sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Stolnicul intre contemporani




Lansare de carte


Virgil Candea


Muzeul National de Istorie a Romaniei, Bucuresti


10 noiembrie 2014




***Oana Marinache

Prin loboda




Arta plastica contemporana romaneasca


Alina Voda


Galeria de Arta Calea Victoriei 33, Bucuresti


4 - 18 noiembrie 2014





    Miercuri, 5 noiembrie 2014, ora 18.00, va invitam la vernisajul 
Expoziţiei de pictură Prin loboda a artistei 
Alina Voda.

   Evenimentul va avea loc la Galeria de Artă Calea Victoriei 33” 
(Teatrul de Revistă Constantin Tănase) 
și va fi urmat de un cocktail.

Expoziția va rămâne deschisă până pe 18 noiembrie 2014.
Program: marți - duminica, orele 12:00 - 20:00

Georgeta Constantinescu, Manager
GALERIA DE ARTA CALEA VICTORIEI 33
Calea Victoriei nr. 33, Bucureşti, România, tel: +40212332144
Mobil: 0723.544.555.
Email: g.constantinescu@galeriadeartacaleavictoriei33.ro / 
galeriacaleavictoriei33@gmail.com

***via Puiu Pk


Targul Bucovinei




Parcul Alexandru Ioan Cuza


Bucuresti


7 - 9 noiembrie 2014





via Marcel Puscas

Si v-am spus povestea asa




Lansare de carte


Florin Bican


Libraria Book Corner, Cluj - Napoca


12 noiembrie 2014



Bienala de Artă Decorativă




Arta plastica contemporana romaneasca


Dialogul cu materia


Palatul Parlamentului, Bucuresti


editia a II-a, 6 - 26 noiembrie 2014





   Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Artă Decorativă, vă invită joi, 6 noiembrie 2014, ora 17.00, la vernisajul celei de a doua ediții a Bienalei de Artă Decorativă
- DECORATIV ART 2014 - Dialogul cu materia ce va avea loc la Palatul Parlamentului, Sala de expoziții Constantin Brâncuși, Str. Izvor nr.2 – 4, sector 5, București.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 6 – 26 noiembrie 2014.
Vă așteptăm cu drag!

Datoria vieţii noastre




Muzeul de Istorie a Universitatii Babes-Bolyai


Cluj - Napoca



noiembrie 2014





    La 3 noiembrie 1919, Vasile Pârvan rostea, la Cluj, Datoria vieţii noastre - cursul inaugural al Universităţii Daciei Superioare. Pentru întâia dată, în Transilvania, începea să funcţioneze un învățământ superior cu predare în limba română. Acesta reprezenta un vechi deziderat al românilor ardeleni, împlinit în contextul politic favorabil al actului Marii Uniri.
   Muzeul de Istorie a Universităţii Babeş-Bolyai are plăcerea de a vă invita luni, 3 noiembrie 2014, ora 12:00, la vernisajul expoziţiei foto-documentare Datoria vieţii noastre: Universitatea Babeş-Bolyai la ceas aniversar.
   Aceasta aduce în faţa publicului primii ani de existenţă ai Universităţii româneşti din Cluj: momentul constituirii sale, serbările inaugurale, consolidarea sistemului de învăţământ pe temelii noi şi adoptarea, prin decret regal, în 1927, a numelui de Universitatea Regele Ferdinand I.
    Cu ajutorul materialelor documentare şi fotografice inedite, al unui scurt metraj special realizat, a unor spaţii ce reconstituie atmosfera anilor interbelici, expoziţia urmăreşte perioada de început a Universităţii din Cluj, instituţie academică prestigioasă, reprezentativă pentru România întregită, un simbol al independenţei şi al unităţii.
    "Desfă-ți dară aripile, suflet al națiunii mele, lovește cu ele puternic și larg aerul lumii de jos și ia-ți ca un vultur zborul în țările senine și curate. De acolo, ochii tăi vor vedea, încă mai limpede, întreaga icoană a lumii și vieții. Și solitudinea calmă a cerului te va reînvăța olimpicul ritm constant al eternului, netulburat de moarte, al legilor veșnice după care trăiește Infinitul, din care, ca lumină eternă, răsfrântă în spațiile interastrale, se răsfrâng în sufletul nostru Ideile, spiritul, viața." (Vasile Pârvan- Datoria vieții noastre)

Fotograful Ludwig Angerer




Muzeul Municipiului București


Emanuel Bădescu


6 noiembrie 2014




    Ludwig Angerer, al doilea din cei cinci copii ai lui Ferdinand Alois Angerer şi Amaliei Sethova, s-a născut în ziua de 15 august 1827 pe domeniul contelui Josef Palffy din Malaczka, unde tatăl său era angajat ca pădurar, funcţie bine remunerată dacă se ţine seama de educaţia superioară de care s-au bucurat copiii.
    Ludwig, de pildă, a urmat cursurile de chimie, fizică şi farmacie la Universităţile din Pressburg (azi Bratislava) şi Pesta. După un stagiu de doi ani de ajutor farmacist, în anul 1850 a obţinut licenţa în farmacie cu titlul de "magister”. În plus, cunoştea şi patru limbi străine: germană, slovacă, maghiară şi latină. Nu i-a fost greu să-şi practice meseria ca particular la Viena şi la Graz ca la la 13 martie 1854 sa fie angajat ca farmacist la Regia Cezaro-Crăiască a Medicamentelor. Apoi, trecând prin Sibiu, ajunge la Bucureşti unde va practica meseria de farmacist. Spiţeria sa a fost încadrată Spitalului Nr. 14, organizat – conform Hărţii Jung – în Mânăstirea Radu Vodă. Cum va ajunge Angerer fotograful capitalei vom afla joi, 6 noiembrie, de la Emanuel Bădescu.
   Emanuel Bădescu este bibliotecar în cadrul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române. Licenţiat în istorie, a colaborat cu peste 1000 de articole la revistele Formula AS, Magazin Istoric, Lumea Magazin, Historia, Descoperă, la Ziarul de Duminică şi la multe alte publicaţii. A publicat volumele 1 decembrie 1918 Alba Iulia-Bucureşti, Imnurile naţionale la români, Bucureştii subt Guvernul Vremelnicesc, Marele foc şi alte poveşti din Bucureşti. Este coautor al volumelor Scurtă istorie a Regalităţii în România, Nicolae Ionescu. Bucureştii de altădată, De la Vatican la Ierusalim, Bucureştii în vremea lui Carol I (lucrare premiată de Uniunea Scriitorilor), Conspiraţia Securităţii, Carol Popp de Szathmári, fotograful Bucureştilor, ultima apariţie editorială fiind De toate din vechiul Bucureşti.

Alte evenimente  cu Emanuel Bădescu:

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiei permanente.

Următoarele conferinţe de joi:

13.11.2014 Sistematizarea Bucureştiului si sinagogile 
cu Anca Tudorancea - Ciuciu

20.11.2014 Transportul public din Bucureşti printre anecdotele administrative 
ale începuturilor cu Adrian Crăciunescu

27.11.2014 Segregarea urbană. Ce şi cum în Bucureşti 
cu Viorel Mionel