vineri, 16 martie 2018

Iași - Amfiteatrul Unirii
Arta plastică contemporană românească 


Emil Ciocoiu 


Palatul Culturii, Iași 


29 martie - 29 aprilie 2018

Aurarii din Munții Apuseni
Lansare de carte 


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj - Napoca 


24 martie 2018

Să ne cunoaștem artiștii
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Rodica Tapalagă (1939 - 2010)


Articol publicat în Almanah Flacăra '70. Decembrie 1969.Articol publicat în Almanah Flacăra '71. Decembrie 1970.


Alături de Gheorghe Cozorici.


Consemnare publicată în Almanah Cinema 1981. Decembrie 1980.Gong '82, Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1981.
Interviu publicat în Gong 85, Almanahul Revistei Teatrul.
Decembrie 1984.

***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici:

Timișoreni...ieri și azi
Lansare de carte 


Bierhaus, Timișoara 


22 martie 2018
   Volumul de povestiri și interviuri Timișoreni...ieri și azi inaugurează (18:00-21:00) colecția Biblioteca Virtuală Banat și este dedicată acelor timișoreni care și-au legat viața, numele, talentul și munca de destinele acestui oraș, cu spirit liber și îndrăzneț, avangardist, păstrând în același timp tradiția europeană a locului. Indiferent de originea etnică, de apartenența lor religioasă sau socială, ei au rămas mereu cu același spirit de timișoreni.

Arhipeleagul Bucureștilor
Conferințele de joi 


Vintilă Mihăilescu 


Muzeul Municipiului București


22 martie 2018
   Muzeul Municipiului București vă invită să participați, la Palatul Suțu joi, 22 martie 2018, ora 18:30, la Conferința Arhipelagul Bucureștilor cu Vintilă Mihăilescu.
Coordonare conferințe: Cătălin D. Constantin
   În 1907, Bucureştiul acoperea 22.453.649 metri pătraţi, dintre care doar 6.800.000 erau construiţi, adică, fără străzi şi pieţe, 11,3% din suprafaţa sa; 67,5% erau curţi şi grădini. În evoluția sa, Bucureștiul a înglobat 42 de sate. În prezent, aproximativ 40% din populația Capitalei este născută în alte localități.
   Bucureştiul este precum societatea românească: fragmentat. Dar acesta este farmecul său!... – declara, în 2015, un top manager american stabilit în acest oraș.
   Prezentarea urmărește această "fragmentare”, rupturile și continuitățile evoluției sale de la târg la metropolă, și care fac din București un "arhipelag” urban, traversat deopotrivă de viziuni urbanistice opuse și lipsă de viziune. Un arhipelag cu "insule” (încă) pline de farmec și trasee care ar putea să le lege în moduri inedite.
   Vintilă Mihăilescu este absolvent al Facultății de Psihologie din București în 1974 și doctor în psihologie la aceeași facultate, iar în prezent este profesor de antropologie la SNSPA. Colaborator permanent al revistei Dilema Veche, director general al Muzeului Țăranului Român între 2005 și 2010, profesorul Mihăilescu a înființat Societatea de Antropologie Culturală din România și primul master de antropologie din țară. De asemenea, a predat și la universități din Franța, Elveția, Belgia, Italia și Canada. În 2005 a primit Ordinul Meritul Cultural, în rang de Mare ofiţer, iar în 2006 Ordinul Naţional Serviciu Credincios, în rang de Cavaler. Preocupările sale profesionale au pornit de la psihologia genetică, s-au orientat spre etnopsihologie și acoperă în prezent diverse domenii ale antropologiei culturale. Principalele sale cărți de autor sunt: Fascinația diferenței (Paideia, 1999), Antropologie. Cinci introduceri (Polirom, 2007), Apologia pîrleazului (Polirom, 2015), Hotel Ambos Mundos (Polirom, 2017).

Următoarea conferință:

Joi, 29 martie 2018, ora 18:30, Conferința Vindecări Miraculoase – Marius Bunescu cu Simona Predescu, expert restaurator pictură și Ioan D. Popa, şef Secţie Restaurare – Conservare, Muzeul Municipiului București
Evenimente organizate de Primăria Municipiului București prin 
Muzeul Municipiului București.

Pentru Tine
Arta plastică contemporană românească 


Carmen Gabriela Gîtlan 


Galeria de Artă Victoria, Iași  


20 - 30 martie 2018


Locul muzeului în societatea contemporană
Expoziție de fotografie 


Casa de Cultură Friedrich Schiller, București 


22 martie 2018

   În cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918, Casa de Cultură Friedrich Schiller, Primăria Municipiului București vă invită joi, 22 martie 2018, ora 18:00, la conferința-dezbatere Locul muzeului în societatea contemporană și vernisarea unei expoziții de fotografie cu săli din muzeele românești organizate după 1918.

Prezintă:
Dr. Ioan Opriș, Muzeul Național de Istorie a României
Dr. Ioan Carol Optiș, prodecan Facultatea de Istorie, Universitatea București
Dr. Virgil Ștefan Nițulescu, Director de Cabinet, Ministerul Culturii și Identității Naționale
Coordonatorul proiectului Aurora Fabritius

„Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligență politică remarcabilă spre țelul dorit.” (Florin Constantiniu, 1997, O istorie sinceră a poporului român, Editura Univers Enciclopedic)
   "Muzeele sunt așezăminte de mare folos, admirabile instrumente de mare cultură, care trebuie să se reinventeze tematic permanent și să creeze în jurul lor alte așezăminte complementare fără de care nu-și pot îndeplini misiunea”. ( Nicolae Iorga, 1930)
    "Muzeul bine făcut luminează, scoate din obscuritate lucruri, teme, subiecte, idei, fapte, personaje, care nu ne-au fost cunoscute sau le-am imaginat, limitat, altfel. Este locul unde confuziile pot fi corectate, prejudecățile se atenuează sau dispar, faptele se explică, noi aspecte ne sunt descoperite, bucurându-ne de cunoașterea lor corectă. Accesul la muzeu pare să fie liber pentru toți, înlesnit de societatea postmodernă care a înlăturat barierele: sociale, economice, lingvistice. ” (Ioan Opriș)
    "Muzeul bine făcut luminează, scoate din obscuritate lucruri, teme, subiecte, idei, fapte, personaje, care nu ne-au fost cunoscute sau le-am imaginat, limitat, altfel. Este locul unde confuziile pot fi corectate, prejudecățile se atenuează sau dispar, faptele se explică, noi aspecte ne sunt descoperite, bucurându-ne de cunoașterea lor corectă. Accesul la muzeu pare să fie liber pentru toți, înlesnit de societatea postmodernă care a înlăturat barierele: sociale, economice, lingvistice. ” (Ioan Opriș)
   "Muzeograful și conștiința lui – incontrolabilă, dar exprimată în produsul expozițional – definesc caracteristici, psihologii, atitudini, comportamente, adică redau specificul. Prin apelarea la simboluri și la imaginație, muzeul susține națiunea, contribuie la desăvârșirea acesteia, o îndeamnă la introspecție și la măsură, la echilibru și la respect față de valoare. Redescoperindu-le celorlalți trecutul, muzeul face din istorie suportul prețios al puterii colectivităților.”( Ioan Opriș, Muzeograme.Colecționism. Patrimonializare, Editura Oscar Print, 2013)
    "Muzeul este arsenalul cel mai potrivit cu care își apără un popor individualitatea și tot ce a moștenit de la străbuni {…) Muzeele vechi, moderne și cele construite din marile ansambluri antice sau medievale, modernizate sau din zilele noastre se vizitează și cu sufletul. Pe acesta trebuie să-l pregătești odată cu informațiile de care crezo că te pot servi pentru o cât mai bună înțelegere”. ( Ioan Opriș, Muzeograme, 2014)
Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.

Să ne cunoaștem artiștii
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Virgil Ogășanu


Articol publicat în Almanah Flacăra '70. Decembrie 1969.


Articol publicat în Gong '81, Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1980. 


Consemnare publicată în Almanah Cinema 1981. Decembrie 1980.

Interviu publicat în Gong '85, Almanahul Revistei Teatrul.
Decembrie 1984.
Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici:

Virgil Ogășanu - Wikipedia


Podoabe străvechi
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova 


Ploiești 


20 martie - 23 aprilie 2018

   Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită marţi, 20 martie 2018, ora 12:00, la sediul său din Ploieşti, strada Toma Caragiu nr. 10, să participaţi la vernisajul expoziţiei temporare itinerante Podoabe străvechi, organizată în colaborare cu Muzeul Judeţean Buzău, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan Bucureşti, Muzeul Judeţean Teleorman, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea, Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa – Olteniţa, Muzeul Brăilei Carol I, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni Sfântu Gheorghe.
   Expoziţia, vizitabilă în perioada 20 martie – 23 aprilie 2018, reuneşte unele dintre cele mai reprezentative tipuri de obiecte care au servit ca ornamente personale în cadrul comunităţilor neo-eneolitice şi de la începutul epocii bronzului din sud-estul României. Conceptul expoziţional este de tip descriptiv-educativ, dorind să prezinte vizitatorilor, prin intermediul unor piese semnificative, noţiuni referitoare la: cronologia preistoriei reflectată în obiecte de podoabă; habitatul în epocă; utilizarea materiilor prime comune sau exotice în realizarea obiectelor de podoabă; complexe funerare ilustrative pentru mediile culturale Starčevo-Criş, Boian, Gumelniţa sau orizontul înmormântărilor tumulare.
   La sediul instituției din Ploiești expoziția a căpătat o personalitate proprie prin expunerea pentru prima dată a unor obiecte de podoabă, dar și vase din lut, descoperite în ultimii ani în morminte tumulare (movile de pământ) datând de la sfârșitul mileniului IV î.Hr. și prima jumătate a următorului, cercetate în județul Prahova în localitățile Ploiești, Ariceștii-Rahtivani, Blejoi, Păulești, Târgșoru Vechi. Obiectele expuse sunt realizate din argint, cupru, os, cochilii de scoici, caolin. Important este și mormântul descoperit în anul 2016 în localitatea Șoimești (comuna Ceptura) din care provin numeroase obiecte de podoabă realizate din cochilii de scoici, os, cupru, argint, dar și două vase.

Marea Unire a Românilor. Istorie și Actualitate
Universitatea Alexandru Ioan Cuza 


Iași 


22 - 24 martie 2018
   Facultatea de Istorie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, în colaborare cu Institutul de Istorie Nicolae Iorga din Bucureşti, Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie a Universității din Bucureşti, Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Istorie A. D. Xenopol din Iaşi, Institutul de Istorie din Chişinău şi Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi – Departamentul Centenar, Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Accademia di Romania in Roma, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, Institutul Francez Iaşi, organizează la Iaşi, în perioada 22–24 martie 2018, conferința internațională cu tema: Marea Unire a Românilor (1918) – Istorie şi Actualitate. La acest eveniment, vor participa aproximativ 100 de cercetători şi profesori din România (Iaşi, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanța, Târgovişte, Sibiu), Republica Moldova (Chişinău), Austria, Elveția, Franța, Germania, Italia, SUA. Evenimentul se înscrie printre acțiunile consacrate Centenarului Marii Uniri.

Să ne cunoaștem artiștii
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Irina MazanitisArticol publicat în Almanah Flacăra 1980.
Decembrie 1979.

Articol publicat în Gong '85, Almanahul Revistei Teatrul.
Decembrie 1984.

***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici:

Irina Mazanitis - Teatrul Odeon


Dăruire...
Arta plastică contemporană românească 


Alma Redlinger 


Institutul Cultural Român, București 


15 - 28 martie 2018