marți, 1 aprilie 2014

De trimis celor dragi




Sărbatorile Pascale


Cartofilie


2014



 






   Timpul trece iute, iute și ca mâine sărbătorim Învierea Domnului. Știu, din proprie experiență, câte sunt de îndeplinit, "la casa omului", până atunci. Curățenie, aprovizionare, bucătăreală...

   Și ca să va ușurez măcar munca cu alesul felicitărilor pe care le veți trimite celor dragi vouă v-am reprodus mai sus imaginile cu oferta Terra Design. Modele și mărimi diferite, aveți de unde alege ! Oricum, mai multe amănunte (și mult mai multe alte modele) le găsiți pe contul de FB Postcards Terra Design
Mie mi-au plăcut...

Ca la noi la Covurlui




Centrul Cultural Dunarea de Jos


Festivalul National al Cantecului si Dansului Popular pentru Copii


Teatrul Dramatic Fani Tardini, Galati 


editia a II-a, 14 aprilie 2014



Oua incondeiate - Expozitie, atelier, vanzare




Complexul Muzeal Moldova - Muzeul Etnografic al Moldovei


Iasi


editia a XIV-a, 4 - 6 aprilie 2014



Tradiție și continuitate




Ansamblul Folcloric Național Transilvania, Baia Mare


Casa de Cultură a Studentilor, Cluj-Napoca


6 aprilie 2014




   Spectacolul aniversar TRADIŢIE şi CONTINUITATE – 55 de ani alături de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania, duminica 6 aprilie, la Casa de Cultură a Studenţilor, Cluj-Napoca.

  Înfiinţat în anul 1959, Ansamblul Transilvania a fost creat din dorinţa de a păstra vii tradiţiile folclorice româneşti şi de a bucura viitoare generaţii cu străvechile şi apreciatele cântece, dansuri şi tradiţii populare, aşa cum doar transilvănenii ştiu să o facă. Ansamblul băimărean a avut de-a lungul anilor de activitate sute de spectacole cultural-artistice, a fost laureat la festivaluri mondiale şi a lansat artişti de mare valoare ai muzicii folclorice româneşti, printre care: Angela Buciu, Nicolae Sabău, Nicu Moldovan, Fraţii Petreuş, Dumitru Fărcaş, Dinu Iancu Sălăjanu, Ionuţ Fulea, Dumitru Dobrican. În prezent, Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania Baia Mare oferă spectacole viu ritmate, de mare veselie, prin solişti vocali recunoscuţi şi orchestra populară formată din renumiţi artişti populari, care farmecă publicul prin cântul la vioară, acordeon, clarinet şi taragot. Alături le stă corpul de balet cu jocul lor autentic din diverse zone etnofolclorice ale ţării.
    Spectacolul din 6 aprilie de la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca va oferi publicului iubitor de muzică populară o seară de sărbătoare de neuitat, demnă pentru cei 55 de ani de activitate ai Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania. Talentaţii solişti vocali ai Ansamblului, acompaniaţi de orchestra populară şi dansatori, vor avea onoarea de a-i avea alături pe scenă pe membru fondator al Ansamblului, invitatul special Maestrul Dumitru Fărcaş, o legendă a folclorului românesc şi artist al faragotului, precum şi pe invitaţii de mare valoare: Angela Buciu, Petr ică Mureșan şi Valeriu Caşcaval. Un mare plus de energie şi strălucire vor aduce scenei şi tinerele voci armonioase ale Ansamblului băimărean: Diana Cârlig, Virginia Irimuş şi Ionuţ Sima.

   Vă aşteptăm la o sărbătoare populară de mare veselie, ritmată de flăcăi şi fete cu drag de cântec şi joc, duminică 6 aprilie, începând cu ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.

   Biletele se găsesc la Agenţia Casei de Cultură a Studenţilor şi la Agenţia Teatrală, Piaţa Ştefan cel Mare nr. 14, telefon: 0264-592.466, deschisă de luni până vineri între orele 11-17. Preţul biletelor: 25 şi 30 lei.

Seara de carte




Biblioteca Judeteana I. H. Radulescu


Targoviste


3 aprilie 2014




   Joi, 3 aprilie 2014, ora 18:00, la sediul Bibliotecii Judeţene I. H. Rădulescu Dâmboviţa va avea loc - Seara de carte la Târgovişte.
   Evenimentul este organizat în parteneriat cu Grupul Seară de carte România şi se adresează tuturor iubitorilor cărţilor, interesaţi de discuţii pe baza lecturilor proprii.

Arhitectura sacra




Muzeul Municipiului Bucuresti


1 - 15 aprilie 2014





   Intre 1 şi 14 aprilie se desfăşoară la Muzeul Municipiului Bucureşti expoziţia-eveniment Arhitectura sacră organizată de Asociaţia Culturală Noua Acropolă.
   În cadrul expoziţiei regăsim peste 30 de planşe ce au ca scop iniţierea în arhitectura sacră: de la construcţii megalitice la biserici româneşti sau gotice, marcând totodată piramida, templul grecesc sau budist. Evenimentele propuse odată cu deschiderea expoziţiei sunt conferinţe cu temele: Mandala. Geometria sacră – marţi, 1 aprilie, ora 18:00, Catedralele gotice – vineri, 4 aprilie, ora 18:00, Monumente ale arhitecturii religioase româneşti – vineri, 11 aprilie, ora 18:00 şi Megaliţii – luni, 14 aprilie, ora 18:00. Intrarea este liberă. Vă aşteptăm.

Retrospectiva




Arta plastica contemporana romaneasca


Grigore Patrichi Smulti


Centrul Cultural Barbu Stirbei, Calarasi


11 aprilie 2014




***via Muzeul de Arta Prahova

Exponatul lunii




Muzeul National al Unirii


Alba Iulia


1 aprilie 2014




   Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a deschis, marți, evenimetul Exponatul lunii aprilie. Cu această ocazie a fost expusă una dintre capodoperele artei romane de pe teritoriul vechii provincii Dacia, statueta lui Hercule, descoperită în Partoş – Alba Iulia, acum doi ani.
  Statueta care îl reprezintă pe Hercule, cunoscută în literatura de specialitate drept Hercule Farnese, a fost descoperită accidental în vara anului 2012 în cartierul Partoș din Alba Iulia. Ulterior, ea a fost sustrasă din teren şi apoi recuperată de la cel care încerca să o plaseze fraudulos pe piaţa neagră a pieselor de artă.
   Dincolo de povestea recuperării piesei, întrunind exigenţele unui adevărat roman poliţist, statueta este o capodoperă desăvârşită, cum puţine au fost descoperite până în momentul de faţă în Dacia romană, susţin reprezentanţii muzeului. Potrivit acestora, cercetările arheologice preventive efectuate în imediata vecinătate a locului descoperirii au scos în evidenţă contextul arheologic de care se leagă această piesă, anume forul oraşului, cunoscut sub numele de Municipium şi apoi Colonia Aurelia Apulensis.

IMG_9804

   Reprezentanții Muzeului Național al Unirii au mai precizat că acest tip de statuetă este cel mai căutat în Statele Unite ale Americii și Elveția datorită calitatea materialului din care este făcută a dimensiunii și a execuției acesteia. Suma la care estimată valoarea statuetei Hercule este de peste 1 milion de euro.
   Acesta a fost executată în prima jumătate a secolului al II-lea și exprimă faptul că partea umană se împletește cu sălbaticul prin pielea de leu pe care Hercule o ține în mână.
***alba24.ro

Targ de Prier




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


4 - 6 aprilie 2014





   Conform tradiției populare românești, luna aprilie se mai numește și Prier. Această denumire populară, a lunii aprilie, provine de la verbul “a prii” și înseamnă timp prielnic pentru semănături, ori lucrări în gospodărie .
   Vă asteptăm la început de aprilie la o nouă ediţie Piaţa Ţărănească şi Meşter(Eşti)! organizată weekendul acesta în curtea interioară a Muzeului Naţional al Ţăranului Român din şos. Kiseleff nr.3. De vineri pană duminică, între orele 10,00-18,00 sunteţi aşteptaţi într-o lume aparte, cu produse tradiţionale, meşteri populari, artizani şi colecţionari.
De-ale gurii puteţi târgui bucate diverse:
  Produse de post: halviță, turtă dulce, halva, prăjituri tradiționale de post din Maramureș, magiun de prune, nuci, miere și produse apicole, dulcețuri, siropuri și zacuști, hribi, ghebe la borcan și alte felurite salate de toamnă din cămări ca altadată, pe vremea bunicilor, fasole sau varză la ceaun cu mămăliguță.
   Produse naturale și produse tradiționale: afumături, brânzeturi de oaie, vacă sau capră, cofeturi și dulciuri: ciocolată de casă, Cozonacul Bujor, prăjituri de casă tradiționale din Maramureș și Buzău, placinta întinsă de Turnu și plăcinte muntenești: cu dovleac, mac, vișine.
Din Munții Apuseni veți găsi ceaiuri, tincturi și siropuri.
   Vor fi prezenți la acest târg, meșteri populari și artiști hand made din toate zonele țării, care vă vor încânta în aceste zile de primăvară cu diverse obiecte: ceramică, ii, icoane, obiecte din piele, mic mobilier pictat,obiecte din lemn, bijuterii hand made, obiecte realizate din lână și croșetate, toate vă invită intr-o lume aparte, a lucrușoarelor făcute cu îndemanare și mai ales mult drag! 
Colecţionarii sunt aşteptaţi în curtea din spate cu antichităţi ţărăneşti şi nu numai.
   Pofticioși sau iubitori de frumos, colecționari și amatori de artă și bună dispoziție, vă așteptăm pe toți, din 4 până în 6 aprilie, de dimineața până seara, la Muzeul Țăranului Român !
Vizitare: zilnic, între 10, 00 si 18, 00. Intrarea liberă!
https://www.facebook.com/ptaraneasca

Corina Berariu: 0744 860 082

Born Poor, Die Rich




Diaspora romana


Lansare de carte


Camelia Luiza Ghizan


Dublin, Irlanda


31 martie 2014










Volumul de poezii motivationale, dincolo de lansarea irlandeza, 
a fost publicata in S.U.A. si Marea Britanie.
Poate fi achizitionata de pe site-uri ca Amazon, Barnes & Noble.

Mozaic efectiv




Lansare de carte


Mihai Leonte


Moldova Veche


2 aprilie 2014





Prefata si coperta I: Constanta Abalasei-Donosa - artist plstic, poet...suflet generos

Neamul Brancovenilor




Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, Mogosoaia


6 aprilie 2014





  Povestea primilor Brâncoveni, duminică, de la ora 17:00, la Palatul Mogoșoaia-Sala Scoarțelor de la etaj, prof. univ. dr. Ștefan Andreescu.
Design: Cristian Gache www.logotype.ro
***Oana Marinache

Oiseau




Arta plastica contemporana


Adel Abdessemed


Spatiu Intact, Cluj-Napoca


9 aprilie - 12 mai 2014




***Fundatia Culturala Intact

Atelier de psihologie ortodoxa




Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Vascan


Vise, dorinte si consecinte


Libraria Predania, Bucuresti


editia a 25-a, 4 aprilie 2014




Detalii eveniment:

Personalitati ale culturii germane din Romania




Casa de Cultura Friedrich Schiller


Medici si farmacisti germani din Romania


Bucuresti


3 aprilie 2014





***Oana Marinache

Oua incondeiate din Bucovina




Muzeul Dunarii de Jos


Calarasi


8 aprilie 2014






Targul de Florii




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


11 - 13 aprilie 2014





   Ouă încondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramică, țesături, jucării, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat și alte obiecte frumos meșteșugite vor putea fi tocmite și târguite de vineri, 11 aprilie, până duminică, 13 aprilie, la Muzeul Național al Țăranului Român.
   Olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, pielari, rudari, iconari, dar și încondeietoare, țesătoare, cusătorese, împletitoare, din toate zonele țării, se vor aduna în curtea Muzeului de la Șosea, la Târgul de Florii.
   Sunt prezenți pentru prima dată la târgul de la oraș, cu ouă încondeiate, meșterii suceveni: Elena Torac și Irinel Parasca. Din Basarabia vin meșterii Natalia Cangea, cu împletituri, Ruslan Scutelnic, cu ceranică și Ludmila Girlovan, cu lucruri cusute cu mărgele.
   Puteți târgui de-ale gurii: cozonaci, cofeturi din Teleorman, turtă dulce de Harghita, kürtös kalács, mere din Maramureș, halviță, miere de albine și lăptișor de matcă, polen și propolis, ierburi de leac, pălincă de Bihor și dulceață.
   Prin târg: demonstrații de încondeiat ouă și muzici tradiționale.
   Duminică, 13 aprilie, de la 10.30 la 11.30 și de la 12.00 la 13.00, la Atelierul de Creativitate, BluParty și Irina Latiș organizează Cosițe Urbane – atelier de împletit cosițe de păr, dedicat mamelor și fiicelor. Costul unui atelier este de 25 de lei pentru o pereche, mamă și fiică.
   Târgul de Florii este deschis de vineri, 11 aprilie până duminică, 13 aprilie 2014, între orele 10:00 și 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român.

Preț bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenți, pensionari).

Poetica luminii




Arta plastica contemporana romaneasca


Leon Vreme


Galeriile Caminul Artei, Bucuresti


11 - 25 aprilie 2014




    După o bogată carieră de aproape 60 de ani, după zeci de expoziţii în Elveţia, Germania, Austria, Italia sau România, pictorul Leon Vreme se prezintă pentru prima dată publicului din Bucureşti cu o expoziţie personală care va reuni cicluri de lucrări realizate începând cu anii '70.
    Expoziţia de pictură Poetica luminii a pictorului Leon Vreme va putea fi văzută la Centrul Artelor Vizuale – Galeriile Căminul Artei, parter, din 11 aprilie. Vernisajul va avea loc vineri, 11 aprilie, ora 18:00, în prezentarea criticului de artă Alexandra Titu:
    "Leon Vreme aparţine unei generaţii de artişti care au debutat sub semnul eliberării imaginii şi demersului creator de constrângerile mimesisului – cu toată presiunea ideologică a unei estetici realiste, rămase exterioare şi, dincolo de destinul social, lipsită de efect. (...)
    Concentrat asupra picturii – cel mai bogat câmp pentru explorarea culorii ca materialitate, ca substanţialitate filtrantă, ca opacitate cu funcţie sintactică şi ca transparenţă, Leon Vreme elaborează o tehnică complexă a suprapunerii de straturi de materie cromatică, zgrafitate, suprapuse peste aceste accidente de relief incizat şi cumulativ, de ştergeri şi accentuări care îi permit să dezvolte o poetică a luminii conţinute, iradiante de dincolo de ecranul substanţial. (...)
Contraste temperate, subtile, de cald/rece, predilect violeturi sau tonuri grizate de albastru, oranjuri, galbenuri şi ocruri luminoase, susţin discursul cromatic.
   Regimul luminii, care cum am semnalat deja nu vine dintr-o sursă exterioară materiei relevă rolul determinant al substanţialităţii suport al armonicei compoziţii cromatice, coerenţa deja asigurată de registrul spaţial al compoziţiei, rezultând din cel mai superficial strat de culoare care temperează intensitatea accidentelor vizuale susţinute de relieful discret tridimensional, şi asigură un mister întru totul pictural, fără investiri semantice suplimentare.” (Alexandra Titu).

    Expoziţia de pictură Poetica luminii a maestrului Leon Vreme rămâne deschisă la Galeriile Căminul Artei, Bucureşti, în perioada 11 - 25 aprilie 2014.