miercuri, 4 februarie 2015

Peisaj italian




Expozitie de fotografie


Radio Sighet, Sighetu Marmatiei


12 - 28 februarie 2015






***Radio Sighet

Bleeding Gold




Arta plastica contemporana romaneasca


Ioana Sisea


Galeria Galateca, Bucuresti


5 februarie 2015





    Proiectul BLEEDING GOLD este o reprezentare vizuală a granițelor pe care le trăsăm între lumea noastră interioară și cea exterioară. Studiul artistei Ioana Sisea interoghează modalitatile prin care ne ascundem experienţele traumatice şi felul în care acestea ne influențează interacțiunile.
    Piesele din porţelan sunt modelate după o parte expresivă şi expusă a corpului feminin: pieptul. Această zonă este acoperită cu un şi mai fragil înveliş de porţelan, care este marcat de răni şi cicatrici. Sângele este înlocuit cu aur şi sticlă, pentru a sublinia valoarea traumei în definirea individualităţii noastre şi în îmbogăţirea spectrului emoţional. Piesele definesc o topografie a corpului, similară cu geografia lumii naturale: fenomenele exterioare îşi lasă semnele în timp, erodând și conturând treptat caracterul peisajului. Aşadar, deşi demersul este într-o formă non-narativă, rănile alcătuiesc o hartă prin care experienţele trecute şi perspectivele viitoare pot fi explorate de către privitor fie în mod reflexiv, fie analitic.
     În acest fel, piesele pot fi văzute ca metaforă existenţialistă pentru experienţele individuale sau ca un comentariu mai general asupra modului în care trebuie să asimilăm traumele în scopul dezvoltării unei înţelegeri mai profunde și complexe asupra existenţei noastre.

Alexandra Abraham, harnesses
Diana Maria G, model
BOREALIS, music
Carmen Bogdan, make-up
https://www.facebook.com/CarmenBogdanMakeUpArtist
Alexandru Somandroiu, hair stylist

Curator Ilina Schileru

Lumea dacica intre arheologie si reenactment-ul istoric




Muzeul Vasile Parvan


Barlad


14 februarie 2015






***
http://stiinta-pentru-toti.blogspot.ro/2015/02/lumea-dacica-intre-arheologie-si.html

Expozitie de palarii si costume de epoca




Pledoarie pentru palarie


Colectia Adina Nanu


Teatrul National I. L. Caragiale, Bucuresti


8 - 22 februarie 2015






    Teatrul Național I. L. Caragiale vă invită în foaierul Sălii Atelier, timp de două săptămâni (8 – 22 februarie) să descoperiți spectaculoasa colecție de costume și pălării a Adinei Nanu, critic și istoric de artă, autoare a unei cunoscute cărți de istorie a costumului universal. Expoziția se va deschide cu ocazia conferinței susținute de Adina Nanu pe 8 februarie, de la ora 11:00, la Sala Atelier.
    Colecția Adinei Nanu cuprinde câteva sute de costume care au aparținut familiei sale sau prietenilor donatori, de la rochii de zi și de seară, pălării, costume masculine, accesorii, obiecte decorative sau de mobilier din budoarul doamnelor din la Belle Époque, din perioada interbelică și până la costume din zilele noastre.
    Atât conferința, cât și expoziția sunt o pledoarie pentru stil și frumos și promovează rafinamentul estetic, bunul gust și eleganța vremurilor apuse. Punând accentul pe rolul pălăriilor în vestimentația doamnelor de altădată, Adina Nanu va arăta că pălăria nu reprezintă un simplu accesoriu, ci este un indicator definitoriu al profilului social, psihologic și cultural al celui care o poartă. Conferinţa și expoziția se adresează nu numai celor interesaţi de istoria costumului, dar și scenografilor, creatorilor de modă și tuturor iubitorilor de frumos. Sperăm că după participarea la conferință și vizionarea expoziției, publicul TNB va exclama „Chapeau bas!”
***Ecobescu Sandra

Pe simezele brailene




Arta plastica contemporana romaneasca


Ion Radu


Muzeul Brailei Carol I, Galeria de Arta Gheorghe Naum


6 februarie 2015





    Vineri, 6 februarie 2015, ora 17:00, vă invităm la o întâlnire cu pictorul Ion Radu, la Galeria de Artă Gheorghe Naum a Muzeului Brăilei Carol I, din Piaţa Traian nr. 3 (intrarea prin strada Galaţi).
    Vrâncean de origine, Ion Radu trăieşte la Brăila din 1966, anul în care s-a mutat aici împreună cu familia.
    Pasionat de desen, între anii 1969 – 1972 Ion Radu a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă, la clasa profesorului Vespasian Lungu. Deşi ar fi dorit să continue studiul picturii, condiţii nefavorabile l-au obligat să renunţe, pentru a prelua responsabilitatea întreţinerii familiei.
     Între anii 1971 şi 1992 a lucrat ca pictor decorator, perfecţionându-se în arta caligrafiei la Şcoala Comercială Superioară Nicolae Kretzulescu din Bucureşti, a cărui colaborator a devenit.
Din 1992 este pictor liber profesionist.
     Activitatea expoziţională constantă i-a adus aprecierea publicului, a confraţilor, dar şi a forului tutelar al creatorilor, Uniunea Artiştilor Plastici din România, care, în anul 2000, l-a primit în rândurile sale.
     Ion Radu este autorul a 20 de expoziţii personale şi participant la peste 100 de expoziţii de grup.
     Lucrările lui au fost selectate pentru importante concursuri naţionale de pictură: Nicolae Tonitza (Bârlad, 2005), Lascăr Vorel (Piatra Neamţ, 2001 – 2011), Saloanele Moldovei (Bacău/Chişinău, 2001 - 2012), Ion Andreescu (Buzău, 2002 – 2010) etc.
    În paralel cu pictura de şevalet a realizat, în regim de donaţie, pictura murală a Bisericii Sfântul Spiridon (1998) şi a făcut parte din echipa care a restaurat Teatrul Dramatic Maria Filotti (1988 – 1989).
    Din 1976, anul debutului expoziţional, au trecut aproape 40 de ani. O viaţă de om, am putea spune, şi despre viaţa unui om, dedicat meseriei sale, despre Ion Radu va fi vorba.

Doamnele Romaniei




Biserica Sf. Chiril si Metodiu, Bucuresti


7 februarie 2015





    Dragilor vă așteptăm cu drag sâmbătă, 7 februarie 2015, la o nouă seară dedicată mărturisitorilor din temnițele comuniste. De data aceasta tema este un specială: Doamnele României - Eroismul și sfințenia femeilor în timpul prigoanei comuniste. Este o temă care ne ajută să înțelegem mai bine în primele zile ale lunii martie, ce este femeia cu adevărat, și care este menirea ei pe pământ.
      Vom avea în această seară două invitate speciale: doamna doctor Galina Răduleanu, deținută politic în mai multe închisori din țară și doamna Sanda Mazilu, născută chiar în închisoarea de femei de la Mislea. Vă așteptăm cu drag.
***Ortodoxia Tinerilor

Poftiti la Sezatoare!




Muzeul Amintiri din stramosi


Idicel Padure, comuna Brancovenesti


13 februarie 2015




***Calin Bogatean

Portret de taran




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria LexArt, Targu Mures


12 februarie - 12 aprilie 2015






Expun:

Calin Bogatean, Ardelean Emilia, Beniko Istvan, Florea Melania,
Mihai Chiriac, Muresan Iancu, Kovacs Agneta, Baltaru Neculai,
Cristina Muresan, Calin Pop, Neagoi Sofia, Rodica Vescan

***Calin Bogatean

Exponatul lunii




Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Muzeul Casa Cuza Voda, Galati


4 - 28 februarie 2015






    Proiectul expoziţional Exponatul lunii, derulat anul acesta de Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi, în cadrul Programului de valorificare a patrimoniului cultural naţional, vizează prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei.
    În luna februarie 2015, vizitatorii pot admira la Muzeul Casa Cuza Vodă, exponatul lunii: TĂBLIŢĂ VOTIVĂ CAVALERUL TRAC DESCOPERITĂ LA TIRIGHINA-BĂRBOŞI, JUDEŢUL GALAŢI.
    Altorelieful reprezentând Cavalerul trac, aflat în colecția de arheologie a Muzeului de Istorie Paul Păltănea din Galați, a fost descoperit în anul 1963 pe platoul Tirighina-Bărboși cu prilejul unor lucrări efectuate la ridicarea Combinatului Siderurgic. Tăbliţa votivă din marmură albă, de bună calitate, are formă dreptunghiulară (29,5 x 23,00 x 4,00 cm), iar scena, sculptată în altorelief, este încadrată într-un chenar simplu. Artefactul descoperit la Bărboşi se alătură unui număr însemnat de reliefuri culturale asemănătoare dedicate Cavalerului trac (Eroului sau Vânătorului trac), identificate în Thracia, Moesia, Dacia. Din punct de vedere cronologic, altorelieful prezentat publicului se încadrează în repertoriul monumentelor romane datate în secolele II - III p. Chr.


    Micro-expoziţia, organizată de muzeograf Costel Ilie, poate fi vizitată în perioada 4 - 28 februarie 2015, de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00.