miercuri, 8 iunie 2022

Turneul Național Flautul fermecat

 


Ion Bogdan Ștefănescu



Program de varietăți

 


Radioteleviziunea Română




Valeriu Lazarov.


Anii '60.



Ciberiada

 


Lansare de carte 


Stanislaw Lem 


Biblioteca Județeană Ioan N. Roman, Constanța


8 iunie 2022



Cinematografia în slujba poporului (1949 - 1951)

 


De pe ecranele cinematografelor de-odinioară



***
Programe de sală, pe hârtie de slabă calitate.
Pline de îndemnuri mobilizatoare.
Caracteristice noii orânduiri socio-politice de-abia instaurate...










Modul de luare în evidență a imprimatului de către Ministerul de Finanțe (decupaj).














O variantă a programului precedent.



















Artă orientală

 


Casa Panaghia 


Babadag

 

iunie 2022




Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită la muzeu.

Din luna iunie 2022, publicul poate vizita Muzeul de Artă Orientală - Casa Panaghia din Babadag, restaurată și prezentând o nouă expoziție permanentă.

   Clădirea emblematică pentru arhitectura medievală dobrogeană a fost restaurată în cadrul Proiectului de investiție Promovarea valorilor culturale prin restaurarea și conservarea punctului muzeal Casa Panaghia Babadag, jud. Tulcea.

   Situată în vecinătatea imediată a Geamiei Ali Gazi Pașa, Casa Panaghia este construită în stilul arhitectural clasic turcesc/ otoman, unele detalii precum tavanul cu marchetărie din lemn cunoscând o răspândire generală în aria balcano-anatoliană. Unele detalii ornamentale precum şi motivele de marchetărie ale göbek-ului (cercul cu semilune și stele, încadrat de raze divergente) trimit spre Istanbul şi Asia Mică.

   Inițial, aici a funcționat seminarul musulman, destinat formării deservenţilor geamiei şi predării principiilor legii religioase islamice, construit pe locul unei foste medrese înființate prin donaţia testamentară a lui Gazi Ali Paşa în anul 1610. Seminarul a fost reorganizat în 1880 în concordanţă cu legile româneşti, pentru ca în 1901 sediul său să fie mutat la Medgidia, în urma diminuării numărului de musulmani din zonă.

   După 1903 şi până după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial aici a fost Grădiniţa de copii, iar din anii 1970 o Expoziţie de Artă Orientală deschisă până în 2011, când clădirea a fost închisă pentru conservare.

   Expoziția de artă orientală organizată în Casa Panaghia prezintă piese ce aparțin artei populare tradiționale a turcilor și tătarilor din Dobrogea, dar și piese ce aparțin artei orientale realizată în manufacturi și, ulterior, industrial. Arta populară a turcilor și tătarilor din Dobrogea (țesături, broderii, piese de port, podoabe, vase de aramă pentru uz cotidian și pentru diferite ceremonialuri) reflectă originile sale orientale. Anumite trăsături ale acestei arte relevă, însă, interferențe cu arta populației autohtone din Peninsula Balcanică și din Dobrogea.

   Sunt reprezentate momente din viața musulmanilor: servirea mesei, momente de reculegere, baldachinul (un pat cu cele mai frumoase țesături și cusături - geaulâcuri, cevreuri, cse). Baldachinul se împodobea în camera de nuntă, fie că vorbim despre ceremonia de circumcizie (nunta de băiat) sau de căsătoria propriu-zisă.

   Motivele ornamentale tipic orientale: garoafa, laleaua, chiparosul, zambila, fructul de rodie s.a., completate de firul metalic auriu și argintiu, se combina în compoziții cromatice și decorative de o valoare estetică deosebită. Pe covoarele expuse, țesute în tehnica Karamani, apar compoziții complexe în cadrul cărora se detașează mai multe medalioane poligonale și motive cu rolul de a asigura fertilitatea, belșugul, protecția, unitatea familiei și a tinerilor căsătoriți, precum: akrep (scorpionul), cengen (cârligul), kurt izi (gura lupului), kocboynuzu (coarnele berbecului), bukagi, kostek (cătușele) etc.

   La demisolul clădirii sunt prezentate aspecte ale conviețuirii în spațiul dobrogean, care aparțin în general unui fond comun, mai mult legat de funcționalitate decât de estetică. Orașul Babadag a fost un important nod comercial, fapt reliefat de prăvălia reconstituită în care veneau mușterii indiferent de religie sau apartenență culturală.

Stagiunea Muzicală 1951

 


Repertoriul Concertelor 


București 


27 februarie - 11 martie 1951





Pliant editat de AGES - Serviciul Manifestărilor Artistice.