joi, 20 mai 2021

Pe simezele nemțene

 


Arta plastică contemporană românească


Dumitru Bezem


Galeria de Artă Lascăr Vorel, Piatra Neamț


15 - 31 mai 2021



Târgul de miere

 


Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București


prima ediție, 22 - 23 mai 2021




    Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vă invită, în perioada 22 – 23 mai 2021, la prima ediție a Târgului de miere. Evenimentul este dedicat sărbătoririi Zilei Internaționale a Albinei, marcată în fiecare an pe 20 mai și va cuprinde o serie de întâlniri cu apicultori veniți din toată țară pentru a ne vorbi despre beneficiile mierii și importanța albinei pentru întreaga omenire. Albert Einstein obişnuia să spună că "atunci când albinele vor dispărea de pe suprafaţa Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit".

   Pe 23 mai, va fi prezentată cartea Veceslav Harnaj, dedicată personalității celui care a pus bazele apiculturii românești moderne și nu numai. Între 1964-1974, Veceslav Harnaj a realizat în România un complex apicol unic în lume: un Combinat Apicol, un Institut de Cercetare și Producție pentru Apicultură, un Liceu Apicol, un Institut Internațional de Tehnologie și Economie Apicolă. Asociația Crescătorilor de Albine din România a fost, la vremea să, prima asociație profesională din lume de drept privat care dispunea de un institut de cercetare și de o unitate de producție.

    Evenimentul de la Muzeul Național al Satului va cuprinde și o serie de ateliere pentru copii și întâlniri cu meșterii artizani.

   Ziua mondială a albinelor a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia pentru a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate şi pentru a atrage atenţia asupra necesităţii protejării acestora, dar şi a altor polenizatoare. Dată aleasă reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 - 13 septembrie 1773) considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne.

Paul Neagu. Die Retrospektive

 


Prezențe românești peste hotare 


Paul Neagu 


Kunstmuseum Liechtenstein 


16 mai 2021




   Pe data de 16 mai s-a deschis la  Kunstmuseum Liechtenstein prima retrospectivă internațională dedicată operei artistului Paul Neagu (1938-2004), unde Muzeul Național de Artă al României participă cu 50 de lucrări de grafică (desen și litografie).

   Născut în România, artistul a lucrat și a trăit în Londra, din 1971 până la moartea sa. Este considerat un artist universal care a abordat diferite medii artistice, de la sculptură, plastică, desen până la performance și instalații experimentale.

   Lucrările lui Paul Neagu se găsesc în numeroase muzee sau colecții din întreaga lume, cum ar fi Marea Britanie (Tate Britain, Victoria and Albert Museum, Scottish National Gallery – Edinburgh, Arts Council, The Henry Moore Foundation, Goodwood etc), Germania, Elveția, Canada, Statele Unite (Philadelphia Museum of Art, Chicago Art Institute),  Japonia (Fukuoka Museum, Toshigi Museum), România (Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Banatului etc).

   Expoziția Paul Neagu. Die Retrospektive este curatoriată de Georg Schöllhammer, Magda Radu și Friedemann Malsch, expunerea și reconstituirile fiind semnate de Johannes Porsch.




Pe simezele Capitalei - Abstract Mood

 


Arta plastică contemporană românească 


Galeria Estopia, București 


20 mai - 27 iunie 2021



Foto - Conurbația

 


Expoziție de fotografie 


Muzeul Castelul Corvinilor, Hunedoara 


22 mai 2021




Finalul de săptămână ne aduce o invitație specială, la un vernisaj de excepție, în Sala Bethlen a Castelului Corvinilor.

   Nu mai puțin de 70 de profesioniști, cu o pasiune comună, arta fotografică, ne vor prezenta cele mai reușite fotografii, cu peisaje de poveste, portrete de neuitat, ori pur și simplu cu orașul pe care îl iubim, Hunedoara, și nu numai!

   Vă așteptăm cu drag, la Castelul Corvinilor, dar și la Galeria de Arte din orașul nostru pentru a admira toate fotografiile!

Expoziția de artă fotografică va rămâne deschisă publicului larg la:

- Muzeul Castelul Corvinilor

în fiecare zi de Luni:

12:00 – 20.00

iar de Marti până Duminică:

09:00 – 20:00

- UAP Hunedoara - Galeria de Arte Corvin

de Luni până Joi:

08:00 - 13:00, 17:00 - 19:00,

iar Vineri:

08:00 - 16:00

Familia Brătianu și rolul ei în istoria românilor

 


Muzeul Național Brătianu 


Ștefănești 


22 mai - 3 iunie 2021




   Așa cum am anunțat anterior, Muzeul Național Brătianu organizează în luna mai, în zilele de 22, 25, 26, 28 și 31, precum și în luna iunie, pe data de 3, simpozionul cu tema Familia Brătianu și rolul ei în istoria românilor. Ion C. Brătianu, 200 de ani de la naștere.

Pe data de 22 mai, începând cu ora 11:00, conferențiază:

- Gabriel Pătrașcu – colonel doctor Arhivele Militare Naționale Române, Ion C. Brătianu și contribuția sa la dezvoltarea organismului militar românesc

- Dr. Iulian Stelian Boțoghină – Arhivele Militare Naționale Române, Glose pe seama interferențelor lui Constantin I.C. Brătianu cu armata română

- Ștefania Dinu – director general adjunct, Muzeul Național Cotroceni, Monumentul unui ctitor de țară: Ion I.C. Brătianu

- Daniela Mihai – INP, director adjunct la Direcția de programe, proiecte promovare și metodologie, Pe urmele Brătienilor. Reședințele familiei.

Sâmbătă, având în vedere lucrările simpozionului, accesul publicului în muzeu se va face începând cu ora 13:00.

  Accesul la simpozion se face în limita locurilor disponibile, cu respectarea normelor legale cu privire la restricțiile legate de pandemie, în urma unei programări la telefon 0749.249.463.

Filmul evenimentului va fi transmis pe pagina oficială de Facebook a muzeului.

Pe simezele sibiene - Absențe încercuite

 


Arta plastică contemporană românească


Maxim Dumitraș 


Muzeul de Artă Contemporană, Sibiu 


21 mai - 30 iunie 2021



 


Parcul Etnografic Romulus Vuia 


Cluj - Napoca 


21 - 23 mai 2021




    Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Asociația Meșterilor Populari Clujeni vă invită la Piața volantă organizată în incinta Parcului Etnografic Romulus Vuia (str. Tăietura Turcului).

    Meșteri și producători locali vor fi prezenți în perioada 21- 23 mai 2021, între orele 10:00-18:00 (ultima intrare ora 17:00) în locația amintită.

    Accesul publicului la eveniment se va face pe poarta principală a muzeului, prețul biletului fiind cel practicat pentru vizitarea Parcului (6 lei pentru adulți, 3 lei pentru studenți și pensionari, 1,50 lei pentru elevi și preșcolari). 

Bunătăți și podoabe tradiționale

    Peste 60 de meșteri populari își vor expune produsele și își vor etala măiestria în confecționarea produselor tradiționale. Veți putea admira și achiziționa costume populare tradiționale, ștergare, fețe de masă, obiecte din ceramică, din blană sau piele, podoabe din lemn sau os sculptat, mărgele, jucării, ouă încondeiate și multe altele.

   Producătorii agricoli vă vor încânta simțurile cu legume și fructe, miere de albine, zacuscă, murături și  siropuri, ciocolată, turtă dulce dar și pălincă și vin, toate produse tradițional ca în casa bunicilor. Nu vor lipsi nici florile, aranjamentele florale, produsele din lavandă, demonstrații la roata olarului, de pictură, ori realizate cu croșeta.

   Reprezentanții presei locale sunt invitați  să participe vineri, 21 mai la lansarea Pieței Volante, în incinta Parcului Etnografic Romulus Vuia din Cluj-Napoca, cu începere de la ora 10:00, au transmis reprezentanții Parcului Etnografic.

Pe simezele brăilene - Jurnal Sacru

 

Arta plastică contemporană românească 


Walter Mărăcineanu 


Galeria Gheorghe Naum, Brăila 


22 mai 2021



Expoziție de icoane vechi

 


Muzeul de Artă Populară Constanța 


18 - 23 mai 2021