miercuri, 23 octombrie 2019

Ii şi cămăşi româneşti – tradiţie şi valorificare




Biblioteca Națională a României 


București 


24 octombrie - 11 noiembrie 2019




    În perioada 24 octombrie – 11 noiembrie 2019, la Biblioteca Naţională a României va fi deschisă expoziţia Ii şi cămăşi româneşti – tradiţie şi valorificare, organizată de Institutul Naţional al Patrimoniului, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași.
Vernisajul va avea loc joi, 24 octombrie, de la ora 15:00.

Obiectul lunii




Muzeul Otilia Cazimir 


Iași 


1 - 31 octombrie 2019





Brisbane




Lansare de carte 


Evgheni Vodolazkin 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


25 octombrie 2019




    Editura Humanitas Fiction  vă invită vineri, 25 octombrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la o întâlnire cu scriitorul Evgheni Vodolazkin, prilejuită de lansarea romanului Brisbane, recent apărut în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Adrianei Liciu.
    La lansare vor participa, alături de Evgheni Vodolazkin, scriitorii și jurnaliștii Ioana Bâldea Constantinescu și Marian Voicu.
Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comanescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe.
   "Cred că mesajul romanelor mele este acesta: «Nu te lăsa pradă disperării». El se aude şi în Brisbane, în care eroul principal pierde sensul vieţii; dar viaţa e mai cuprinzătoare decât sensul ei.“ – Evgheni Vodolazkin
   Evgheni Vodolazkin, unul dintre cei mai importanți și îndrăgiți scriitori contemporani de către publicul cititor revine în România în perioada 24 - 28 octombrie 2019 invitat de Editura Humanitas Fiction și de Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara /FILTM 2019.
Tradus în peste 30 de limbi, Evgheni Vodolazkin a primit cele mai prestigioase premii literare din Rusia: Premiul Bolșaia Kinga (Marea Carte) pentru romanele Laur (2013) și Aviatorul (2016), Premiului Iasnaia Poliana (Premiul Lev Tolstoi) pentru romanul Laur (2013), Premiul Kniga Goda (Cartea Anului) pentru romanul Brisbane (2019) și al Premiului Soljenițîn pentru întrega operă (2019).
   Evgheni Vodolazkin este creatorul unui univers literar unic în care teme precum timpul, iubirea, libertatea și memoria sunt tratate în mod sclipitor, cu un registru stilistic al cărui ritm își păstrează intactă capacitatea de a suprinde mereu citirorul.
   În România, romanele lui Evgheni Vodolazkin, publicate în colecția Raftul Denisei coordonată de Denisa Comănescu, s-au vândut până în prezent în peste 60 000 de exemplare.

Din istoria transportului teleormănean




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


31 octombrie - 6 decembrie 2019




    Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale organizează, în colaborare cu Muzeul Județean Teleorman, expoziția Din istoria transportului teleormănean.
    Vernisajul va avea loc joi, 31 octombrie 2019, ora 11:00, în Sala Auditorium a Muzeului Județean Teleorman.
     Expoziția cuprinde documente de arhivă și fotografii privind transportul din județul Teleorman şi va rămâne deschisă până la data de 6 decembrie 2019.

Pe simezele Capitalei




Arta plastică contemporană românească 


Augustin Costinescu 


Cercul Militar Național, București 


21 octombrie - 7 noiembrie 2019





Muscelul și memoria Marelui Război




Mausoleul Eroilor Mateiaș 


26 octombrie 2019





Program

– Ceremonial militar;
– Ceremonial solemn, slujbă religioasă și depuneri de coroane
– Lansarea cărții Din țara de praf şi piatră, autor cpt. Florin Jianu.
Orele 11:00 - 17:00:
– Tabăra Militară - prezentare de echipamente militare și de recuzită;
– Reconstituire scenarii de luptă (orele 11:00, 14:00 şi 16:00)
 – elevi ai Colegiului Național Militar Tudor Vladimirescu Craiova, 
Detașamentul Mateiaș și voluntari ai Asociației Tradiții Ostășești.

   Un proiect educaţional-cultural cofinanţat de Consiliul Local al Municipiului Câmpulung şi Primăria Municipiului Câmpulung, în scopul consolidării colaborării între școală, muzeu, armată și comunitate.
   Eveniment organizat de Muzeul Municipal Câmpulung în parteneriat cu Colegiul Național Militar Tudor Vladimirescu Craiova, cu sprijinul Bazei de Instruire pentru Apărare CBRN Muscel și Batalionul 30 Vânători de Munte Dragoslavele.

Târgul de Sf. Dumitru




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


25 - 27 octombrie 2019




Detalii găsiți aici:

Aripile nopții




Muzeul Național al Banatului 


Timișoara 


1 - 30 noiembrie 2019




    Muzeul Național al Banatului pregătește pentru prima zi de noiembrie o expoziție cu păsări și fluturi de noapte, Aripile nopții. Vernisajul e programat vineri, 1 noiembrie 2019, la ora 12:00, în mansarda B2.
    Vor fi expuse specii de bufnițe și fluturi de noapte, din colecțiile secției de Științele Naturii a MNAB. Specimenele fac parte din Colecțiile Dionisie Linția și dr. Frederic König, personalități în domeniul ornitologiei și entomologiei mondiale.
    Expoziția este realizată în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română și Societatea Lepidopterologică Română.

Arșița/Destrămare




Lansare de carte 


Cosmin Perța, Sorin Delaskela 


Librăria Humanitas Kretzulescu, București 


25 octombrie 2019




    Vineri, 25 octombrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Calea Victoriei, 45, va avea loc lansarea volumelor Arșița de Cosmin Perța și Destrămare de Sorin Delaskela, proaspăt scoase de sub tipar la Editura Paralela 45. Două cărți, două evenimente pe piața de carte românească, doi prozatori remarcabili.
    Vă așteptăm la Librăria Humanitas Kretzulescu pentru discuții și o sesiune de autografe.
Alături de autori, la această dublă lansare vor participa Adina Dinițoiu și Alexandra Turcu.
   Cosmin Perța (n.1982, Maramureș) este un eseist, poet și prozator român. A absolvit Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Și-a continuat studiile în literatură la Universitatea din București, cu un master în literatura contemporană, obținând titlul de doctor cu o lucrare referitoare la literatura fantastică europeană. A publicat volume de eseuri, romane, povestiri și poezie. În 2012 a obținut premiul Cel mai bun romancier tânăr din România. Fragmente din opera sa au fost traduse în 11 limbi. În prezent este lector de literatură comparată la Universitatea Hyperion din București.
    "Romanul Arșița de Cosmin Perța încheie în forță o trilogie începută cu Teofil și Cîinele de lemn (2012) și continuată în 2015 cu În urmă nu mai e nimic, afirmând un prozator (venit dinspre poezie) cu un univers aparte, un mix de realism cotidian și fantastic în  descendență prozei central-europene și rusești (Gogol, Cehov, Harms, dar și Bulgakov), traversat de satiră socială și culminând, în romanul În urmă nu mai e nimic, cu experiența mistic-religioasă. Teofil, călugărul, este, de altfel, personajul comun celor trei volume ale acestei trilogii poetice și vizionare, care impresionează prin imaginarul extrem de puternic pe care îl pune în scenă.    
    Arșița păstrează atmosfera de proză rusească, mistică și psihologică, dar pe fundalul unei violente distopii, reprezentând, așadar, voletul final, și cel mai puternic, al trilogiei romanești. O trilogie care impune, fără îndoială, unul dintre prozatorii de prim-plan ai tinerei generații din literatura noastră contemporană.” (Adina Dinițoiu)
    Sorin Delaskela (n. 1968) este licenţiat în filosofie şi sociologie. În 2007 a publicat  romanul Abisex (Editura Brumar), reeditat trei ani mai târziu (Editura Herg Benet), urmat de volumul de proze Noaptea pisicilor lungi (Editura Brumar, 2011). Fragmente din cartea de față au apărut în revistele Poesis International și Lettre Internationale.
    "Ce face, de fapt, Sorin Delaskela? Descrie, cu o perfect asumată tehnică a comprimării, arheologia unor stări sufletești marginale, aflate într-o perfectă concordantă cu mediul social în care se nasc. Nu pot să spun că e un roman al periferiei, pentru că ar însemna să-i atribui valențe total străine de sunetul de ansamblu al cărții. Dar pot să spun că, deși citadin în aparență, romanul lui Delaskela cuprinde, în mic, o întreagă paletă de umori, nemulțumiri, frustrări și neîmpliniri specifice unui individ care și-a pus în geanta de pe umăr toate întrebările referitoare la lumea în care se târăște, și care caută, cu o febrilă nepăsare, răspunsuri.” (Dan-Liviu Boeriu)

Lumea Ciupercilor




Complexul Muzeal de Științele Naturii Ion Borcea 

Bacău 

ediția a XIV-a, 23 - 27 octombrie 2019





George Enescu - Viața în imagini




Sala Lyra, Reșița 


25 - 27 octombrie 2019




    Muzeul Național George Enescu prezintă în cadrul celei de a VI-a ediții a Festivalului și Concursului Internațional Sabin Pautza, Reșița, expoziția intitulată George Enescu - Viața în imagini realizată de muzeograf dr. Adina Sibianu și graficianul Horia Nițu. Vernisajul va avea loc la Sala Lyra vineri, 25 octombrie, ora 18:00, iar expoziția poate fi vizionată pe întreaga perioadă a festivalului.
    "S-a afirmat pe bună dreptate că pentru cercetarea moștenirii enesciene nu îți ajunge o viață întreagă spre a o putea cuprinde în totalitatea ei. Ceea s-a reușit însă, prin studierea arhivei Muzeului Național George Enescu de la fondare până în prezent, rămâne faptul esențial: figura compozitorului român a căpătat o surprinzătoare transformare în peisajul artistic mondial, o vizibilitate și apreciere binemeritată. Moștenirea sa spirituală – clădită pe o capodoperă lirică (Oedipe) și un mănunchi de partituri camerale, simfonice și concertante – îi asigură lui George Enescu acel loc prioritar în elita marilor personalități care au scris istoria culturii universale.” (Prof. univ. dr. Viorel Cosma)

Târgul Meșterilor Populari




Piața William Shakespeare 


Craiova 


ediția a XLII, 25 - 27 octombrie 2019





Regina Toamnei, Crizantema




Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță


Galați 


ediția a XVII-a, 24 - 27 octombrie 2019




     Joi, 24 octombrie 2019, cu începere de la ora 12:00, la Complexul  Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi va avea loc vernisajul celei de a XVII-a ediţii a expoziţiei temporare Regina Toamnei, Crizantema.  
    Secţia Grădina Botanică va expune soiuri horticole, cu valoare ştiinţifică şi ornamentală, din genul Chrysanthemum x grandiflorum, Chrysanthemum indicum, alături de peste 20 de participanţi (firme de profil, producători, meşteri artizani), care vor avea la vânzare crizanteme şi tufănele, dar şi produse handmade, aducând astfel farmecul aparte al toamnei în instituţia muzeală gălăţeană. Supranumită "floarea orientului” sau "floarea vieţii” crizantema este una dintre cele mai preţioase flori, dar şi una dintre cele mai graţioase plante cu origini asiatice. Potrivit unei vechi zicale din China, "cei ce doresc să fie  fericiţi toată viaţa, trebuie să cultive crizanteme”, aceste flori fiind asociate cu vârsta înaintată dar şi cu înţelepciunea.     
    Expoziţia Regina Toamnei, Crizantema de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi va fi deschisă pentru vizitare timp de patru zile, respectiv în perioada 
24 – 27 octombrie 2019 (program 9:00 – 17:00). Vă aşteptăm !

Contribuții la istoria artelor: tridimensional și culoare în neolitic și eneolitic




Biblioteca Județeană ASTRA 


Sibiu 


23 octombrie 2019




    Miercuri, 23 octombrie 2019, ora 18:00, sala festivă a Bibliotecii Județene ASTRA din Sibiu  (corp A) va găzdui prezentarea Contribuții la istoria artelor: tridimensional și culoare în neolitic și eneolitic. Vor lua cuvântul dr. Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene ASTRA, conf. Univ. dr. Habil. Marius Ciută, prof. Univ. dr. Habil. Ioan Marian Țiplic, dr. Ioan Alexandru Aldea și prof. Univ. dr. Sabin Adrian Luca.
    Conferința va pune în valoare și în actualitate amplele săpături arheologice în situl de la Tărtăria – Gura Luncii. Noile cercetări asupra sitului de la Tărtăria conduse și organizate de prof. Univ. dr. Sabin Adrian Luca au început în anul 2010 și continuă și astăzi.

Latroistorie vs Cardiologie




Muzeul Victor Babeș 


București 


25 octombrie 2019 - 30 mai 2020




    Din 25 octombrie 2019 și până pe 30 mai 2020, Muzeul Victor Babeș oferă o surpriză bucureștenilor printr-o nouă expoziție temporară care sperăm că va stârni interes: Iatroistorie vs Cardiologie. Vino și ascultă-ți inima la Muzeul Victor Babeș!
    Este un proiect interactiv de istoria medicinei românești care a fost realizat de Muzeul Municipiului București cu sprijinul medicului cardiolog Radu Ciudin, Șef Secție Cardiologie la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C. C. Iliescu - Fundeni.
    În primul rând, vizitatorii sunt invitați să ridice receptorul telefonului care așteaptă în expunere pentru a se întâlni cu propria lor inimă. Lecția unică de ascultare a inimii va dezvălui limbajul ei, tăinuit întreaga viață pentru cei mai mulți dintre noi.
    Apoi, este o excelentă ocazie pentru ca bucureștenii să vadă cu ochii lor cum arată un stimulator cardiac din anii ’80, diferite sonde ventriculare sau atriale, defribilatoare, pacemaker sau oscilometru, toate aduse și instalate prin grija domnului doctor Ciudin. Și-apoi, atmosfera este completată de alte ustensile medicale precum forceps, pelvimetru, aminoscop, și multe altele. O altă vedetă a expunerii este un stetoscop pentru ascultarea cordului, din lemn, de la sfârșitul secolului XIX. Alături de obiecte din colecția celebrului cardiolog, la această atmosferă generală dedicată inimii noastre contribuie obiecte din Colecția Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, Colecția Știință și tehnică Gheorghe Marinescu și Colecția Prof. Dr. Victor Babeș. Nu lipsesc portretele unor medici iluștri din patrimoniul Colecției Artă Plastică a Muzeului Municipiului București.
     Așadar, începând cu 25 octombrie, de la ora 10:00, vino și ascultă-ți inima la Muzeul Victor Babeș și află dacă știi să o îngrijești și cum stai cu dragostea pentru propria ta viață!