luni, 12 august 2019

Memoria arhitecturii: Mărturiile unor arhitecți despre Mănăstirea Văcărești
Muzeul Municipiului București 


22 august 2019
    Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției tematice Memoria arhitecturii: Mărturiile unor arhitecți despre Mănăstirea Văcărești, eveniment care va avea loc joi, 22 august 2019, ora 18:30, la Palatul Suțu (Bdul Ion. C. Brătianu).
    Muzeul Municipiului București continuă demersurile de punere în valoare a fragmentelor de frescă provenind de la Biserica Sfânta Treime a Mănăstirii Văcărești din București prin expoziția Memoria arhitecturii: Mărturiile unor arhitecți despre Mănăstirea Văcărești.
    Expoziția încadrează într-un context nou fragmentele de frescă extrase din naosul Bisericii Mari a Mănăstirii Văcărești, recent restaurate, reprezentând Intrarea Domnului în Ierusalim, Prezentarea la Templu a Domnului și Tăierea Împrejur, precum și Tabloul votiv de la Biserica din Popești-Leordeni, ilustrându-i pe Marele Vornic și caimacam al Craiovei (1802) și al Țării Românești (1821), Mihail Manu, împreună cu familia: Smaranda Văcărescu, soția sa, și copiii.
    Inițiativa acestei serii de expoziții nu ar fi fost posibilă fără sprijinul echipei de restauratori ai fragmentelor de pictură murală extrase de la Biserica Mare a Mănăstirii Văcărești, coordonată de Prof. Univ. Dr. Dan Mohanu și Elena Martin – expert pictură murală (Universitatea Națională de Arte, București), cu contribuția Adrianei Mărășescu, restaurator (Muzeul Municipiului București).
    La realizarea expoziției Memoria arhitecturii: Mărturiile unor arhitecți despre Mănăstirea Văcărești a contribuit și Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu care, prin Centrul Expozițional Documentar, ne-a pus la dispoziție valoroasele relevee de la Mănăstirea Văcărești deținute în arhiva proprie, prezentate în pandant cu imagini din arhiva de fotografie a Muzeului Municipiului București.
   Expoziția se încadrează în proiectul Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă (Filiala Ordinului Arhitecților București și Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Centrul Expozițional Documentar – Muzeul Municipiului București fiind partener alături de Muzeul Național de Artă al României și Arhivele Naționale).
Intrarea este liberă.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

Moda vine, moda trece...
Creație vestimentară 


Elisabeta Kollo Bala(i)eș
Articol publicat în Almanah Flacăra 1981. Decembrie 1980.
Prânzișor în Foișor
Parcul Etnografic Național Romulus Vuia 


Cluj - Napoca 


18 august 2019

Dintre caricaturiști...
Din istoria caricaturii românești 


Aurel Ștefan Alexandrescu - Alex

Desene publicate în Almanah Flacăra 1980. Decembrie 1979.


Desene publicate în Almanah Flacăra 1981. Decembrie 1980.


Desen publicat în Perpetuum Comic '81.


Desen publicat în Almanah Luceafărul 1982. Decembrie 1981.
Desene publicate în Perpetuum Comic '85.
Ilustrații publicate în Almanah Flacăra 1987. Decembrie 1986.


Desen publicat în Perpetuum Comic '88, Almanahul Revistei Urzica.Ilustrații publicate în Almanah Flacăra 1989. Decembrie 1988.


Ilustrații publicate în Almanah Flacăra 1990. Decembrie 1989.


***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici: 


Meșteșuguri tradiționale - Prelucrarea artistică a lemnului
Muzeul de Artă Populară 


Constanța 


15 - 17 august 2019


    Muzeul de Artă Populară Constanța organizează, în perioada 15 - 17 august, pe platoul din fața instituției de cultură, evenimentul Prelucrarea artistică a lemnului care face parte din seria de manifestări Meșteșuguri tradiționale.
    Din Moreni, județul Dâmbovița, va participa meșterul Vasile Moldoveanu. El va veni la târg cu icoane pictate pe sticlă cu rame din lemn acoperite de crestături, icoane de vatră, cruci de mână, troițe, lăzi de zestre în miniatură și alte obiecte realizate după modele tradiționale.
    Localitatea Băbeni din județul Vâlcea, centru specializat în prelucrarea obiectelor de lemn de uz gospodăresc, va fi reprezentată de Constantin Lepădatu. Meșterul va aduce la Constanța linguri, găvane, platouri, mese rotunde și scăunele cu trei picioare, realizate prin tehnici simple: tăiere, cioplire, scobire și șlefuire, unele obiecte fiind înfrumusețate cu crestături mărunte.
    Din Fălticeni, județul Suceava, va veni la Constanța meșterul Marian Viorel, cunoscut pentru lingurile sale cu cozile acoperite de crestături care iau forma unor simboluri rare și milenare, precum: soarele, cercul vieții, șarpele, pasărea, multe dintre ele fiind legate de ceremonialurile nupțiale.
     Prin prezența la Constanța a acestor meșteri populari, Muzeul de Artă Populară și-a propus să arate continuitatea și evoluția meșteșugului prelucrării lemnului și modul în care s-au perpetuat în timp formele tradiționale și motivele decorative. Cei interesați să observe această evoluție pot vizita Muzeul de Artă Populară Constanța pentru a descoperi obiectele de patrimoniu din lemn, aflate în expozițiile permanentă și temporară. Instituția de cultură este deschisă zilnic, între orele 9:00-20:00.

Pe calea undelor...
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Traian Stoica 


Teatrul radiofonicRememorări publicate în Almanah Flacăra 1981. Decembrie 1980.