vineri, 9 ianuarie 2015

Roata culturii românești




Diaspora romana


Institutul Cultural Roman New York, S.U.A.


15 - 17 ianuarie 2015





   Sub titlul Roata culturii românești, care sugerează dinamica spiritul ludic și sărbătoresc ce stau la baza culturii și artelor în comuniune, ICR NY organizează o serie complexă de evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Culturii Naționale a României. 
    Evenimentele vor avea loc între 15 și 17 ianuarie 2015, în Sala Auditorium a ICR NY, la Cenaclul Mihail Eminescu al scriitorilor de origine română, stabiliți în America, precum și în câteva biblioteci din New York care dețin carte în limba română.

Pe simezele ploiestene




Muzeul de Arta Ploiesti


Rodica Tanasescu Vanni, Augusto Vanni


16 ianuarie - februarie 2015







Bisericile Muzeului Țăranului




Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina


Gura Humorului


16 ianuarie - 16 februarie 2015





    Muzeul Național al Țăranului Român și Primăria Gura Humorului organizează în perioada 16 ianuarie – 16 februarie 2015, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, expoziția de fotografie Bisericile Muzeului Țăranului. Expoziția conține imagini mai puțin cunoscute ale celor șase biserici din lemn care se află în custodia Muzeul Național al Țăranului Român.

Vernisajul va avea loc vineri, 16 ianuarie 2015, ora 17.00.
Participă:
Virgil Ștefan NIŢULESCU, director general al MNȚR,
Mircea TANCĂU, autorul lucrărilor,
Mihai MARDARE, curator şi director coordonator.

    În cartea Horia Bernea – Câteva cuvinte despre muzeu, cantități, materialitate și încrucișare. Irina Nicolau, Carmen Huluță – Dosar Sentimental, Irina Nicolau scria: "1991 și mai târziu. Începem să salvăm biserici vechi de lemn. La Mintia, Bejani, Groșii Noi, Troaș, Julița, Lunca Moților. Două vor fi aduse la București și expuse, cea de la Mintia, în sala Reculegere, cea de la Bejani, în curte. Celelalte patru, restaurate, păzite și îngrijite, vor fi conservate in situ. Premieră românească. Evident, ideea a fost a lui Horia Bernea. Un umăr a pus și doctorul Costina. Restul, adică tot greul, l-au dus Geta Roșu, Dan Ștefănescu și oamenii lor, muzeografi, restauratori și conservatori. S-a muncit enorm. Proiectul avea o miză importantă. Horia spera că și alte instituții – bugetare și nebugetare – ne vor urma exemplul, luând sub protecția lor biserici de lemn care meritau să fie salvate. Nu ni s-a alăturat nimeni.”
    Lucrare colectivă, adesea anonimă, bisericile din lemn sunt o reflectare a condițiilor socio-economice și istorice, o convingătoare demonstrație de continuitate a unei vieți spirituale de veche tradiție, un patrimoniu inestimabil pe plan național și universal. Acestea sunt documente de certă autenticitate, nu numai prin elementele înfățișării lor, ci și prin rolul pe care l-au îndeplinit în viața românilor, în special a transilvănenilor: tribună națională, școală, așezământ de cultură și artă.
    Datând din secolul al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, pictura bisericilor de lemn aparținând zonei Aradului (Groșii Noi, Julița, Troaș) și Hunedoarei (Lunca Moților, Bejan), care fac obiectul acestei expoziții, este o elocventă mărturie a măiestriei meșterilor țărani-zugravi. Deși la origine ansamblul iconografic al acestor biserici a fost destul de bogat, astăzi se mai păstrează doar scene din Ciclul Cristologic – Cina, Judecata și Batjocorirea Mântuitorului, Drumul spre Golgota, Purtarea Crucii, Răstignirea, Plângerea Mântuitorului și Învierea.
   De asemenea, se păstrează în câteva medalioane, momente din Geneză, chipul Mariei cu Pruncul sau Maria Orantă încadrată de arhangheli și îngeri, chipuri de prooroci și mucenițe, în decor de arcade, Arhanghelii Mihail și Gavriil înconjurați de cete îngerești.

   Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina 
până pe 16 februarie 2015, de marți până duminică, între orele 9:00 și 16:00.
Intrarea este liberă.
Consultant științific: dr. Georgeta ROȘU
Curator: Monica MORARIU
Fotografie: Mircea TANCĂU

Ziua Culturii Nationale




Casa de Cultura Pompeiu Harasteanu


Ludus


15 ianuarie 2015




***Dorin Grama