vineri, 4 octombrie 2013

75 ani British Council in Romania




Muzeul National de Arta al Romaniei


Expozitia: Imagini din Marea Britanie


Bucuresti


4 octombrie 2013 - 19 ianuarie 2014







   Muzeul Naţional de Artă al României şi British Council România au plăcerea să vă invite în perioada 4 octombrie 2013 – 19 ianuarie 2014 la expoziţia Imagini din Marea Britanie. 100 de ani de artă a peisajului din colecţia British Council. Expoziţia se înscrie în seria evenimentelor organizate pentru a sărbători aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea British Council în România. 

  Expoziţia cuprinde 57 de lucrări din Colecţia British Council, care prezintă o imagine complexă a peisajului insular sub diversele lui aspecte rurale şi urbane. Structurată în patru secţiuni – oraşul, industrialul, ruralul şi ţărmul – expoziţia oferă publicului din România o perspectivă unică asupra peisajului britanic văzut prin ochii artiştilor englezi de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în zilele noastre. Grupate astfel, operele de artă recompun o hartă subiectivă a Marii Britanii.

   Artiştii britanici au surprins în lucrările lor priveliştea industrială, dezvoltarea recentă a zonelor suburbane, dar şi peisaje cu megaliţi, ruine romane sau perspective aeriene ale câmpurilor. Pe lângă pictură, grafică, sculptură şi fotografie, în expoziţie sunt prezente şi instalaţii şi intervenţii de tip Land Art - amprente personale ale artistului asupra peisajului.

  De la peisajul rural vălurit la conturul crestat al coastelor, de la fragmente de peisaj urban până la obiectivele industriale dezafectate din nord-estul Londrei, demolate între timp pentru a face loc construcţiilor care au găzduit ediţia din 2012 a Jocurilor Olimpice, lucrările selectate ilustrează o viziune dinăuntru asupra peisajului britanic, inaccesibilă călătorului străin.



Muzica si poezie




Leac de suflet


Sinagoga, Bistrita


6 octombrie 2013








Primăria Municipiului Bistrița
Centrul Cultural Municipal “G. Coșbuc” Bistrița
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud
Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud
Comunitatea Evreilor Bistrița-Năsăud
Societatea de Concerte Bistrița
prezintă

duminică 6 octombrie 2013, ora 19:00, Sinagoga Bistrița

CONCERT – SPECTACOL EXTRAORDINAR DE MUZICĂ ȘI POEZIE
Leac de suflet

cu

    Maia Morgenstern
    Tatiana Moroșanu – pian
    Cristina Radu – soprană
    Filip Papa – violoncel

  Concertul face parte din Stagiunea Muzicală Permanentă 2013, inițiată şi coordonată de Fundația Societatea de Concerte.
  Prețul unui bilet întreg este 10 RON. 
Pentru elevi, studenți și pensionari prețul unui bilet este 5 RON.

Imparte cu mine




Initiative de toata lauda


Asociatia Deschide Inima


25 septembrie - 22 decembrie 2013







  "In data de 25 septembrie Asociatia Deschide Inima a lasant programul de responsabilitate si constientizare sociala Imparte cu mine dedicat copiilor defavorizati, care nu au niciun viitor, dar si celor ce pot fi exemple autentice si vor sa ofere initiative frumoase.
   De asemenea am organizat puncte de colectare a donatiilor:

Atycon Shop – Str. Ciprian Porumbescu nr 28A – Gura Humorului
Edelweiss Outdoor Shop - Calea Bucovinei nr.12 – Câmpulung Moldovenesc

  Ni s-a mai alaturat, in aceasta campanie si cei de la Walmark. Credeti ca puteti sa ne sprijinti si dvs in aceasta campanie?Ati putea sa comunicati faptul ca avem puncte de colectare donatii ? Tot ce se va strage, va fi donat catre 150 de copii. 
  Donatiile vor fi impartite de catre voluntarii din Gura Humorului si reprezentatii asociatiei Deschide Inima.

Credeti ca ne putei ajuta sa ducem mai departe mesajul ?"

Renate Luică

"Vă invit la poezie sau la... proză, cum vreți voi..."




Noaptea Bibliotecilor


Lia Faur


Biblioteca Judeteana A. D. Xenopol, Arad


4 octombrie 2013




Sa ii cunoastem mai bine




Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman


Simpozion: 

Petro Marko si Literatura Albaneza Contemporana


Craiova


17 octombrie 2013




În program (17:00-20:00):

- lansarea volumului Oameni și Lupi, de scriitorul albanez Petro Marko.
- simpozion pe tema literaturii albaneze contemporane.

Organizatori: 

Asociația Liga Albanezilor din România.

Semnături româneşti în spaţiul cosmic




Cafeneaua de stiinta


Libraria Humanitas de la Cismigiu, Radio Romania Cultural, Bucuresti


editia a VI-a, 7 octombrie 2013







  La 4 octombrie 1957, fosta URSS lansa primul satelit artificial al Pământului, Sputnik 1, marcând astfel începutul cursei spaţiale. 10 ani mai târziu, la 10 octombrie 1967, se semna Tratatul privind explorarea paşnică a spaţiului cosmic, inclusiv a lunii şi a celorlalte corpuri cereşti.
  În 1999, Adunarea Generalǎ a ONU decidea ca săptămâna 4 – 10 octombrie să fie sărbătorită în fiecare an, în întreaga lume, drept Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic, tocmai pentru a marca cele două momente semnificative în explorarea spaţiului.
  Şi ce ocazie mai bună, ne-am spus, decât această Săptămână Mondială a Spaţiului Cosmic în care, “Explorînd Marte. Descoperind Pământul” (ca să cităm tema de anul acesta), să vorbim despre Semnături româneşti în spaţiul cosmic ?...
  De la momentul 14 mai 1981, când România îşi trimitea în spaţiu primul (şi, până acum, singurul) cosmonaut – pe Dumitru-Dorin Prunariu - şi până la programele şi proiectele pe care le realizează astăzi România, ca ţară membră a Agenţiei Spaţiale Europene.
  Fără să uităm, fireşte, nici de primul (si singurul) experiment total românesc pe Staţia Spaţială Internaţională - experimentul românesc de microbiologie care, în iunie 2011, pleca spre această destinaţie la bordul unei misiuni NASA, nici de GOLIAT, primului nanosatelit construit în România, lansat în februarie 2012 de o rachetă a Agenţiei Spaţiale Europene – prima misiune a României ca ţară membră a ESA, nici de EUCLID, o altă misiune a aceleiaşi Agenţii Spaţiale Europene, ESA în care România este una dintre cele 13 ţări membre ale consorţiului care o va realiza, nici de….nici de multe altele, despre care vom vorbi la Cafeneaua de ştiinţă de luni, 7 octombrie a.c. 
  Din Librăria Humanitas de la Cişmigiu, în direct, pe Radio România Cultural dar şi pe internet, la www.culturalazi.ro, www.radioromaniacultural.ro, între 19.00 şi 21.00, 

Invitaţi: 
dr.fiz. Lucia Popa, dr.ing Dumitru-Dorin Prunariu, dr.fiz. Vlad Văleanu, 
dr.fiz. Mugurel Bălan, dr. fiz. Vlad Popa, prof.univ.dr. Sterian Dănăilă.

Partener: Librăria Humanitas de la Cişmigiu

Realizator şi moderator: Corina Negrea 

Sa ii cunoastem mai bine




Decada Culturii Germane in Banatul Montan


editia a XXIII-a, 2 - 13 octombrie 2013







Mesaj al organizarorilor al manifestării pentru cărășeni și nu numai.

Stimaţi oaspeţi şi prieteni, iubiţi concetăţeni !

  Avem deosebita plăcere de a vă invita pentru a douăzecişitreia oară la Decada Culturii Germane în Banatul Montan, cel mai important ciclu de manifestări culturale ale etniei germane din acest spaţiu.
  Sărbătoarea Heimat-ului germanilor din Banatul Montan şi Sfânta Liturghie festivă de mulţumire la Sadova Veche, dar şi celelalte manifestări care vor avea loc la Anina – Steierdorf, Bocşa, Caransebeş, Dognecea, Gărâna, Oraviţa, Oţelu Roşu, Reşiţa şi Văliug ne vor reuni şi în acest an într-o cunună a prieteniei, stimei şi înţelegerii reciproce.
  Decada Culturii Germane în Banatul Montan, ediţia 2013, se doreşte a fi, ca şi în anii precedenţi, o punte de legătură între ceea ce a fost şi ceea ce va fi în viitor. Suntem convinşi că Dumneavoastră, ca oaspeţi, participanţi sau spectatori, veţi găsi momente de trăire spirituală înălţătoare la manifestările programate.
  Cu această speranţă vă dorim o participare cât mai plăcută şi să rămâneţi cu amintiri frumoase!

Erwin Josef Ţigla
octombrie, 2013


***via Balanescu Dana Antoaneta

Unica biografie a singurului cosmonaut roman




Lansare de carte



Annie Musca: Dumitru Prunariu


Casa de Cultura a Studentilor, Iasi


9 octombrie 2013




De aniversarea poetului




Muzeul Casa Muresenilor


Memorialul sahist Stefan Baciu


Brasov


14 octombrie 2013





   Consiliul Judeţean Braşov, Muzeul Casa Mureşenilor – secţia Casa Ştefan Baciu Braşov şi Clubul de Şah IOIOS Braşov organizează pe data de 19 octombrie 2013 concursul de şah cu premii Memorialul şahist Ştefan Baciu, dedicat aniversării a 95 de ani de la naşterea poetului braşovean Ştefan Baciu (1918-1993).
  Concursul va avea loc la sediul muzeului Casa Mureşenilor Braşov, din Piaţa Sfatului nr. 25, începând cu ora 10:00. Se va juca în sistem open general, 5 runde, la timpul 15 min 10sec.   
 Organizatorii garantează materialele sportive necesare (şahuri şi ceasuri digitale) la primele 5 mese. 
  Înscrierea concurenţilor se va face până pe data de 14 octombrie 2013 la adresa de email: lilianaolea@yahoo.com.

Vă mulţumim şi vă aşteptăm.

Spectacol coregrafic




Alegorie Baroca


Opera Româna Timișoara


14 octombrie 2013







Din arta broderiei




Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala


Silvia Antohi


Expozitia: Magia mainilor


Chisinau, Republica Moldova


27 septembrie - 30 octombrie 2013






  De la 27 septembrie pană la 30 octombrie 2013 publicul este invitat în incinta Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală să viziteze o expoziţie de excepţie a meşterului popular SILVIA ANTOHI din Făleşti. 
  Expoziţia conţine adevărate capodopere de broderie premiate la numeroase expoziţii din spaţiul românesc şi din strainătate: Germania, SUA, Polonia, Rusia şi România. Fiind preponderent reproduceri brodate ale unui şir de lucrări antologice de pictură şi iconografie din patrimoniul universal, unele din ele sunt bine cunoscute de publicul larg şi prezente în expoziţia de faţă -August Renoair, Michelangelo, Aivazovski,Tudor Aman, Nicolae Grigorescu etc. La compartimentul iconografie - Sfinta Maria cu Pruncul, lucrări realizate după icoane celebre ca cea "din Kazani” şi cea "din Vladimir”. 
  Detalii despre biografia meşteriţei Silvia Antohi aici -http://www.muzeu.md/ru/noutat-i/4-noutati/207-comunicat-de-pres

Antique & Vintage




Colectii si Colectionari


Targ de Arta si Antichitati


Iulius Mall, Suceava


4 - 6 octombrie 2013







Cel mai aromat eveniment al anului




Festivalul ceaiului si al cafelei


Bucuresti


editia a V-a, 14 - 20 octombrie 2013









Seara Indiana, Agra Palace, 14 octombrie 2013, ora 19:00.


Seara Braziliana, Parcul Coltea, 15 octombrie 2013, ora 19:00.


Seara Japoneza, Tete-a-tete, Parcul Herastrau, 16 octombrie 2013, ora 19:00.


Seara Chineza, Serendipity, 17 octombrie 2013, ora: 19:00.

Tea&Coffee Festival's photo.

Seara Italiana, Mille Sapori, Baneasa Shopping City, 18 octombrie 2013, ora: 19:00.

Tea&Coffee Festival's photo.

Seara British, Godot cafe Teatru, 18 octombrie 2013, ora 21:30.


Seara Ruseasca, Cafe Verona, 19 octombrie 2013, ora 19:00.


Seara Argentiniana, Cafepedia Romana, 19 octombrie 2013, ora 19:00.


Seara Turca, Bohemia Tea House, 20 octombrie 2013, 19:00.

Pe simezele iesene




Arta plastica contemporana romaneasca


Constantin Tofan


Expozitie de grafica: Chipuri fara umbra


DANA Art Galley, Iasi


1 - 25 octombrie 2013








Vernisaj: 7 octombrie 2013, ora: 18:00.
Evenimentul prilejuieste si lansarea albumului: Chipuri fara umbra

Produs in Bucovina




Targul de Acasa


Targ de toamna


Esplanada Iulius Mall, Suceava


editia a V-a, 4 - 6 octombrie 2013








Lansare de carte




Libraria Carturesti


Kiki Vasilescu: Marele baiat de cartier


Bucuresti


4 octombrie 2013