vineri, 9 septembrie 2016

Arta ţesutului la români. Covoare şi prosoape de patrimoniu




Muzeul de Istorie Paul Păltănea


Galaţi


14 septembrie 2016






    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi vă invită miercuri, 14 septembrie 2016, ora 14:00, la vernisajul expoziţiei Arta ţesutului la români. Covoare şi prosoape de patrimoniu. 
    Arta ţesutului a ocupat un loc aparte în preocupările meşteşugăreşti ale româncelor de altădată. De la piesele de port vestimentar până la articolele de sărbătoare, precum şi textilele care decorau locuinţa, totul era lucrat de mâinile dibace ale femeilor de la sate.
    În cadrul interioarelor ţărăneşti, covoarele şi prosoapele ţesute manual la războiul de ţesut, au reprezentat o categorie de piese valoroase, remarcabile prin varietatea şi rafinamentul cu care au fost decorate.
    Prin organizarea unei expoziţii temporare, cu astfel de bunuri de patrimoniu, se intenţionează conştientizarea grupurile ţintă cu privire la păstrarea, în forme cât mai puţin alterate, a acestei arte populare româneşti. (muzeograf Ionela Daniela Antohe)
    Evenimentul se va desfăşura la secţia Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi, str. Domnească, nr. 25. Vă așteptăm !

Noaptea Literaturii Europene




Bucureşti


ediţia a V-a, 9 septembrie 2016






   Vineri, 9 septembrie 2016, în intervalul 19:00-23:00, pe traseul str. Pictor Arthur Verona - str. Dionisie Lupu - str. General Eremia Grigorescu - str. Vasile Lascăr, douăsprezece institute culturale din București vor prezenta literatura din spațiile geografice și culturale pe care le reprezintă, în cadrul Nopții Literaturii Europene. 
   Astfel, la Librăria Cărturești Verona, Casa Ion Mincu (sediul Ordinului Arhitecților din România), Piua Book Bar, Teatrul Țăndărică și Spațiul Public European, organizatorii propun lecturi din autorii Svetlana Cârstean (ICR); Claudiu M. Florian, Livia Ștefan, Sorin Gherguț, Radu Nițescu, Andrei Dosa (Spațiul Public European); Orhan Pamuk (Centrul Cultural Turc „Yunus Emre"); György Dragomán (Institutul Maghiar); Szczepan Twardoch, Andrzej Sapkowski (Institutul Polonez); Rui Zink (Institutul Camões/Ambasada Portugaliei); Miguel de Cervantes, Antonio Muñoz Molina (Institutul Cervantes); Cesare Pavese (Institutul Italian de Cultură); Ingeborg Bachmann, Paul Celan (Forumul Cultural Austriac); Wolfgang Herrndorf (Goethe-Institut); Makis Tsitas (Fundația Culturală Greacă); Miloš Urban, Jáchym Topol, Jiří Kratochvil (Centrul Ceh).

Toamna bacoviană




Bacău


ediţia a VI - a, 19 - 24 septembrie 2016






DIN PROGRAM:

19 – 24 septembrie, ora 16.00

• RECITAL DE POEZIE ŞI MUZICĂ la statuia lui Bacovia din centrul
oraşului, susţinut de scriitori invitaţi şi de elevi de la colegii şi şcoli
gimnaziale din municipiul Bacău

22 septembrie, ora 11.00  • COLOCVIILE GEORGE BACOVIA
cu tema: Bacovia, contemporanul nostru
23 septembrie, ora 15.00
• LANSAREA VOLUMULUI George Bacovia – Stampe burgheze

23 septembrie, ora 17.00
• RECITAL DE POEZIE
a scriitorilor consacrați participanți la manifestare
Locația: Statuia poetului din centrul municipiului Bacău
23 septembrie, ora 18.00
• CEREMONIA DE DECERNARE
a premiilor manifestării Toamna bacoviană

24 septembrie, ora16,00

• CEREMONIA DE DECERNARE
a premiilor manifestării Toamna bacoviană
școlile gimnaziale participante la manifestare
pentru colegiile și școlile gimnaziale participante la manifestare- 
Loc: Statuia poetului din centrul municipiului Bacău
***link.

Citadine




Arta plastică contemporană românească


Crowne Plaza Hotel, Bucureşti


19 septembrie 2016








Gentle Violence – Faces of Change




Expoziție de fotografie


Cristina Bobe, Sebastian Florea, Paul Lupașcu


Muzeul de Artă Contemporană, Sibiu


9 septembrie - 9 octombrie 2016




Curator: Laura Coltofean
Organizatori: Muzeul Național Brukenthal, Asociația Smart Med, FotografieMedicala.ro
Parteneri: Asociația Chirurgilor Plastici din România, MedLife, Clinica Zetta, Epson, Adrenallina, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu

   Gentle Violence – Faces of Change este prima expoziție din România cu fotografii realizate în timpul intervențiilor chirurgicale estetice. Pornind de la cazul unor pacienți care au recurs la chirurgie plastică, expoziția sondează corpul și reprezentările proiectate asupra lui prin prisma conceptului de identitate (percepție asupra sinelui) cu mijloace audio, video și fotografice.
   Fotografiile sunt realizate de Cristina Bobe, artist vizual, în timpul intervențiilor chirurgicale desfășurate de dr. Adriana Radu (Life Memorial Hospital, București), dr. Horia Șiclovan (MedLife Genesys, Arad) și dr. Dragoș Zamfirescu (Clinica Zetta, București). Fotografiile prezintă, pe de o parte, portrete ale pacienților surprinse pe parcursul intervențiilor, iar pe de altă parte, momente specifice din timpul operațiilor estetice prin care aceștia au trecut – rinoplastii, abdominoplastii, liposucții, implanturi cu silicon și schimbare de sex. Fotografiile sunt animate de Paul Lupașcu, motion designer, și transpuse în sunet de Sebastian Florea, sound designer.
   Cristina Bobe este inițiatoarea primei platforme online de fotografie medicală din România - www.fotografiemedicala.ro. Artista își propune prin acest proiect să integreze arta în spitalele din România, ca o componentă cu un impact pozitiv asupra stării de sănătate fizice și psihice a pacienților.
   Proiectul Gentle Violence a debutat în 2014, la Muzeul Național Brukenthal, cu o primă expoziție (Gentle Violence – The Heart) dedicată inimii și chirurgiei cardiovasculare, iar în 2015 a fost prezentată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Photo Romania.

Galeria de Artă Țărănească iese în curte...




Muzeul Național al Țăranului Român


București


10 - 11 septembrie 2016





   Începând cu această toamnă, târgurile de la Muzeul Țăranului se relansează sub semnul primenirii, într-un format mult mai apropiat de identitatea și misiunea sa culturală.
   Timp de două zile, sâmbătă și duminică, Galeria de Artă Țărănească iese în curte și își scoate lada de zestre cu lucruri frumoase, numai bune de târguit, aduse de zeci de meșteri din toată țara: haine de sărbătoare: cămăși femeiești și bărbătești, poale, catrințe, fote, vâlnice, ii, marame țesute din borangic și podoabe; ștergare din bumbac pentru a împodobi pereții casei, scoarțe, fețe de pernă și fețe de masă; ploști, ulcioare, căni, farfurii; obiecte din lemn: linguri, casete, scaune pictate; instrumentele muzicale: fluiere, cavale, fluierici, naiuri, ocarine; ouă încondeiate; icoane pictate pe lemn sau pe sticlă. De-ale gurii puteți târgui: miere, dulceață, prăjituri și zacuscă.
    Invităm prietenii mai vechi și noi ai Muzeului să regăsească frumusețea obiectelor unui patrimoniu țărănesc excepțional și mărturia gestului firesc de reîntoarcere la meșteșug.
    Prin acest eveniment, Muzeul Național al Țăranului Român susține campania de subscripție publică pentru achiziționarea sculpturii Cumințenia pământului.

Confluențe Plastice




Arta plastică contemporană românească


Maria Stoian, Carmen Tănăsescu, Eliza Rusu, Romulus Harda


U Art Gallery, București


14 - 22 septembrie 2016