vineri, 3 august 2018

The Book of Love




Prezențe românești peste hotare 


Cornelia Tersanszki  


Galeria Steiner, Viena, Austria 


16 iulie - 11 august 2018





Expoziție de grafică




Arta plastică contemporană românească 


Octavian Gălățianu 


Muzeul Județean Ștefan cel Mare, Vaslui 


12 - 24 august 2018





   Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui și Primăria Municipiului Vaslui vă invită să luați parte la vernisajul expoziției de grafică realizată de artistul vasluian Octavian Gălățianu.     
   Activitatea va avea loc duminică, 12 august, ora 12:00 în sala Arta a muzeului și se înscrie în programul manifestărilor dedicate Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui.
   Lucrările expuse redau imagini citadine cu clădiri de patrimoniu din Vaslui, Bârlad, dar și din țară și Chișinău, alături de natură statică și de compoziție liberă. Tehnica folosită de artist este una inedită, grafica este lucrată direct pe spatele sticlei expuse, astfel, fața lucrării conține detaliile realizate inițial ce dau expresivitate imaginii.

Organizatori:

-Prof. dr. Ramona Maria Mocanu, Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui
-Marian Antoniu, muzeograf la Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui

Expoziția va putea fi vizitată până la data de 24 august 2018.
Vă așteptăm cu drag!

Nopți fără lună




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Barașeum




Foto: wikipedia






Articol publicat în Revista Arta Liberă, nr. 1. 10 decembrie 1944.


Pe simezele brașovene




Arta plastică contemporană românească 


Cârpușor Ovidiu 


Galeria de Artă Europe, Brașov 


1 - 15 august 2018 






Ce-am avut...și-am dus-o în faliment...




România de-altădată 


Porțelanul Curtea de Argeș (1974 - 2007)















Articol publicat în Revista Flacăra, nr. 3. 25 ianuarie 1975.

Se caută un titlu...




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Alhambra







Articol publicat în Revista Arta Liberă, nr. 1. 10 decembre 1944.

Pe simezele clujene




Arta plastică contemporană românească 


Maria Cubleșan 


Librăria Diverta-Hubertus, Cluj - Napoca 


16 august - 6 septembrie 2018







Mircea cel Bătrân - 600




Muzeul Național de Istorie a României 


București 


9 august - 30 septembrie 2018





   Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea expoziției temporare Mircea cel Bătrân - 600. Vernisajul va avea loc joi, 9 august 2018, începând cu ora 16:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București.
   Organizarea la Muzeul Național de Istorie a României, în 2018, a unei expoziții dedicate epocii lui Mircea cel Bătrân, ca și a celei care a precedat-o, consacrată moștenirii istorice a lui Ștefan cel Mare al Moldovei, se înscrie în seria de evenimente menite să celebreze Centenarul Desăvârșirii Unității Naționale a românilor, cei doi mari principi ai Veacului de Mijloc contribuind într-o manieră hotărâtoare la crearea temeliei edificiului statal românesc pe care s-a înălțat construcția statală modernă a națiunii române, desăvârșită în 1918.
   Este dincolo de orice îndoială că Mircea I, intrat în istorie ca cel Bătrân, a fost o personalitate excepțională nu numai pentru români, dar pentru întreg spațiul sud-est și central european în anii de la răscrucea secolelor al XIV-lea și al XV-lea. Deși era reprezentantul celei de-a patra generații de principi veniți în fruntea unui stat foarte tânăr care și-a dobândit independența cu numai cinci decenii înainte de urcarea lui pe tron, prin calitățile sale personale a reușit să ridice țara la rangul de putere regională. Domnia sa, întinsă pe aproape 32 ani, a fost decisivă în structurarea și consolidarea Țării Românești pe toate planurile și în definirea originalității civilizației sale ca o originală sinteză între tradițiile de origine balcano-bizantină și central europeană.
    Expoziția aduce în atenția publicului o serie de piese deosebite precum: Tetraevanghelul lui Nicodim de la Tismana, piese de orfevrărie din tezaurele de la Gogoșu, Basarabi, Olteni, piese de armament, monede și obiecte din ceramică provenind din săpăturile arheologice efectuate de-a lungul anilor la Târgoviște, Coconi, Păcuiul lui Soare, Zimnicea, Basarabi-Calafat, așezări a căror cercetare arheologică surprind varietatea activităților sociale și culturale care se desfășurau în aceste locuri în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân.
    Expoziția Mircea cel Bătrân - 600 își propune să surprindă prin intermediul obiectelor selectate, crâmpeie din viața cotidiană a oamenilor care trăiau în Țara Românească la cumpăna dintre secolele al XIV-lea și al XV-lea.
   În cadrul expoziției se regăsește și un spațiu dedicat copiilor, unde aceștia pot descoperi și învăța prin joc și joacă despre obiectele prezentate, ilustrative pentru cultura materială din timpul domniei lui Mircea cel Bătrân.
   Expoziţia va fi deschisă la MNIR în perioada 9 august – 30 septembrie 2018, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Prin piețele Capitalei...




România de-altădată




















Reportaj-anchetă publicat în Revista Flacăra, nr. 52. 21 decembrie 1974.



...i s-ar potrivi un madrigal...




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Kiki Markov








Articol publicat în Revista Arta Liberă, nr. 1. 10 decembrie 1944.

Expoziție comemorativă




Arta plastică contemporană românească 


Gheorghe Ioniță 


Cercul Militar Național, București 


31 iulie - 13 august 2018