duminică, 8 martie 2020

Pe simezele câmpinene - Ceramică
Arta plastică contemporană românească


Liliana Marin 


Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, Câmpina 


6 martie - 5 aprilie 2020Detaliul Neoromânesc - București
Lansare de carte


Artmark, București 


19 martie 2020
    Vă invităm la prima lansare a albumului Detaliul Neoromânesc - București, la Artmark, pe 19 martie, ora 19:00.
    Cu această ocazie veți putea răsfoi și achiziționa albumul pentru prima oară. Cei care și-au achiziționat exemplarele în avans, le pot ridica în cadrul lansării. Evenimentul va fi însoțit și de o mică expoziție cu lucrări originale care sunt regăsite în albumul nostru.
   Tot atunci veți putea întâlni echipa care a lucrat la această carte: Oana Marinache, Maria Poștea, Bogdan Gărgăriță și Claudia Pușcașiu. Vă așteptăm cu drag!

Familii cu blazon din vechiul București
Dana-Roxana Nicula


Muzeul Municipiului București


13 martie 2020
   Muzeul Municipiului București vă invită vineri, 13 martie, ora 18:00, la conferința Familii cu blazon din vechiul București, eveniment care va avea loc la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2), susținută de dr. Dana-Roxana Nicola, muzeograf și curator al expoziției Elite și blazoane în vechiul București. Conferința va oferi o pledoarie despre marile familii boierești române, despre destine, fapte, întâmplări, însumate într-o istorie extraordinară, esențială și profundă.
    Din dorința de a recupera istoria vechilor elite, familiilor boierești române le-au fost dedicate studii genealogice, memorii, monografii, acestea constituind adevărate istorii de familie ale marilor boieri de altădată, o legătură trainică între trecutul și prezentul României.
    Studii genealogice referitoare la familiile nobiliare române au realizat istoricii Ioan C. Filitti, Octav George Lecca, Ștefan Greceanu, Alexandru Fălcoianu, P. V. Năsturel. După 1989, istoricul Mihai Sorin Rădulescu a realizat studii genealogice referitoare la elita românească: Elita liberală românească, Genealogii, Memorie și strămoși ș.a. Alte lucrări în domeniu au fost realizate de Radu Negrescu Suțu, care a scris în 2013 Cartea de Aur a Familiei Suțu.
În anul 2015, istoricul și publicistul Filip Lucian Iorga a demarat un proiect amplu dedicat vechilor elite românești intitulat Memoria elitelor românești, coordonând la Editura Corint din București, Colecția Istorie cu blazon. În anul 2017, Mihail Dimitrie Sturdza a publicat în mai multe volume lucrarea Familii boierești din Moldova și Țara Românească.
    Studiile genealogice mai vechi sau cele efectuate recent ne fac să înțelegem că am avut o aristocrație de care merită să ne aducem aminte, urmele acestor familii există și astăzi prin clădiri grandioase, școli, biserici, spitale, lăsate în București și alte orașe ale țării. Faptele lor de curaj, devotament și patriotism le evocăm cu pioșenie, încercând să le facem cunoscute și generațiilor tinere. Neavând repere, ne raportăm la trecut, un trecut care ne onorează și pe care nu trebuie să-l uităm.
    Familiile ale căror destine vor fi evocate sunt familii nobiliare ilustre, ce fac parte din panteonul nostru național: Suțu, Ghica, Bibescu, Miclescu, Filipescu, astăzi cunoscute bucureștenilor ca nume de palate, bulevarde, străzi și piețe.  
    Muzeul Municipiului București păstrează în colecțiile sale obiecte care au aparținut acestor familii, ele constituind, prin vechime, valoare istorică și artistică, un adevărat tezaur.
Bilet de intrare: 10 lei.

De Ziua Internațională a Femeii...
Colecții și Colecționari,Felicitare de format carte de vizită.Ilustrată din U.R.S.S. Tiraj: 500.000 de exemplare. 1961.


Către tovarășa Artemiza Bejan.1963.


Din U.R.S.S. De 8 martie. Anii '60.


Din U.R.S.S. De 8 martie. Anii '60.După cum se observă, felicitarea nu a mai fost efectiv folosită.


Din U.R.S.S. De 8 martie 1966.Ilustrată din U.R.S.S. Tiraj: 2 milioane exemplare. Comercializată și la noi. 1966.


Din U.R.S.S. De 8 martie 1966.


Din U.R.S.S. De 8 martie 1966.


Din U.R.S.S. De 8 martie 1967.


Din U.R.S.S. De 8 martie 1967.Anii '60 (până-n 1968).Destinatar: Tov. Georgescu Maria.Felicitarea poartă imprimat anul 1959.
FIOLA este însă o secție a Fabricii de Medicamente București 
inaugurată în 1967...
Probabil s-a folosit un imprimat de pe stoc... 

Din U.R.S.S. De 8 martie 1968.


Din U.R.S.S. De 8 martie 1968.Prin anii '60.Anii '70.Idem.

De la Tricodava.Felicitare, handmade, cu dimensiunile pe verticală mărite.


Felicitare. Necirculată.Din partea Comitetului Sindicatului Școlii Profesionale de Mecanici Agricoli Budila.
Felicitare din U.R.S.S.

Pentru Tamara. 1977.


De 8 martie 1980.D. P. Nr. 433 - 81.
Felicitarea...


...și mărțișorul aferent.