18 iulie 1982.     

    Despre eforturile și bucuriile sale, Dimitrie Loghin spunea: „N-am obosit niciodată lucrând, căile mele au fost ale dascălilor mei, viața mea a fost simplă și frumoasă, dar nu ușoară. Frumoasă, pentru că n-am găsit nimic mai frumos decât să povestesc pentru semenii mei prin culoare și să mă știu, așadar, cu totul al lor”.

    Printre artiștii pe care i-a identificat și îndrumat se numără Vladimir Florea, Ion Grigore, Eugen Crasi sau Filaret Oloierul.

    Pictorul și profesorul Ion Carp Fluerici mărturisea privitor la atmosfera din jurul maestrului: „Ne-a iubit pe toți. Pe toți cei ce ne străduiam, avându-l în frunte, să aducem, prin rodul trudei noastre, bucurie și frumusețe omului. A fost și a rămas un pictor al Sucevei, al orașului în care a trăit cea mai mare parte a vieții sale, dar și al zonelor și locurilor pe unde pașii l-au purtat întâmplător sau cu nevoi.”

    O importantă informație  privitoare la implicarea maestrului Dimitrie Loghin în viața muzeală a Sucevei o avem de la pictorul Virgil Parghel care scrie: „... inițiativa unei valoroase achiziții de artă îi aparține, ... admirăm astăzi acasă (la Suceava), pictura lui Bucevschi, Luchian, Andreescu, Țuculescu, Ciucurencu, Baba, datorită pictorului Dimitrie Loghin.

    Așa cum mărturisește arhitectul Ionuț Andriu, „Artistul Dimitrie Loghin este cel care, la mijlocul secolului trecut, a asigurat, pentru mai multe decenii, prezența în prima linie a circuitului valoric național a artei plastice sucevene.”

   De acolo, din prima linie a vieții culturale românești, Dimitrie Loghin a identificat și a sugerat efectuarea unor achiziții de artă ce poziționează astăzi foarte bine Pinacoteca Muzeului Național al Bucovinei, care se îmbogățește cu încă 51 de lucrări semnate Dimitrie Loghin, lucrări ce sunt donate de familie, prin fiica acestuia, doamna profesoară Viorelia Braicu.

   Astfel, Dimitrie Loghin devine artistul plastic cu cele mai multe lucrări în colecțiile de artă plastică ale Muzeului Național al Bucovinei (68 de lucrări pictură în ulei, 49 lucrări de grafică și 20 lucrări de sculptură).

Un tramvai numit dorință

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Lucia Sturdza Bulandra




Clody Bertola (Blanche Du Bois).


Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 6. 5 februarie 1966.








Lucia Mara (Stella Kowalski) și Victor Rebengiuc (Stanley Kowalski).






Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1966.

Pe simezele Capitalei - The Look of Love

 


ARCUB 


București


10 - 25 februarie 2022




     Expoziţia de grup The Look of Love care marchează luna iubirii la ARCUB invită publicul la o experienţă artistică în care light design-ul şi sunetul completează cele 11 viziuni eclectice despre iubire.

    Cei 11 artişti ai expoziţiei organizate de MECENA.ART sunt Aurel Pătraşcu, Valentin Rusu, Trick Patrick, PanAm (Ana Maria Panaitescu), Misha Diaconu, Laurenţiu Dimişcă, Emanuel Chiriac, Elvira Bozga, Alex Nicoară, Luminiţa Perşa şi Mihai Kirilă.

Ca să știm...cum a fost (32)

 


România de-altădată




Ziarul Scînteia de marți, 12 februarie 1974.