luni, 13 septembrie 2021

100 de ani de relații diplomatice România - Estonia

 


Muzeul Național de Istorie a României 


București


15 septembrie 2021



Poveste din Irkutsk

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Național Cluj, Teatrul de Stat Timișoara




Scenă din spectacol (Teatrul Național din Cluj):
Viktor (Gheorghe Nuțescu) și Valia (Ileana Ploscaru).
Premieră: 5 noiembrie 1960.









Scenă din spectacol (Teatrul de Stat din Timișoara).
Premieră: 12 noiembrie 1960.




Moment din spectacol (Teatrul de Stat din Timișoara).


Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1961.

Festivalul Fereastră către Știință

 


Muzeul de Istorie Teodor Cincu 


Tecuci 


ediția a VIII-a, 17 - 19 septembrie 2021




   Ediția a VIII-a a Festivalului Fereastră către Știință e despre a accepta trecutul, a învăța din el și a privi cu încredere spre viitor.

   E despre optimism și perseverență. E despre speranță bazată pe fapte, pe știință și, mai ales, pe acțiune.

   La Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci, începem de vineri, 17 septembrie, la ora 11:00, o ediție de care suntem foarte mândri și care se anunță a fi absolut memorabilă! Vor fi prezentări științifice pe înțelesul tuturor, experimente, demonstrații, concursuri, proiecție de film documentar, observații cu microscopul și cu telescopul și diverse alte lucruri pe care cu greu le ținem secret, doar pentru a te surprinde!

În atelierul lui Dumnezeu

 


Arta plastică contemporană românească 


Zsombori Arpad 


Muzeul Orașului Oradea 


14 septembrie - 31 decembrie 2021




    Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal invită publicul larg să viziteze, începînd cu 14 septembrie 2021, expoziția În atelierul lui Dumnezeu, găzduită la secția Muzeul Orașului Oradea (Cetatea Oradea, Piața Emanuil Gojdu, nr. 39-41, Corp B, etaj II) și care vine să marcheze un moment important în viața culturală a Cetății orădene, respectiv împlinirea a 360 de ani de la editarea Bibliei de la Oradea.

    Tipărirea monumentalei cărți a început în urbea străbătută de apele Crișului Repede în anul 1657, sub conducerea tipografului Szenczi Kertész Ábrahám, și ar fi trebuit să apară într-un tiraj de 10.000 de exemplare. Operațiunea a beneficiat de sprijinul financiar al lui Rhédey Ferenc și Acațiu Barcsai, principii Transilvaniei, și a lui Gyulai Ferenc, marele căpitan al Cetății Oradea.

    În timpul editării ei a început asediul cetății orădene (iulie 1660) și cucerirea ei (27 august 1660) de către trupele otomane, tipograful fiind nevoit să întrerupă activitatea de tipărire. Tiparnița și exemplarele în curs de editare au fost transportate la Cluj, în siguranță, conform înțelegerii încheiate cu turcii. Biblia orădeană s-a tipărit în 6.000 de exemplare, iar la 1678 ediția aceasta fusese deja epuizată.

    Expoziția prezintă lucrările ceramistului și sculptorului Árpád Zsombori. Acesta s-a născut la 28 septembrie 1958 în Zetea, județul Harghita. Până în 1988, a lucrat în industria construcțiilor. Ulterior s-a stabilit în Ungaria, unde a dobândit o diplomă în ceramică.

    Artistul mărturisește că evenimentele, dificultățile și bucuriile vieții i l-au adus alături pe Dumnezeu, pe care a încercat să-l cunoască personal. Astfel a început cu adevărat munca sa cu lutul. Ani mai târziu, a primit un indiciu de la Dumnezeu: „Cineva seamănă sămânța, dar nu tu; apoi tu o seceri, o frămânți, o coci și o dai oamenilor să o mănânce”. Cu acest mesaj, primit în 2001, a început să frământe și să formeze din nou lutul în „atelierul lui Dumnezeu”.

    Lucrările de inspirație biblică ale artistului Arpad Zsombori vor putea fi admirate până la finalul anului 2021. Un sprijin important în organizarea acestui eveniment l-a oferit domnul László Bódis, pastor și profesor de istorie. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Episcopia Reformată de pe lângă Piatra Craiului.

Vă așteptăm cu drag!

Doctorul Aumădoare

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Țăndărică




Scenă din spectacol. Premieră: 9 februarie 1961.





Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1961.

Act de donație

 


Agenția de Știri Bune 


Corina Chiriac 


Muzeul Național de Istorie a României, București


16 septembrie 2021




    Muzeul Național de Istorie a României organizează joi, 16 septembrie 2021, începând cu ora 13:00, la sediul său din Calea Victoriei nr. 12, sectorul 3, București, Sala Lapidarium, ceremonia semnării actului de donație, prin care un număr semnificativ de piese de patrimoniu privind patru generații din familia Nestorescu – Calaigian – Chiriac din colecția personală a marii artiste Corina Chiriac, intră în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României.

    Donația cuprinde piese variate: pașapoarte iraniene ale bunicilor materni de origine armeană, trofee și diplome, medalii, certificate de naștere și de studii, documente și fotografii de la începutul secolului XX, rochii de scenă, instrumente muzicale și alte obiecte personale de familie.

   Adunate timp de o sută de ani de către tipograful și graficianul Gheorghe Chiriac (bunicul patern), pianista Eliza Calaigian (mama, căsătorită Chiriac), de către compozitorul și profesorul universitar Mircea Chiriac (tata) și de către fiica acestora, interpreta și compozitoarea Corina Chiriac, această donație documentează istoria a patru generații.

    Toate aceste obiecte de patrimoniu vor fi disponibile on-line în proiectele virtuale ale MNIR, iar mare parte a acestei donații va fi prezentată publicului într-o expoziție temporară, spre sfârșitul lunii octombrie 2021, legată de aniversarea doamnei Corina Chiriac.

   Accesul la ceremonia de semnare se va face numai pe bază de invitație, cu confirmarea participării, în limita locurilor disponibile. Pentru reprezentanţii mass-media, accesul se face de asemenea, pe baza acreditării. Vă rugăm confirmaţi prezenţa, nominal, până la data de marţi 14 septembrie 2021.

Secția Relații Publice și Marketing Cultural

Muzeul Național de Istorie a României

pr.mnir@gmail.com

Oana Georgescu, PR Specialist

Pe simezele clujene - Douăsprezece singurătăți

 


Arta plastică contemporană românească 


Laura Poantă 


Galeriile de Artă Steaua, Cluj - Napoca


16 septembrie 2021



Marțienii

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul pentru Tineret și Copii




Scenă din actul II: Leonea (Tatiana Popa) și Vaska (Mariana Oprescu).
Premieră: 29 ianuarie 1961.





Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1961.

Bikers Picnic

 


Muzeul Satului Bănățean 


Timișoara


18 septembrie 2021







Opt/Timp al măștilor/Pe grumaz

 


Lansare de carte 


Cornel Cotuțiu 


USR - Filala Cluj 


16 septembrie 2021



Burghezul gentilom

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Comedie




Grigore Vasiliu-Birlic. Premieră 19 februarie 1961.







Scenă din actul I: Domnul Jourdain ia lecția de muzică,
ascultînd pastorala executată de elevii profesorului respectiv. 





Domnul Joudain descoperă miracolele "ortografiei":
Gr. Vasiliu-Birlic (domnul Jourdain) și Mircea Constantinescu (profesorul de filozofie)




Scenă din spectacol. De la stînga la dreapta Nineta Gusti (doamna Jourdain),
Gr. Vasiliu-Birlic (domnul Jourdain) și Iurie Darie (Dorante).
 




Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1961.