vineri, 8 octombrie 2021

Pe simezele Capitalei

 


Arta plastică contemporană românească 


Constantin Flondor, Dan Mohanu, Horea Paștina, 

Mihai Sârbulescu 


Elite Art Gallery, București


5 octombrie - 5 noiembrie 2021



Bucăți din stele

 


Muzeul Vasile Pârvan 


Bârlad 


9 octombrie 2021




Expoziția prezintă eșantioane de meteoriți din colecția
Muzeului de Mineralogie a Universității babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

Oceanul

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul pentru Tineret și Copii




Gh. Ionescu-Gion (Platonov) și Stamate Popescu (Ceasovnikov-fiul).
Coperta Revistei Teatrul, Nr. 11. Noiembrie 1962.
Premieră: 15 octombrie 1962.





Gh. Ionescu-Gion (Platonov) și Leopoldina Bălănuță (Anecika).




Scenă din actul I.



Stamate Popescu (Ceasovnikov), Gh. Ionescu-Gion (Platonov) 
și Constantin Codrescu (Kuklin).



Stamate Popescu (Ceasovnikov) și Arcadie Donos (Zadornov). 





Leopoldina Bălănuță (Anecika) și Gh. Ionescu-Gion (Platonov).





Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 12. Decembrie 1962.


Scenă din spectacol. Publicație neidentificată.

Medalion de artist

 


Arta plstică contemporană românească 


Vasile Mureșan - Murivale 


Muzeul Municipal Octavian Moșescu, Râmnicu Sărat


8 octombrie 2021



Jandarmeria Română 1850–2020

 


Muzeul de Istorie Târgoviște 


12 octombrie 2021 - 9 ianuarie 2022




   Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, anunță deschiderea expoziției itinerante Jandarmeria Română 1850–2020 la sediul Muzeului de Istorie, situat pe Calea Domnească, nr. 189. Vernisajul va avea loc marți, 12 octombrie 2021, la ora 13:00.

    Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște este a cincea instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară. Aceasta a fost organizată mai întâi la MNIR, în intervalul 29 iulie – 8 noiembrie 2020 și ulterior itinerată la Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural (8 decembrie 2020–24 martie 2021), Complexul Muzeal Arad (2 – 25 aprilie 2021), Muzeul Județean Buzău (12 mai – 27 iunie 2021) și Muzeul Național al Banatului (7 iulie – 3 octombrie 2021).

    Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborării între Muzeul Național de Istorie a României, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I, Asociația RoMilitaria, Consiliul Județean Dâmbovița, Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște și Inspectoratul de Jandarmi Județean Mircea cel Bătrân Dâmbovița.

    Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei, drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale ale cetăţeanului.

     În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții militare, brevete, documente, fotografii, periodice de specialitate, elemente uniformologice și de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Jandarmeriei Române și al Asociației RoMilitaria, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918 – 2018.

    Vizitatorii vor avea ocazia să vadă o tunică model 1930 de căpitan de Jandarmerie, completată cu o centură cu leduncă model 1930 pentru ținuta de ceremonie, o centură de ceremonie din fir model 1930 cu pafta și alte elemente uniformologice originale și deosebit de rare, care au fost oferite cu generozitate de colecționarul Marius-Lucian Vișan. Prezentarea istoriei Jandarmeriei dâmbovițene a fost posibilă și prin contribuția domnului Vasile Mâinea care a împrumutat brevete, medalii și fotografii ce au aparținut bunicului său, caporalul Gheorghe Zenovie, participant la cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Mircea cel Bătrân Dâmbovița a oferit informații, fotografii și obiecte care permit prezentarea istoriei recente a jandarmilor dâmbovițeni și participarea acestora la activitățile desfășurate pentru asigurarea și restabilirea ordinii publice în Kosovo, precum și pe timpul participării la misiunile în teatrul de operații Afganistan.

    Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, specialist în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții Jandarmii și milițienii de la sate, publicată la Editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014.

    Expoziția Jandarmeria Română 1850 – 2020 va putea fi vizitată în perioada 12 octombrie 2021 – 9 ianuarie 2022, de marți până duminică în intervalul orar 9:00-17:00, ultima intrare fiind la ora 16:15.

Mutter Courage

 


Teatrul TV




Sandu Sticlaru (Plutonierul), Marga Anghelescu (Anna Fierling)
și Matei Alexandru (Eilif).











Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 12. Decembrie 1962.

Art and Landscape Narratives

 


Arta plastică contemporană românească 


Muzeul Național al Țăranului Român, București


14 - 24 octombrie 2021 



Retro Parada Toamnei

 


Curtea de Argeș, Sibiu, Târgu Mureș 


9 octombrie 2021




    Dragi iubitori ai masinilor clasice, toamna s-a instalat deja iar filalele Retromobil din tara se pregatesc pentru Retro Parada Toamnei.

In acest sfarsit de saptamana se vor organiza expozitii in urmatoarele 3 orase:

Filiala RCR Argeș: - Parcarea din fata Muzeului Municipal din Curtea de Argeș 

10:00-13:00

Filiala RCR Sibiu: Piața Mare 14:00-18:00

Filiala RCR MS: Centru Piața Trandafirilor (zona McDonalds strada Bolyai),

Târgu Mureș, 10:00-13:00

 ***Retromobil

Cartea cu Apolodor

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Țăndărică




Apolodor și Țapul.










Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 12. Decembrie 1962.

Valentin Ciorbea, Profesor universitar doctor, 75 In Honorem

 


Lansare de carte 


Muzeul Național al Marinei Române, Constanța


9 octombrie 2021



Festivalul Internaţional de Poezie

 


Muzeul Național al Literaturii Române 


București


ediția a XI-a, 11 - 17 octombrie 2021





    În perioada 11 – 17 octombrie 2021, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti. Desfășurat într-un format hibrid, programul festivalului va cuprinde lecturi publice de poezie susținute de poeți români și basarabeni la cele două sedii ale MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8 și Calea Griviței 64-66) alături de intervenții în direct prin intermediul platformei Zoom, precum și înregistrări video cu lecturi ale poeților care locuiesc sau care provin din țări precum Anglia, Argentina, Canada, Columbia, Ecuador, Franța, Germania, Grecia, Italia, Mexic, Peru, Republica Moldova, Spania și Statele Unite ale Americii.

    Cea de-a doua zi de festival este dedicată Zilei Naționale a Spaniei, o oportunitate pentru MNLR de a invita – cu sprijinul deosebit al Institutului Cultural Român din Madrid și al Institutului Cervantes din București – poeți spanioli ale căror poeme au fost traduse în limba română și care vor participa prin intermediul unor intervenții video.

    Tema din acest an a festivalului este intitulată Vremuri în schimbare despre care scriitorul Dinu Flămând scria: „Pandemia continuă să ne țină la distanță unii de alții. Oare e începutul unui NON RETOUR, cum spun francezii ? Vom continua să stăm de vorbă mai mult pe Skype, iar contactele fizice între oameni vor fi tot mai rare? Topirea ghețarilor, fenomenele meteorologice extreme, poluarea scăpată de sub control, democrația definitiv neputincioasă în fața războinicei violențe ce revine cu forță din trecutul îndepărtat al omenirii, și chiar omenirea care sufocă treptat propriul ei mediu vital… ne aflăm la o mare răscruce. Ce gândește scriitorul, cum reacționează la aceste vremuri în schimbare? Iar sensibilitatea creatoare cum își mai poate face simțită vocea în acest vacarm crepuscular când, se pare, nici măcar identitatea sexuală a individului nu mai este o certitudine? Despre toate acestea, dar mai cu seamă despre cărțile și proiectele literare (ne)abandonate, Muzeul Național al Literaturii Române vă propune o serie de intervenții și dialoguri de la distanță, naționale și internaționale.”

O felie de lună

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul pentru Tineret și Copii




Ion Lucian (ing. Dumitru Popescu), Nicolae Pomoje (Popescu) 
și Jana Gorea (Constanța). Premieră: 4 noiembrie 1962.
 






Ion Lucian (Bătrînul Popescu) și Nicolae Pomoje (Tînărul Popescu).



Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 12. Decembrie 1962.