duminică, 22 septembrie 2013

La deschiderea stagiunii




Opera Națională Iași


Magia Serii în Sunet și Lumină


Iași


ediția a III-a, 28 septembrie 2013





  Opera Națională Română Iași deschide stagiunea 2013- 2014 – sâmbătă, 28 septembrie 2013, cu un spectacol inedit în aer liber, pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt. 
  Evenimentul se află deja la a III-a ediție și se va desfășura sub genericul Magia serii în sunet și lumină, începând cu ora 20.30, intrarea fiind liberă.
  Pe scenă vor evolua soliștii, corul și orchestra în concert, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea.
***Radio Romania Cultural

Zilele Bibliotecii



Biblioteca Judeteana Panait Cerna


Tulcea


25 - 27 septembrie 2013





  Evenimentul Zilele Bibliotecii Județene Panait Cerna Tulcea se va desfășura Timp de 3 zile, în perioada 25 - 27 septembrie 2013
  Zilnic, între orele 09:00 - 15:00, se vor organiza vizite ale secțiilor și depozitelor de carte ale Bibliotecii Județene Panait Cerna, în grupuri organizate, prezentându-se serviciile și facilitățile pe are le oferă biblioteca. 
  De asemenea, în foaierul bibliotecii vor fi organizate două expoziții: Panait Cerna – 132 de ani de la naștere și Carte din secolul XIX în colecțiile Bibliotecii Județene Panait Cerna Tulcea dar si un stand de carte cu vânzare din toate domeniile, provenite din donații, de unde oricine va dori va putea achiziționa o carte contra sumei de minim 1 leu. Sumele astfel obținute vor fi folosite în scop umanitar, de Crăciun.
  Tot în aceste trei zile, viitorii utilizatori ce se vor înscrie la bibliotecă vor fi premiați, iar cei ce vor restitui cărțile împrumutate vor fi scutiți de la plata penalizărilor, în cazul în care sunt în întârziere.

Programul atelierelor de creație pentru cele trei zile este următorul:

Miercuri, 25 septembrie
* 0900-1100; 1300-1500 - Atelierul de confecționat brățări

Joi, 26 septembrie
* 0900-1100; 1300-1500 - Atelierul arta cărții
(confecționarea unei cărți dintr-un post-it)

Vineri, 27 septembrie
* 0900-1100; 1300-1500 - Atelierul de quilling

Pentru înscrierea la ateliere sau alte detalii ne puteți contacta 
la numărul de telefon 0240.513.833/int. 23,
 pe e-mail-ul bjt@tulcealibrary.ro 
sau pe Facebook.

Cinstindu-ne valorile nationale




Diaspora romana


Federatia Asociatiilor de Romani din Spania


95 ani Poemele Luminii - Lucian Blaga


Biblioteca Lucian Blaga, Madrid, Spania


27 septembrie 2013





  Federația Asociațiilor de Români din Spania FEDROM și Asociația Culturală Juan Ramón Jiménez și Lucian Blaga vă invită la evenimentul: 95 de ani de la apariția cărții Poemele luminii de Lucian Blaga și de asemenea la dezvelirea bustului celui care a fost un mare poet român; Opera maestră realizata de catre sculptorul Cristian Sergio Ianza. 
  Evenimentul face parte din proiectul Biblioteca Lucian Blaga - Madrid - Receptacul de sinergii creatoare și culturale românești pe teritoriul spaniol. Proiect finanțat de Departamentul Politici pentru românii de pretutindeni.

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Oameni care au trecut prin viata (V)


Colectii si Colectionari




  De multe ori, nu este nevoie de un teanc de sute de fotografii ca sa poti creiona un portret sau sau sa surprinzi crampeie dintr-o viata de om; pot fi si mai putine imagini care, asociate cu diferite "inscrisuri", sa te ajute sa ajungi la acelasi rezultat. Asa cum este si in cazul lui Biru Ludovig(c).





Acesta este tatal lui Ludovig, Petru.


Petru infatisat, cred, impreuna cu tatal lui. Interbelica.


Biru Petru a lucrat la C.F.R, dovada fiind si acest permis (pentru clasa a III-a) eliberat la 14 martie 1936, in calitatea sa de pensionar (ulterior vizat pe anii 1937-1939). 


Si iat-o si pe mama lui Ludovig, Magdalena. Inclin sa cred, o persoana foarte credincioasa. Si ma bazez nu numai pe crucea masiva (banuiesc din argint) purtata la gat ci si pe un alt element pe care o sa-l prezint mai jos. 


O fotografie cu rude mai mult sau mai putin indepartate, veri si verisoare, cu siguranta. Pe spate este trecut un nume: Tasia (Anastasia ?). Foto Royal, Husi. Interbelica.


"In amintirea zilei de 19 septembrie 1943. Izmail. Une cousine". 
Dupa infatisare, din partea mamei, as adauga eu.


Si un verisor, fotografiat la Paraul Rece.


A venit timpul sa facem cunostinta cu personajul principal al acestui album: Ludovig Biru, aflat in aceasta imagine in partea dreapta, alaturi de Maricel, Elvira si Irimia. 
Dupa cum se vede, provine dintr-o familie numeroasa (normala pentru acele timpuri); 
pare a fi al doilea ca varsta intre copii dar si intre cei trei frati.
Ludovig s-a nascut la 1 septembrie 1930, la Husi, asa incat pot presupune ca aceasta
 fotografie este realizata undeva pe la mijlocul anilor '40. 


Ne intoarcem cativa ani in timp si, din acest "document", aflam ca Ludovic era in 1942 elev in clasa a V-a la Scoala primara Nr. 3 de baieti, Husi (judetul Falciu). 
Rasfoindu-i paginile stiu si ce medii a obtinut pe trimestrul I: "Cetire" - 9, Religie - 8, Geografie - 6, "Stiintele fizico-naturale" - 6. Si tot din acest carnet, din pagina 
"Depuneri la Cassa de Economie", cunosc faptul ca a depus, in luna februarie, 155 lei. 
Alte completari (pe celelalte trimestre) nu sunt, nicio semnatura din partea parintilor 
sau vreo observatie. 



Prima carte de munca ii este intocmita in 1946, pe 26 iulie 1946.


Din acest document ii aflam si adresa: Husi, str. Racesti, nr. 12. 
Precum si ca facea parte din "contingentul 1952".


Ludovig devine Ludovic...Din singura foaie de cotizatie completata, aflata la cartea de munca, ii stim si profesia la acea data: ucenic croitor. Alte consemnari nu mai apar nici in cartea de munca; oarecum firesc caci in scurt timp a avut loc si schimbarea de regim din 1947. 
Au aparut noi tipuri de documente pe care, din pacate, nu le am.


Ludovic la 24 de ani, asa cum apare pe acest inscris/permis CFR clasa a 3-a 
(in calitate de fiu de ceferist). 


"Primeste Inima tineretii mele care iti va sta de straja in tot timpul Vetii D-Voastra. al tau frate iubit care nu te va uita nici de acum inainte." 10 aprilie 1955. Nu stiu la care dintre fratii lui faceau referire aceste randuri. Daca tot a venit vorba, sa vedem ce a mai facut Irimia, fratele cel mare:


Irimia fotografiat in decembrie 1954. 
Foto: "Adrian" I. Burman, Bucuresti, Sos. Chitilei 88.


"Aici sunt in drum spre Constanta pe un Bac pe Dunare mergand la o Filmare in Dobrogea, Cu filmul Zodia Fecioarei." Nu stiu in ce calitate a participat la acest film dar macar m-a facut sa cercetez cate ceva pe net despre aceasta pelicula.
"Regizorul Manole Marcus a realizat pe un scenariu de Mihnea Gheorghiu Zodia fecioarei, o trimitere spre mit, pe un fond de aspru realism psihologic. O dramă modernă, de fapt drama unei familii dobrogene, este suprapusă peste un fond antic (un carnaval prilejuit de anotimpul recoltei, cu obârşii străvechi), însuşi deznodământul intrând în zodia predestinărilor fatidice". Călin Căliman, 2000 ("Istoria filmului românesc"). Filmul, realizat in 1966, ii are ca protagonisti pe Ioana Bulca si Mircea Basta. Sa vedem si doua cadre:

Zodia Fecioarei

Zodia Fecioarei

Am terminat-o cu Irimia, sa revenim la treburi mai "serioase".


Este un "inscris" pastrat cu grija; probabil ca a avut o importanta relativ mare pentru Ludovig. O masa "de 40 de persoane" inseamna ceva, ma gandesc daca nu cumva provine de la insuratoarea lui. Din cate am inteles, devizul de mai sus corespunde unei singure persoane de unde ar rezulta ca aconto-ul a reprezentat cam 25 % din suma cheltuita. Oricum, cunoastem si unde a avut loc "chermeza": Restaurantul Minerva, B-dul Bucurestii Noi, nr. 67, Bucuresti.
Desi "inscrisul" nu este datat, daca este cazul de nunta, stiu sigur ca nu este ulterior anului 1959. Vezi mai jos...

Sa ne ocupam putin de singura lui sora, Emilia...


Fata care tinea in brate cu atata grija un ursulet de plus, din fotografia de familie de mai sus, a ajuns calugarita (cred ca intr-un ordin catolic), undeva prin Italia, prin 1959. 


"Primiti aceasta mica amintire din partia mia fiind aici la Mama Roma la 19 Septembrie, dupa voi pleca pentru Jerusalem 4 zile si 4 nopti pe vapor, scumpul meu frate si cumnata va rog trimiteti aceste c. lui mama leni(?), Petru si lui Maricel findca nu am adresa lor. ma scuzati va rog...nu ma uitati nici eu nu va uit. a Dstra Sora Biru Emilia. Dlui Biru Ludovic si Ivana". 1959. 
Importanta data, rezulta ca in acest an Ludovic era deja casatorit.

Nu stiu cum a ajuns Emilia sa se calugareasca si sa plece din tara. Probabil ca a fost indrumata si ajutata de catre matusa Elvira, o sora de-a mamei. Sa facem cunostinta si cu aceasta:




"Draga mea mamaie si draguta mea sora Matilda (desi in alt document apare Margareta), din luna lui Iulie miam schimbat costumul si va trimit aceasta fotografie, spre amintire ca sa vedeti cum sunt, rochia este gri inchisa cu un guleras alb pe cap am un voal negru cu o banda alba de elastica care imi strange paru, in picioare am ciorapi gri inchisi si pantofi negri. Da crucia este aceiasi pe care am primito la profesiune. Cu mare drag si dor al matale fica si sora care va saruta cu drag Elvira.". Paris 25 iulie 1965.


"Scumpul meu frate (in acceptiune bisericeasca, de fapt, nepot) Ludovic ce mai faci tu ? mereu ma gandesc la tine. Iti trimit ca amintire aceasta Cladire care se chiama biserica Sfantului Ludovic. Cred ca de Sfantul Petru o sa fi si tu la fratele nostru asa ca tu poti sal saruti din partia mea. Si in aceasta zi eu am sa fiu cu voi prin gand si rugaciune si rugaciune care-o fac foarte des si mai cu siama pentru tine scumpul meu Ludovic. A ta sora care te saruta Elvira. Pentru fratele nostru Ludovic. Salutari si felicitari si la mamaia daca este cu voi si sa o sarutati din partia mea.". Lille, Franta. 18 iunie 1967. Ca si ilustrata de sus, nici aceasta nu a circulat prin posta. Probabil ca a fost adusa de un cunoscut comun. 
Pe centru, in partea de sus, se observa urmele lasate de o pioneza cu care cartea postala a fost fixata pe undeva. Cam aceleasi semne le-am gasit si la fotografia cu "o verisoara".

Revenind la Ludovic, mai am un inscris: Carnet de sanatate, de fapt un caiet in toata regula cu invelitoare dintr-un plastic care-mi aminteste de vechile caiete scolare.



Rasfoindu-i paginile am mai gasit cateva date, destul de interesante.
 - Este angajat, ca laminator, incepand cu anul 1950, la Uzinele de Masini Grele, Bucuresti.
 - in 1967 lucra in cadrul sectiei Laminor cald ca mai apoi, din 1973, sa treaca la
 "Linia Fina".
 - in 1958 a avut amigdalita si apendicita (s-o fi decis sa inceapa cu litera "A" !)
  - din 1976, dupa mai multe incercari, a trecut si la litera "U", caci s-a captusit cu un ulcer duodenal de care nu scapase nici pe 17 noiembrie 1979, 
cand a fost programat la consult. 
Nu stiu de ce, dar la acest consult nu a mai ajuns...