vineri, 3 aprilie 2015

Poveste de dragoste la Moreni




Colectii si Colectionari


Cartofilie




   Love Story (în română Poveste de iubire) este un film din anul 1970. Drama romantică are la bază un scenariu scris de Erich Segal, după care a fost adaptată cartea Love Story. Filmul, binecunoscut pentru tragedia sa, este considerat unul dintre cele mai romantice din toate timpurile de către Institutul American de Film (locul 9 pe listă)- asa graieste ro.wikipedia.org

Si romanii s-au "miscat" repede in ceea ce priveste acest eveniment mondial...
Traducand volumul...


Editura Univers - pe la 1970.

Love story. Singura iubire - Erich Segal

Editura Orizonturi (anii...nostri).

Aurelian Andreescu (Love Story. Nu Uita. Valuri Albe. Candida)

Aurelian Andreescu (Love Story. Nu Uita. Valuri Albe. Candida)

...adaptand si editand piesa titulara (prin '72)...


...sau publicand, in seria de carti postale cu actori emisa de ACIN,
portretul principalilor protagonisti
 - Aly Mc Graw si Ryan O'Neal - 

Poate va intrebati ce m-a apucat cu "povestea" asta; 
daca v-as fi destainuit ce am simtit la vizionarea peliculei,
la cinematograful Republica din Constanta natala, 
pe la 14-15 ani, mai avea un sens...

Raspunsul, my friends, il gasiti in cartea postala ilustrata 
de mai jos. Ca de la ea mi-au venit ideile (si rememorarile)...


Moreni. Foto: Gabriela Cocora. Circulata la finele anului 1978.
Fotografie efectuata, presupun, cu cativa ani mai devreme.


Ca sa va fie lucrurile mai limpezi...



Adieri cromatice




Arta plastică contemporană românească


Galeriile de Artă Ștefan Luchian, Botoșani


5 - 19 aprilie 2015






Comunicat de presă

  Muzeul Judeţean Botoşani găzduieşte, în perioada 5-19 aprilie 2015, în spaţiul Galeriilor de Artă Ştefan Luchian Botoşani, Anuala de pictură şi grafică 2015 - Adieri cromatice organizată de membrii Uniunii Artiştilor Plastici din România-Filiala Botoşani.
   Eveniment expoziţional aparte, intrat în memoria afectivă a iubitorilor de frumos, Anuala de pictură şi grafică 2015 reuneşte cele mai noi lucrări ale pictorilor botoşăneni – membri ai UAPR, precum şi creaţii ale invitaţilor acestora - absolvenţi ai studiilor universitare consacrate domeniului artelor plastice.
    Cei prezenţi la vernisaj şi în perioada cât lucrările vor fi expuse pe simeze, vor putea admira lucrări de pictură şi grafică având o tematică foarte variată, de la peisaj la arta abstractă.
   Expozanţii sunt, în cea mai mare parte, nume bine cunoscute şi apreciate atât de publicul botoşănean, cât şi în universul creatorilor de artă din România: Robert Cobuz, Corneliu Dumitriu, Victor Foca, Liliana Grecu, Victor Hreniuc, Liviu Şoptelea, Teodor Valenciuc (membri UAPR) şi Aurelian Antal, Talida Grunzac, Alina Miron, Constantin Livadaru, Carmen Suceveanu şi Petronela Ţurcanu (invitaţi)
    Vernisajul, care va avea loc duminică, 5 aprilie 2015, ora 12:00, la Galeriile de Artă Ştefan Luchian Botoşani (Str. Piaţa Revoluţiei nr. 13, telefon 0231/514197) este o invitaţie la întâlnirea cu arta, cu primăvara transpusă cromatic, cu prieteni artişi, în aleasă zi de sărbătoare creştină a Floriilor.

Program de vizitare: zilnic 9 – 17. Intrarea gratuită.

Întocmit,
Ana-Elisabeta Florescu, muzeograf Secţia de Artă şi Etnografie

Expozitie, eveniment, de icoane




Centrul Cultural Palatele Brancovenesti


Galeria Cuhnia, Mogosoaia


aprilie 2015





    Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, ii invita pe bucuresteni, in perioada Sarbatorilor Pascale, sa ia parte la un eveniment de exceptie, Expozitia de Icoane din Galeria Cuhnia a Palatelor Brancovenesti.
    Pana pe 15 aprilie, Galeria Cuhnia gazduieste icoanele care vor face parte din iconostasul bisericii de la Alba Iulia, lacas ce poarta hramul Sfintilor Mucenici Brancoveni si al celor trei Sfintii Ioan - Botezatorul, Evanghelistul si Hrisostomul.
    Realizarea icoanelor expuse la Palatele Brancovenesti a avut loc sub indrumarea teologica a parintelui Jan Nicolae, slujitor al Bisericii de la Alba Iulia, si a reunit o serie de artisti care au concurat pentru realizarea unui spatiu eclezial impresionant. Pictura, intr-o viziune plasata sub semnul inovatiei cuviincioase, apartine lui Ioan Popa, ca si icoanele din maiestuosul iconostas din lemn de stejar, sculptat nobil si auster de Virgil Scripcariu.
    Vesmintele liturgice au fost brodate de artista Carmen Paiu iar la desavirsirea icoanelor a contribuit si Camelia Popa, sotia pictorului Ioan Popa.
   Icoanele vor pleca de la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti joi, 16 aprilie, pentru a fi puse la locul lor, in Biserica de la Alba Iulia, de sarbatoarea Izvorul Tamaduirii. Sfintirea bisericii este prevazuta pentru data de 17 mai.
Galeria Cuhnia va fi deschisa intre orele 10 - 18.
    Moderna biserica - nava din Alba Iulia a reprezentat initial propunerea ahitectului Dorin Stefan pentru concursul de proiecte al Catedralei Mantuirii Neamului, materializata ulterior la Alba Iulia, la o alta scara.
***PMB Primaria Generala a Capitalei

Dunărea, Dobrogea, Delta




Expoziție de fotografie


Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, Tulcea


7 aprilie 2015





   Marți, 7 aprilie 2015, ora 15.00, la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării din str. 14 Noiembrie nr. 1, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie DUNĂREA, DOBROGEA, DELTA.
   Amplasarea geografică, caracteristicile istorice, spirituale şi etnice fac din pitoreasca Dobroge cel mai atractiv şi interesant loc al României, diversitatea fiind principala sa caracteristică. Peisajul Dobrogei și legendele locului au fascinat întotdeauna pe cei ce au trecut prin acest ținut, fie ei călători, cotropitori, localnici ori artiști.
   Expoziția Dunărea, Dobrogea, Delta reunește o selecţie de 60 fotografii color, realizate în diferite perioade ale anului, reflectând aspecte ale patrimoniului natural al județului Tulcea: peisaje, floră, fauna, cu accent pe habitate și specii rare și protejate. 

   Autorii fotografiilor sunt recunoscuți pentru profesionalismul și dragostea lor 
pentru natura dobrogeană: 

Mihai Baciu, Iliuță Goean, Valeriu Leonov,
 Daniel Petrescu, Mihai Petrescu.

***Acvariu Muzeu Tulcea

Glasul străbunilor




Asociația Rădăcinile neamului românesc


Universitatea Populară Ioan I. Dalles, București


20 aprilie 2015




Patrimoniul preindustrial si industrial in Romania




Lansare de carte


Wolker Wollmann


Centrul German Casa Argintarului, Bistrita


7 aprilie 2015






foto: Agerpres

Port popular din Cerna



Casa Memoriala Panait Cerna


Cerna


6 aprilie 2015




   Casa Memorială Panait Cerna își redeschide porțile luni, 6 aprilie, cu o expoziție temporară ce redă portul popular al etniilor din localitate.
***Muzeul de Etnografie Tulcea



33 de poezii de dragoste, dor şi înstrăinare




Lansare de carte


Sorin Anagnoste


Muzeul Municipiului Bucuresti


4 aprilie 2015





     Mâine la ora 12:00 are loc lansarea volumului de poezii 33 de poezii de dragoste, dor şi înstrăinare al lui Sorin Anagnoste. Vor vorbi despre carte Mariana Bara, Alexandru Gica şi George Vrană şi ne vor încânta cu cântecele lor Florentina Costea, Teodora Calagiu Garofil şi Boatsea Pindului.

Expoziția Aurul și argintul antic al României




Muzeul Judetean Mures


Palatul Culturii, Targu Mures


8 aprilie - 16 mai 2015





    Muzeul Județean Mureș în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României din București, organizează în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu Mureș un eveniment cultural de excepție - Expoziția Aurul și argintul antic al României.


   Sala de Oglinzi va fi înnobilată în perioada 8 aprilie – 16 mai 2015 prin prezența Aurului și argintului antic al României, expoziție itinerantă care reunește unele dintre cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre- și protoistorice, ale antichității clasice și perioadei migrațiilor, deci un patrimoniu de excepție, atât ca valoare intrisecă cât și istorică.


   Expoziția Aurul și argintul antic al României reprezintă un amplu proiect muzeografic, inițiat și organizat de către Muzeul Național de Istorie a României în colaborare cu 31 de muzee de istorie și arheologie din toată țara, care participă la acest proiect cu cele mai reprezentative piese din aur și argint aflate în patrimoniul lor. Au fost reunite astfel peste 1000 de podoabe din metale prețioase, accesorii vestimentare, armament de paradă, piese de harnașament, piese de veselă, eșalonate ca întindere cronologică din eneolitic până în zorii evului mediu, din mileniul al V-lea a.Chr. până în secolul al VII-lea p.Chr.


   Expoziția Aurul și argintul antic al României este principalul eveniment expozițional organizat de Muzeul Județean Mureș în anul 2015, de aceea vă așteptăm să poposiți în această perioadă în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii pentru a admira aceste capodopere istorice și artistice.


   Vernisajul va avea loc miercuri, 8 aprilie, la ora 17.00 (intrarea este pe baza de invitație). Publicul este invitat să viziteze expoziția în perioada 9 aprilie -16 mai, de marți-duminică între orele 9.00-16.00. Prețul biletelor este 18 lei pentru adulți și 12 lei pentru copii și pensionari.

Vă așteptăm cu drag!

Poemele fiintei




Lansare de carte


Mariana Didu


Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman, Craiova


6 aprilie 2015