marți, 9 iulie 2013

Pentru semenii nostri





Initiative de toata lauda


Simte Arta !


Proiect de accesibilizare a muzeelor pentru 

persoanele cu dizabilităţi


1 mai - 31 octombrie 2013






  Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană are plăcerea să anunţe faptul că proiectul Simte arta în 6 muzee, finanţat de Fundaţia Orange, are loc anul acesta în 3 oraşe şi 6 muzee: Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană al României, Muzeul Militar Naţional, Muzeul de Artă Timişoara şi Muzeul Casa Mureşenilor din Braşov.
  Proiectul se derulează în perioada 1 mai – 31 octombrie 2013 şi îşi propune îmbunătăţirea accesului persoanelor cu dizabilităţi în cele 6 instituţii muzeale. Valoarea totală a proiectului Simte Arta este de 63.251 Euro iar, în urma câştigării programului de finanţare Lumea prin culoare şi sunet, Fundaţia Orange finaţează proiectul cu 52.287 Euro.

Obiectivele proiectului sunt:

- introducerea în muzeele partenere a echipamentelor şi serviciilor adaptate persoanelor cu dizabilităţi (exponate dedicate, tangibile, cataloage, hărţi în limbaj Braille, covoare tactile, lize electrice, ghiduri audio, interpreţi mimicogestuali);
- organizarea de vizite şi ateliere gratuite în muzeele partenere
- creşterea gradului de conştientizare şi promovarea oportunităţilor de acces în muzee pentru persoanele cu dizabilităţi

  Primele vizite şi ateliere au început deja în cele trei oraşe şi vor continua pe toata durata proiectului. Printre atelierele deja desfăşurate se numără ateliere de parfumuri (copii învată să creeze singuri parfumuri) la Muzeul Naţional de Artă Contemporană al României, ateliere de montare şi demontare arme la Muzeul Militar Naţional, ateliere de sunete muzicale la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
  Pe lângă acestea, se pregăteşte accesibilizarea muzeelor prin reproduceri după sculpturi, machete, colaje şi reproduceri 3D după tablouri, pe care nevăzătorii le vor putea atinge. De asemenea, vor fi create ghiduri audio şi cataloage în Braille atât pentru muzee, cât şi pentru şcolile de copii nevăzători.
  Zilele acestea, la Muzeul de Artă Timişoara s-a instalat covorul tactil şi urmează să se realizeze reproduceri după tablouri şi cataloage în Braille cu descrierea muzeului şi a reproducerilor. Covorul tactil este completat de audioghidurile dedicate nevăzătorilor. Muzeul va fi dotat şi cu o liză electrică pentru accesul persoanelor în cărucior.
  La Muzeul Casa Mureşenilor din Braşov urmează să se realizeze 6 reproduceri pentru nevăzători: 3 busturi (ale lui Andrei Mureşanu, Iacob Mureşianu, Sevastia Mureşianu), o machetă a muzeului Casa Mureşenilor cu expoziţiile acestuia, două basoreliefuri după fotografii ale redacţiei Gazeta Transilvaniei şi ale poetului Ştefan Baciu. De asemenea, vor fi create şi cataloage în Braille cu descrierea muzeului şi a reproducerilor.
  Coordonatori vizite şi ateliere în cadrul proiectului Simte Arta din partea muzeelor sunt: Ozana Nitulescu (la Muzeul National de Arta al Romaniei), Raluca Minoiu (la Muzeul Naţional al Ţăranului Român), Tudoriţa Toader (la Muzeul Militar Naţional), Irina Radu şi Mălina Ionescu (la Muzeul Naţional de Artă Contemporană al României), Ovidiu Savu (la muzeul Casa Mureşenilor din Braşov), Marius Cornea (la Muzeul de Artă Timişoara).


Despre Fundaţia Orange

  Fundaţia Orange se situează în centrul acţiunilor filantropice corporative şi a politicii de responsabilitate socială ale Orange România. Proiectele filantropice reprezintă o modalitate de a demonstra şi de a pune în practică valorile brandului Orange.
  Ţintele principale vizate de către Fundaţia Orange sunt detectarea şi tratamentul precoce al deficienţelor de auz în încercarea de a limita consecinţele dizabilităţilor respective, integrarea persoanelor cu deficienţe de văz, de vorbire şi de auz în comunitate facilitând accesul acestora la educaţie, la cultură şi la sănătate.

Contact:

Florentina Stroe - Manager de proiect 
Simte Arta, 

tel: 0723.823.315, florentina.stroe@procivic.ro

Runa Zaharia-Irimescu – PR manager, voluntar ADU - 
runa.zaharia@procivic.ro

Dan Patzelt - Preşedinte ADU, 
Tel: 0722.594.485, dan.patzelt@procivic.ro


Mandria de a fi roman



Diaspora romana


Claudia Mandl


Expozitia: Voyage dans le Temps


Cafe Frejus, Montreal, Canada


16 iunie - 5 august 2013







Photo: CLAUDIA MANDL, INVITAȚIE LA UN „VOIAJ ÎN TIMP”
Până pe 5 august 2013, Café Fréjus este gazda unei noi expoziții semnate de pictorița Claudia Mandl, intitulată „Voyage dans le temps”. Ea reunește peste 30 de lucrări ale artistei, executate în ulei și cu spatulă, ce invită la un periplu imaginar prin diferite locuri și orașe ale lumii.
La vernisajul care a avut loc pe 16 iunie 2013, Claudia Mandl a primit un omagiu din partea Primăriei Montrealului pentru „realizările sale remarcabile și contribuția sa la arta și cultura Montrealului”, alături de un „Certificat de reconnaissance” din partea deputatului de Laval-Les Îles, François Pilon, „pentru munca sa de excepție în promovarea schimburilor artistice și contribuția sa la înflorirea artelor în Canada”.
Aceste două distincții se alătură celor pe care Claudia Mandl le-a primit în ultimii ani, cum ar fi „Coup de cœur du public et des résidents du Verdun 2013, Pinceau d’Argent - Montreal 2012 sau Palm d’Or la Artoulouse 2012.
Artista este reprezentată de galeria ALFA din Arad iar picturile sale se regăsesc în colecții private din Franța, Canada, România, Ungaria, Slovenia, Germania sau SUA. 

„Voyage dans le temps”
16 iunie - 5 august 2013
Café Fréjus, 5810 rue Verdun, Montreal, H4H 1L9 
Tablourile sunt majoritatea de vânzare, la prețuri abordabile

FOTO: Claudia Mandl în costum medieval, alături de lucrarea „Sighișoara”, la vernisajul expoziției. 
Mai multe detalii în ediția nr. 113 Accent Montreal din 28 iunie 2013, www.accentmontreal.com

Claudia Mandl în costum medieval, alături de lucrarea Sighișoara, la vernisajul expoziției. 


   Până pe 5 august 2013, Café Fréjus este gazda unei noi expoziții Claudia Mandl intitulată Voyage dans le temps. Aceasta reunește peste 30 de lucrări ale artistei, executate în ulei și cu spatulă, ce invită la un periplu imaginar prin diferite locuri și orașe ale lumii.
   La vernisajul care a avut loc pe 16 iunie 2013, Claudia Mandl a primit un omagiu din partea Primăriei Montrealului pentru "realizările sale remarcabile și contribuția sa la arta și cultura Montrealului”, alături de un "Certificat de reconnaissance” din partea deputatului de Laval-Les Îles, François Pilon, "pentru munca sa de excepție în promovarea schimburilor artistice și contribuția sa la înflorirea artelor în Canada”.
  Aceste două distincții se alătură celor pe care Claudia Mandl le-a primit în ultimii ani, cum ar fi Coup de cœur du public et des résidents du Verdun 2013, Pinceau d’Argent - Montreal 2012 sau Palm d’Or la Artoulouse 2012.
  Artista este reprezentată de galeria ALFA din Arad iar picturile sale se regăsesc în colecții private din Franța, Canada, România, Ungaria, Slovenia, Germania sau SUA.

  Tablourile sunt majoritatea de vânzare, la prețuri abordabile
  Mai multe detalii în ediția nr. 113 Accent Montreal din 28 iunie 2013, 

Spirit antreprenorial





O sansa-n plus



Start Me Up


   Sunt tineri, inventivi, dornici de performanta si curajosi. Sunt cei cu simt antreprenorial, gata sa ia "lumea-n piept" pentru dezvoltarea propriei afaceri. In demersul lor au multe de infruntat, greutati si mai ales pericole; stitute si nestiute. Iata de ce au nevoie de indrumatori capabili sa-i pregateasca in luarea deciziilor in actiunea lor. Cel mai bine ar fi sa o faca intr-un cadru adecvat, cu oameni cu experienta similara, traita deja, adevarate modele de reusita.
   Un bun exemplu ar fi startmeup.ro Imi pare o institutie "solida", in care poti avea incredere. Cei de-acolo au organizat chiar Caravana Start me up, la Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Brasov, Constanta, Galati si Iasi. Aici gasiti mult mai multe informatii despre program.
   Daca ai varsta cuprinsa intre 20 si 26 de ani eu zic sa nu mai eziti. Inscrie-te la Start Me Up. 
Vei avea o sansa-n plus !

Să ne cunoaștem artiștii




Margareta Pâslaru







Articol (Favoriți ai discului - de Const. Sîrbu) publicat în 
Almanahul femeii 1965. Decembrie 1964.


Consemnare publicată în Scînteia pionierului de miercuri, 14 decembrie 1966.



Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 52. 30 decembrie 1967.



Articol publicat Almanahul Flacăra 1970. Decembrie 1969.



Iată costumul purtat la Brașov.


Consemnare publicată în Almanah Cinema '70. Decembrie 1969.


Fotografie publicată în Almanah Flacăra '71. Decembrie 1970.


Apreciata cîntăreață de muzică ușoară și actriță s-a născut la București in 1943. A deținut roluri în filmele O fată fericită, Tunelul, Împușcături de portativ".
Ilustrată editata de Casa Filmului ACIN la sfârșitul anilor '60. 
 Fotografie realizată, în opinia mea, la Mamaia.



Consemnare publicată în Revista Amfiteatru, Nr. 3. Martie 1973.


Magazin Cinematografic (almanah) 1974.


Aceeași editură, ilustrată format calendar. 1974.



Compoziție publicată în Almanah Cinema 1981. Decembrie 1980.

O mică parte a vinilurilor cu Margareta editate de către Casa de discuri Electrecord 
(colecție personală).










De peste Prut


Muzeul Tinutului Edinet


Edinet, Republica Moldova


2913







Sectia Arta Populara















Um horn si doua hogeacuri realizate de catre mesterii pietrari din Gordinesti.


Intamplari medievale




Festivalul Ardudul Medieval


Ardud, judetul Satu Mare


20 - 21 iulie 2013







Program:

Sâmbătă, 20 Iulie 2013:

Scenă:

19:00 Program artistic Casa de Cultură Augustin Mircea Ardud

Sala de Conferințe:

18:00 Simpozion de Istorie
 - invitați speciali: dr. Marius Diaconescu – Facultatea de Istorie București, 
dr. Livia Ardelean – Arhivele Naționale Cluj Napoca, 
dr. Doru Radosav – Profesor Universitar Cluj Napoca, 
dr. Viorel Ciubotă – Cercetător Științific Principal
- Karina Mureșan Vlad – lansarea cărții Șerpoaica

Duminică, 21 Iulie 2013:

12:00 Parada festivalului

Cetate – Tabăra Cavalerilor Lup
13:00 – 22:00 Atelier Sticlărie
13:00 – 23:00 Stâna Lupilor
17:00 – 20:00 Cortul vraciului Lup
16:30 – 19:30 Cortul fetițelor vopsite 
(facepainting pentru Tinere Domnițe și Glorioși Paji)
13:00 – Cuvântul de deschidere
13:10 – Semnarea pactului de bună pace – Ardud 2013
13:30 – Drumul Fecioarelor – Povestea Prințesei Vilma
14:30 – Școala Pajilor Lup ( interactiv)
15:30 – Școala de dans medieval (interactiv)
16:30 – Școala de muzică medievală – Ritmuri cavalerești (interactiv)
17:00 – Școala Scutierilor Lup (interactiv)
17:30 – Farsa Jupânului Pathelin – Teatru Scenă
18:30 – Turnirul Cavalerilor – Prezentări arme, Scenă de Han, 
Înfruntări Cavalerești – Ordinul Cavalerilor Lup
20:00 – Patru mituri Transilvănene – Spectacol cu foc și ardere de vrăjitoare
20:30 – Fiii Lupului – Ordinul Cavalerilor Lup
21:30 – Incinerarea Eroului Pierdut, Retragerea Cavalerilor – Ordinul Cavalerilor Lup
23:00 – Foc de tabără Cavalerească
24:00 – Lansări de lampioane

Scenă:

19:15 – Concert Carmina Renascentia
21:40 – Concert Nomen Est Omen
22:00 – Concert Ad Hoc

Viziune oglindita




Prezente romanesti peste hotare


Gili Mocanu


Expozitia: The Double


Salgadeiras Gallery, Lisabona, Portugalia


12 iulie - 14 septembrie 2013






Sunt prezentate lucrari din perioada "geometrica" (2007 - 2013) 
incluzand si unele inca neexpuse.
Expozitie organizata in colaborare cu H'Art Gallery (Romania).

Poveste romano-italiana




Prezente romanesti peste hotare


Filmul de scurt metraj: Dreaming Apecar


2013





Photo: Dreaming Apecar - o poveste româno-italiană
- Un scurtmetraj de Dario Leone -


Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia a sprijinit  în cursul anului 2013 realizarea scurt-metrajului „Dreaming Apecar” care îi are în rolurile principale pe Lorenza Indovina şi Mircea Andreescu, în regia lui Dario Leone (câştigătorul secţiunii de scurtmetraje al premiului Solinas 2010 cu filmul Adina e Dumitra).
 
Dreaming Apecar a fost prezentat în cadrul mai multor festivaluri de excepţie: „Arcipelago” de la Bari, Italia (16-23 martie);  Festivalul de la Cannes 2013, Short Film Corner; Cecchi Point din Torino; Festivalul CINESTESIA din Legnano – unde a obţinut Menţiunea specială; AS FILM FESTIVAL 2013 din Roma – de asemenea, câştigător al Menţiunii speciale a juriului; Festivalul cinemAvvenire, Roma(15 iunie 2013).

Scurtmetrajul este o „comedie socială” care descrie schimbările societăţii din Italia zilelor noastre, o Italie afectată de criza economică şi problemele de integrare a emigranţilor – fapt inimaginabil până acum pentru italieni. Acţiunea  filmului este plasată la Torino, unde există o comunitate românească este foarte numeroasă. Filmul subliniază raportul dintre românii şi italienii din nordul Italiei din punct de vedere uman şi social, şi este o parodie reuşit pusă în scenă de personajele principale (prin inversarea rolurilor care revin de regulă românilor şi italienilor în societatea italiană):  o italiancă rămâne fără loc de muncă şi devine angajata unui bătrân român, care nu vorbeşte limba italiană.

Scurtmetrajul (cu o durată de 15 min.) este co-produs în proporţie de 10% de Casa de filme Elefant Films România şi realizat cu sprijinul C.E.R.T.O – Consorţiul Antreprenorilor în Construcţii Români din Torino, Cooperativa Socială Ass.i.s.te din Torino, Institutul Român de Cultură de la Veneţia şi beneficiază de patronajul Consulatului Român din Torino şi a Primăriei oraşului Torino.

De asemenea semnalăm că până pe data de 11 iulie, scurtmetrajul “Dreaming Apecar” va putea fi vizionat on-line pe cotidianul Lastampa.it: 
http://www.lastampa.it/2013/06/21/multimedia/cronaca/il-trailer-del-film-dreaming-apecar-onBd8Hw3QCguRk0B1TPCaI/pagina.html

------------------------------------

“Dreaming Apecar” - una storia italo-romena 
- Un cortometraggio di Dario Leone -

L’Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia ha sostenuto nel 2013 la post-produzione del cortometraggio “Dreaming Apecar” che vede nei ruoli principali Lorenza Indovina e Mircea Andreescu, nella regia di Dario Leone (vincitore della sezione di cortometraggi del premio Solinas 2010 con il film Adina e Dumitra).

Il film è stato presentato nell’ambito di vari festival: “Arcipelago” di Bari (16-23 marzo); Festival di Cannes 2013, Short Film Corner; Cecchi Point di Torino; Festival CINESTASIA di Legnano – vincitore della Menzione speciale; AS FILM FESTIVAL 2013 di Roma – vincitore della Menzione speciale della giuria; Festival cinemAvvenire, Roma (15 giugno 2013).

Il cortometraggio è una “commedia sociale” che descrive i cambiamenti della società italiana attuale, un’Italia in crisi economica e con problemi di integrazione degli immigranti – fatto impensabile fino a qualche anno fa per gli italiani. La storia si svolge a Torino, dove la comunità romena è molto numerosa. Il film rileva il rapporto tra romeni e italiani dell’Italia settentrionale dal punto di vista umano e sociale, una parodia ben messa in scena dai personaggi principali (grazie all’inversione dei ruoli che normalmente si ritrovano nella società italiana): una donna italiana rimasta senza un lavoro diventa badante di un anziano romeno che non parla l’italiano.

Il cortometraggio (durata 15 min.) è coprodotto al 10% dalla società romena Elefant Films Romania, ed è stato realizzato con il sostegno di C.E.R.T.O - Consorzio degli Imprenditori Edili Romeni di Torino, della Cooperativa Sociale Ass.i.s.te di Torino, dell'Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia e vanta il patrocinio del Consolato Romeno di Torino e della Città di Torino. 
Segnaliamo inoltre che fino al 11 luglio il cortometraggio “Dreaming Apecar” sarà on line sul sito del quotidiano Lastampa.it, il terzo quotidiano  on-line più letto in Italia: 
http://www.lastampa.it/2013/06/21/multimedia/cronaca/il-trailer-del-film-dreaming-apecar-onBd8Hw3QCguRk0B1TPCaI/pagina.html

   Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia a sprijinit în cursul anului 2013 realizarea scurt-metrajului Dreaming Apecar care îi are în rolurile principale pe Lorenza Indovina şi Mircea Andreescu, în regia lui Dario Leone (câştigătorul secţiunii de scurtmetraje al premiului Solinas 2010 cu filmul Adina e Dumitra).
  Dreaming Apecar a fost prezentat în cadrul mai multor festivaluri de excepţie: Arcipelago de la Bari, Italia (16-23 martie); Festivalul de la Cannes 2013, Short Film Corner; Cecchi Point din Torino; Festivalul CINESTESIA din Legnano – unde a obţinut Menţiunea specială; AS FILM FESTIVAL 2013 din Roma – de asemenea, câştigător al Menţiunii speciale a juriului; Festivalul cinemAvvenire, Roma(15 iunie 2013).
   Scurtmetrajul este o  "comedie socială” care descrie schimbările societăţii din Italia zilelor noastre, o Italie afectată de criza economică şi problemele de integrare a emigranţilor – fapt inimaginabil până acum pentru italieni. Acţiunea filmului este plasată la Torino, unde există o comunitate românească foarte numeroasă. Filmul subliniază raportul dintre românii şi italienii din nordul Italiei din punct de vedere uman şi social, şi este o parodie reuşit pusă în scenă de personajele principale (prin inversarea rolurilor care revin de regulă românilor şi italienilor în societatea italiană): o italiancă rămâne fără loc de muncă şi devine angajata unui bătrân român, care nu vorbeşte limba italiană.
  Pelicula (cu o durată de 15 min.) este co-produs în proporţie de 10% de Casa de filme Elefant Films România şi realizat cu sprijinul C.E.R.T.O – Consorţiul Antreprenorilor în Construcţii Români din Torino, Cooperativa Socială Ass.i.s.te din Torino, Institutul Român de Cultură de la Veneţia şi beneficiază de patronajul Consulatului Român din Torino şi a Primăriei oraşului Torino.

   De asemenea semnalăm că până pe data de 11 iulie, scurtmetrajul Dreaming Apecar va putea fi vizionat on-line pe cotidianul Lastampa.it: 

Imortalizand clipa




Muzeul Olteniei


Alexandra Fira, Sebastian Prioteasa, Bogdan Panait


Expozitia de fotografie: Apriluri


Craiova


12 iulie 2013





  Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, va găzdui vineri, 12 iulie, vernisajul expoziţiei de fotografie Apriluri, cuprinzând lucrări realizate de Alexandra Fira, Sebastian Prioteasa şi Bogdan Panait, toţi trei artişti cu o activitate cunoscută şi apreciată, membri ai Fotoclubului Mihai Dan-Călinescu din Craiova. 
  Expoziţia cuprinde 30 de lucrări color şi abordează, ca tematică, peisajul. Potrivit expozanţilor, fotografiile au fost realizate în luna aprilie a acestui an, cu prilejul unei deplasări realizate împreună, şi surprind imagini din Austria, dar şi din Ungaria, de la Lacul Balaton. 
  Evenimentul va avea loc în Sala Ştefan Ciuceanu a muzeului (clădirea nouă), cu începere de la ora 19.00.

Inspirata de vechea Elada




Arta plastica contemporana romaneasca


Ana Rosoga


Expozitia: Vestigii, intre clasic si modern


Muzeul de Arta, Constanta


13 iulie 2013






Ana Roşoga, inspirată de vechea Eladă

  Ana Roşoga invită publicul la o nouă expoziţie personală de pictură, a zecea din cariera sa de creator. Evenimentul la care tânăra artistă vrea să-i aibă alături pe iubitorii de "armonii vizuale” din Constanţa va avea loc sâmbătă (13 iulie), de la ora 13.00, la Muzeul de Artă. 
  "Am ales să fac vernisajul într-o zi de 13, la ora 13.00, în anul 2013, dar nu am nicio problemă cu numărul 13, deoarece nu sunt superstiţioasă”, a spus artista, care va prezenta publicului o expoziţie de pictură, grafică şi instalaţie.
  Deşi nu s-a gândit să-i dea un nume celei de-a zecea "personale”, Ana Roşoga spune că şi-ar grupa cele peste 50 de lucrări sub titulatura Vestigii, între clasic şi modern, cele mai multe fiind inspirate de Grecia, de bijuteriile arhitectonice ale vechii Elade. Ele au fost schiţate şi realizate în luna mai, în timpul Taberei naţionale de creaţie şi documentare TruicArt din Grecia, artista fiind inspirată de peisaje, dar şi de siturile arheologice din patria lui Homer.
  De pe simeze nu vor lipsi cele patru lucrări cu care artista a participat la Armonii vizuale, o expoziţie de grup la care a fost principala organizatoare.
  Lucrările Anei Roşoga vor putea fi admirate în cele patru săli de la parterul Muzeului de Artă, iar vernisajul va fi susţinut de directorul instituţiei gazdă, dr. Doina Păuleanu.