sâmbătă, 6 martie 2021

Îl știm dintr-o pensiune. A doamnei Olimpia...

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Ion D. Șerban










Consemnare publicată în Caiet, Nr. 58. Teatrul Național București.
Stagiunea 1981 - 1982.






Articol publicat în Caiet, Nr. 67. Teatrul Național București.
Stagiunea 1983 - 1984.





Gumelnița o civilizație care transcende timpul

 


Muzeul Civilizației Gumelnița


Oltenița


martie 2021




     O expoziție deschisă recent la Oltenița și puțin mediatizată din păcate, dat fiind contextul actual, Gumelnița o civilizație care transcende timpul, realizată exemplar de colegii de la Oltenița, coordonați de Theodor Zavalas, în noul sediu al Muzeului.

Din cronica unui cutremur - Cofetăria Scala

 


Așa cum a fost















Consemnare publicată în volumul Secunde tragice, zile eroice. 
Editura Junimea, Iași. 1977.







Montaj-foto: Rezistența Urbană

Pe simezele brașovene - Pictez mirări!

 


Arta plastică contemporană românească


Iulia Șchiopu


Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului


3 - 17 martie 2021




   Iulia Șchiopu, dedicată artei, frumosului, poveștilor, visurilor și călătoriilor printre sentimente și epoci, ne uimește de fiecare dată când îi descoperim creațiile.

   Păpușile pe care le materializează comunică stări, gânduri, ne transpun într-o lume imaginară unde suprarealismul - arta uimitoare a visurilor - ne prinde într-un carusel nebun al stărilor, al amintirilor și al dorințelor din toate timpurile.

   În această lună dedicată frumosului feminin, ne bucurăm să expunem în vitrina BoltART de la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, din Piața Sfatului Nr. 15, tema frumuseții, așa cum este ea ilustrată de către artistul Iulia Șchiopu într-un mod unic, inconfundabil, care purifică sufletul.

Priviți spre noi, priviți spre voi, în luna lui marte!

 

Exponatul lunii

 


Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


4 - 17 martie 2021



   Rochia de seară, din mătase grea, cu aplicație de dantelă albă, achiziționată de la o casă de modă din Paris, a aparținut Corneliei Blaga, soția scriitorului Lucian Blaga și sora diplomatului Caius Brediceanu, cu misiuni la Rio de Janeiro, Vatican și Helsinki.

   Cornelia Blaga provenea dintr-o familie înstărită. A început studiile de Medicină la Viena și le-a finalizat la Cluj. Era înzestrată cu un spirit critic deosebit, era emancipată și avea o frumusețe aparte, distinctă.

   Dorli Blaga scria despre mama sa, Cornelia Brediceanu-Blaga: "era foarte subțire, puțin creolă, păr șaten bogat, cu o ținută vioaie (practicase sporturi încă din copilărie), picioare extrem de frumoase, pe care nu se temea să și le arate. Și-a tuns scurt părul și și-a scurtat rochiile fără sfială, imediat ce a venit această modă. Tot așa cum a adoptat și pantalonii largi, la mijlocul anilor ’30."

   Urmărți Exponatul lunii la MNLR Crețulescu în prima joi din fiecare lună, când aveți ocazia de a admira obiecte de poveste din arhiva muzeului, intrarea este liberă, iar accesul la poveștile audioghidului este gratuit!

Proiect realizat de echipa Programe cu sprijinul colegilor de la Patrimoniu.

Montaj: Alex Ursu

***


Pe simezele Capitalei - Incandescent

 


Muzeul Național al Țăranului Român 


București


18 martie - 18 aprilie 2021




   Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița- Năsăud, Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, Galeria Karo Bacau, vă aşteaptă joi, 18 martie 2021, de la ora 17:00, la vernisajul expoziţiei Incandescent care va avea loc la Sala Irina Nicolau.

    Pământ, apă, aer şi foc. Patru elemente primordiale, vremelnic împreună, au făurit un lucru desăvârşit: cahla. Inventată în urmă cu cinci sute de ani, posibil, chiar pe la 1300, cahla este o placă de teracotă sau faianţă folosită la construcţia sobelor. Etimologic vorbind, îşi are obârşia în kahlja ucraineană, care la rândul ei se trage, probabil, din germanul kachel. Ornamentele întâlnite la decorarea cahlelor sunt de o varietate impresionantă, iar simbolurile, culorile vii din glazurile strălucitoare, suprafeţele geometrizate cu trimiteri la esenţa formei, frumuseţea de dincolo de timp fascinează pe oricine. Fiecare meşter din vechime şi-a lăsat amprenta inconfundabilă atât la propriu cât şi la figurat, a venit întotdeauna cu ceva unic, numai al lui. Nu vom afla vreodată două cahle identice, căci niciodată nu au existat două stări asemenea. Și nici nu e de dorit. Expoziţia în stadiul iniţial s-a cristalizat în jurul micului nucleu de cahle transilvănene din colecţia Galeriei Karo, Bacău. Hazardul a jucat un rol important în strângerea lor, dar pentru că majoritatea provine dintr-o singură sursă, nu a putut fi atinsă acoperirea geografică dorită sau reprezentativitatea necesară. O perspectivă amplă a fost asigurată prin aducerea unor cahle din patrimoniul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud şi din cel al Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Dialogul generaţiilor de vechi artizani cu artiştii contemporani a venit cât se poate de firesc, propunerile celor din urmă fiind, cum era de aşteptat, foarte diverse. Unii au ales modelarea directă în lut sau porţelan cu arderea în cuptorul electric ori în sobă, la alţii, materializarea ideii de cahlă s-a realizat prin ingenioase interpretări şi tehnici: ulei pe pânză sau lemn, colaj, acuarelă, obiect, print, grafică pe computer, fotografie, gravură, sculptură, metal, asamblaj, decolaj, instalaţie. Expoziţia, cu numele iniţial Cahle, a debutat în august 2020, la Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, cu participarea a 24 de artişti. La Muzeul Ţăranului, numărul expozanţilor a crescut la 43, au fost adăugate noi lucrări şi artefacte, completări binevenite pentru o şi mai bună înţelegere. Incandescent, de această dată, cu abordare oarecum diferită: fierul, ceramica, hârtia, ipsosul, fibra, culoarea, lumina, jocul dintre ele, surprinzătoarele ipostaze, chipuri mereu altele, bogăţia şi emoţia. În toate se reflectă, mare sau mic, dincolo de orice, frumoasa cahlă a celor o mie de înfăţişări.

Expun: 

Eugen Alupopanu, Ciprian Ariciu, Ilie Boca, Dalina Bădescu, Anca Boeriu, Smaranda Bostan, Dragoş Burlacu, Ioan Burlacu, Vlad Ciobanu, Marian Coman, Andrei Ciubotaru, Florina Coulin, Emil Cassian Dumitraş, Maxim Dumitraş, Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Bogdan Hojbotă, Mirela Iordache, Geanina Ivu, Matei Lăzărescu, Marcel Lupşe, Marius Crăiţă-Mândră, Dumitru Macovei, Laurenţiu Mogoşanu, Lucian Muntean, Vasile Mureşan-Murivale, Ana Maria Negară, Elisabeth Ochsenfeld, Horea Paştina, Christian Paraschiv, Bogdan Pelmuş, Magdalena Pelmuş, Ștefan Pelmuş, Ovidiu Petca, Sorin Purcaru, Luminiţa Radu, Bianca Rotaru, Andrei Rosetti, Mihai Sârbulescu, Napoleon Tiron, Mirela Trăistaru, Constantin Ţînteanu, Bogdan Vlăduţă.

Curatori: Maxim Dumitraş, Constantin Ţînteanu

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala „Irina Nicolau, până la 18 aprilie 2021, de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. Lunea este închis.

 

Draga mamei. Podoabe tradiționale din Bistrița-Năsăud

 


Muzeul Bistrița


8 marti - 8 iunie 2021



Rarităţi floristice și faunistice din ţinutul Neamţului

 


Expoziție de fotografie


Emilian Pricop


Muzeul de Științele Naturale Roman


Martie - aprilie 2021




    Bogăţia şi diversitatea mare a faunei și florei din ţinutul Neamţului au fascinat și fascinează; actuala expoziţie grupează o serie de fotografii (aproximativ 60 la număr) care ilustrează specii rare, prezente în zona noastră a Moldovei, specii cu o importantă valoare conservativă.

    Muzeul de Științe Naturale Roman vă invită, începând de luna martie a anului curent, să vizitaţi expoziţia intitulată: Rarităţi floristice și faunistice din ţinutul Neamţului.

    În expoziţie sunt prezentate numeroase specii de plante (multe dintre aceste specii fiind periclitate), insecte rare și unele vertebrate protejate etc. Fotografiile care ilustrează aceste specii sunt originale, din zona Neamţului și a împrejurimilor (din provincia istorică Moldova), fiind realizate în decursul timpului de către muzeograful Emilian Pricop. În prezent, o parte dintre speciile fotografiate sunt protejate de lege atât la nivel european cât și în România, colectarea acestora fiind restricţionată.

 

Dedicații literare oferite de prieteni poetului George Topîrceanu

 


Casa Memorială George Topîrceanu


Nămăești


martie - aprilie 2021




"După-atâta frig şi ceaţă/ Iar s-arată soarele. (...)"

- Primăvara-  de George Topîrceanu     

   În perioada martie – aprilie 2021, Muzeul Municipal Câmpulung vă invită la expoziţia: Dedicații literare oferite de prieteni poetului George Topîrceanu, găzduită de Casa Memorială George Topîrceanu din Nămăești.

    Doar răsfoind dedicațiile de pe volumele de carte, pe care poetul George Topîrceanu le-a primit în dar de la numeroase personalități ale culturii noastre, este suficient pentru a realiza cât de apreciat și de îndrăgit a fost poetul.

    Nume mari ale Literaturii și Culturii noastre apar pe diverse volume, aflate în patrimoniul Muzeului Municipal Câmpulung, dăruite cu dedicații autografe celui ce a fost şi rămâne „poetul dragostei de viaţă, mare cunoscător al limbii române, cu o operă care se aşează în fondul de aur al Literaturii Române”.

    Dedicațiile sunt pline de afecțiune, dragoste, admirație, căldură și prietenie, şi sunt semnate de  personalităţi, precum: scriitorul, nuvelistul, academicianul și omul politic Mihail Sadoveanu; omul de știință, doctor în științele naturii, publicistul și istoricul Constantin Kirițescu; eseistul, poetul, editorul și publicistul Ion Pillat; poetul și traducătorul George Lesnea; scriitorul, academicianul și avocatul Demostene Botez; prozatoarea și nuvelista Hortensia Papadat Bengescu; scriitorul Panait Istrati, etc.

Vă aşteptăm cu mult drag pentru a vizita expoziţia noastră.

    În acest fel, aveţi posibilitatea de a petrece câteva momente de neuitat în casa în care a locuit poetul George Topîrceanu, vreme de 8 ani, şi de a citi dedicaţiile pe care acesta le-a primit în dar.