marți, 14 octombrie 2014

Salonul Internațional al Benzii Desenate




Banda Desenată Românească


Muzeul de Artă Constanța


ediția a 24-a, 17 - 19 octombrie 2014




    In acest weekend va avea loc, la Muzeul de Arta Constanta, o noua editie a Salonului International de Benzi Desenate. Evenimentul este organizat de Alianta Franceza Constanta.

Programul evenimentului:

VINERI 17 octombrie

17:00  Deschiderea oficiala a salonului. Vernisajul expozitiilor.
17:30  Sesiune de dedicatii
18:00  Trialoguri culturale Romania Franta Suedia

SAMBATA 18 octombrie

10:00  Lansarea noilor publicatii BD
11:00  BD feminin la plural
16:00  Intalnire cu realizatorul TV Ion Lucian Ciucu

DUMINCA 19 octombrie

10:00  Intalnire cu autorii BD. Sesiune de dedicatii
11:00  Publicatii BD romanesti
13:00  Ceremonia de decernare a premiilor ABDR 
si a premiilor concursului BD pentru copii

PARTICIPANTI

SUEDIA: Sara Olausson, Joanna Hellgren, Arina Stoenescu

FRANTA: Yan Marchand, Yann Le Bras

ROMANIA: Raluca Dragomir, Puiu Manu, Serban Andreescu, Ion Lucian Ciucu, 
Octav Ungureanu, Radu Marian, Marius Lestaru, Dodo Nita

Invitat special: Adrian Cioroianu, Decanul Facultatii de Istorie din Bucuresti.

***http://urban-constanta.blogspot.ro/

Abonatul nu poate fi contactat




Lansare de carte


Cristina Andrei


Cafe Godot, Bucuresti


22 octombrie 2014




    Vă invităm pe toţi la un eveniment aparte: miercuri, 22 octombrie, de la ora 17.00, lansăm romanul Abonatul nu poate fi contactat în prezenţa autoarei şi a invitaţilor săi. Dar nu va fi un eveniment convenţional, fiindcă actorii de la Back Stage Boys au pregătit şi un performance inedit: o lectură dramatizată din carte.
    Evenimentul are loc de la ora 17.00, intr-un spatiu special dedicat artelor, la Cafe Godot (str. Blănari, nr.14).
    Vor vorbi despre carte: 

Carmen Muşat, Luiza Bărcan, Valentin Nicolau şi Ovidiu Şimonca.

   Abonatul nu poate fi contactat este un tur de forţă narativ din perspectiva mai multor personaje surprinse pe parcursul unor zile foarte încărcate religios - din Vinerea Mare şi până la Înviere. Personaje ale căror vieţi se leagă precum firele dintr-o ţesătură complicată, personaje dintre care unele nu acceptă minunile din jurul lor, iar altele dispar inexplicabil.
    Totul este temporizat de narator cu o precizie de ceasornicar. Tot de mare precizie sunt şi dialogurile şi vocile personajelor, iar aici se simte, cel mai probabil, experienţa de jurnalist a scriitoarei.

Oltenia. Interferenţe culturale




Muzeul Olteniei


Craiova


editia a V-a, 15 - 17 octombrie 2014





    Muzeul Olteniei Craiova, în colaborare cu Consiliul Judeţean Dolj, organizează în perioada 15 -17 octombrie 2014, cea de a V-a ediţie a Conferinţei Naţionale Oltenia. Interferenţe culturale.
    În cadrul conferinţei, împărţită pe două secţiuni, Arheologie şi Numismatică, se va desfăşura totodată şi cea de-a XXXI – a ediţie a Simpozionului Naţional de Numismatică.
   În cadrul Secţiunii de Arheologie, se vor prezenta lucrări ce au ca temă descoperirile de la Răcari, reconstituiri ale castrului de la Apulum, o consideraţie asupra gemelor de la Romula….
   Secţiunea de Numismatică prezintă teme ce au ca obiect de studiu monedele scitice, romane, romano-bizantine.
   Şi-au anunţat prezenţa 62 de specialişti de la numeroase instituţii de prestigiu din ţară, printre care amintim, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan al Academiei Române din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Banatului din Timişoara, Institutul de Arheologie al Academiei Române din Iaşi, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, Muzeul Băncii Naţionale a României, Universitatea din Craiova, Universitatea din Bucureşti, Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Institutul de Artă şi Arheologie al Academiei Române din Cluj-Napoca.
   Deschiderea oficială va avea loc miercuri 15 octombrie, ora 11.00, în sala de conferinţe a Muzeului Olteniei, Secţia Istorie – Arheologie (clădirea nouă), str Madona Dudu nr 14.

Bienala Ion Andreescu




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeriile de Arta Ion Andreescu, Buzau


editia a IX-a, 17 octombrie - 22 noiembrie 2014



Cand nu ne uitam eroii neamului




Batalia de la Podul Jiului


Parcul Municipal, Targu Jiu


18 octombrie 2014






    În ziua de 14/27 octombrie 1916, oraşul Târgu Jiu a înscris o pagină glorioasă în istoria României cu prilejul bătăliei de la podul de peste Jiu, când trupele române, animate de rezistenţa opusă de populaţia oraşului, au respins o puternică ofensivă germană.
    Bătălia de la Podul Jiului a avut loc datorită unei spărturi în poziţia de apărare a oraşului, ca urmare a deplasării batalionului, ce avea misiunea de apărare a oraşului Târgu Jiu, spre teatrul de lupte de la Rasoviţa, din timpului Primului Război Mondial.
    În dimineaţa de 14/27 octombrie 1916, la Târgu Jiu rămăsese doar o companie de miliţie, formată din 2-3 plutoane, pentru paza podului peste Jiu. În acest gol al poziţiei, s-a strecurat mai întâi "o compania de vânători inamică, din al 12-lea Regiment de vânători german, urmată apoi de o alta” - aşa cum relata, în baza unui ordin al Brigăzii 144 germane către Batalionul III/3.3, comandantul Grupului Jiu din Divizia XI-a, colonelul Ion Anastasiu, generalul 2
de mai târziu.
    Relatările despre lupta de la Podul Jiului sunt numeroase, subiectivitatea fiind însă evidentă în fiecare mărturisire, articol sau studiu. Rămâne însă de netăgăduit rezistenţa opusă timp de câteva ore, în faţa inamicului, de populaţia oraşului Târgu Jiu: civili, cercetaşi, sergenţi de stradă şi câţiva activi.
    După unele relatări, s-a trecut la mobilizarea unui număr mic de civili, care au primit armament, şi împreună cu efectivul redus al companiei de miliţie s-au îndreptat spre podul de peste Jiu.
    "A fost unul dintre cele mai mari şi înălţătoare tablouri ale neamului - afirma generalul C. Găvănescul, în cartea document <Războiul nostru pentru întregirea neamului>, (Iaşi, 1918, p.38) - copii între moşnegi luptând alături pentruţară… amestecaţi cu câţiva ţărani şi civili, iar lângă ei, imediat în spatele lor, mai multe femei venite şi ele să ajute, pansând pe răniţi, cărând muniţiuni soldaţilor până pe linia de luptă sau încurajând pe luptători. Şi toţi aceştia erau veniţi aici cu voia lor, neîmpinşi de nimeni, nemânaţi de nimeni decât de dragostea de ţară şi de iubirea de neam.”
    După alte relatări, însă mult mai puţin obiective, "străzile oraşului au fost baricadate şi în mare parte minate”.
   "Pe strada principală care duce spre podul de fier peste Jiu, s-au instalat două piese de artilerie de însoţire, având misiunea de a executa trageri directe asupra duşmanului ce ar fi încercat să pătrundă în lungul podului."
   Ajuns la pod, detaşamentul condus de colonelul Obogeanu, care primise ordin de apărare a Târgu Jiului, căpitanul Genică Sadoveanu, comisarul Ioan C. Popilian şi maiorul Mlădinescu, (4) a răspuns cu focuri de armă la tirul mitralierelor inamice, reuşind să oprească ofensiva acestora, dinspre Dealul Târgului, până la venirea Companiei 13 din Regimentul 58 românesc.        În alte surse se afirmă că a sosit o companie a Regimentului 59 infanterie, care, "după
 puţină luptă la dig, a trecut podul şi prin apă”  şi a pus duşmanul pe fugă. După retragere, Batalionului V/69austriac (aşa cum se afirmă în unele surse) a lăsat armament, muniţie, câţiva morţi şi răniţi.
    Eroismul locuitorilor oraşului Târgu Jiu a fost providenţial. Chiar dacă informaţia a cunoscut o nepermisă diluare, ziarul Times nota în acele zile despre eroismul românilor, în speţă al târgujienilor: "s-a opus o rezistenţă disperată într-o poziţie căreia germanii i-au dat numele Târgu Jiului şi au luptat timp de trei zile vitejeşte contra celor mai bune trupe germane”
    Părerile şi convingerile despre Bătălia de la Podul Jiului au rămas însă la fel de contradictorii şi la 98 de ani de la acest eveniment. O întrebare care stârneşte şi astăzi controverse în rândul istoricilor, cu precădere a celor gorjeni, este acea în legătură cu participarea Ecaterinei Teodoroiu la lupta de la podul Jiului.
    Pe lângă aceste consideraţii interpretativ-istorice, departe de fi înscrisă în paginile manualelor de artă militară, ca exemplu de "înaltă concepţie strategică sau de iscusită execuţie tactică”, lupta de la Podul Jiului va rămâne întipărită în sufletele românilor şi gorjenilor de pretutindeni.
    17 ani mai târziu, la data de 7 octombrie 1933, regele Carol al II-lea, însoţit de o parte a miniştrilor guvernului Alexandru Vaida - Voevod, vizita oraşul Târgu Jiu. Cu acest prilej, regele a decorat oraşul cu Virtutea Militară de Război, ca un omagiu adus eroismului cu care "populaţia sa în ziua de 14 octombrie 1916, a respins, la Podul Jiului, atacul trupelor germane, îndreptate contra oraşului”.
    Încheiem aceste rânduri, cu cea mai deplină convingere că nici o evocare istorică, nu va putea reda la adevăratele sale trăiri pilda de curaj a eroilor bătăliei de la podul Jiului.
    Este însă acesta omagiul şi recunoştinţa noastră pentru cei care şi-au înscris numele în paginile de aur ale istoriei.


 http://andreipopete.wordpress.com/

***Alex Radescu

Auto(portrete) cu Istoria Artei




Arta plastică contemporană românească


Olga Popescu


Galeria de Artă Artex, Râmnicu Vâlcea


17 octombrie 2014







"Jucați, jucați, jucați și câstigați !"




România de-altădată


Colecții și Colecționari 


Înscrisuri de toate felurile



Chiar daca sunt la o varsta destul de "matură", încă imi place să colind prin lume.
În calitate de turist. Nu ca agent acoperit, să fim bine ințeleși. 
Iată de ce, din cauza unor restricții bugetare caracteristice vremurilor prezente,
am decis să forțez un pic norocul.
În acest sens doresc să dau curs unei oferte, recunosc, atractive;
 pe care o tot studiez de ceva timp încoace. 
De dinainte de 25 martie 1984, ca să fiu mai precis...

Am zis să mă consult și cu voi ața încât vă prezint condițiile care 
mie îmi cam fac cu ochiul:



Încă o precizare; în R.P. Bulgaria am fost. În R.P. Ungară și R.D. Germană, nu.
De-aceea sunt atât de interesat...

Acum să știți că nu mă reped așa, cu capul înainte, la mila și mâna norocului...
Am să aplic câteva variante și combinații de numere care să-mi sporeasca șansele.
Nu-i niciun secret, voi apela la schemele folosite (fără succes, ce-i drept)
la extragerile loto. Din...1971.








Evident, pot încerca și la Pronoexpres.

Buun, aceasta-i prima variantă.
 Să-i zicem planul A - Turcescu 
(n-am gasit altă rimă)

În varianta B a planului - Vânturarea hârtiilor (nume de cod),
am să apelez la economiile strânse cu trudă de-o viață. 
Mai vindeam un blug, mai o carpeta ("Răpirea din Serai") și-așa
am reușit să-mi pun ceva la "saltea".
Cât să-ncep cu-o fabricuță de înghețată. Mai era nevoie de ceva, 
m-am dus la BRD (parcă) dar, deși foarte amabili, că dădeau la toți,
cei de-acolo mi-au spus ca terminaseră fondurile pentru împrumuturi.
De-abia ce mi-o luase altul înainte...Cu un nume predestinat. Parcă cu B începea...
Dar să nu mai divagăm...
Am depus banuții astfel strânși într-o "schemă" destul de avantajoasă.
Și cu șanse de câștig, că asta mă roade pe mine...





Dacă nici planul B nu-mi va fi cu succes(uri)...ce să mai spun.
Am să recurg și la a treia variantă.
Mă duc la C.E.C. și-mi preschimb obligațiunile.
Multe, puține, asta e. Cât voi lua pe ele, nu știu.
Poate-mi purtați noroc și nu voi ajunge aici.

Voi ce spuneți, m-am gândit bine ?

***

Alte "chestii" ajutătoare...





Prospect de la începutul anilor '60.


O seara favorita




Prezente romanesti peste hotare


Spania


31 octombrie - 2 noiembrie 2014





***via Stela Vidrascu

Versuri in culoare




Arta plastica contemporana romaneasca


U-ART Gallery, Bucuresti


14 - 23 octombrie 2014




La Uniunea Scriitorilor Iasi




Lansare de carte


Mioara Bahna, Emilian Marcu


Casa cu Absida Laurentiu Ulici, Iasi


18 octombrie 2014




***Rodica Rodean

Măiastra – Povestea nespusa a iei




Prezente romanesti peste hotare


Galeria Galateca


Zilele Culturii Romane la Dublin


European Union House, Irlanda


14 octombrie 2014





    Galeria Galateca vă invită în această seară (14 octombrie) la vernisajul expoziției Măiastra – Povestea nespusa a iei la Dublin. 
    Un proiect realizat de Galeria Galateca în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Londra și ambasada României din Irlanda. Evenimentul, ce face parte din programul Zilele Culturii Române la Dublin, va fi urmat de o degustare de vinuri si mâncare tradițională românească.
    

Cafeneaua critică




Club A, Bucuresti


Gabriel Chifu


15 octombrie 2014





    Prima ediție a Cafenelei critice din stagiunea” 2014-2015, miercuri 15 octombrie în Club A, începând cu ora 19:00, îl are ca invitat pe Gabriel Chifu, cel care s-a impus drept unul dintre cei mai valoroşi scriitori români ai anilor 80. 
    Născut la Calafat, pe 22 martie 1954, deci devenit în primăvara acestui an... sexagenar, trăitor de-a lungul tinereţii şi al primei maturităţi la Craiova, s-a stabilit în ultimul deceniu în Bucureşti, după ce a preluat, din 2005, roluri de conducere la sediul Uniunii Scriitorilor (actualmente vicepreşedinte). De cîţiva ani este director executiv al României literare.
    Romanul pe care l-a publicat în acest an, Punct şi de la capăt (Editura Polirom, 2014), a avut deja succes de critică şi a fost premiat. La noul start "stagional”, Cafeneaua critică îl sărbătoreşte pe recentul sexagenar, invitîndu-l la o discuţie despre întregul său traseu literar şi de viaţă.
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Industria - Ceramica de Potaissa




Muzeul de Istorie Turda


17 octombrie 2014 - 30 aprilie 2015





COMUNICAT

    Vineri, 17 octombrie 2014, ora 13:00,  la Muzeul de Istorie Turda va avea loc vernisarea expoziţiei temporare Industria ceramică la Potaissa. 
    Expoziţia este inaugurată în contextul desfăşurării între 17-18 octombrie a.c. a Colocviului Naţional de Arheologie al Muzeului de Istorie Turda, cu tema Viaţa cotidiană a soldatului roman în castrele din Dacia la care vor participa cercetători de la diferite instituţii din ţară.     
   Atelierul de gastronomie romană organizat în parteneriat cu Asociaţia Transilvania Fest şi Atelierele de Teatru Ion Raţiu va oferi evenimentului latura interactivă şi atractivă. Prin degustarea unor produse preparate după reţetele din secolul IV d. Hr. ale lui Apicius publicul va percepe mai uşor funcţionalitatea şi semnificaţia produselor ceramice antice.
   La periferia oraşului, pe Dealul Zânelor s-a dezvoltat un adevărat centru industrial cu ateliere pentru produs ceramică, în timpul boom-ului economic, determinat de transferarea Legiunii V Macedonica de la Troesmis la Potaissa, în timpul lui Marcus Aurelius (169 d. Hr.). O cantitate impresionantă de artefacte (vase de uz comun şi de lux, jucării, opaiţe, unelte de olar, fibule, monede, piese mărunte din bronz şi os) provin din vechile descoperiri de la finalul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, dar mai ales din cercetările arheologice din 2005 şi 2006. Până în prezent, pe o arie de cca 2500 mp s-au descoperit 20 de cuptoare de ars ceramică şi un bogat material arheologic specific acestui meşteşug.
    O latură importantă a vieţii cotidiene este ilustrata de aceste artefacte. Producţia atelierelor ceramice ajungea în bucătăria şi pe masa locuitorilor Potaissei (vase de uz comun şi vase de lux), ajungea în mediul sacru al templelor şi necropolelor (vase de cult, vase de libaţii, vase cu ofrande); produsele coroplasticei decorau casa (statuetele de ceramică) sau erau bucuria copiilor (jucăriile din lut ars). Lumea celor vii, lumea celor morţi şi lumea divină erau servite deopotrivă. Valorificarea acestor artefacte este un mijloc de introspecţie antropologică la cele mai variate nivele, asupra societăţii care le-a produs şi utilizat, reflectând nu doar utilitatea, căile de influenţă şi distribuţie etc., ci şi puterea economică şi gustul estetic.

Director
Dr. Mariana Pîslaru

Armonia Culorilor




Arta plastica contemporana romaneasca


Stela Marta


Galeria de Arte Vizuale, Oradea


15 - 31 octombrie 2014




Mineralia




Muzeul de Etnografie și Artă Populară


Târgu-Mureș


17 - 19 noiembrie 2014




   Vă invităm la sediul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Târgu-Mureş, din Piața Trandafirilor nr. 11, între 17 si 19 octombrie, la expoziţia: Mineralia.
   O expoziţie “strălucitoare”, dedicată pietrelor fine şi pietrelor de podoabă; minerale de colecţie, cristale, bijuterii din pietre naturale, obiecte de decor; bijuterii speciale din minerale rare: coral, perle, pietre semipreţioase.
   În acest an, expoziţia specială are ca temă chihlimbarul, răşina copacilor, fosilizată în sute de mii de ani.
***Muzeul Mures

Freamat de toamna




Arta plastica contemporana romaneasca


Hotel IBIS, Constanta


19 octombrie 2014





***Marian Vintila

La ceas aniversar




Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti (1864-2014)


Lansare de carte


George Enescu si invatamantul muzical romanesc


Ateneul Roman, Bucuresti


18 octombrie 2014




***Muzeul National George Enescu

Autumnal, adjectiv




Arta plastica contemporana romaneasca


Schite si tuse anti-nostalgice


Galeriile BMR, Bucuresti


16 - 30 octombrie 2014