miercuri, 29 mai 2013


Arta plastica contemporana romaneasca


Art Infusion


Horatiu Weiker


Demmers Teehaus, Cluj-Napoca


30 mai - 20 iunie 2013






  Joi, 30 mai, de la ora 18.00, la Demmers Teehaus (P-ța Unirii 9) sunteti invitati la deschiderea evenimentului ART INFUSION care cuprinde expoziția personala Horațiu Weiker (bijuterie si obiecte decorative) si bineinteles o degustare de ceai.
  ART INFUSION este mai mult decât o simplă expoziție și asta în primul rând pentru că prin intermediul lucrarilor sale, Horațiu Weiker (absolvent al Academiei de Arte Vizuale Ioan Andreescu din Cluj-Napoca) spune o poveste pentru oameni mari, o poveste fantastică, cu personaje inedite, culori captivante, materiale diverse, care creează un tot unitar menit să ne încânte privirile. 
Expozitia se poate vizita în perioada  30 mai - 20 iunie. 


Radio Romania Cultural


Planeta Radio - Pagini de Istorie


O investigare a Evului Mediu romanesc


31 mai 2013







   Începând cu această lună, Radio Romania Cultural vă propune, în parteneriat cu canalul Viasat History, o serie de ediţii speciale ale emisiunii Planeta radio - Pagini de Istorie realizată de Dan Manolache. 
  În ultima vineri din lună, timp de 45 de minute,  începând cu ora 17.05, vă invităm, folosind mijoace radiofonice de sugestie şi convingere, la o călătorie în trecut. Temele vor fi cele filmelor sau serialelor ce vor fi difuzate în premieră de Viasat History în luna respectivă sau pandantul lor românesc. 
  Pornind uneori doar de la o inscripţie în piatră sau de la un vechi pergament, de la un tablou sau de la o fotografie, de la scurte însemnări de jurnal sau de la câteva imagini filmate, se reuşeşte să se dea substanţă unor epoci, să se contureze personalităţi, să se explice fapte şi de multe ori să dezlege enigme, dându-ne senzaţia că suntem şi noi, după caz, actori sau cercetători ai trecutului.
  Totul dupa o reţetă originală ce presupune un savant amestec de poveste veche şi ştiinţă contemporană.
  Mai cu seamă în ce priveşte istoria  Evului Mediu reţeta ne apare a fi de mare succes. Documentarele despre Evul întunecat reuşesc să descopere şi să deschidă  fante prin care răzbate ....lumina.
  Prima emisiune la Radio România Cultural se va difuza vineri, 31 mai, şi va pleca de la viitorul serial Viasat History, în şase episoade, intitulat: Amintiri din Evul Mediu (în fiecare marţi, 28 mai – 2 iulie, ora 21:05). Vom investiga şi noi Evul Mediu, cel românesc de această dată, propunându-vă trei scurte secvenţe :
          - Despre câmpul de luptă de la Războieni şi taina oştenilor decapitaţi ai lui Ştefan Vodă ingopaţi în cripta bisericii.
          - Un răspuns al istoriografiei la întrebarea Unde eşti tu Ţepes Doamne, însoţit de invitaţia de a vizita mănăstirea Comana.
          - Legendele noi şi adevărurile vechi ale Branului. O bătălie din secolul al XIV- lea uitată dar importantă în istoria cetăţii.  
           Invitatul acestei prime emisiuni este dl. prof. univ. dr. Constantin Rezachevici, reputat specialist în istoria Evului Mediu. Moderator: Dan Manolache.
***Maria Rrc


Seara de poezie: Poesis & Poienin


Liviu Uleia


Bar The Blu'zz, Bucuresti


30 mai 2013








Adresa: str. General Ipatescu, nr. 4 (colt cu Olari) 

   Un eveniment inedit, sensibil si special. O seara de poezie sub teiul de la 
THE BLU'ZZ.
Poetul Liviu Uleia va recita din creatia proprie cateva texte zguduitoare. Se intelege ca minorii trebuiesc insotiti de-ai lor parinti de-s iubitori de arta si frumos. Aduceti cu voi, viori si frunze pe apa. 

Arta si religie in Dobrogea Romana




Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie


Constanta


31 mai 2013



muzeuldeistorie-1369797429.jpg

   Expozitia este organizata cu prilejul celui de-al XIII-lea Colocviu Internaţional Arta romană provincială, care se desfăşoară în perioada 28 mai - 3 iunie, la
Bucureşti - Alba Iulia - Constanţa. 

  Vernisajul va avea loc vineri, 31 mai, la ora 12.00, la sediul muzeului. 

Noaptea Alba a Creatorilor si Designerilor de Produs


Bucuresti


8 iunie 2013








  Ediţia de anul acesta de pe data de 8 iunie 2013 se desfăşoară în jurul noţiunilor: promovarea tinerilor designeri şi creatori de produse şi dezvoltarea în mod constant a acestei industrii creative și mereu în expansiune în spaţiul cultural românesc.
  Pentru ediția de anul acesta am pregătit trei secțiuni creative: bijuterie și accesorii contemporane- Bernschutz & Co. Universitate (în spatele Muzeului Suţu, Str. Ion Nistor 6), design vestimentar & accesorii casual - Attitude Ballet School, (Str. Emil Balaban, nr. 6) și design de obiect- Acuarela (Str. Polonă, nr. 40).

   Pe 8 iunie de la ora 18:00 la ora 02:00 vom petrece în - Bernschutz & Co. Universitate, Attitude Ballet School, Acuarela la Noaptea Albă a Creatorilor şi Designerilor de Produs alături de mulţi creatori şi designeri de produs.
  De asemenea, i-am invitat pe Viorica Pintilie, Jimmy Cserkész & Gabriel Balasa sa ne cante la Acuarela.
  N-am uitat nici de activitățile amuzante, dar pline de creativitate. Vom proiecta tutoriale filmate de echipa Revistei Atelierul în cei 3 ani de activitate, vom organiza un Free Shop în care poţi să oferi la schimb accesorii vintage sau handmade, mobilier şi obiecte decorative, iar fotografii Atelierul te vor așteaptă la Cabina Foto cu aparate Polaroid pentru cea mai rapidă developare a imaginilor surprinse.
  Printre atelierele chic ale evenimentului se numara prelucrare in lut polimeric cu Ramona Croitoru la Bernschutz & Co. Universitate, atelierul de accesorii textile cu Anca Spiridon de la Creative Arts la Attitude Ballet Studio si atelierul de bookbinding cu Woodish la Acuarela.

Intrarea este liberă.

  Noaptea albă a Creatorilor şi Designerilor de Produs este un eveniment anual organizat de Revista Atelierul, prin intermediul Asociaţiei Atelierul de Creaţie. Ediţia de anul acesta este organizată cu sprijinul Acuarela, Attitude Ballet School, Bernschutz & Co. Universitate & Creative Arts. 

Journey to Self




Lansare de carte


Nina Mihăilă 


Bookfest, Romexpo, București


31 mai 2013




  Editura Idioma si artistul fotograf Nina Mihaila va asteapta la evenimentul de lansare a albumului de fotografie Journeys to Self (conceptie grafica: Alexandru Braniste, prepress: Eugen Vasile, Square Media), vineri 31 mai, ora15 la Bookfest – pavilionul C3, scena Arena (langa cinematograf).
  Trei ani, mii de imagini si tot atatea drumuri pe cinci continente au condensat nu doar o calatorie in jurul lumii ci si punctul de pornire al primei carti a autoarei. Journeys to Self cuprinde o selectie de fotografii care spun impreuna povestea acelei legaturi intime si unice dintre fotograf si locul pe care il intalneste – fie alteritatea suprinzatoare, fie propria prezenta. 
  Sunt doua calatorii in miezul acestor drumuri: una catre spatiile deschise si a doua inapoi, catre sine. Ceva se schimba cu desavarsire in ambele sensuri si construieste muchia sensibila a continuitatii.

Volumul a aparut cusprijinul Volksbank.

Prezinta:
Nina Mihaila, artist fotograf
Radu Igazsag, artist vizual si regizor de film, 
profesor in cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatralasi Cinematografica 
Ion Luca Caragiale din Bucuresti.

  Nina Mihaila este artist fotograf; licentiata in grafica in cadrul Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti, are un masterat in Animatie, Multimedia si Design la Academia de Teatru si Film I.L. Caragiale, un altul in Comunicare si PR la SNSPA. Este membra in Uniunea Artistilor si in Uniunea Cineastilor din Romania. A participat la numeroase festivaluri nationale si internationale de fotografie, animatie si film experimental, a castigat premii si burse, a fost membra in juriile unor competitii de profil, a participat laexpozitii de fotografie, gravura si pictura. 
  Dacă vreți să aflați mai multe despre Nina, 
vizitați-i blogul: www.ninamihaila.wordpress.com 
sau pagina de FB Nina Mihaila.

  Idioma este propunerea culturala a atelierului de print foto si grafica de carte Square Media. A aparut din convingerea ca o carte reprezinta dialogul coerent siunitar intre continut, grafica, productie si expunere si a lansat primul proiect de coagulare a unui spatiu comun initiativelor self-publishing din Romania. Este initiatorul Carte cu Arte – primul eveniment dedicat cartii de autor, cartii de arta si cartii-obiect din Romania. Miza de valoare a atelierului in directia editoriala consta in abordareaunitara, de la idee si continut la grafica si tipar, a cartii tiparite.

  Idioma are stand la Bookfest in pavilionul C4 / indicativ C21. Va asteptam in singurul stand dedicat exclusiv cartii de arta din Romania.

Pentru mai multe informatii puteti contacta:

Cosmina Chituc
idioma@asociatiaidioma.ro
cosmina.chituc@squaremedia.ro

Muzica, La Muzeu de Ziua Copiilor



Muzeul National George Enescu


Bucuresti


30 mai 2013





Locul de desfasurare: Bucuresti, Salonul de Muzica al Palatului Cantacuzino - 
Calea Victoriei, nr. 141, sector 1

La Muzeul Naţional George Enescu, 
situat în Palatul Cantacuzino, de pe Calea Victoriei nr. 141,

Copiii cântă pentru copii,
joi, 30 mai 2013, de la ora 10,00

La Enescu de-ai să vii
Afli-o veste bună:
- Iaraşi e concert, copii;
Merg şi eu, şi tu să vii,
Mergem împreună.

Vrei programul, lămurit?
Stai puţin să caut...


http://www.georgeenescu.ro/articol_2201_Muzic--259;--la-muzeu-de-Ziua-copiilor_pg_0.htm


Festivalul International de Teatru 

B-FIT In the Street


Bucuresti


editia a V-a, 30 mai - 2 iunie 2013








  Doar o zi ne mai desparte de deschiderea celei de-a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru B-FIT In the Street !, organizat de ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Pimăriei Municipiului Bucureşti. De joi, 30 mai, până duminică, 2 iunie 2013, Bucureştiul se transformă într-un teatru imens. Artişti din întreaga Europă se vor întrece în a-i cuceri pe bucureşteni cu spectacolele lor.

 
   Primele momente ale festivalului vor putea fi savurate în Piaţa Universităţii (la Statui), de la ora 16.00, când artişti ai Companiei International Show Parade vor anima centrul  Bucureştiului cu un fascinant spectacol mobil, urmaţi de o mulţime de alte reprezentaţii incitante. Timp de o oră, rând pe rând, trupe vesele de clovni din Orchestra Comică (Comic Band) vor cânta şi amuza publicul spectator. Artişti cu picioroange, îmbrăcaţi în costume impresionante de fluturi giganţi, zâne flancate de spiriduşi şi alte personaje de poveste pline de energie şi culoare vor defila, cântând şi dansând, prin faţa spectatorilor. Printre surprizele pregătite de organizatori, se numără şi spectaculoasele Păpuşi Uriaşe (Giant Dolls), precum şi Doamnele în roşu (Red Ladies): câteva artiste ridicate la peste 3m distanţă de sol, în ţinute fastuoase de carnaval.

 

   Concomitent, în Centrul Istoric al Bucureştiului (Lipscani - Stavropoleos), îşi vor face apariţia “divele” Companiei Sam Shine: patru doamne graţioase, cu picioare incredibil de lungi, în costume fanteziste, ce  dansează prin mulţime, fascinând trecătorii.
   De îndată ce atmosfera de sărbătoare a evenimentului va pune stăpânire pe toţi cei prezenţi, va începe spectacolul de deschidere oficială a festivalului, moment marcat printr-un element surpriză, la care sunt aşteptaţi să participe toţi bucureştenii, începând cu ora 17.00. Punctul culminant al primei zile de sărbătoare îl va constitui spectacolul susţinut de XTREME PROJECT, cea mai cunoscută trupă autohtonă de dans acrobatic. Echipa de profesionişti, condusă de Doru Moiş, va prezenta în premieră un show plin de farmec şi suspans, inspirat din folclorul românesc şi intitulat sugestiv Ciuleandra. Suspendaţi la zeci de metri înălţime (pe faţada clădirii BCR), temerarii artişti vor uimi privitorii cu o coregrafie aeriană, plină de graţie şi suspans.
  Spre seară, Piaţa Sf. Anton din Centrul Vechi al Capitalei va fi “invadată” de …dinozauri !  Artişti pe catalige, purtând costume adecvate, vor reconstitui artistic atmosfera preistorică. Şi, pentru ca fascinaţia să ajungă la cote maxime, dinozaurilor le va urma o paradă a păsărilor uriaşe, susţinută de trupa Struzzi, care vor umple străzile de culoare şi veselie. Mai târziu, virtuoşii instrumentişti spanioli din trupa The Beat Brown Production vor uimi audienţa cu o premieră internaţională: un număr de “arhitectură muzicală”, cu un repertoriu inepuizabil, interpretat la diferite instrumente ingenioase.
   Publicul care se va afla între orele 19.00 şi 21.00 în Centrul  Istoric va petrece clipe de neuitat alături de clovnii şi muzicienii năstruşnici ai Companiei International Show Parade. La apusul soarelui (după ora 20.30), cunoscuta stradă Lipscani va deveni un uriaş acvariu urban. Artiştii trupei olandeze Sam Shine, întruchipând peşti uriaşi, în zeci de culori fascinante, vor crea, prin spectacolul Fabulous Fish, un adevărat ocean pe străzile din Centrul Vechi.
  În aceeaşi zonă, începând cu ora 21.30, coboară umbre fantastice şi întrupări ireale. Compania Des Quindams (Franţa) vă invită să visaţi. Reve d’Herbert este un show grandios, în care costumele impresionante, jocul de lumini şi înlănţuirile umane farmecă publicul şi descătuşează  imaginaţia.    
  Prima zi de festival se va încheia cu cântec şi dans. Trupele din programul zilei se vor reuni şi vor porni către  Centrul Istoric, unde petrecerea se va prelungi până la ora 23.00.
Detalii pe www.arcub.ro.
***radioromaniacultural.ro

Totul despre figurant


Lansare de carte


Daria Darid


Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, Campina


31 mai 2013





Arta plastica contemporana romaneasca


Elena Birhala


Galeriile de Arta, Focsani


31 mai 2013








***Evenimete Focsani

Ziua Copilului




Muzeul Județean de Artă Prahova Ion Ionescu-Quintus


Ploiești


31 mai 2013



Expoziție interactivă (Cer și pătrat pe foto-gard), expoziție cu lucrări lucrate de elevi, 
dans street și pantomimă...Aveți de unde alege !

Arta plastica contemporana romaneasca


Silvia Radu


Expozitia: Gradina cu ingeri


Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, Mogosoaia


2 iunie - 2 iulie 2013








   Centrul Cultural Palatele Brancovenesti va invita la vernisajul expozitiei 
GRADINA CU INGERI - Pictura, sculptura - a Silviei Radu.
  Prezinta Dan Haulica, presedinte de onoare al 
Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta.
Vernisajul expozitiei va avea loc pe data de 2 iunie 2013, ora 18:00. 
Expozitia este deschisa in perioada 2 iunie-2 iulie.


Intr-o lume magica cu Briana si Caietul SKAG





  Cu ceva vreme in urma, v-am scris cate ceva despre un caiet mai deosebit, ceva ca in Matrix sau  Harry Potter...Despre ce este vorba gasiti la AR Skag (link).
   Din start mi-am propus ca acest caiet sa-l daruiesc, cu ocazia Zilei Copilului, Brianei. Nepoata mea, de zece ani, care a cam renuntat la papusi si alte lucruri de genul asta in favoarea altora mai "adolescentine". Telefon "destept" si tableta printre altele.
   Sincer sa fiu, eram taare curios si chiar nerabdator sa vad cum functioneaza realitatea augmentata...
   Si ca sa nu mai lungesc vorba, am ramas cu totii impresionati. Pasarea Colibri ne-a incantat cu evolutia ei si-am fost intr-un fel dezamagiti ca nu puteam vedea si celelalte imagini. 
   Acum am o mare problema...Mai am o nepoata, de trei ani si ceva. Iriss Andreea o cheama si este inca si mai "ascutita" la minte ca verisoara ei mai mare. Butoneaza din frageda pruncie orice ii sta la indemana. La inceput au fost nasturii si ochii papusilor sau animalelor de plus. A trecut repede la butoanele adevarate de la aparatura electrocasnica si la fel de rapid la telecomenzi si telefoanele mobile din dotarea parintilor. Daca o vedea si ea minunatia precis ca isi doreste asa ceva. Eu m-am gandit la caietul cu leul...




   Si daca v-am facut curiosi, stiti ce aveti de facut din accesarea paginii de mai sus. Vine 1 iunie, dragilor, aveti aici un reper util pentru cadouri reusite.
   O ultima observatie...Daca Briana va pare cunoscuta de undeva ei bine, aveti dreptate. A fost fotomodel intr-un catalog Real cu hainute de scoala si a filmat si un clip publicitar pentru o companie importanta. 
   De notat: agentiile de publicitate care doresc sa-i obtina semnatura pe contracte trebuie sa ia legatura in prealabil cu mine !

Proiectul cultural Istoria de langa noi




Muzeul de Istorie Paul Paltanea Galati


Expozitia: 

Situri arheologice si monumente istorice din judetul Galati


Biblioteca Grigore Hagiu, Targu Bujor


mai - iunie 2013





   Proiectul cultural Istoria de lângă noi vizează promovarea siturilor arheologice şi a monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului Galaţi, fiind inclus în cadrul Programului educaţional susţinut de Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi.


   Proiectul, iniţiat de muzeograful Costel Ilie, propune publicului o serie de activităţi ce au ca obiectiv o mai bună cunoaştere a monumentelor şi siturilor arheologice de pe teritoriul judeţului Galaţi, prin intermediul expoziţiei foto-documentare Situri arheologice şi monumente istorice din judeţul Galaţi şi a expunerilor tematice privitoare la Mărturii arheologice descoperite în judeţului Galaţi şi Monumente istorice din judeţul Galaţi. 

   Expunerile, susţinute şi de prezentările media, distribuirea unor materiale de promovare, completare unor chestionare de către public, urmăresc formarea unor atitudini, în colectivităţile locale, de respect faţă trecutul istoric şi de protejare a valorilor patrimoniale existente "lângă noi” în fiecare localitate a judeţului.

   A patra manifestare din cadrul acestui proiect se va derula la Targu Bujor, localitate în care au fost descoperite urme de locuire umană încă din paleolitic în punctele Râpa Detunata, Căzăneşti, iar din secolul IV p. Chr. pe terasa din sudul satului Umbrăreşti.

   Manifestarea de vineri, 31 mai 2013, se va desfăşura începând cu ora 13.00, la Biblioteca orăşenească Grigore Hagiu din Targu Bujor şi va fi inclusă în programul zilelor oraşului.

Bookfest




Muzeul National al Taranului Roman


Romexpo, Bucuresti


29 mai - 2 iunie 2013





   Salonul Internaţional de Carte BOOKFEST 2013, organizat de Asociaţia Editorilor din România, îşi aşteaptă cititorii la Romexpo, în perioada 29 mai – 2 iunie 2013. Vedeta BOOKFEST în acest an va fi literatura germană, prin participarea unor autori importanţi din trei ţări învecinate: Austria, Elveția și Germania.


   Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Editura MARTOR vă invită şi în acest an la târgul de carte. Adresa noastră în această perioadă este: Pavilionul C4 ROMEXPO, standul D01. Aici, toţi prietenii muzeului sunt aşteptaţi cu publicaţii pe gustul lor, apărute de-a lungul anilor sub egida muzeului şi a Editurii Martor, dar şi cu noi titluri, proaspăt ieşite din tipar: Arta trecerii, Războiul împotriva ţărănimii. Anii colectivizării (1949 - 1962) sau Ivire din privire nr. 2. Coconi şi copii.

Dacă aveţi drum prin târg, vă poftim la cărţi cu vino-ncoace !

Donație de carte





Inițiative de toată lauda 


Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni


Liceul Lucian Blaga, Tiraspol, Republica Moldova


mai 2013





   Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni oferă carte românească pentru elevii din Tiraspol.
   Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, a trimis Ambasadei României în Republica Moldova un număr de 1400 de cărţi şi materiale didactice destinate elevilor Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, cu ocazia celebrării Zilei Europei după calendarul vechi.
   Manualele în limba română au fost oferite cu titlu gratuit de partenerii IEH, Asociaţia Editurilor din România, editurile: Meteor Press, Curtea Veche, Didactica Publishing House şi CD Press.
   Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni are ca scop sprijinirea învăţământului în limba română în afara graniţelor ţării prin promovarea limbii române, a culturii şi a tradiţiilor în rândul comunităţilor româneşti. În acest sens, păstrarea identităţii etnice, culturale şi lingvistice a românilor şi sprijinirea unui sistem de învăţământ în limba maternă reprezintă o preocupare constantă a IEH.
   Directorul general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, Zvetlana Preoteasa, a declarat: "Unul dintre principalele obiective ale ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, domnul Cristian David, în coordonarea căruia se află Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, este acela de sprijinire a învăţământului în limba română în toate comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării, iar Institutul este cel mai în măsură să îndeplinească acest deziderat. Doresc să mulţumesc în mod special partenerilor nostri, fără de care acest proiect nu ar fi putut fi dus la bun sfârşit. Sperăm că atât elevii cât şi profesorii români de la singurul liceu cu predare în limba română din Tiraspol să se bucure de acest cadou”.

Copiii în minunata lume a păsărilor





Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni


Parcul Elisabeta, Sfântu Gheorghe


1 iunie 2013






Organizatori: 

Cercul de Ornitologie Mugurar şi Societatea Ornitologică din România – Covasna; 
Palatul Copiilor; Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni; 
Asociaţia Cultural - Ştiinţifică Carpaţii Răsăriteni; Consiliul Judeţean al Elevilor

Locul desfasurarii: 

Pavilionul din Parcul Elisabeta şi aleea din faţa acestuia

Program:

1. Observarea si identificarea păsărilor 10:00 - 13.30 
Cercul de Ornitologie Mugurar şi SOR - Covasna

2. Păsări modelate din ghips – atelier interactiv 
 10:00 - 13.30 Cercul de Ornitologie Mugurar şi SOR - Covasna

3. Recunoaşte pasărea ! Activităţi de determinare a păsărilor 10:00 - 13.30 
Cercul de Ornitologie Mugurar şi SOR - Covasna

4. Concurs cu premii Desene pe asfalt 10:00 - 13.30 
Consiliul Judeţean al Elevilor

5. Aripi din hârtie – atelier de origami şi colaje 10:00 – 13:30 
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

6. Concurs cu premii Găseşte pasărea ascunsă în muzeu 
12:00 – 13:00 Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni
15:00 – 16:30 Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

7. Expoziţie de fotografie În lumea păsărilor – Fotograf Marius Ursăciuc. 10:00 – 17:00 
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

8. Atelier Mâini îndemânatice 13.30 - 18:00 
Palatul Copiilor - Cercul de pictură

Activităţile fac parte din proiectul Salvează Delta ! Scrie viitorul ! 
finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.  

Poezia Rugaciunii - Rugaciunea Poeziei




Muzeul Brailei


Casa Memoriala Panait Istrati, Braila


31 mai 2013




Bazar cu Lucruri Gratis


Scoala nr. 64 Ferdinand, Bucuresti


1 iunie 2013







  Hai si tu la Bazarul cu Lucruri Gratis, locul unde oamenii doneaza obiectele pe care nu le mai folosesc si isi aleg complet gratuit orice lucru de care au nevoie.
  Organizat cu ajutorul voluntarilor, Bazarul este o intalnire periodica a comunitatii locale in care participantii aduc si ofera complet gratuit: produse in stare de functionare, discutii, prietenie, bunatati, servicii, buna dispozitie, jocuri, si orice alte lucruri care pot fi impartasite intr-o comunitate.
  Fara bani, fara schimburi, fara negoci
eri. Totul Gratuit !
  Produsele care vor ramane in urma Bazarului vor ajunge la persoane cu probleme materiale (prin intermediul institutiilor de profil, fundatiilor/ong-urilor) sau vor fi oferite celor care au nevoie de ele online, prin platforma http://LucruriGratis.ro/.
  Vrei sa te anuntam pe mail cand vor fi urmatoarele editii ale Bazarului, sau sa te implici in organizarea Bazarului de la tine din oras? Inscrie-te aici si te vom tine la curent incepand cu editiile urmatoare: http://bitly.com/vreau-bazar

Identitati



Fundatia Principesa Margareta a Romaniei


Recital si expozitie de tinere talente


Biblioteca Metropolitana, Bucuresti


30 mai 2013





Arta plastica contemporana romaneasca


Aurel Tar


Expozitia: G - Code


Atelier 030202, Bucuresti


30 mai - 30 iunie 2013








Curator: Dan Mircea Cipariu
Manager artistic Atelier 030202: Mihai Zgondoiu

Vernisaj: joi, 30 mai 2013, ora 19.00, 
ATELIER 030202 (Sala Nouă TC), str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti
Invitat special: Cătălin Crețu - proiecții acustice

G-Code sau despre Particula Tar

  "Trăim într-o lume a proiectului, a conceptului şi a discursului vizual. Pare a fi mai uşor să deconstruieşti, să parafrazezi, să colaţionezi pentru a putea vinde opera artistică ca pe o imagine care încorporează în ea şi meşteşugul transformat în detaliu şi intertistiţiu, şi "gândirea slăbită” în care realitatea e doar proiecţie de sine sau egotică. Imaginea e un produs serial născut din fixarea unui icon prin repetiţie, marketing şi saturarea unui public ţintă. Percepţia lumii e mediată nu de propriile noastre cercetări de cunoaştere şi de cercetări interioare, ci de şabloanele sociale, de mentalităţi şi de cultură pe care le vehiculăm. Lumea "societăţii cunoaşterii” este, în consecinţă, prin efectul de mediere şi de imagine, fără cunoaştere. Comunicarea de masă este, din aceleaşi cauze, fără atributele esenţiale ale comunicării (transfer de energie, transfer de cunoaştere, de sensibilitate şi de sinestezie).


   Îţi trebuie o mare forţă interioară să scapi de fragmentarismul şi spiritul perisabil cu care se confruntă artiştii vizuali de pretutindeni. Şi îţi mai trebuie o viziune prin care opera de artă să nu fie doar imagine şi, cu autenticitate, să propună o altfel de ordine interioară a universului. Aurel Tar îşi găseşte seva (re)inventării de sine pornind de la conceptul că totul poate fi (re)luat de la început, din punctul primar cu ajutorul căruia poţi fi creatorul unor linii, forme (non)figurative ori reţele geometrizante. Efortul de imaginaţie este unul care nu pariază pe narativitate, ci pe stilistica unui hiperrealism cu funcţii poetice sau onirice. Libertatea de exprimare îşi găseşte centrul de greutate şi de gravitaţie vizuală în forţa de proiectare şi de diseminare a punctului originar.  
   Metamorfozele ori avatarurile acestui punct pendulează în timp şi spaţiu, cu organice efecte cromatice de juxtapunere. Imaginea hiperrealistă este estompată de punctul de creaţie şi de sprijin al unui univers care are conştiinţa dramatică a epuizării prin consum şi şablon. Un punct ce oferă magia unei expresii despre căutarea identitară şi pentru artist, şi pentru opera sa. 
   Aurel Tar ştie că şi el este oglindirea Creatorului şi a Creaţiei. Particula lui Dumnezeu a născut, în creierul şi în sufletul său, o particulă proprie din care se vor constitui noi construcţii vizuale.
G-Code a devenit, astfel, şi concept imanent, şi cauză şi efect al impulsului primar şi plastic.
G-Code este punctul din care şi materialitatea, şi transcendenţa pornesc în călătoria de (re)cunoaştere într-o proiecţie identitară. Particula lui Aurel Tar prin G-Code are inteligenţa nativă de a-şi căuta sufletul şi forma, geometria, asocierile cromatice şi cele muzicale. Bruiajul pointilist al acestei particule ce se poate multiplica şi autogenera la nesfârşit este acompaniat de un son interior apropiat de dicteul automat. Proiecţiile acustice ale compozitorului de mare subtilitate care este Cătălin Creţu întregesc lumea generată dintr-un punct înalt, geometric şi muzical. Un punct ce rezonează cu alte linii şi contrapuncte vizuale, spirituale, acustice ! 
G-Code sau Particula Tar
   Sunt convins că această nouă personală a lui Aurel Tar va produce certe delicii intelectuale şi spirituale. În fond, fiecare dintre noi suntem în căutarea propriului nostru punct original şi originar! A unui G-Code !"

Bienala Internațională de Pictură




Arta plastică contemporană


Centrul Expozițional Constantin Brâncuși, Chișinău

Republica Moldova


30 mai - 16 iunie 2013






Evenimente culturale romanesti




Diaspora romana


Italia


1 - 2 iunie 2013






Romani la Padova

1. Vă reamintim că pe 2 iunie la Roma, la Teatrul Tendastrisce (via Giorgio Perlasca 69) va avea loc concertul organizat de canalul TV Romit cu artişti din Republica Moldova (Nicolae Botgros, Ion Paladi) şi România (Laura Lavric, Benone Sinulescu, Adrian Naidin) cu ocazia împlinirii a primului an de activitate a canalului tv respectiv. 

2. Evenimente dedicate Zilei Internaţionale a Copilului, sărbătorite de Asociaţii:

- 1 iunie, la Roma, cartierul Sperlonga – Asociaţia Dacia (Preşedinte Vitalie Ciobanu)– concurs de desene, poezii, cîntece pentru copiii de diferite naţionalităţi; jocuri, masă de sărbătoare pentru cei mici.
- 1 iunie, ora 15.00, la ComoAsociatia româno-moldovenească Burebista, Preşedinte Natalia Vasilisin (în colaborare cu Asociaţiile ARCO IRIS ACLI, PONTI, UNICEF, sustinuti de Oficiul pentru Migranţi şi Comuna Como), organizează sărbătoarea copiilor sub genericul Viaggio (musicale) sulla Luna (Călătorie muzicală pe lună). De subliniat ca  Ziua Internaţională a Copilului va fi sărbătorita pentru prima oară în acest oras.
- 1 iunie la TorinoAsociaţia Basarabia (Preşedinte-Larisa Olarescu) pe via Moretta 57/A.: muzica, dansuri, recital de poezie şi prezentarea modei cu şi pentru copii;
- 1 iunie la Grugliasco (Torino) la Palazzina dello Sport, între orele 15:30-19:30, pe via C.L.N. 53 – Asociaţia Plai (Preşedinte Natalia Petica) este partener la o sărbătoare pentru copii organizată de Asociaţiile culturale italiene;
- 2 iunie la Torino, pe via Reis Romoli 45, în incinta Asociaţiei Frăţia se va lansa Biblioteca de carte românească Grigore Vieru (toate cărţile au fost colectate de Geta Tofan, o prietenă a poetului), în incinta căreia se va desfasura şi sărbătoarea dedicată Zilei Copilului. Programul artistic este ingrijit de Ina Popov, interpretă de muzică uşoară, reprezentantă a diasporei. Copiii vor recita poezii, vor dansa, desena; vor fi petrecute jocuri în aer liber cu clovni.

***Liliana Verlan