luni, 16 iunie 2014

Bucharest Music Film Festival




Piata George Enescu, Bucuresti


20 - 29 iunie 2014





Mai multe amanunte dar si programul complet al evenimentului aflati aici:

Pe simezele buzoiene




Arta plastica contemporana romaneasca


Corneliu Vasilescu


Galeriile de Arta Ion Andreescu, Buzau


iunie - iulie 2014





Haina ca o Taina




Portul popular intre mestesug si arta


Galeria creart, Bucuresti


16 iunie - 12 iulie 2014





   Primăria Municipiului București, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, organizeză, în cadrul seriei de evenimente prilejuite de împlinirea a 555 de ani de atestare documentară a capitalei – BUCUREȘTI 555 -, expoziția de costume populare Haina ca o taină.      În perioada 17 iunie – 12 iulie 2014, Galeria creart devine una dintre principalele atracții ale bucureștenilor în materie de artă românească importantă. 
   Realizarea acestei manifestări complexe a fost rezultatul colaborării profesionale dintre doamna Elise Stan, dr. în muzicologie, etnomuzicolog, realizator de emisiuni TV și doamna dr. Doina Dascalu Isfanoni, istoric de artă, cercetător etnolog. Expoziția Haina ca o taină prezintă costume populare de femei și bărbați din diferite zone etnografice ale țării, costume care fac parte din colecția personală a doamnei Elise Stan.
   Evenimentul reunește aproximativ 15 de piese de port popular românesc și pune în valoare statutul costumul popular ca obiect de patrimoniu național, expus azi în muzee ca sursă de inspirație pentru ținuta scenică a interpreților de muzică populară sau pentru creația vestimentară a unor celebre case de modă din țară și din străinătate. 
   Expoziția poate fi vizitată începând cu data de 17 iunie 2014 și până în data de 12 iulie 2014, la sediul creart din Piața Alexandru Lahovari, nr. 7, între orele 10.00 – 18.00, intrarea fiind liberă. 

Zvon de muzica...(stra)veche




Prezente romanesti peste hotare


Trupa Arhaic


Belgia


21 - 22 iunie 2014



Legenda Branului




Lansare de carte


Ion Duicu


Muzeul Satului Branean, Bran


21 iunie 2014





***Claudia French

La portile soarelui. Sanzienele.




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


21 - 24 iunie 2014






   Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită în perioada 21 – 24 iunie 2014, La porţile soarelui. Sânzienele care oferă publicului târg de produse meşteşugăreşti şi spectacol folcloric în care sunt recontextualizate obiceiuri legate de sărbătoarea Sânzienelor şi începutul secerişului în satul tradiţional.
  În calendarul popular, 24 iunie este ziua în care românii sărbătoresc Sânzienele sau Dragaica- denumirea sudică a sărbătorii. Aceasta zi marchează pentru tradiţia spirituală românească solstiţiul de vară, când "soarele se odihneşte la amiază”, zi în care sunt practicate ritualuri magice de fertilitate, fecunditate, divinaţie şi etnoiatrie. De asemenea, este perioada de început a cositului fânului, de maturizare şi coacere a unor plante cerealiere precum şi termenul limită când se mai prăşeşte. Este ziua când este culeasă floarea de sânziene, floare ce va fi prinsă în cununi şi ascunse sub perne de către fetele nemăritate pentru a-şi visa ursitul; de altfel, floarea Sânzienelor este folosită în medicina tradiţională.
   Sâmbătă, 21 iunie – târg de produse tradiţionate şi spectacol folcloric cu ocazia evenimentului Sărbătoarea Margaretelor, Sărbătoarea Pensiunilor organizat de Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, în parteneriat cu Agenţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural – A.N.T.R.E.C. Mai multe detalii – www.muzeul-satului.ro
   Duminică, 22 iunie, vă invităm să participaţi la programele culturale organizate cu ocazia zilei de Sânzienelor dar şi a Zilei Universale a Iei – 12.00 – 16.00.
   Astfel, veţi avea ocazia să admiraţi în cadrul expoziţiei PODOABE DIN METAL. ISTORIE ŞI TRADIŢIE ÎN ŢARA ROMÂNEASCĂ, podoabe şi accesorii ale portului popular românesc dar şi al etnicilor din Balcani. Curator: dr. Ioana Gabriela Duicu
   O altă expoziţie la care sunteţi invitaţi este cea de Costume de inspiraţie tradiţională a studenţilor de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Departamentul Modă, Anul I, studenţi care vă invită, tot cu această ocazie, să vizionaţi filmul Sisal, în completarea expoziţiei realizate de studenţi.
   Pe pajiştile din muzeu, pe lângă pisicile care plimbă agale, puteţi să vă aşezaţi şi să realizaţi, sub îndrumarea a doi artişti plastici, cununi de sânziene şi icoane pe sticlă, pe care, mai apoi, dacă doriţi, le puteţi oferi cadou celor dragi.
   Cei mici dar şi cei mari, sunt aşteptaţi să participe la Teatrul de umbre, unde echipa Muzeului Satului vă va spune Povestea Sânzienelor, preambul al programului folcloric ce va urma, program în care sunt incluse Datini şi obiceiuri de Sânziene, cu Ansamblul Vatra Hărmanului.
   Timp de patru zile, vizitatorii vor avea ocazia de a achiziţiona diverse produse – ii, cămăşi, covoare, oale, podoabe – produse din gastronomia tradiţională, produse bio şi cosmetică – săpunuri naturale, pomezi.
   Vă invităm să descoperiţi plantele de leac şi semnificaţia lor, în Grădinile plantelor de leac, intrând prin porţile larg deschise ale gospodăriilor Ruşeţu şi Dumitra, unde veţi fi atraşi de parfumul suav sau pătrunzător al lavandei, cimbrului, lămâiţei, rozmarinului sau mentei.

Ai o ie?
Îmbracă acest obiect vestimentar şi de Ziua Universală a Iei, 
în ziua de 24 iunie ai intrare gratuită în muzeu!

Mai multe informaţii: 
Biroul Relaţii Publice
021 317 91 03 / int. 178, 191
www.muzeul-satului.ro
Facebook/
Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti

Ce-am facut cand am tacut




Lansare de carte


Andreea Esca


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


21 iunie 2014





   "Îmi plac oamenii care au puterea, curajul şi demnitatea de a-şi asuma viaţa, trăirile, calităţile şi defectele. Pentru că, indiferent de situaţie, pe oameni trebuie să-i poţi privi mereu în ochi şi nu trebuie să-ţi fie niciodată 
ruşine cu tine. Oricât de complicat ar fi adevărul, oricât de greu ţi-ar fi să recunoşti că ai greşit, oricât de dur ar fi să spui că suferi sau, dimpotrivă, că n-ai pierdut nimic, oricât de peste mână îţi este să-i mulţumeşti cuiva, fă-o! Fii adevărat în relaţiile cu prietenii pentru că doar aşa îi vei păstra pe viaţă şi numai aşa le vei obţine stima pentru totdeauna, chiar şi atunci când, poate, le-ai greşit cu ceva. Nimic nu este mai de neiertat decât lipsa de asumare, teama de exprimare, fuga de adevăr, frica de viaţă…“ (Andreea Esca,  - Ce-am făcut când am tăcut)

Alb si Negru




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Pygmalion, Timisoara


19 iunie 2014





  Tema expoziției Alb și Negru relevă dualitatea aspectelor existențiale, exprimate, uneori, în forme grafice "radicale” tranșante, ale liniei, alteori în "alterități” ale suprapunerilor de planuri ce conferă, prin gradualitatea tonurilor, o profunzime a spațiului și în egală măsură a conceptelor exprimate. 
   Lucrările sunt realizate de studenți ai anului II, specializarea Arte Plastice – Grafică, din cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara. 
  Expoziția care se va deschide joi, 19 iunie 2014, ora 19.00, la Galeria Pygmalion, este organizată de Facultatea de Arte și Design în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. Prezentarea expoziției va fi făcută de d-na Prof. univ. dr. Adriana Lucaciu, coordonatorul proiectului și dl. Lect. univ. dr. Gabriel Kelemen.
***Adriana Lucaciu