miercuri, 11 septembrie 2019

Sculpturi din patrimoniul Muzeului...




Arta plastică contemporană românească 


Ioan Șeu 


Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva 


12 septembrie 2019 - 1 septembrie 2020




    Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara vă invită joi, 12 septembrie 2019, ora 17:00, să participați la vernisajul expoziției aniversare Sculpturi din patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, semnate Ioan Şeu, eveniment ce se va desfășura în sălile de expoziție ale Palatului Magna Curia.
    Prin această expoziție se fac cunoscute publicului "sculpturile semnate Ioan Şeu aflate în patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva. Sculpturile sunt realizate din materiale precum lemn, granit, marmură și sunt piese de-o rară îndemânare artistică. Sculpturile prezente în colecţia muzeului din Deva prezintă studii ale figurii umane, portrete realizate în rondebosse, unele realizate în manieră realistă, prin aprofundarea trăsăturilor modelelor, în încercarea de psihanaliză, dar regăsim şi lucrări stilizate, unde ritmul, dinamica şi studiul compoziţional reliefează maturitate şi redau amprenta personală a sculptorului Ioan Şeu.
   Ioan Şeu a realizat lucrări de pictură, grafică, sticlă, porţelan şi nenumărate sculpturi în metal, lemn, piatră şi multe dintre acestea se află în colecţii muzeale din ţară dar şi din străinătate. La muzeul din Deva îl regăsim cu portrete sculpturale ca şi: Cap de fată (lemn), Femeie (lemn), Portret de fată (marmură), Irinel, (granit), Simona (piatră), Pace (rocă), cât şi cu sculpturi stilizate, precum: Cap de femeie (lemn), Om revoltat (lemn), Detaşare (lemn), Compoziţie cu Figuri (lemn), Pasărea pământului (marmură), Steaua maleficului (marmură).
     Aceste lucrări sunt portrete executate în rondebosse, de mărimi reduse, în diferite materiale. Majoritatea acestor portrete sunt indiviualizate şi realizate bust. În studiul portretelor feminine, regăsim încercarea de psihanaliză. Studiul fizionomiei umane este o introspecţie nemărginită, la fel ca jocul de umbră - lumină, sculptorul încearcă să surprindă diferitele stări şi mimici ale modelului. Iar, pentru surprinderea unicei personalităţi, este necesar să oprim timpul.
    Artistul se străduieşte să reprezinte figura umană cu multă claritate, scornind adânc în privire spre a surprinde mistere ascunse ce-ar putea voala adevărurile tainice omului. Portretistica încearcă să decodifice această taină, ascunsă în spatele trăsăturilor fizionomice ale modelului”, menționează muzeograf dr. Diana Loredana Pantea.
    Expoziția poate fi vizitată în perioada 12 septembrie 2019 – 1 septembrie 2020, de marți până duminică, conform programului de vizitare al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Vă așteptăm!
Secția de Marketing și Relaţii cu Publicul

Expoziție de pictură ALTFEL




Arta plastică contemporană românească 


Floare Muntean 


Museikon, Alba Iulia 


12 -27 septembrie 2019





Capriciile Modei (1850 - 1950)




Maria Camelia Ene 


Casa Filipescu-Cesianu, București 


20 septembrie 2019





Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice




Muzeul Național Brukenthal 


Sibiu 


13 - 15 septembrie 2019




   În perioada 13-15 septembrie 2019, Ministerul Culturii și Identității Naționale împreună cu Muzeul Național Brukenthal, organizează la Sibiu cea de-a LIII-a Sesiune Națională de Rapoarte Arheologice; vor participa peste 100 de arheologi din țară și din străinătate.
Sesiunea Națională de Rapoarte se organizează anual, fiind găzduită de instituții semnificative pe plan național, în domeniul arheologiei.
 Muzeul Național Brukenthal a mai organizat a XLV-a ediție a acestui important eveniment național, în anul 2011.
Pentru program vezi

Don Juan




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Mic




Premieră: 11 februarie 1990.





Cronică publicată în Revista Scorpion, Nr. 5. 1990.


Pe simezele clujene - Zbor




Arta plastică contemporană românească 


Teodora Vidican 


Muzeul de Artă Cluj - Napoca


17 - 22 septembrie 2019




    Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită marți, 17 septembrie 2019, de la ora 17:00, la vernisajul expoziţiei Zbor cu lucrări semnate de Teo Vidican. Evenimentul va avea loc în sălile de expoziţii temporare ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
    Teodora Vidican s-a născut în 1986 la Bistrița, unde a terminat Liceul de Arte Plastice Corneliu Baba în anul 2005. După terminarea liceului, în perioada 2005-2008, a studiat la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.        În urmă cu doi ani, s-a întors la adevărata sa vocație, pictura: realizând picturi pe haine și pe pânză. Anul trecut a prezentat câteva lucrări în cadrul expoziției Stiluri și tablouri WAHM.
    Despre prezenta expoziție personală, care marchează debutul său, Teo Vidican ne mărturisește: "Ceea ce vedeți, este o combinație de culoare și psihologie. Personajul principal e fluturele, creatură a frumuseții, care ne încântă cu prezența sa și care în numeroase culturi simbolizează sufletul, metamorfoza și libertatea spiritului, fiind considerat mesagerul momentului prezent. Dar până să ajungă să ne încânte, frumosul fluture s-a luptat cu propria sa natură de a-și transcende forma. Calea noastră spre transformare poate fi asemănată cu cea a unui fluture, scurta lor durată de viață fiind asociată cu evoluția spiritului uman. Lecțiile vieții noastre sunt experimentate de multe ori prin prisma unor situații și trăiri dificile, dar care mai apoi se dovedesc a fi benefice pentru evoluția sufletului. În momentul în care devenim încrezători cu noul nostru sine, începem să ne simțim din ce în ce mai liberi, exact ca un fluture care zboară grațios printre flori. În aceste tablouri am ilustrat atât trăirile negative, în care acceptăm să fim sclavii minții, cât și starea de bine, de Zbor, la care ajungem ascultându-ne sufletul și care are ca principal ingredient iubirea.”
    Expoziția prezintă în primul rând povestea pictoriței, dar fiecare tablou conține și sugestii care lasă privitorului loc pentru o proprie interpretare, lasă un spațiu în care fiecare își poate regăsi propriile trăiri. Lucrările expuse vor fi prezentate de Dorel Găină, artist fotograf.
Vă așteptăm cu drag!

Oapeți englezi...




Lumea și noi 


Benn W. Levy, Constance Cunning 


septembrie 1958




Cei doi oaspeți în...1934.






Articol (re)publicat în Broșura-program la spectacolul În Valea Cucului,
Teatrul Național I. L. Caragiale, stagiunea 1958 - 1959.



Singular




Lansare de carte 


A. G. Weinberger 


Biblioteca Județeană Lucian Blaga, Alba Iulia 


13 septembrie 2019